Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Szőlőhegyről gyümölcsöskertbe - vándorlás a göcseji dombok északi szegletében

Hiking Trail · Zalai-dombság · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Vadvirágos Öreg-hegy, a bödei "szőlőhegy"
  Vadvirágos Öreg-hegy, a bödei "szőlőhegy"
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 200 150 100 20 15 10 5 km Jánkahegyi-kilátó (Zalaegerszeg) Bazitai tévétorony (Zalaegerszeg)

Gyümölcsfák, szőlőhegyek, boronaházak, fűzfaligetek - minden jellegzetes göcseji elemet érintünk túránkon a kertek rendezett kultúrtájától az öreg bükkös erdőkig. A túra csúcspontján, a szántóföldben tetőző Kandinkó 304 méter magas csúcsán áthaladva a Göcsej kapuja, Zalaegerszeg látványa uralja a tájat furcsa kettősségével: a tájra jellemző dombháti lakóházas kertekkel és az ipar színterével, a messziről kikandikáló TV-toronnyal és a városszéli olajfinomítóval. A Göcsej tengelyén végighaladó útvonalon szinte végig a P jelzést követve, kilátópontokkal és erdős hátakkal tarkítva a zalai tájhasználat egy jellemző szeletét tapasztaljuk meg testközelből.

Open
easy
Distance 23.5 km
6:05 h
496 m
524 m
300 m
147 m

A Göcsej északi szegletén járunk, a Zala völgyének középső szakasza fölött, ahol a jellemző formavilágot az agyagos, homokos üledékbe vágódó folyó, patakvölgyek, és a köztük kiemelkedő dombhátak alkotják. Az alacsony térszín meglepő változatosságot rejt, hiszen az ország egyik legcsapadékosabb területén vágódnak be a térség meghatározó vízfolyásai a kiemelt, puha folyóvízi üledékekbe. Északon és keleten keretet ad a Zala folyó és a Felső-Válicka, köztük a Szentmihályfai-patak északra, míg a Cserta dél felé gyűjti össze a Göcsej vizeit. Az agyagos, mocsaras völgyek nem kedveztek a gazdálkodásnak, közlekedésnek, így a települések és az utak döntő része a dombhátakra, domboldalakra szorult. A termőföldeket az erdőtől elhódítva, helyi szóval elkerítve a laposabb térszíneken alakították ki, eleinte fadöntéssel és égetéssel, később parlagoltatással megteremtve a kellő termőréteget.

A nedves, agyagos talaj kedvezett viszont a gyümölcsösök kialakításában - nem véletlenül híres e vidék a temérdek saját gyümölcsfajtájáról. A legnépszerűbb körtéből több mint 400 őshonos fajta ismert a Göcsejből, de alma és szilva is szép számmal akad. Tavasszal sziromfodros díszébe öltözik a táj a virágzó gyümölcsösökben, ősszel a termésükkel teli fák tarkállanak végig a dombhátakon. Szinte minden falunak megvan a szőlőhegye, sok helyen több is, ahol a szőlők mellett a gyümölcsös volt mindig is a megélhetés meghatározó alapja. A pálinka és az ecet a test és a lélek gyógyításának legfőbb eszköze volt. Szinte minden háznál volt aszaló, megőrizve a gyümölcsöt télre, de a rengeteg gyümölcsfajta a folyamatos érést szolgálta tavasz végétől tél elejéig. Szőlőhegyenként szelektált fajták alakultak ki az évszázadok során, amivel a szegényes gabonatermést mindig ki tudták egészíteni.

Ezen termőre fordított dombhátakat fűzzük fel a kávási boronaházaktól a zalaegerszegi Jánkahegyig olyan hangzatos vidékeken, mint a bödei Öreg-hegy, a Szent Mihály hegye, Dobronhegy és Babosdöbréte. Kevés erdőt is keresztezünk Böde körül és a zalaegerszegi TV-torony alatt, melyek a hajdan híres zalai bükkerdők foltszerűen megmaradt hírmondói.

Author’s recommendation

 • Ha hosszúnak ítéljük meg a túrát, útközben több alkalom kínálkozik kiszállni, buszra szállni: a Milejszeg, perlászlóhegyi úti; a Babosdöbréte, bejárati úti; a Zalaegerszeg, TV torony vagy az Aranyoslapi forrás megállóhelyeknél.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: July 08, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
300 m
Lowest point
147 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 12.58%Dirt road 1.95%Nature trail 63.19%Path 9.98%Road 12.28%
Asphalt
3 km
Dirt road
0.5 km
Nature trail
14.9 km
Path
2.3 km
Road
2.9 km
Show elevation profile

Safety information

 • A túra felénél egy kilométert a Göcsejen átvezető országút szélén kell sétálnunk. Menetiránnyal szemben, az út szélére lehúzódva tegyük meg ezt a szakaszt!

Start

Kávás, autóbusz-forduló (177 m)
Coordinates:
DD
46.860818, 16.709585
DMS
46°51'38.9"N 16°42'34.5"E
UTM
33T 630308 5191116
w3w 
///deliberates.hazards.forage
Show on Map

Destination

Zalaegerszeg, autóbusz-állomás

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Kávásról a harangláb és a tájház érintésével a Szabó-hegyre a P+ jelzés mentén érünk. 
 • A kávási Szabó-hegytől végig a P jelzést követjük a túra végéig.
 • A zalaegerszegi (bazitai) TV-toronyhoz teszünk száz méteres kitérőt a P▲ jelzésen.

A túráról részletesen

Kávás hét "szőlőhegye"

A kávási haranglábtól, a falu központjából indulunk a P+ jelzésen a nyugatra felettünk emelkedő Szabó-hegyre. A település túl szegény volt ahhoz, hogy templomot emeljen, így a vidékre jellemző harangláb köré gyűltek a hívek misére. Több faszerkezetű harangláb is leégett, amíg a ma is látható kőépítmény elkészült a II. világháború kitörése előtt. Ezen időszak mentalitását őrzi a díszítés: harcoló honvédek állítanak emléket az I. világháború áldozatainak a homlokzaton.

A Zala völgye felé indulunk a főutcán, amiről az első keresztutcánál egy meredek lépcsősor indul balra a domboldalra. A kávási boronaút ismertető táblái kísérnek a falu felett körbe, amiből megismerjük a jellegzetes göcseji táj kialakulását, a település múltját. Rögtön a kaptató elejénél érintünk két szépen felújított boronafalú lakóházat a 19. és a 20. század fordulójáról. A fehérre meszelt, zsúptetős épületek egyikében kapott otthont a falu tárgyi emlékeinek gyűjteménye, az eredetileg is itt élt lakók életképeivel. A térség jellegzetes építészeti stílusa a kifogyhatatlan erdőségek faanyagát vette alapul. Általában tölgyfarönkökből csapolták össze a falakat, amit beagyagoztak és vastagon meszeltek, az épület tetejét zsúppal fedték. A gondosan ápolt gyep is jellemzője a portáknak, ami a házak körüli gyümölcsösök árnyékában, a csapadékos klímán szépen fejlődik.

A meredek domboldalon hamar felérünk a tetőgerincre, ahonnan a Zala folyó völgyét, a környező vidéket látjuk. Kávást Rómához hasonlítja a helyi szájhagyomány, hiszen ez a település is hét dombra épült. A környező kiemelkedések mindegyikén találunk pár házat, több szőlős- és gyümölcsöskertet, ami a hagyományos gazdálkodás meghatározó színtere volt. A szőlőtermelés fáradtságos munkája a helyben pincének nevezett présházakban érlelődött borrá. Egy ilyen újjáépített boronafalas pince mellett kaptatunk fel, ahol láthatóak a hagyományos szőlőtermesztés kellékei. Az épületben találunk bálványos prést, hangulatos teraszán átérezhetjük a régi világ nyugalmát, a társadalmi élet kedvelt színterének romantikáját. A hagyományosan szőlőkaróra futatott "gyalogszőlők" soraiban a filoxéravész óta jellemzően direkttermő fajtákat ültetnek. A kötött, agyagos talaj különösen kedvezetett a gyökértetűnek, ami kipusztította az addig termesztett állományt. A Balaton-mellékinek is nevezett, de egészen a Muraközig húzódó Zalai-borvidék lassan éledt újra, csak a 2000-es évek elején ismerték el önálló borvidéknek. Jellemzően olaszrizling, rajnai rizling, zöld veltelini és chardonnay terem a zalai szőlőhegyeken, de innen fedeztek fel és mentettek meg ősi magyar fajtákat, mint például a bőtermő pintes.

A Szabó-hegy gerince becsatlakozik a Zala folyó völgye felett húzódó dombhátak vonulatába, amin a P jelzés is kanyarog Salomvártól Zalaegerszegig. Innen mi is a P jelzést követjük túránk végéig, ami a kávási dombhátakat elhagyva, a falu délkeleti szélén lekanyarodik Böde irányába, a Szentmihályfai-patak völgyébe.

A bödei határban, a Göcsej belső területei felé

Éles jobbkanyarral fordulunk a szántókkal nyitott dombhátról a telepített akácos, fenyves erdőben dél felé, és egyenletes ereszkedéssel érkezünk a völgy peremére szorult házakhoz. Hosszan húzódik a Szentmihályfai-patak lapos öntésterülete kelet-nyugati irányban, éger- és fűzfaligetekkel keretezve a legelők, szántók sorát. A Petőfi utca kanyarulatában elhaladunk a település haranglába mellett, amit az időtállóság miatt cseréppel fedtek. A sportpálya mellett keresztezzük a patakot, ami a Göcsej északi részének vizeit egyesíti, nagy ívben kerülve a tájegység legmagasabb pontját, ahova mi is tartunk.

A falut délkelet felé hagyjuk el az Öreg-hegyre tartó aszfaltút mentén, ami meredeken hág a dombtetőre, a gyümölcsös- és szőlőskertek fűzéréhez. A bödei "szőlőhegy" egy kilométeren húzódik déli irányban, a nyitott kertekből már rálátni a szomszédos hegyoldal fenyőkkel és tölgyekkel vegyes bükkösére. Az út egy éles balkanyarral érkezik az erdőbe, ami az öreg fák zárt lombkoronájával árnyas erdei hangulatot ad a következő kilométeren kanyargó dózerútnak. A zalai dombok érdekessége ez a bükkfák dominálta erdőtársulás, ami a csapadékosabb, hűvösebb klímán képes volt alacsonyabb magasságban, dombvidéken is megmaradni a jégkorszak utáni térhódítása óta.

Éles váltással érkezünk következő dombhátra, Szent Mihály hegyére, ahol a szomszédos település, Zalaszentmihályfa kertjei sorakoznak. Ezek szélét érintjük csak, mivel hamarosan csatlakozunk a Göcsej belső területeire vezető országúthoz, ami a tájegység legmagasabb pontján vezet keresztül. Itt már szántóföldek húzódnak a lapos dombtetőn, amiből szürreális módon egy 20 méter magas betongyűrűkből felépített geodéziai mérőtorony kandikál ki. Az ország pontos térképezésében játszottak szerepet ezek a betontornyok, sajnos azonban jelenleg kihasználatlanul áll a betonépítmény a térség magaslati pontján. Bár felvezet egy belső lépcsősor a tetejére, vasszerkezete és pallódeszkái már végnapjukat élik. A toronyba felmenni tilos is, de mindenképp életveszélyes. A dombtető nyitottságával egyébként is panorámát kínál: északra alattunk a szentmihályfai-patak völgye nyitja a rálátást az északi területekre, ahol a Zala völgye felé is ellátni. Délre ritmikusan hullámzó táj húzódik a látóhatárig erdőkkel, szántókkal, településekkel borítva a dombtetőket.

Az aszfaltos országutat követjük innentől egy bő kilométeren keresztül kelet felé, amiről először Milejszeg, majd Dobronhegy felé kell letérnünk. A forgalmas szakasz után felüdülés újra a gyümölcsösök közé visszaérkezni. Dobronhegy az árpád-kortól jegyzett, jellegzetes göcseji település, ami a dombtetőkre felkapaszkodó házak és kertek laza szerkezetéből áll össze. A balázsfai kápolnát is érintjük az erdősült gerincen, ami a helyi közösség hitéletét volt hivatott összetartani. A 20. század elején épült kápolnát 2008-ban újították fel. A környék gazdái tartanak itt búcsút májusban, Szentháromság vasárnapján.

A kápolna után élesen kanyarodunk lefelé a domboldalon. Kelet felé feltűnik a messzeségben Zalaegerszeg jellegzetes épülete, a gigászi TV-torony. Utunkat állja azonban a Pálosfai-patak mélyre vágódó völgye, ahova fokozódó meredekséggel, a puha homokos, agyagos üledékbe ékelődő szekérúton érkezünk. Ligetes tó és karácsonyfa ültetvények mellett keresztezzük a völgyet, aminek túloldalán már Babosdöbréte házai között kapaszkodunk felfelé a takaros porták között, újra a dombok hátára. A település a 12. század óta bizonyítottan lakott, nevét a területet birtokló Debrétei nemesi családtól kapta. A falu a török hódoltságot erősen megsínylette, templomát és népességének jelentős részét elvesztette, miután Milejszeghez, majd Nagylengyelhez tartozott. A megyeszékhelyé váló Zalaegerszeg közelsége miatt viszont fejlődése napjainkig töretlen.

A két világháború között épült templom mellett balra, majd a temető alatt jobbra kanyarodunk, és a tágas völgyteknő peremén hagyjuk el a települést. A sekély völgy fűzfaligetei között messze látunk dél felé, ahol a göcseji mozaikos táj alkotja a Pálosfai-patak völgyének keretét. Innentől főként dombtetőket követve haladunk. A szántók és akácosok láncolatába egyre több kert és ház vegyül, a dűlőút is egyre forgalmasabbá válik, érezhető a megyeközpont közelsége.

A kilátótoronytól a városig

A következő dombhátról már ismerősként tűnik fel a zalaegerszegi TV-torony, ami a vegyes erdő felé nőve uralja a környéket. A bazitai utat keresztezve parkerdőben érkezünk a betonkolosszus lábához. Egy nyúlfarknyi kitérőt kell tennünk a P▲ jelzésen, hogy a testközelből is lássuk a tornyot, kilátószintjére feljuthassunk. Érdemes a kitérőt beiktatni, hiszen a toronyból a Göcsej nagy részét, a Zala folyó és a Felső-Válicka völgyét, Zalaegerszeget láthatjuk madártávlatból. Kis szerencsével igen tiszta időben az Alpok vonulatai is feltűnnek a Zala és Vas megye dombhátai felett a nyugati látóhatáron.

 A torony alatt a P jelzéshez visszatérve megyünk tovább. Egy tölgyfaligetes erdei házikó mellett kanyarodunk le a dombtetőről, majd egy nagyobb kanyart leírva, bükkök között ágazunk le a dózerútról egy csapáson. Hangulatos erdőben érkezünk a patak nélküli szárazvölgy talpára, itt már öreg tölgyesben. Keresztezzük a Budavölgyi utat az Erdőgyöngye étteremnél, és egy kanyarral a patakot övező parkerdőben ráfordulunk az utolsó dombhátra. A tölgyes után a dombtetőn sűrűn települt városrészbe érkezünk a Jánkahegyen, ahol a kiemelkedést követve hosszan hullámzunk északi irányban a város központja felé. Alattunk a Válicka völgyében a térség elsőrendű iparát képviselő olajfinomítókat, hatalmas fémtartályokat látunk sorban a völgytalpra telepítve. Útközben érintjük a településrész haranglábját és kálváriáját, ahonnan már a lakótelepek és a nagytemplom is feltűnik.

A megyei kórház mellett érjük el a belvárost, jobbkézre a Dózsa- majd a Béke-liget parkját keresztezünk. A vasútállomáshoz még a Dózsa-ligetben kell visszakanyarodni dél felé pár száz métert. A Béke-liget végén balra térve a Bíró Márton, majd a Stadion úton érkezünk a buszpályaudvarra.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Kávás, autóbusz-fordulótól indul a túra, ahova Zalaegerszeg és Zalalövő közötti buszjárattal jutunk.
 • Vonattal a Zalaszentgyörgy, vasúti megállóhelyre tudunk legközelebb utazni.
 • A túra végén a Zalaegerszeg, autóbusz-állomáson szállhatunk tömegközlekedésre.

Getting there

 • A túra buszmegállóból indul, majd egy másik buszmegállóban ér véget.
 • Ha Kávásra vonattal érkezünk, a buszmegállóhoz a kávási bekötőúton jutunk (1,7 km).

Parking

 • Káváson az autóbusz-fordulónál és a zalaegerszegi autóbusz-állomás mellett is tudunk parkolni.

Coordinates

DD
46.860818, 16.709585
DMS
46°51'38.9"N 16°42'34.5"E
UTM
33T 630308 5191116
w3w 
///deliberates.hazards.forage
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Őrség és Göcsej turistatérkép (Cartographia)

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Kényelmes öltözet, bejáratott lábbeli (túracipő, futócipő, szandál), étel és innivaló, tájékozódáshoz Természetjáró app.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
easy
Distance
23.5 km
Duration
6:05 h
Ascent
496 m
Descent
524 m
Highest point
300 m
Lowest point
147 m
Public-transport-friendly Out and back Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Botanical highlights Healthy climate Dog-friendly

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 6 Waypoints
 • 6 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp