Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Sportos kirándulás kerekesszékkel a pilisi Teve-sziklánál

Hiking Trail · Dunazug-hegyvidék
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Pilisborosjenőről nyílt terepen haladunk a Teve-szikla felé
  / Pilisborosjenőről nyílt terepen haladunk a Teve-szikla felé
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Elhaladunk a Nagy-Kevély lábánál lévő levendulamező mellett
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Kőzúzalékos, de jól járható a Pilisborojenőről kivezető út
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Jobbról a Nagy-Kevély, előttünk a Teve-sziklát rejtő erdő
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Teve-szikla, és mögötte a pazar panoráma
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Teve-szikla
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Egy kicsit belekóstolunk a Kéktúra hangulatos útszakaszába a Teve-szikla után
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Az "Egri vár" irányába tartó meredély, ahonnan kerekesszékkel nincs tovább
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Kerekesszékkel is meg tudjuk közelíteni a Teve-sziklát
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Az egykori bányában jól megfigyelhetőek a földtörténeti rétegek
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Teve szikla aljából a Pilisborosjenőre visszavezető turistaútba torkolló bekötőút
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A túra befejező szakaszán, Pilisborosjenő felé
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Alacsonypadlós autóbuszokkal is érkezhetünk Pilisborosjenőre
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Pilisborosjejnő határában akadálymentesen parkolhatunk
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 280 260 240 220 200 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km
Aktív kikapcsolódás és meghitt táj felemelő panorámával: ez várja a Pilisborosjenőről a Teve-sziklához kirándulókat. Budapest agglomerációjától kőhajításnyira, sűrű tömegközlekedési lehetőséggel nyílik alkalmuk a természetkedvelő kerekesszékeseknek egy nem túl hosszú, de tartalmas és sportos erdei kirándulásra.
difficult
Distance 4.2 km
2:00 h
94 m
94 m
289 m
221 m

A Pilis délkeleti részéről, a bájos Pilisborosjenő zsákfaluból indul erdei túránk, mely az Egri vár díszleteinek irányába, Csobánka felé követi a mészkő útját. A sziklák eróziójából újra cementálódott erdei út a pilisi erdőkre olyannyira jellemző lankáival, nagy ívű tájaival és csipkézett szikláival, barlangszerű képződményeivel, visszafogott bokros, erdős ligeteivel és mészkedvelő tölgyesekkel, sziklagyepes foltjaival kínál tartalmas alternatívát a kirándulóknak.

Közepesen meredek és sík útszakaszok váltják egymást, jobb oldalunkon először a Nagy-Kevély hosszan elnyúló lábánál, később a Kis-Kevély irányába kapaszkodunk fel a Magas-erdő fái közt. Túránk csúcspontja és fő látnivalója a kis fantáziával és megfelelő szögből valóban tevére emlékeztető kétágú szirt, amelynek közelében egy kőfejtő tár fel izgalmas földtani képződményeket.

Az Egri vár mása, mint célpont akadálymentesen nem közelíthető meg a terep meredeksége és a felszín töredezettsége miatt, ezért túránk nyomvonala egy hurokban végződő oda-vissza erdei kirándulásra korlátozódik.

Author’s recommendation

 • A túra kizárólag sportos, jó fizikai állapotban lévő kísérővel és rutinos mozgássérült személynek ajánlott! A terepviszonyok, a meredekség, az útfelület minősége, a helyenként erodálódott mészköves felszín, a vízátfolyás-marások szükségszerűvé teszik a segítséget, helyenként a háttal való ereszkedést (a hátsó kerék mérete lehetővé teszi az elakadás-mentességet, viszont összetett, egységes mozgást kíván a kerekesszékestől és kísérőjétől.)
 • A túra kivitelezése kórházi kerekesszékkel NEM ajánlott, az aktív széken is lehetőség szerint nagyobb átmérőjű első kerekek kívánatosak a kőzúzalékos terepszakaszokon való haladáshoz (nagyban megkönnyíti a túrát a nagykerekes adapterrel ellátott kerekesszék!).
 • Az útvonalon nagy, akkumulátoros kerekesszékkel való túrázás borulásveszély miatt nem ajánlott!
 • Legyen nálunk esőkabát, napszemüveg, naptej, szúnyogriasztó.
 • Jó, ha rendelkezünk pót gumibelsővel és megfelelő pumpával.
 • Legyen nálunk elegendő folyadék, mert útközben nincs vízvételi lehetőség!
 • A faluközpontban étterem (nem akadálymentes) és élelmiszerbolt (nem akadálymentes) is található. Tanácsos hideg élelmiszert vinni az útra, de a túra hosszából adódóan ez nem szükségszerű. A parkolóban működik a Jenői Faló büfé, ha nyitva van, akár meleg ételt is kaphatunk itt.
 • Akadálymentes mosdót nem találtunk, az ez irányú szükségletekkel és megoldásokkal is számolni kell.

 

Difficulty
difficult
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
289 m
Lowest point
221 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A túra kizárólag sportos, jó fizikai állapotban lévő kísérővel és rutinos mozgássérült személynek ajánlott!

Tips and hints

Start

Pilisborosjenő, parkoló (Jenői Faló büfé) (221 m)
Coordinates:
DD
47.609371, 18.989693
DMS
47°36'33.7"N 18°59'22.9"E
UTM
34T 348914 5274842
w3w 
///value.sailors.pictures

Destination

Pilisborosjenő, parkoló (Jenői Faló büfé)

Turn-by-turn directions

Itiner :

 • A parkolótól a kék kerékpáros jelzést kövessük. 
 • Balról megérkezik mellénk a Kéktúra K jelzése, majd ahol az elkanyarodik jobbra, mi még továbbmegyünk a kerékpáros jelzésen nagyjából 400 métert.
 • Visszafordulunk, és immár a K jelzést követjük a Teve-szikláig és a kőfejtőig.
 • Visszatérünk a kerékpáros jelzésre, amelyen jöttünk, és ugyanazon az úton érünk vissza Pilisborosjenőre.

A túra részletes leírása:

Levendulamező és Kevélyek mentén 

Ha tömegközlekedéssel érkezünk, az autóbuszmegálló fordulójából kiindulva a Fő út meredek, szerpentines aszfaltburkolatán haladunk pár száz métert, mely ellaposodva egy több ágú, mészkőzúzalékos útban folytatódik. A túra gyakorlatilag innen indul, ahol parkolót és időszakosan nyitva tartó büfét is találunk. Az útvonalra jellemző tájékozódási támpont, hogy fölfelé haladva mindig a jobb oldali ágat kövessük a 2-3 alkalommal  „Y” alakban szétágazó turistaúton.

Az első kilométeren enyhe dőlésszögű, helyenként mészkő-hordalékos, víz-átfolyásokkal tagolt, de többnyire szilárd mezei úton haladunk. Jobbra tőlünk, a Nagy-Kevély lábánál 2016 óta egy látványos levendula ültetvény színesíti a környezetet, ahol virágzás idején szedd magad-akciókat is szerveznek. Ha szeretnénk erre az időszakra időzíteni túránkat, válasszuk a nyár elejét, közepét. Az úttól balra szép, természetes mező terül el, a háttérben a Hármashatár-hegy sziluettjével.

Ezt követően az első „Y” jobb oldalát választva kezdődik a Pilis déli, napsütötte oldalaira oly jellemző cser-tölgyesek enyhén vízhiányos erdeje, ahol széles, enyhe dőlésszögű, ritkás erdő fogad bennünket, jobb oldalt sűrűbb szövetű meredéllyel szegélyezve. Néhány száz métert követően kiszélesedő erdei, füves tisztás hívogat. Amennyiben szeretnénk lerövidíteni a kirándulást, itt ajánlott balra fordulni, és a sztyeppés-füves terepen keresztül fokozatosan fölkapaszkodni a Teve-szikla tetejére, ahonnan lenyűgöző, széles kilátás nyílik a Pilis nyugati kúpjaira és a környező településekre.

Amennyiben azonban az ábrázolt útvonalon továbbhaladunk, a füves térséget elhagyva immár erdőben, jól járható, széles erdei úton megyünk, miközben a fák koronája alagutat képez felettünk, így csapadékos idő után is jól járható marad. Néhány száz métert haladva elérünk túránk visszafordító pontjához. Egy újabb Y-elégazásban az út bal ága meredeken lefele visz az Egri vár másának romjaihoz, amit 1968-ban építették fel, mint a Gárdonyi Géza regényéből készült, Várkonyi Zoltán által rendezett Egri csillagok című film díszletét. Habár az út felülete megfelelő lenne az akadálymentes közlekedéshez, a hosszan tartó meredeksége nem teszi lehetővé a kerekesszékes közlekedést. Még segítővel sem ajánlott!

Az út jobb oldali ága hasonlóképp meredeken fölfelé vezető, köves-vályús erdei ösvény, amely szintén nem akadálymentes! Így nagyjából azután, hogy az Országos Kéktúra K jelzése jobbra kanyarodik, még kicsit előre tudunk menni, de utána forduljunk vissza.

A Pilis panorámás állata, a Teve-szikla

A szép, lankás, enyhén lejtő erdei úton elérjük az immáron jobb kézre eső tisztást, amelynek pereméhez felkapaszkodva elénk tárul a csodálatos, szinte 180 fokos panoráma a Teve-szikla melletti kőfejtő tetejéről. Balról jobbra a Vendel-hegy kúpja tövében a Pilisborosjenői bányatelep rajzolódik ki, a háttérben Solymár, Pilisszentiván és Pilisvörösvár sziluettje húzódik, jobbra Pilisszántó és Pilisszentkereszt előterében a Fehér-hegy, a Jenői-torony, a Solymári-fal és a Kerekes-hegy látható, a távolban pedig a Csobánka körüli hegyek kúpjai.

Előttünk néhány tíz méterre a csodálatosan lukacsos Teve-sziklát láthatjuk madárperspektívából. A sziklacsoport legmagasabb, kettős ágú szirtje bizonyos perspektívából valóban a névadó állatra emlékeztet. A dolomit egy könnyen erodálódó, üledékes kőzet. Azonban ahol korábban hévizes oldatok járták át a már leülepedett rétegeket, a környezeténél ellenállóbb lett a kőzet, és érdekes alakzatokban emelkedett ki lassacskán környezetéből, fantáziánkra bízva, hogy éppen mit látunk bele. Persze a kőbányászat is rásegített a kimagasodásra: a porló dolomitot fejtették itt, ennek nyomai a sziklafalban látható mesterséges üregek.

A túránk csúcspontjához tartozik, hogy a kilátást adó szirt mentén visszafele haladva, egy meglehetősen meredek, de kísérő segítségével megoldható lejtőn a kedves léptékével hangulatos, árnyas pihenőt kínáló vadregényes sziklák alá kanyarodhatunk. Sajnos ez a meredély is véges kerekesszékes közlekedés szempontjából, gyakorlatilag a későbbiekben hosszan elnyúló meredek ösvény szintén az Egri vár másához vezet.

Visszakapaszkodva e rövid, nem több, mint 200 méteres útszakaszon becsatlakozunk a fölfelé jövő útvonalunkba (kék kerékpáros jelzés), és visszacsordogálunk a kiindulóponthoz, ahol, ha szerencsénk van, nyitva találjuk a büfét is.

A túra a kisebb kitérőkkel és pihenőkkel együtt 3-4 óra alatt kényelmesen bejárható.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Alacsonypadlós autóbuszok indulnak Budapest Árpád híd buszpályaudvarról félóránként Pilisborosjenőre, egészen a késő esti órákig. A Volánbusszal a 

  Pilisborosjenő, autóbusz-forduló megállóig utazzunk.

Getting there

 • Túránk a buszmegállóból vagy a parkolóból indul. A buszmegállótól a parkolóig a Fő, majd Prokászka O. utcán kell menni 350 métert.

Parking

 • Amennyiben autóval érkezünk, a  Pilisborosjenői buszfordulótól továbbmenve, a település határában, a Prohászka O. és a Mindszenty utca találkozásánál (a büfé és az óvóda mellett) találunk nem kiépített, de akadálymentesen használható parkolót.

Coordinates

DD
47.609371, 18.989693
DMS
47°36'33.7"N 18°59'22.9"E
UTM
34T 348914 5274842
w3w 
///value.sailors.pictures
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Nem árt, ha van nálunk pót gumibelső és megfelelő pumpa.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
difficult
Distance
4.2 km
Duration
2:00 h
Ascent
94 m
Descent
94 m
Highest point
289 m
Lowest point
221 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Geological highlights

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp