Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Szép kilátás: Hetyke csúcsok és lichthofos barlang a Keleti-Gerecsében

· 8 reviews · Hiking Trail · Gerecse
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A mogyorósbányai Kősziklán
  A mogyorósbányai Kősziklán
  Photo: Péter Farkas
m 600 500 400 300 200 100 20 15 10 5 km Nagy-Gete Jankovich-barlang (bajót … kői-barlang) Hegyes-kő
A Keleti-Gerecse sasbércsorozata a Nagy-Getétől az Öreg-kőig erdei tóval, barlangokkal, sziklapaddal.
moderate
Distance 23.4 km
7:15 h
849 m
850 m
448 m
112 m

A Keleti-Gerecse az alig ismert Bajóttól a turistaparadicsomnak éppen nem nevezhető Dorogig terjed, kijelölt turistaút alig szabdalja. Az eldugottság nem válik hátrányára: itt nem valószínű, hogy népes kiránduló csapatokkal találkozunk. További előny, hogy a túra kiindulópontja Budapestről egy órán belül elérhető kocsival.

A táj lösztakaróval borított, lankás dombvidéke kellemes látvány, de nem lenne különösebben érdekes, ha az északi és a déli szélén nem emelkednének ki belőle sorozatban hatalmas, látványos mészkőszirtek. Az északi szirtsorozat szikláit az Országos Kéktúra útvonala köti össze, valamint erre kanyarog a legismertebb teljesítménytúra, a Kinizsi Százas is. Hiába a két ismert útvonal, a legtöbben elrohannak az érdekes pontok mellett.

Ez a túraajánló eredetileg a Telex.hu-n jelent meg.

Author’s recommendation

 • Ha marad idő, érdemes megnézni a késő romai erőd maradványát Tokod határában.
Profile picture of Gábor Tenczer
Author
Gábor Tenczer
Update: April 08, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
448 m
Lowest point
112 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Forested/wild trail 62.63%Path 34.89%Road 2.47%
Forested/wild trail
14.6 km
Path
8.2 km
Road
0.6 km
Show elevation profile

Rest stops

Club Leonardo Étterem és Panzió

Safety information

 • A Baits- és Jankovich-barlanghoz vezető út csúszós és meredek, a Nagy-Gete keleti lejtője szintén, jól tapadó, a bokát megfelelően tartó bakancs ajánlott. A Hegyes-kő, a mogyorósi Kőszikla és az Öreg-kő sziklakilátóiról könnyen le lehet esni, úgyhogy óvatosan mozogjunk!

Tips and hints

Start

Tokod, Hősök tere (121 m)
Coordinates:
DD
47.718935, 18.654242
DMS
47°43'08.2"N 18°39'15.3"E
UTM
34T 324073 5287727
w3w 
///squeaker.armies.lapses
Show on Map

Destination

Tokod, Hősök tere

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A tokodi Hősök terét az Országos Kéktúra K jelzését követve, a Szabadság utcán kell elhagyni, a jelzés egészen a Nagy-Gete csúcsáig vezet.
 • A Nagy-Getéről vissza a K jelzésen a Sörház-völgyig ereszkedünk, ahol balra a K+ útra térünk át, egészen a Hegyes-kőig követve a jelzést.
 • A Hegyes-kőt és a következő állomást, a mogyorósi Kősziklát megintcsak az Országos Kéktúra K jelzése köti össze.
 • A Kősziklához egy rövid K▲jelzés vezet ki (könnyű mellette elmenni).
 • A Kősziklától érdemesebb ismét egy K+ jelű úton elkerülni Mogyorósbánya völgyét, majd az út ismét belefut a lentről érkező Kéktúrába, ami bevezet az Öreg-kő alá.
 • Az Öreg-kő barlangjaihoz, valamint a csúcsra a jelzés vezet.
 • A csúcsról a Muzsla-tetőt megkerülő erdei út, majd a Z jelű út vezet Mogyorósbánya központjába, ahonnan a Mária zarándokutat követve lehet visszajutni a tokodi startpontra.

  A túra részletes leírása:

A Szabadság utcán, a K turistajelzésen indulunk a legmagasabb csúcs, a 457 méter magas Nagy-Gete irányába. Ez a túra rögtön legnehezebb része, nemcsak hogy 327 méteres szintkülönbséget kell lekaptatni, hanem az emelkedő sok helyütt kellemetlenül köves, csúszós, meredek és fárasztó.

A csúcson viszont egy olyan panorámával ellátott természetes pihenőhely van, ahol sokáig el lehet üldögélni a tájat nézegetve. Innen jól látni a túra többi állomását: a Hegyes-kő kemény bimbóját, a Kő-hegyi sziklaperemet és az Öreg-kő sziklafalát, valamint ezeken túl a szélesen terpeszkedő Nagy-Gerecsét. Lefelé ugyanúgy a K jelzésen ereszkedünk vissza kb. félútig, a Sörház-völgyig, ahol balra átváltunk a K+ jelzésre.

Itt figyelni kell, mert a turistaúttól le kell térni egy erdei úton, hogy egy száz méteres séta után eljussunk az eldugott erdei tavacskához, de a felfedezés öröme kárpótol. Azt nem tudni, mi okból alakították ki a tavat, mert se horgászt, se mást nem lehet látni a környéken, és a part is túl természetesnek hat az állandó használathoz, de az biztos, hogy kellemes hely.

A K+ jelzésű turistaút innen a szántóföldek mellett, széles dombtetőkön vezet a Hegyes-kő irányába. Utoljára Burgenland környékén láttam ilyen jókedvűen púpos, dimbes-dombos vidéket, ráadásul a földútról szinte végig elég jól körbelátni, és a Hegyes-kő is a legszebb arcát mutatja.

A szép mészkőoromra a turistaútról 5 perc alatt fel lehet mászni a sziklás ösvényen. A tetejéről rálátni Tokodra, meg lehet nézni a Nagy-Gete púpját, ahonnan érkeztünk, jól látszik Esztergom is a Duna-híddal, a Bazilikával és a hátterében, a szlovák parton a Kovácsi-sziklákkal. A Hegyes-kő helyi viszonylatban népszerű hely, néha sajnos terepmotoros csordák is felmerészkednek rá.

Innen a K jelzést követve lekocogunk a Bajnai út völgyébe, ahonnan a tokodi pincesor mellett visz fel az út a következő megálló, a mogyorósi Kőszikla felé. Decemberben a pincesori üdülőhely már kihalt, de nyáron elég nagy élet van itt. Szép komótosan emelkedik az út, majd erdei út, aztán ösvény, és ha nem figyelünk, simán elsétálunk a Gerecse legszebb szirtje, a mogyorósi Kőszikla mellett. A meredeken leszakadó, tíz emeletnyi sziklaperemhez egy nagyon rövid, K▲ jelzésű turistaút vezet ki.

Az oromról észak-kelet felé nyílik kilátás, amit a Hegyes-kőről már nagyjából ismerünk, de itt nem is a panoráma az igazi vonzerő, hanem a Magyarországon ritkaságszámba menő, meredeken a mélységbe zuhanó sziklafal. A tetején biztosítókarikák mutatják, hogy itt régebben sziklamászó tevékenység is folyt. A sziklákat, csakúgy, mint a Gete csúcsát, egy nagy kereszt díszíti.

Ha már kereszt, akkor a turistaútra visszatérve újra letérünk az Országos Kéktúra K jelzéséről, és a K+ jelzésű úton megyünk tovább. Egyrészt, mert ez nem visz le a völgybe, Mogyorósbányába, hogy aztán megint fel kelljen kaptatni, másrészt mert a földek mellett gyalogolva innen is kinyílik dél felé a táj. A K+ aztán ismét belefut a Mogyorósbánya felől érkező Országos Kéktúra útvonalba, amely egyenesen az Öreg-kő lábához vezet.

A Kéktúra nem vezet fel az Öreg-kő tetejére, és ez hiba, mert így olyan látványosságok maradnak ki, amelyekből az egész országban kevés van. A hegyre egy mesterséges lépcsővel induló ösvény visz fel (a jelzést kell követni), amely aztán átcsap egy lépcső nélküli, meredek sárcsúszdába. Nem egyszerű a felkapaszkodás, pláne kicsit esősebb időben, de azért óvatosan meg lehet oldani. Először a Baits-barlang, majd egy kicsivel tovább a Jankovich-barlang következik. Ez utóbbi az érdekesebb, mert a nyolc méter magas bejárat mögötti barlangcsarnokot egy tág felső kürtőn beérkező fény világítja meg, mint egy óriási tetőablak. A barlangot Jankovich Béla oktatáspolitikusról (1913-1917 között oktatási miniszter volt) nevezték el.

Érdemes feljebb menni a turistaösvényen, mert több látványos kilátópontot is találunk, ahonnan körbenézhetünk az ekkor már valószínűleg lassacskán szürkületbe boruló tájon. A nappal együtt mi is elindulhatunk lefelé a hegyről, majd a sötétben a könnyű és gyors hegylábi utakon, Mogyorósbányán keresztül kb. másfél óra alatt átgaloppozhatunk a tokodi startpontra.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A startpont Esztergomból távolsági busszal megközelíthető, leszállni a Tokod, Hősök tere megállóban kell.

Getting there

 • A buszmegállótól a Szabadság utcán indulj el a K jelzést követve.

Parking

 • A tokodi Hősök terén, a templom környékén mindig szokott lenni parkolóhely.

Coordinates

DD
47.718935, 18.654242
DMS
47°43'08.2"N 18°39'15.3"E
UTM
34T 324073 5287727
w3w 
///squeaker.armies.lapses
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Ajánlott az alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. Jól jöhet a csúszásgátló és a túrabot. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(8)
Betti Biró
February 26, 2022 · Community
When did you do this route? February 25, 2022
Richárd Farkas
June 06, 2021 · Community
Tényleg nem a legkönnyebb terep,de megéri a látvány miatt.
Show more
2021. június 6., vasárnap 16:13:07
Photo: Richárd Farkas, Közösség
2021. június 6., vasárnap 16:13:50
Photo: Richárd Farkas, Közösség
2021. június 6., vasárnap 16:14:11
Photo: Richárd Farkas, Közösség
Show all reviews

Photos from others

+ 19

Reviews
Difficulty
moderate
Distance
23.4 km
Duration
7:15 h
Ascent
849 m
Descent
850 m
Highest point
448 m
Lowest point
112 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Summit route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 5 Waypoints
 • 5 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp