Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Szép kilátás: Famúmiák temetője a Páris-patak szurdokvölgyében

Hiking Trail · Cserhátvidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Páris-patak szurdokának végében
  A Páris-patak szurdokának végében
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
m 250 200 150 5 4 3 2 1 km

Egy szakadékvölggyel télen nem lehet hibázni, kivéve, ha túlcsordulnak benne a kirándulók. A palócok „Grand Canyonjában” szerencsére általában nem lesz tömeg; a szurdok rövid, de tömény.

easy
Distance 6 km
2:00 h
272 m
272 m
294 m
159 m

Ez egy igen egyszerű túra, amit persze kicsit meg lehet bonyolítani, ha a szurdok felső részéből indítjuk. A könnyebb, „basic nagymamaverzió” tehát: kocsival át Nógrádszakálon az országhatár felé, majd 600-700 méterre a település után jobbra, a földúton van egy kis parkoló, szinte a szurdok szájában. Kiszáll, ajtó bevág, szerelés megigazít. Maga a menet mindössze 300 méter, és el is érünk a végpontig, ahol szerencsés (csapadékosabb) esetben egy kis vízesés is csörög.

Aki több érdekességet (tudományos visszatekintést, kapcsolódó legendákat, fejtegetést a néveredetről) szeretne olvasni a túraútról, a leírást teljes egészében a Telex.hu-n érheti el.

Author’s recommendation

Profile picture of Gábor Tenczer
Author
Gábor Tenczer
Update: January 11, 2023
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
294 m
Lowest point
159 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

A Páris-patak völgyszakadék meredek falának pereménél (a hosszabbik útverzión) sáros időben nagyon csúszós lejtő vezet a völgybe, legyünk óvatosak!

Tips and hints

Start

Nógrádszakál, autóbusz-váróterem buszmegálló (170 m)
Coordinates:
DD
48.182086, 19.525379
DMS
48°10'55.5"N 19°31'31.4"E
UTM
34U 390388 5337590
w3w 
///tenure.indulging.beatable

Destination

Nógrádszakál, autóbusz-váróterem buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner :

 • a buszmegállótól a Palóc utcán haladunk felfelé, a Z jelzésig
 • A Z jelzésen balra térünk és, a Szent Kereszt felmagasztalása templom alatt kisétálunk Nógrádszakálról
 • A kastélydomb tövében a Z+ jelzésre váltunk
 • Amikor ismét becsatlakozunk a Z jelzésbe, visszatérünk arra, bal felé lesétálva a völgybe
 • A völgyben a szurdok ágai jobb, illetve bal felé ágaznak ki. Mindkét ágba érdemes bemerészkednünk
 • A völgyben még lejjebb ereszkedve érjük el a parkolót, illetve a vasúton túl a műutat
 • A műút mentén, majd a kastélydombon át a Z jelzést követve gyalogolhatunk vissza Nógrádszakálra

A túra részletes leírása:

Bár a szurdok a műút mellett, a vasút sínpárja mögött kialakított parkolótól pár perc alatt elérhető, mi a Nógrádszakálon kezdődő, kalandosabb (és hosszabb) utat ajánljuk, amelyen még kevesebben járnak. Ez a falu központjából, a Palóc utcából indul a dombon álló Szent Kereszt felmagasztalása templom felé, majd el az épület mellett az Északi (újabban Palóc) Zöld túraút Z jelzését követve még feljebb kanyarog. Ahol ez balra tér a kastélydombra, mi egyenesen tovább, a Z+ jelzésen folytatjuk. Télen könnyebb haladni a sűrű bozótosba vágott ösvényen, tavasszal-nyáron lehet, hogy elkél itt a machete is. 2-2,5 km megtétele után, a dombtetőn ismét becsatlakozunk a Z jelzésű turistaútba, amit ezúttal balra követve ereszkedünk le a völgybe.

A kiágazást vegetációs időszakban elég nehéz észrevenni, ezért alkalmasint a GPS-re, majd az előbukkanó felső árokvölgyre kell hagyatkoznunk. Ráadásul a terep köves, ágas-bogas. Egy idő után megérkezünk a Páris-patak szurdokának meredek pereméhez, ahonnan már jobban követhető a sáros időben nagyon csúszós lejtőn vezető út. A völgy aljában pihenő, esőbeálló, információs tábla várja a nagyérdeműt, odáig azonban egyelőre nem kell lemennünk, mert előbb jobb, majd a jelzett útra visszatérve bal felé érhetjük el a szurdok északi, illetve déli ágát egy-egy jelzetlen, de jól kitaposott ösvényen.

A falak szórakoztató olvasókönyvek a geológusok számára. A kimélyülő völgybevágás felfedi egy 15-16 millió évvel ezelőtti korszak világát, amikor a mély, de széles árkot szép lassan az arra kanyargó folyó töltötte fel kavicsos üledékkel. Az évmilliók alatt lerakódott rétegek mauzóleumában megkovásodott fatörzsek, állati csontok-fogak, és a finom vulkáni porból összeálló agyagban pontos levéllenyomatok rejtőznek azokból az időkből, amikor még hatalmas, görbe agyarú masztodonok korzóztak a parton az óriás juharok, szilfák és fűzfák árnyékában. Bár a völgyet a Páris-patak szurdokvölgyének hívják, vizet csak ritkán (eső, hóolvadás idején) látni a meder alján.

Akit nem érdekel a természetes geológiai tárlat, a szakadékvölgy méretein, formáin, meredek falán az is legalább egyórányit elbámészkodhat. Nyáron, szép időben valószínűleg többen járnak az országnak ebben a nagyon eldugott zugában, mint télen, amikor hétvégenként alig tucatnyian fordulnak meg errefelé.

Ha kigyönyörködtük magunkat a „palóc Grand Canyonban”, a Z jelzést a vasúti átjárón, majd a műút és az Ipoly mentén követve sétálhatunk vissza Nógrádszakálra, útba ejtve a kápolnával koronázott, az Ipoly völgyére szép kilátást nyújtó kastélydombot is.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A falu központjában levő Nógrádszakál, autóbusz-váróterem megálló Budapest felől Szécsényen át, valamint Salgótarján felől is megközelíthető távolsági busszal.

Getting there

 • A buszmegállóból a Palóc utca vezet rá a Z jelzésre, amelyen folytatni tudjuk a túrát.

Parking

 • Parkolási lehetőség van a buszmegálló környékén, de ha csak a szurdokba szeretnénk bepillantani, a völgy bejáratánál, a műút mentén is.

Coordinates

DD
48.182086, 19.525379
DMS
48°10'55.5"N 19°31'31.4"E
UTM
34U 390388 5337590
w3w 
///tenure.indulging.beatable
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható. A nedves környezet miatt zárt cipő és esőkabát javasolt.

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
easy
Distance
6 km
Duration
2:00 h
Ascent
272 m
Descent
272 m
Highest point
294 m
Lowest point
159 m
Public-transport-friendly Circular route Family-friendly Geological highlights Botanical highlights Insider tip 'Healthy climate'

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp