Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here
Embed
Fitness
Hiking Trail

Szép kilátás: a Zöldmáli delta

(1) Hiking Trail • Budapest and surroundings
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség
 • Balogh Ádám-szikla
  / Balogh Ádám-szikla
  Photo: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Kavics utcai startpont
  / A Kavics utcai startpont
  Photo: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Józsefhegyi lépcső
  / Józsefhegyi lépcső
  Photo: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Szemlőhegyi bejárat
  / Szemlőhegyi bejárat
  Photo: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Józsefhegyi-kilátó
  / Józsefhegyi-kilátó
  Photo: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Józsefhegyi-kilátó
  / Józsefhegyi-kilátó
  Photo: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kilátás a Józsefhegyi-kilátóból
  / Kilátás a Józsefhegyi-kilátóból
  Photo: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
 • József-hegyi-barlang bejárat
  / József-hegyi-barlang bejárat
  Photo: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Ferenc-hegy
  / Ferenc-hegy
  Photo: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Apáthy-szikla
  / Apáthy-szikla
  Photo: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Apáthy-szikla
  / Apáthy-szikla
  Photo: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
Map / Szép kilátás: a Zöldmáli delta
0 150 300 450 m km 1 2 3 4 5 6 7 József-hegyi kilátó

Ki se megy Budapestről ez a könnyű délutáni túraút, de így is tele van kilátókkal, meredek sziklákkal, barlangokkal, sőt egy élő remetével is összefuthatunk közben.

easy
7.1 km
2:08 h
199 m
128 m

A könnyed, hétvégi-délutáni túra, amely több látványis kilátópontot és egy barlangot is érint, a Komjádi uszoda közeléből, az Árpád fejedelem útjáról indul a Z▲ jelzésű túraútvonalon, végig azon is haladva Zöldmálon keresztül, egészen az Apáthy-szikláig. Iránya és a jele miatt neveztem el Zöldmáli deltának.

Author’s recommendation

 • Aki még nem volt, annak érdemes megtennie a kis kitérőt a Szemlő-hegyi-barlanghoz. Főleg gyerekekkel érdemes bemenni.
outdooractive.com User
Author
Gábor Tenczer
Updated: 2019-03-01

Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Altitude
264 m
109 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

A túra teljesen biztonságos.

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet. A navigáláshoz Természetjáró app.

Tips, hints and links

Start

Budapest, II. kerület, Felhévíz (109 m)
Coordinates:
Geographic
47.521215, 19.037729
UTM
34T 352276 5264953

Destination

Budapest, II. kerület, Lipótmező

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A 17, 19, 41-es villamosok (Budapest, II. ker) Komjádi Béla utcai megállójából le a Komjádi Béla utcán az Árpád fejedelem útjáig, onnan észak felé az első sarok a Kavics utca. Balra fel a Z▲ jelzésen.
 • A Z▲ jelzésen haladunk tovább, végig az Apáthy-szikla kilátójáig.
 • Onnan le a Nagybányai-lépcsőn, balra a Csalán utcán.
 • A Csalán utcából jobbra a Battai-lépcsőn, majd annak végén jobbra kanyarodva a Napraforgó utcán és a Zuhatag soron érjük el az 56-os villamos Nagyhíd megállóját.

A túra részletes leírása

A túra a Kavics utcai kőkerítésre festett Z▲ jelzés mellől indul, és némi lépcsőzéssel folytatódik a József-hegyi lépcsőn. A Z▲ jelzésen továbbhaladva az első jelentősebb állomás a Szemlő-hegy és a rajta álló, szép, dunai panorámát kínáló József-hegyi kilátó.

A hegy régi német neve József-hegy (Josefs Berg) volt, amit az 1847-es dűlőkeresztelőn Szemlő-hegyre magyarítottak. Buda visszafoglalásakor ugyanis innen szemlélődtek a tüzérek. A kilátón azonban valahogy rajta maradt az eredeti földrajzi név, ezért fordulhatott elő az a fura helyzet, hogy a József-hegyi kilátó most a Szemlő-hegyen áll. A hegy gyomrában, a kilátó alatt egy nagy víztározó bújik meg.

Ha kigyönyörködtük magunkat a kilátásban, és tovább indulunk a Z▲ jelzésen, hamarosan egy téglaépületet látunk jobbra, a József-hegyi-barlang bejáratát. A József-hegyi-barlang a Rózsadombra tervezett diplomatanegyed házainak alapásása során, 1984-ben tárult fel, méltán igaz rá a kristálybarlang elnevezés. Hófehér gipsz, aragonit és kalcit ásványkiválásainak köszönhetően az egyik legsérülékenyebb, és egyben legszigorúbban védett barlang hazánkban. Az 5200 méter teljes hosszúságú, 85 méter függőleges kiterjedésű labirintus szűk 3 hektárnyi terület alatt húzódik.

A József-hegyi-barlang ugyan nem látogatható, de ha valaki egy rövid barlangi sétával akarja fűszerezni a túrát, kicsit később, egy 500 méteres kitérővel megteheti. A Pusztaszeri úton átkelve ugyanis egy turistajelzéssel megjelölt útvonal ágazik ki jobbra a Barlang utcán, ami egyenesen a pár száz méterre található Szemlő-hegyi barlang bejáratához vezet. A Szemlő-hegyi-barlang jól kiépített, utcai ruhában lehet sétálgatni benne, körülbelül fél óra alatt megtekinthető. Aki nem járt még benne, annak érdemes útba ejtenie, mert igazán látványos bevezetést kap a barlangok világába.

A Ferenchegyi úton tovább haladva elérjük Zöldmál városrészt. Zöldmál 1847-ben kapta nevét az addigi német Grüngraben helyett. A név tükörfordítása Zöldárokra túl közönséges lett volna az akkori daliás időkben. Döbrentei Gáborék a Ferenc-hegy meleg, zöldellő lejtőjéről asszociálhattak a prémes állatok hasán-mellén húzódó meleg prémre, a málra.

Zöldmál szíve a Ferenc-hegyi Természetvédelmi Terület, amely tulajdonképpen a laposan elnyúló, 265 méter magas Ferenc-hegy építkezésektől megóvott gerincén fekszik. A hegy tetejére egy szép tölgyesben vezet a Z▲jelzés.

A Ferenc-hegyről egy időre visszatérünk a Z▲jelzés mentén a zöldövezeti házak közé, majd odaérünk Budapest, de lehet, hogy a világ legkisebb városi természetes élőhelyéhez, az alig egy hektáros Balogh Ádám-szikla Természetvédelmi Területhez. A Balogh Ádám utcából néhány gerendából álló falépcsőn hágunk fel a szikla tetején elhelyezkedő Kis Szikla kilátóra. A kilátópontról jól látszik a Szabadság-hegy, a János-hegy és a Hárs-hegy. A terület egyébként Béri Balogh Ádám kuruc brigadérosról kapta a nevét, akit 1711. február 6-án fejeztek le Budán, talán épp nem messze innen.

Újabb házak közötti séta következik ezután, majd a jelzést követve elérjük a túra utolsó természeti állomáshelyét és hivatalos végpontját, az Apáthy-sziklát. Az Apáthy-szikla az Ördög-árok lipótmezei szakasza fölött, 258 méteres magaslatból kiugró, meredeken leszakadó sziklaalakzat. Nevét a terület egykori tulajdonosától nyerte. A szikla környezete 1977 óta védett, területén 26 védett növényfaj (pl a budai nyúlfarkfű vagy a magyar gurgolya), illetve hét védett futrinkafaj él, de találkozhatunk imádkozó sáskával vagy halálfejes lepkével is.

Az Apáthy-szikla nyugatra néző szép kilátást kínál, és meredek magas falai miatt jelentős térélményt. Valószínűleg Buda öt legszebb kilátópontja közé tartozik. A kilátónál a Z▲ jelzés véget ér. Ha nem akarunk ott éjszakázni, akkor le kell lépcsőznünk a völgybe, az 56-os villamos megállójához.

Public transport

Public transport friendly

 • Start: a 17, 19, 41-es villamosok Komjádi Béla utcai megállója a Széll Kálmán tér és Batthyány tér felől érhető el.
 • Cél: a 56-os villamos Nagyhíd megállója a Széll Kálmán tér felől közelíthető meg.

Getting there

 • A Komjádi Béla utcai villamosmegállóból pár perc séta a Kavics utca-Árpád fejedelem útja sarok, ahonnan a túra indul.

Parking

 • Hétvégén ingyen lehet parkolni a Komjádi uszoda melletti parkolókban.
Arrival by train, car, foot or bike

Community

 Comment
 Current condition
Publish
  Back to edit
Set point on map
(Click on Map)
or
Tip:
The point is movable directly on the map
Delete X
Edit
Cancel X
Edit
Change geometry on map
Videos
*Mandatory field
Publish
Please enter a title.
Please enter a description.

Comments and ratings (5)

Tamás Híves
2019-03-15
Reviews

Tamás Híves
2019-03-04
Köszönöm, megvan :)

Péter Farkas
2019-03-03
Kedves Tamás és Rolland! Már bekerült a túra az appba (ez egyébként automatikusan történik, csak van egy kis átfutási idő), de addig is meg lehet nyitni benne bármit, amíg az ottani katalógusban nem tűnik fel. Ennek két egyszerű módja van: 1) ha mobil böngészőben nézik meg a túrát vagy a látnivalót, lesz egy olyan menüpont a nagy kép alatt, hogy "Megnyitás az alkalmazásban". Elég ráklikkelni erre. 2) Vagy, ha ez esetleg nem működik valamiért, pl. a telefon biztonsági beállításai miatt, vagy desktop böngészőben nézik a tartalmat, akkor a Megosztás gombra kattintva felugró QR-kódot be lehet szkennelni az app Eszközök menüjében lévő QR-kód-olvasóval, és máris megnyílik benne a túra vagy látnivaló. Üdv, a Természetjáró csapata

Reviews
Difficulty
easy
Distance
7.1 km
Duration
2:08 h
Ascent
199 m
Descent
128 m
Public transport friendly Tour route Scenic Family friendly Geological highlights Botanical highlights Faunistic highlights

Statistics

: h
 km
 m
 m
Highest point
 m
Lowest point
 m
Show elevation profile Hide elevation profile
For changing the range of view, push the arrows together.