Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Szép kilátás: a budai tengerszem-túra

· 3 reviews · Hiking Trail · Dunazug-hegyvidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Budaörs, Kő-hegy
  Budaörs, Kő-hegy
  Photo: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 100 20 15 10 5 km Libegő (Hegy-állomás) Erzsébet-kilátó (János-hegy) Kaán Károly-kilátó Gyermekvasút (János-hegy állomás)

Egynapos, 23 kilométeres túra Budán és környékén, tengerszemmel, panorámacsúcsokkal, furcsa üregekkel - végig a P jelzésen.

moderate
Distance 22.9 km
7:01 h
1,057 m
866 m
517 m
143 m

A Budai Piros a Csillaghegy-Dömös-Budaörs P jelű, 85 kilométer hosszú fő turistaút általam önkényesen leválasztott 23 kilométeres szakasza Nagykovácsi és Budaörs között, nagyjából Budapest nyugati határa mentén.

Author’s recommendation

Profile picture of Gábor Tenczer
Author
Gábor Tenczer
Update: June 13, 2019
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
517 m
Lowest point
143 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

A Kő-hegy és az Odvas-hegy szikláin óvatosan közlekedjünk, a Piktortégla-üregbe pdeig csak saját felelősségre merészkedjünk, mert beomolhat!

Start

Budaörs, Kisfaludy utca (143 m)
Coordinates:
DD
47.460248, 18.953653
DMS
47°27'36.9"N 18°57'13.2"E
UTM
34T 345768 5258341
w3w 
///looks.painter.stardom
Show on Map

Destination

Nagykovácsi, a 63-as busz megállója

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A Budaörs, Kisfaludy utca buszmegállótól (240-es, 88-as) a Kisfaludy utcán, a P jelzésén indulunk el az Odvas-hegy felé.
 • Az első letérés hamar eljön: kis ösvény ágazik ki jobbra, egy régi kőfejtőn át mehetünk fel a Kő-hegy tetejére, és ugyanígy vissza.
 • A P jelzésen mintegy 500 méterrel tovább balra ágazik ki az Odvas-hegyi tanösvény. Kb. egy kilométer a csúcs, ugyanezen az úton vissza.
 • A P jelzésen haladunk Nagykovácsiig, ahol a 63-as busz megállója vár minket.

A túra részletes leírása

A Kisfaludy utcán indulunk a P jelzés mentén a hegyek irányába. Rögtön az elején teszünk egy kitérőt a Kő-hegyre, nagyon jó kilátás nyílik Budapest déli részére a tetejéről.

A Kő-hegy 235 méter magas, pont akkora, mint a Gellért-hegy. Anyaga dolomit, kopár tetején szél, eső és jég formálta sziklák vannak barlangokkal. Az egyik, kb. 3 méter magas dolomit sziklán áll az először 1895-ben felállított Kőhegyi kereszt, melynek elődjét 1950-ben egyszerűen elvitték a MÉH-be. 1995-ben állították fel újra. Mellette kápolna és Szentháromság-szobor áll. A Kő-hegy teteje nagyjából 1 kilométeres kerülőt jelent a Budai Pirosról.

Ugyanez mondható el a P jelzésen továbbhaladva 500 méterrel arrébb kezdődő Odvas-hegyi kanyarról is, melynek bejáratához a Budakeszi utca emelkedőjén lehet feljutni. A tetőn délkeletre közvetlen előttünk terül el a Kő-hegy kopár nyúlványa, azon túl a Tétényi-fennsík, Gazdagrét és Kelenföld házai, délnyugatra a Törökugrató meredek sziklafala a mögötte húzódó M1-M7 autópálya csíkjával, északnyugatra pedig a Csíki-hegyek vonulatának egymást követő kiemelkedései látszanak.

A rejtélyes üregektől a búcsújáróhelyig

Meredek lejtőn kell visszaereszkedni a turistaútra. Ez észak felé folytatódik a Farkas-hegy és a Budaörsi-hegy közötti nyereg felé, ahol elérjük az első Piktortégla-üreget.

A Piktortégla-üregek részben beomlott tárlók, melyekből az 1800-as évek végétől a helyi bányászcsaládok fehéragyagot termeltek ki, hogy abból tégla formájú darabokat, úgynevezett piktortéglát vagy festőtéglát gyártsanak. A tevékenység 1950-ben megszűnt, de azért piktortéglát  még ma is lehet kapni. Össze kell törni, majd meleg vízben feloldani, ezután lehet a festékhez hozzákeverni, mert növeli a fedőképességét.

Az üregektől észak felé folytatjuk utunkat. Elhaladva a Budaörsi-hegy oldalában átlépjük Budapest közigazgatási határát, majd elhaladunk 200 méterre a Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) kerítésétől. Ezen a részen meredezik egy szál magában az út mellett a 6 méter magas Szent Mihály-szikla, más néven Végvári-szikla. Mészköve a hajdani hévizek kovasavával átitatódott, ellenállóvá vált, így nem erodálódott, mint a környezete.

Budakeszit a Makkosi-rétnél, azaz Makkosmáriánál érintjük. Maria Eichel, magyarítva Makkosmária, avagy Máriamakk: 1731-ben a budakeszi melletti erdőben egy tizenhét éves fiúnak látomása volt, a szenvedő Krisztus arca jelent meg neki egy tölgyfán. A következő évben, súlyos betegen fogadalmat tett, hogy gyógyulása esetén egy szentképet függeszt arra a helyre. Felgyógyult, és teljesítette is, amit az imában ígért. A csodatévő tölgynek (=makk) híre ment, és csakhamar tömegeket vonzott magához. 1748-ban a terület birtokosai úgy döntöttek,hogy az egyre népszerűbb búcsújáróhely gondozását egy szerzetesrendre, a trinitáriusokra bízzák.

Már csak egy tó maradt a vidéken

Makkosmáriától egy darabig konkrétan a városhatáron haladunk, aztán egyre jobban eltávolodunk tőle a János-hegy felé haladva. A Gyermekvasút sínein átkelve nagyjából 500 métert kaptatunk az enyhe emelkedőn, mielőtt elérjük a túra egyik legérdekesebb pontját, a Béka-tavat.

A Béka-tó a Budai-hegység a legnagyobb felületű, természetes eredetű, felszíni tava. Az 1950-es években még több hasonló, tengerszem-szerű képződmény volt a Budai-hegyekben, például az Istenszeme-tó, vagy a Disznófő-forrás alatti névtelen tavacska. A 60-as években a tavakat tápláló forrásokat bevezették a csatornahálózatba, így nagyrészt eltűntek. A Béka-tó annak köszönheti a megmaradását, hogy a medrében sok az agyag, ami nem engedi elszivárogni a vizet. Sok benne a béka, a vízicsiga, és a Budapest Lexikon szerint innen kelnek ki a Normafán gyakran látható szitakötők is.

Egy kicsit meredekebb rész után frissítőponthoz érkezünk, a Libegő büféjéhez. Innen baktatunk fel a János-hegyi kilátóhoz, ahol szintén van vízvételi lehetőség és büfé. Az Erzsébet-kilátó Budapest legmagasabb pontján, 527 méteres tengerszint feletti magasságban áll. A kőből épült tornyot 1910-ben adták át, és Ferenc József feleségéről, Sissiről nevezték el, aki 1882-ben járt a hegyen. A torony 23,5 méter magas, 100 lépcső vezet fel a legfelső szintjére.

Ki volt a szép juhászné?

A kilátó után lezúzunk a hegyoldalban a Szépjuhásznéig, amely a Budakeszi út legmagasabb pontján, a János-hegy és a Nagy-Hárs-hegy közötti hágóban, az úgynevezett Budakeszi-völgyben helyezkedik el, 350 méter magasságban. (1945 és 1992 között Ságvári-liget volt a neve.) A monda szerint Mátyás király itt ismerkedett meg egy szép juhásznéval. (Khmmm, khmmm, a többit hagyjuk a feledés homályában!) A 18. század közepétől kedvelt kirándulóhelyen Pavianovics János üzemeltette a Szép Juhászné nevű vendéglőt, erről kapta a nevét a hely.

A P jelzés nem visz fel a Hárs-hegyi kilátóba, hanem a hegy nyugati oldalában kerül, hogy lent átkelve a Kis-Ördög-árkon nekilendülhessünk a Fekete-fej nevű hegynek (386 m). Némi erdős-mezős rész után, Adyliget mellett ismét elhagyjuk a főváros közigazgatási területét, és elindulunk a Nagy-Kopasz irányába, a Vörös-pocsolyás-hát hosszan elnyúló, lustán emelkedő gerincén, ahol olyan szép nevű púpok sorjáznak egymás után, mint a Kecske-hát (453 m) vagy maga a Vörös-pocsolyás-hát puklija (493 m).

Ez utóbbi névadója, a térképen Vörös-pocsolya néven jelölt természeti jelenség mellett is elhaladunk. Az agyagos talajú pocsolyát az állatok, főleg a vaddisznók nagyon szerethetik, mert gyakran teljesen szét van dagonyázva. A vaddisznók strandja után megkezdjük a lassú ereszkedést Nagykovácsi irányába, ahová nemsokára be is futunk.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Budaörs, Kisfaludy utca Kelenföldről, a 88-as busszal érhető el.
 • A Nagykovácsi, Községháza megállóból Hűvösvölgyre jár a 63-as busz.

Getting there

 • A Kisfaludy utca megállótól 20-30 méter a túra kezdőpontja, a Kisfaludy utca.

Parking

 • Budaörsön a túra kezdőpontjától számított 500 méteres körön belül van több parkolóhely.

Coordinates

DD
47.460248, 18.953653
DMS
47°27'36.9"N 18°57'13.2"E
UTM
34T 345768 5258341
w3w 
///looks.painter.stardom
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. Jól jöhet a csúszásgátló és a túrabot. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(3)
Balázs Ónódy
April 11, 2022 · Community
Április elején voltunk egy kellemes 10-12 fokos, azonban elég szeles vasárnapi napon. Előző nap nagyobb mennyiségű eső esett, emiatt a bejárt útvonal helyenként saras volt. A túra a piros főút egy darabján vezet végig, sajnos a jelölések egyes szakaszokon ritkák, ettől függetlenül jól követhetőek voltak. Mi inkább biztosra mentünk és okosórán is követtük a megadott nyomvonalat. A Kő-hegy megmászása nagyon kalandos volt, egy eldugott kis ösvényen kell letérni az utcáról. Nem bántuk meg, hogy felmásztunk, mert a felfele vezető út és a látvány a hegyről is bámulatos. Sajnos az erős szél miatt nem tudtunk itt reggelizni, így egy gyors körbenézést követően mentünk is lefele. Az Odvas-hegyet a szűnni nem akaró szél miatt sajnos ki kellett hagynunk, folytattuk utunkat Budakeszi felé. A reggelinket a Budakeszi határában álló Angyalok királynéja templomnál tettük (8km körül). Szépen karbantartott park és pihenőhely, sok paddal és asztallal. Ezután megmásztuk a János-hegyet, majd megpihentünk a Libegő mellett lévő büfénél (Drótcsacsi), jól esett a hideg időben a forró tea. Lehetőségünk volt elintézni a folyó ügyeinket is. Itt akár meg is szakíthattuk volna az utat, de mi inkább tovább mentünk. A fekete-fejet megmászva, megpihentünk Gyuri pihenőjénél. Innen egy komolyabb sziklás út vezetett lefele. Az utolsó szusszanás ha jól emlékszem a főutat elhagyva volt (17.5km környékén). Néhány kilométer fel-le után, fáradtan értünk be Nagykovácsiba, egy elég meredek lejtőn szálltunk alá, hogy elérjük a buszmegállót. Összességében nagyon jól éreztük magunkat, a széllel együtt is szép idő volt. Tömegközlekedéssel jól megközelíthető a kezdő- és a végpont is. Mindenképpen érdemes bejárni ezt az útvonalat, ajánlom.
Show more
When did you do this route? April 10, 2022
Photo: Balázs Ónódy, Community
Photo: Balázs Ónódy, Community
Photo: Balázs Ónódy, Community
Photo: Balázs Ónódy, Community
Photo: Balázs Ónódy, Community
Photo: Balázs Ónódy, Community
Photo: Balázs Ónódy, Community
Photo: Balázs Ónódy, Community
Photo: Balázs Ónódy, Community
Photo: Balázs Ónódy, Community
Photo: Balázs Ónódy, Community
Photo: Balázs Ónódy, Community
Photo: Balázs Ónódy, Community
Photo: Balázs Ónódy, Community
Photo: Balázs Ónódy, Community
Judit Katona
May 29, 2021 · Community
Szuper és változatos túra! Köszönöm!
Show more
Sarolta Bencsik
December 11, 2020 · Community
https://www.termeszetjaro.hu/mobile/hu/page/nyerj-a-kedvenc-turaddal-/54871268/ Csodálatos helyeken jártunk, János hegyen elképesztő a kilátás. Aki teheti látogasson el.
Show more
When did you do this route? August 20, 2020
Photo: Sarolta Bencsik, Community
Photo: Sarolta Bencsik, Community
Photo: Sarolta Bencsik, Community
Photo: Sarolta Bencsik, Community
Photo: Sarolta Bencsik, Community

Photos from others

+ 16

Reviews
Difficulty
moderate
Distance
22.9 km
Duration
7:01 h
Ascent
1,057 m
Descent
866 m
Highest point
517 m
Lowest point
143 m
Public-transport-friendly Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Cableway ascent/descent Linear route Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 6 Waypoints
 • 6 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp