Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail Top

Szőlőskertektől a vulkáni kúpokra

Hiking Trail · Déli-Mátra · open
Responsible for this content
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Világos-hegy a Káváról
  / A Világos-hegy a Káváról
  Photo: Kisida András, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A tar tetejű Világos-hegy
  Photo: Kisida András, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Felső-Mátra irányába
  Photo: Kisida András, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kékes tömbje a Világos-hegyről
  Photo: Kisida András, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Mátra és az Alföld határa
  Photo: Kisida András, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Tölgyesben a Mátra szélén
  Photo: Kisida András, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Útjelző a Babik-forrásnál
  Photo: Kisida András, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Tót-hegyes csúcsán
  Photo: Kisida András, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Irtványokon át Fajzatpuszta mellett
  Photo: Kisida András, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Káváról
  Photo: Kisida András, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szőlősorok a Mátraalján
  Photo: Kisida András, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Világos-hegy kiemelkedése
  Photo: Kisida András, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gyöngyöstarján határában
  Photo: Kisida András, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
m 1000 800 600 400 200 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
A Mátraalja szőlőitől kapaszkodunk fel a Gyöngyöstarján feletti gerincekre körtúránkon. A vulkáni kúpok kilátópontjairól nagyszerű panorámát kapunk a Mátra távolabbi részeire és a szomszédos Jászság síkvidékére. Visszatértünkben a nagy múltú Fajzatpuszta érintésével jövünk le a hegyről.
open
difficult
19.5 km
5:50 h
833 m
833 m
A Mátraalja fokozatosan lealacsonyodó déli csúcsai és gerincei a hegység féloldalasan kibillent szerkezetének tanúi. Tektonikus eredetű mozgásoknak köszönhetően, vetősíkok mentén történt elmozdulásokkal és kiemelkedésekkel az eredeti vulkáni felépítmény erősen átalakult. Bár a területet részben egykori lávafolyások építik fel, valamint a mélyben is vastagok a vulkanikus kőzetsorozatok, a markáns kúpok jellemzően nem tekinthetők kitörési központoknak, csupán az egykori terebélyes vulkán maradványait alkotják. A bejárt két gerinc közé a Más-pataka völgye mélyül, a vízfolyás egyik forráságából meríthetünk is. A geomorfológiai látnivalók mellett vármaradványt és régi nemesi kastélyt is megnézhetünk majd túránkon, miközben végig elkísér a termékeny vulkáni talajra telepített szőlők látványa.
Profile picture of András Kisida
Author
András Kisida
Updated: November 04, 2020
Difficulty
difficult
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Tót-hegyes, 815 m
Lowest point
222 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Start

Gyöngyöstarján, köztemető buszmegálló (224 m)
Coordinates:
DD
47.820170, 19.866480
DMS
47°49'12.6"N 19°51'59.3"E
UTM
34T 415151 5296935
w3w 
///economics.buzzwords.broads

Destination

Gyöngyöstarján, köztemető buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A Z▲ jelzéseket követve a Tót-hegyes tetejére túrázunk.
 • A csúcsról Z▲ jelzésen visszaereszkedünk a hegy déli oldalába, amerről jöttünk.
 • A Z◼ jelzésen jobbra fordulva a S+ kereszteződéséig gyalogolunk.
 • A S+ jelzésen a Káva oldalába tartunk.
 • A S▲ jeleken a Káva tetejére látogatunk, majd ugyanezen vissza is jövünk.
 • A S+ ösvényén Fajzatpusztára vándorlunk.
 • A Z+ jeleket követve a Kisdombi erdészházig bandukolunk.
 • A Z▲ jelzésen jobbra térve visszaereszkedünk Gyöngyöstarjánba.

Túraleírás

Szőlőskertek között a Mátraalján

A gyöngyöstarjáni köztemetőtől a Z▲ jelzésen északi irányba indulunk az aszfaltút mentén. Hamar kilépünk a településről, és a Mátraaljára oly jellemző szőlőtáblák szélén sétálunk. Hagyományos foglalkozás a hegység termékeny déli vulkanikus lejtőin a szőlészeti-borászati tevékenység, ami napjainkban a Mátrai Történelmi Borvidék területén folyik. A rendezett szőlősorok fölött a Kékes TV toronnyal koronázott hatalmas tömbje emelkedik a szelíd kultúrtáj fölé. A temető sarkánál balra letérünk az aszfaltról, és a Füledugó-bánya széles szállítóútján teszünk meg pár száz métert. A működő kőfejtőben andezitet bányásznak, és engedéllyel ásványvadászokat is fogadnak.

Egy kereszteződésben jobbra lekanyarodunk az útról, emelkedőbe kezdünk a Mátra hívogató csúcsai felé. Jól rálátunk első célpontunk, a Világos-hegy sziklás tetejű kúpjára. A környékbeliek Kopaszként ismerik a kiemelkedést, szemléletesen utalva a tetőszint fátlan, tar foltjára. A hegy legendája szerint egy gonosz óriás élt errefelé, akit birkákkal és kecskékkel etettek a helyiek. Egyszer csak elfogytak az állatok, és az éhes troll emberhúst követelt. A falubeliek hatalmas gödröt ástak, amibe belecsalták, majd gyorsan be is temetve fogságba zárták az óriást. Ma a hegy alakjában az ott pusztult szörny kopasz feje búbja látható. Szőlős- és gyümölcsöskertek között, egyelőre nyílt területen sétálunk. Visszanézve Gyöngyös környékére és az Alföld peremére kapunk kilátást.

Fel a Világos-hegyre

Elhagyjuk a Kisdombi erdészház épületét, és a Nagy-Állás keskeny rétjén kelünk át. Összefüggő tölgyesbe lépünk, de nemsokára újabb füves terület következik, ahonnan már közelebbről barátkozunk a kopasz tetejű csúcs sziluettjével. Széles murvaúton teszünk meg fél kilométert, majd kerítés mentén ösvényre lépve fokozott emelkedőn kezdünk kaptatni. Különleges, erdei fenyővel elegyes pagonyon vágunk át, és az izzasztó-lihegtető hegyoldalban lávakőzetek között kanyargunk. Az erdő egyre ritkul, végül a lentről látott nyílt területre érünk. A táj kitárul, és a szürkés andezitsziklákkal pettyezett kopárosról a Galya-tető és a Kékes felé látunk, a másik irányba pedig a Jászság terebélyesedő síkvidékét és az alföldszéli településeket szemlélhetjük. Innen már csak néhány lépés, és a 708 méter magas Világos-tető csúcsán állunk. A kilátást sokan a Mátra legjobbjaihoz sorolják, és csakugyan: az innen feltáruló körpanoráma párját ritkítja. A nyugati horizontot a Börzsöny, a Cserhát, a Pilis, a Visegrádi- és Budai hegység vonulatai keretezik, előtérben a Muzsla-gerinccel, a Havas, a Káva, és a Nagy-Hársas vulkanikus csúcsaival, illetve a Más-pataka völgyületével. A Mátra belső rengetegeit túránk következő hegycsúcsa, a Tót-hegyes meg a lefutó gerincek takarják el. Érdemes hosszabban is megpihenni a kilátóponton, töltekezni a táj nyújtotta hangulattal.

A tetőszinten kipreparáólódott, oszloposan elváló robosztus andezitláva-tömbök egykoron várat erősítettek. Bár okleveleink nem említik, de feltehetően a természetes megfigyelőhelyre kicsiny kővárat emeltek az Árpád-korban. Ma már csupán a körbefutó sánc tanúskodik a csúcs védelmi szerepéről.

Át a Tót-hegyesre

Sziklás-füves kopárosán keresztül a Tót-hegyes irányába hagyjuk el a csúcsot, majd szép tölgyesen át nyeregbe ereszkedünk. Kényelmes emelkedőn a Kunszállás magasleses rétjéhez gyalogolunk, ahol balkanyart követően a vadászház mellett csordogáló Babik-kútnál megtölthetjük palackjainkat.

A Jáger-rét keresztezése után kaptatóba váltunk, és csaknem 100 szintméteres emelkedővel a Tót-hegyes tetejére hágunk. Az erdőaljat sűrűsödve pettyező andezitgörgetegek teljesen beborítják a csúcs oldalát. A vadregényes kőzetszőnyeg lávaárként ért a felszínre, és a jégkorszaki fagyhatás darabolta fel. A beerdősült csúcs kilátást csak lomb nélküli időszakban ad. Ha fellapozzuk a Mátra 1930-ban kiadott útikalauzát, megtudjuk, milyen panorámát kínált a helyszín korábban: „Mint a Mátra főgerince elé messze előretolt s kimagasló hegycsúcs, kiválóan alkalmas kilátópont, honnan teljes körkép élvezhető a Nyugati és Középső Mátra valamennyi ormára, bércére, mögöttük pedig feltárul a távoli határ a Tátráig, a Bükkig, a Buda-Pilisi hegyekig."

Tovább a Kávára

Visszatérve a hegy lábához jobbra, a Z◼ jelzésre térünk át, de a közeli elágazástól már a S+ jelzésen folytatjuk az utat a Szőke-bükk oldalában süllyedve. Kezdetben kerítés mentén lépdelünk, majd széles kocsiúton ballagunk a világos tölgyesben. Érintjük a Nádas-kút időszakos merítős forrását, majd erdészeti dózerútba csatlakozunk, ahonnan rálátunk következő állomásunkra, a Káva kiemelkedésére. Egy vadvédelmi acélhálónál éles balfordulóval átvágunk a bozótos fiataloson, aztán köves aljú tölgyesben érkezünk meg a Káva előtti nyeregbe. Innen rövid kaptató után a S▲ jelzésre kanyarodva, a 616 méteres csúcson találjuk magunkat. Érdemes az elnyúló tető nyugati részéig elsétálni, ugyanis a panoráma innen tárulkozik fel igazán. A sziklás gyepterületről a hegylábi falvak és Gyöngyös városának látványán túl a párába vesző Alföld vonzza tekintetünket. Jól kirajzolódnak a Mátraalja és a síkvidék találkozásánál elterülő, különböző jellegű mezőgazdasági területek mozaikjai: szőlők, gyümölcsösök, szántók, legelők és erdős részletek váltogatják egymást. Keletre a Sár-hegy vonulata emelkedik, a Kis-hegy környéki a dolomitbányák tájsebei mögött pedig a Mátrai Hőerőmű füstölgő hűtőtornyai meredeznek. Délnyugat felé a Havas, a János vára és a Szurdokpüspöki feletti hegyek magasodnak.

Ereszkedés Gyöngyöstarjánba

Magunk mögött hagyva a tetőt visszatérünk a S+ jelzésre, és lejtmenetbe váltunk. Helyenként a korábban felkeresett Tót-hegyesre és Világos-hegyre látunk ösvényünkről, míg a hegy vállának kilátópontjáról újra a Jászság irányába nyílik ki a táj.

Fokozott ereszkedőn talpalunk a fajzatpusztai vendégházig, ahonnan megenyhül a terep. A sátortetős épülettől keskeny aszfaltúton, szőlők és a kastély kertje mellett battyogunk tovább. Fajzatpuszta a középkor óta lakott hely, az idők során több nemesi család is birtokolta. A ma álló klasszicista kúriát az Almásy család építtette a 18. század végén, köré pedig angolparkot létesített. Mesterséges tavának szigetén kápolna áll, ami a későbbi tulajdonos Skultétyek sírboltja is. Az értékes növényritkaságokat felvonultató kastélykert jelenleg természetvédelmi terület.

Fajzatpusztáról a Z+ jelzésen indulunk tovább az aszfalton. Egy kanyarban földútra térít jelzésünk, és a Más-pataka gázlóján átkelve, váltakozva erdőfoltokon és magasleses vadászrétek irtásain át kanyarogva vándorlunk a Mátraalja domborulatain keresztül. Egy emelkedő után keresztezzük a Nagy-Lénia nyiladékát, majd a Z▲ nyomvonalára csatlakozik utunk. Itt jobbra fordulva a már ismerős szakaszon térünk vissza Gyöngyöstarjánba.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 • A túra kezdő- és végpontja Gyöngyöstarján, köztemető nevű buszmegálló. Ide Gyöngyös felől érkeznek a járatok.
 • Nagyobb járatsűrűséggel állnak meg buszok a Gyöngyöstarján, autóbusz-váróterem megállóban - ez viszont távolabb esik a túra kezdőpontjától.

Getting there

 • A túra kezdő- és végpontja a köztemető nevű buszmegálló.
 • Amennyiben olyan járattal érkezünk a községbe, ami csak az autóbusz váróteremig megy, onnan a Z▲ jelzésen 1 km gyaloglással érkezünk a köztemetőhöz.

Parking

 • Autóval a gyöngyöstarjáni köztemető környékén tudunk parkolni.

Coordinates

DD
47.820170, 19.866480
DMS
47°49'12.6"N 19°51'59.3"E
UTM
34T 415151 5296935
w3w 
///economics.buzzwords.broads
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Mátra turistakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, túracipő vagy bakancs, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz: Természetjáró App.


Questions and answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
open
Difficulty
difficult
Distance
19.5 km
Duration
5:50h
Ascent
833 m
Descent
833 m
Public transport friendly Loop Healthy climate Scenic Cultural/historical value Geological highlights Botanical highlights Faunistic highlights Summit route

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp