Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Szilvás-kő, a Medves-vidék szentélye

Hiking Trail · Medvesvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az 1. számú bánya bejárata és az egykori sikló nyomvonala
  Az 1. számú bánya bejárata és az egykori sikló nyomvonala
  Photo: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 550 500 450 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km
Ez a rövid körtúra a Medves-vidék legváltozatosabb hegyvonulatának egyedülálló látnivalóit fűzi fel: bazaltsziklák és bazaltzuhatagok kísérik utunkat, s megfejtjük a hegy tetején nyíló hasadékok rejtélyét is.
Open
easy
Distance 3.6 km
1:13 h
165 m
165 m
622 m
496 m
A rövid, családoknak is bátran ajánlható, részben a Novohrad-Nógrád Geopark tanösvényén haladó körtúra a Medves-vidék legváltozatosabb hegyvonulatának országosan is egyedülálló látnivalóit fűzi fel. Rónabánya jellegzetes bányászkolóniájától pár lépés, és bent vagyunk a gyönyörű bükkösben. Először a Bagó-kői bányát látogatjuk meg, ahol egyedülálló módon egy sziklafalban látható a bazalt mindhárom megjelenési formája. Az 1. számú bányánál kutakodunk kicsit a bazaltbányászat történelmében, majd megcsodáljuk a Szilvás-kő bazaltorgonáit. A mellettünk fekvő rét egykoron Magyarország leghóbiztosabb sípályája volt, ma már csak kiváló panorámát nyújt a Szilvás-kő alatti tanyavilágra és a hegyek végeláthatatlan sorozatára. Ezt követően óvatosan felkapaszkodunk a Kis-Szilvás-kő sziklacsúcsára. Ennek tövében pillantható meg a hegy egyik látványos hasadéka, amely országosan is egyedülálló geoturisztikai attrakció. A hasadékok rejtélyét azonban a szomszédos főcsúcson fejtjük meg, ahol a legnagyobb hasadék látható. A Szilvás-kő oldalából a Nógrád-Gömöri bazaltvulkáni területnek a Felvidékre átnyúló csúcsaira, Ajnácskő környékére is felejthetetlen kilátást kapunk búcsúzóul.

Author’s recommendation

 • Érdemes elolvasni a tanösvény tábláit, mert azok jól érthetően magyarázzák el a valóban különleges geológiai látványosságokat.
Profile picture of Ferenc Szigeti
Author
Ferenc Szigeti
Update: August 10, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
622 m
Lowest point
496 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A Kis-Szilvás-kő hasadékát biztonságosan bejárhatjuk, de a főcsúcs melletti hasadékba leereszkedni életveszélyes.
 • A Kis-Szilvás-kő kitett szikláján fokozott óvatossággal mozogjunk!

Tips and hints

 • Ezen a geológiai, kulturális és történelmi értékekben hihetetlenül gazdag vidéken jött létre hazánk második, a táj különleges földtani és felszínalaktani értékeit központba állító ún. geoparkja, amely ráadásul határon átívelő kezdeményezés (Novohrad–Nógrád Geopark). Egy geoparkban számos olyan földtani, felszínalaktani értéket találunk, amelynek nem csupán tudományos és oktatási jelentősége van, de ritkasága, vagy pusztán esztétikai értéke miatt ökoturisztikai vonzerővel is bír. Tökéletes példája ennek Salgótarján és Fülek tágabb környéke, ahol nemcsak a szén- és kőbányászat múltját ismerhetjük meg, de világszinten is egyedülálló kürtőkitöltéseket és vulkáni kúpokat tanulmányozhatunk testközelből. A geopark honlapján további részletes információt kaphatunk az egyes helyszínekről, illetve tájékozódhatunk a vezetett túrákról és egyéb programokról is.

Start

Salgótarján (Zagyvaróna), telep buszmegálló (495 m)
Coordinates:
DD
48.124753, 19.894056
DMS
48°07'29.1"N 19°53'38.6"E
UTM
34U 417701 5330757
w3w 
///errands.aliens.selections
Show on Map

Destination

Salgótarján (Zagyvaróna), telep buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Az országúttól Rónabánya legszélső utcáján indulunk el a S jelzésen.
 • A házak felett található pihenőtől a S+ és a tanösvény ZT jelzését követjük.
 • Egymás után két kisebb kitérőt teszünk a bal kéz felé eső Bagó-kői, majd az 1. számú bányához.
 • Az elágazásban balra fordulunk, és továbbra is a S+ és a tanösvény ZT jelzését követjük.
 • Leereszkedünk a bazaltoszlopokhoz, majd a sípálya szélén visszakapaszkodunk a Kis-Szilvás-kő és a Szilvás-kő közötti nyeregbe.
 • A nyeregben balra fordulunk a S▲ jelzésen, és felkapaszkodunk a Kis-Szilvás-kő 616 méter magas csúcsára.
 • Visszatérve a nyeregbe a S▲ és a ZT jelzéseken felkapaszkodunk a Szilvás-kő szemközti, 625 méter magas csúcsára.
 • A S▲ és a ZT jelzésen, érintve a kilátópontot, leereszkedünk a már érintett S+ jelzés kereszteződésébe, és ott balra fordulva, a már ismert úton térünk vissza Rónabányára (a településhez közel a S jelzésre váltva).

A túra részletes leírása:

A mindössze három utcából álló, jellegzetes bányászkolónián, Rónabányán kezdődik a túra. A környék számos hasonló, ma már Salgótarjánhoz tartozó egykori bányásztelepe közül ez a legtávolabbi, amely közvetlenül a Medves-vidék különálló, három bazaltkúpból felépülő szilvás-kői vonulatának lábánál, a Medves-fennsík peremén található. A jobb sorsra érdemes településrészen forgatták A hentes, a kurva és a félszemű című filmet. 

Hihetetlenül lelkes leírásokkal találkozhatunk a Szilvás-kő kapcsán, s valóban: különleges hegy ez, ezért a megismerésére érdemes jócskán időt szánni. A S jelzés gyorsan ki is lép a házak közül az erdőbe, ahol a pihenőpadok és a Novohrad-Nógrád Geopark Szilvás-kő geológiai tanösvény információs tábláját találjuk. És nem utolsósorban egy meseszép bükkerdőt! Innen a tanösvény ZT jelzésével együtt a S+ jelzést követjük, amely a házaktól elkanyarodva, balra térve kapaszkodik fel a hangulatos erdőbe.

A Bagó-kői bányában

Nem kell sokat gyalogolni a tanösvény első jelentősebb megállójáig, a kis kitérővel elérhető Bagó-kői bányáig. Az észak-déli irányú hegyvonulat legészakibb bazaltkúpja alatti bányában látványosan tárul fel előttünk a hegy földtörténeti múltja. Hasonlóan például a Salgóhoz, egykor a Szilvás-kő is egy hasadékvulkán volt. A kitörések első szakaszát itt is heves robbanásokkal kísért törmelékszórás jellemezte (ezeket a rétegeket a hegytetőn található hasadékokban láthatjuk), míg a második szakaszban bazalt lávafolyás indult meg a Szilvás-kő kráteréből és az ahhoz kapcsolódó kisebb (ún. parazita) kráterekből (ilyen volt a Bagó-kő is). A hely különlegessége az, hogy amit ma látunk a vadregényes erdőkkel borított hegyvonulaton, az lényegében egy negatív lenyomat: a 2-3 millió évvel ezelőtti lávaömlés egy völgyet töltött ki, de a puhább vulkáni törmelékes és egyéb üledékes kőzetek az idők során a külső erők hatására lepusztultak, míg a lávafolyás eredményeképpen létrejövő, kemény bazalttal fedett térszínek kipreparálódtak. A több, mint 1000 °C-os láva a hűléskor bekövetkezett zsugorodás hatására különböző formákra esik szét. A bánya által láthatóvá vált, meglehetősen ritka feltárásban a bazalt mindhárom megjelenési formája egyszerre figyelhető meg: ahol a láva érintkezett az üledékkel, ott lemezes, míg fölötte vízszintes oszlopokban szilárdult meg a bazalt, az egykori lávatest belsejében pedig függőleges oszlopok alakultak ki.

Mivel a bazalt kitűnően hasítható, egyenletes kopású, ugyanakkor nagy szilárdságú kőzet, a szomszédos Medves-fennsík, Közép-Európa legnagyobb bazaltplatója a vasút- és közútépítések korában a hazai bazaltbányászat központja lett, ahol a csúcsidőszakban kb. 20 bánya működött egyszerre. Az innen származó macskakő Párizsig és Londonig is eljutott! A Bagó-kő bányájában kitermelt kőzet ugyanakkor nem volt a legjobb minőségű, nevét is innen kapta („bagót sem ér”). 

A S+ jelzésen továbbhaladva nemsokára az 1. számú bányához érkezünk, ahol a már látottakhoz hasonló képződményeket vizsgálhatunk meg. A tanösvény táblájánál a falu felé látható nyiladék az egykori sikló nyomvonala is: ezen eresztették le korábban a szenet, később a követ, amelyet egy kisvasút Rónabányára szállított, onnan pedig kötélpályán utazott tovább Zagyvarónára, a feldolgozó üzembe.

A Szilvás-kő bazaltzuhatagától a Kis-Szilvás-kő sziklacsúcsára

A közeli elágazásban a S+ jelzésen balra térünk, de velünk marad a tanösvény jelzése is. A kőgörgeteges, vadregényes hegyoldalban leereszkedünk a hegy keleti oldalában található kőfejtőhöz, a Szilvás-kő bazaltoszlopaihoz. A Somoskő oldalában látható híres bazaltömléshez hasonlóan itt is az egykori kürtőben megrekedt és látványos formában megszilárdult kőzetet tanulmányozhatjuk. Folytatva utunkat a S+ jelzésen a 2010-es évek elején bezárt sípálya mellett kapaszkodunk fel a Szilvás-kő (626 m) és a harmadik csúcs, a Kis-Szilvás-kő (615 m) közötti nyeregbe. Érdemes kisétálni az egykor hazánk egyik leghóbiztosabb sípályájának számító rét tetejére, ahonnan varázslatos panoráma nyílik nemcsak a Szilvás-kő alatti hegyi tanyavilágra, de a horizonton végeláthatatlanul sorakozó hegyekre is. A Felső-Tarnai-dombság, majd a Vajdavár-vidék erdős hegyhátai felett a Bükk magaslatai zárják ezt az egyedi panorámát. A nyeregben, ahol két cseh katona első világháborús sírját is láthatjuk, balra fordul utunk, és a S▲ jelzésen tovább kapaszkodunk a Kis-Szilvás-kő sziklacsúcsára. Kilátás ugyan innen nincs, de fantasztikus érzés az erdő lombkoronaszintjében állni (a kitett sziklán viszont fokozott óvatossággal mozogjunk). A csúcs sziklatömbje mellett látható különleges hasadékba biztonságosan beléphetünk, de a hasadék keletkezésének rejtélyét a szomszédos Szilvás-kő csúcsán fejtjük meg.

A fagyzugos hasadékok rejtélye

Visszaereszkedve a nyeregbe a S▲ és a ZT jelzéseken rövid, de erős kaptatóval meghódítjuk a Szilvás-kő csúcsát is. Kilátásunk itt sincs, de a hegy legnagyobb szenzációinak amúgy is a Szilvás-kői hasadékok számítanak, amelyek közül a legnagyobb éppen itt, a főcsúcs alatt húzódik jól látható módon. Akár hisszük, akár nem, de ez az óriási hasadék emberi beavatkozás révén keletkezett. A bazalttal fedett Szilvás-kő gerince alatt húzódó, közel 5 méter vastag széntelepet ugyanis 1912-19 között lebányászták, s ennek eredményeképpen repedések keletkeztek a beomló bányajáratok fölötti kőzetben, majd ezek mentén az meg is csúszott. Így jöttek létre a tetőszintbe mélyedő, széles hasadékok, amelyek egyre szűkülve ún. konzekvencia barlangokként futnak tovább. A Kis-Szilvás-kő biztonsággal járható hasadékával ellentétben a főcsúcs melletti hasadékba leereszkedni életveszélyes!

A S▲ jelzése jó darabig a hasadék mellett halad, majd kikanyarodunk a hegy keleti oldalára, a már megismert bazaltoszlopok tetejére, ahonnan páratlan és egyedi panorámában lehet részünk a Nógrád-Gömöri bazaltvulkáni terület Felvidékre átnyúló csúcsaira, Ajnácskő környékére. Ezzel a látképpel búcsúzunk, ugyanis a S▲ és a ZT jelzéseken gyorsan visszaereszkedünk a S+ már érintett elágazásába, amelyen balra fordulva, az ismert úton térünk vissza Rónabányára.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Rónabányán a Salgótarján (Zagyvaróna), telep megnevezésű buszmegállónál kell leszállni a Salgótarjánból induló menetrendszerinti járatokról.

Getting there

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda érkezik vissza.

Parking

 • Rónabánya Salgótarjánból Cered felé autózva érhető el. A településrészen a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk.

Coordinates

DD
48.124753, 19.894056
DMS
48°07'29.1"N 19°53'38.6"E
UTM
34U 417701 5330757
w3w 
///errands.aliens.selections
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • E különleges tájegységünk földtani és kulturális értékeit a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által kiadott, A Karancs-Medves és a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet című kiadványából ismerhetjük meg részletesen.

Author’s map recommendations

 • A Karancs és a Medves-vidék turistatérképe 

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app és turistatérkép.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
easy
Distance
3.6 km
Duration
1:13 h
Ascent
165 m
Descent
165 m
Highest point
622 m
Lowest point
496 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Summit route Dog-friendly Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp