Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Sportos kirándulás kerekesszékkel a pilisi Teve-sziklánál

Hiking Trail · Dunazug-hegyvidék
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Pilisborosjenőről nyílt terepen haladunk a Teve-szikla felé
  Pilisborosjenőről nyílt terepen haladunk a Teve-szikla felé
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 280 260 240 220 200 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km
Aktív kikapcsolódás és meghitt táj felemelő panorámával: ez várja a Pilisborosjenőről a Teve-sziklához kirándulókat. Budapest agglomerációjától kőhajításnyira, sűrű tömegközlekedési lehetőséggel nyílik alkalmuk a természetkedvelő kerekesszékeseknek egy nem túl hosszú, de tartalmas és sportos erdei kirándulásra.
difficult
Distance 4.2 km
2:00 h
94 m
94 m
289 m
221 m

A Pilis délkeleti részéről, a bájos Pilisborosjenő zsákfaluból indul erdei túránk, mely az Egri vár díszleteinek irányába, Csobánka felé követi a mészkő útját. A sziklák eróziójából újra cementálódott erdei út a pilisi erdőkre olyannyira jellemző lankáival, nagy ívű tájaival és csipkézett szikláival, barlangszerű képződményeivel, visszafogott bokros, erdős ligeteivel és mészkedvelő tölgyesekkel, sziklagyepes foltjaival kínál tartalmas alternatívát a kirándulóknak.

Közepesen meredek és sík útszakaszok váltják egymást, jobb oldalunkon először a Nagy-Kevély hosszan elnyúló lábánál, később a Kis-Kevély irányába kapaszkodunk fel a Magas-erdő fái közt. Túránk csúcspontja és fő látnivalója a kis fantáziával és megfelelő szögből valóban tevére emlékeztető kétágú szirt, amelynek közelében egy kőfejtő tár fel izgalmas földtani képződményeket.

Az Egri vár mása, mint célpont akadálymentesen nem közelíthető meg a terep meredeksége és a felszín töredezettsége miatt, ezért túránk nyomvonala egy hurokban végződő oda-vissza erdei kirándulásra korlátozódik.

Author’s recommendation

 • A túra kizárólag sportos, jó fizikai állapotban lévő kísérővel és rutinos mozgássérült személynek ajánlott! A terepviszonyok, a meredekség, az útfelület minősége, a helyenként erodálódott mészköves felszín, a vízátfolyás-marások szükségszerűvé teszik a segítséget, helyenként a háttal való ereszkedést (a hátsó kerék mérete lehetővé teszi az elakadás-mentességet, viszont összetett, egységes mozgást kíván a kerekesszékestől és kísérőjétől.)
 • A túra kivitelezése kórházi kerekesszékkel NEM ajánlott, az aktív széken is lehetőség szerint nagyobb átmérőjű első kerekek kívánatosak a kőzúzalékos terepszakaszokon való haladáshoz (nagyban megkönnyíti a túrát a nagykerekes adapterrel ellátott kerekesszék!).
 • Az útvonalon nagy, akkumulátoros kerekesszékkel való túrázás borulásveszély miatt nem ajánlott!
 • Legyen nálunk esőkabát, napszemüveg, naptej, szúnyogriasztó.
 • Jó, ha rendelkezünk pót gumibelsővel és megfelelő pumpával.
 • Legyen nálunk elegendő folyadék, mert útközben nincs vízvételi lehetőség!
 • A faluközpontban étterem (nem akadálymentes) és élelmiszerbolt (nem akadálymentes) is található. Tanácsos hideg élelmiszert vinni az útra, de a túra hosszából adódóan ez nem szükségszerű. A parkolóban működik a Jenői Faló büfé, ha nyitva van, akár meleg ételt is kaphatunk itt.
 • Akadálymentes mosdót nem találtunk, az ez irányú szükségletekkel és megoldásokkal is számolni kell.

 

Difficulty
difficult
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
289 m
Lowest point
221 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Nature trail 98.12%Path 1.61%Road 0.25%
Nature trail
4.1 km
Path
0.1 km
Road
0 km
Show elevation profile

Safety information

 • A túra kizárólag sportos, jó fizikai állapotban lévő kísérővel és rutinos mozgássérült személynek ajánlott!

Tips and hints

Start

Pilisborosjenő, parkoló (Jenői Faló büfé) (221 m)
Coordinates:
DD
47.609371, 18.989693
DMS
47°36'33.7"N 18°59'22.9"E
UTM
34T 348914 5274842
w3w 
///value.sailors.pictures
Show on Map

Destination

Pilisborosjenő, parkoló (Jenői Faló büfé)

Turn-by-turn directions

Itiner :

 • A parkolótól a kék kerékpáros jelzést kövessük. 
 • Balról megérkezik mellénk a Kéktúra K jelzése, majd ahol az elkanyarodik jobbra, mi még továbbmegyünk a kerékpáros jelzésen nagyjából 400 métert.
 • Visszafordulunk, és immár a K jelzést követjük a Teve-szikláig és a kőfejtőig.
 • Visszatérünk a kerékpáros jelzésre, amelyen jöttünk, és ugyanazon az úton érünk vissza Pilisborosjenőre.

A túra részletes leírása:

Levendulamező és Kevélyek mentén 

Ha tömegközlekedéssel érkezünk, az autóbuszmegálló fordulójából kiindulva a Fő út meredek, szerpentines aszfaltburkolatán haladunk pár száz métert, mely ellaposodva egy több ágú, mészkőzúzalékos útban folytatódik. A túra gyakorlatilag innen indul, ahol parkolót és időszakosan nyitva tartó büfét is találunk. Az útvonalra jellemző tájékozódási támpont, hogy fölfelé haladva mindig a jobb oldali ágat kövessük a 2-3 alkalommal  „Y” alakban szétágazó turistaúton.

Az első kilométeren enyhe dőlésszögű, helyenként mészkő-hordalékos, víz-átfolyásokkal tagolt, de többnyire szilárd mezei úton haladunk. Jobbra tőlünk, a Nagy-Kevély lábánál 2016 óta egy látványos levendula ültetvény színesíti a környezetet, ahol virágzás idején szedd magad-akciókat is szerveznek. Ha szeretnénk erre az időszakra időzíteni túránkat, válasszuk a nyár elejét, közepét. Az úttól balra szép, természetes mező terül el, a háttérben a Hármashatár-hegy sziluettjével.

Ezt követően az első „Y” jobb oldalát választva kezdődik a Pilis déli, napsütötte oldalaira oly jellemző cser-tölgyesek enyhén vízhiányos erdeje, ahol széles, enyhe dőlésszögű, ritkás erdő fogad bennünket, jobb oldalt sűrűbb szövetű meredéllyel szegélyezve. Néhány száz métert követően kiszélesedő erdei, füves tisztás hívogat. Amennyiben szeretnénk lerövidíteni a kirándulást, itt ajánlott balra fordulni, és a sztyeppés-füves terepen keresztül fokozatosan fölkapaszkodni a Teve-szikla tetejére, ahonnan lenyűgöző, széles kilátás nyílik a Pilis nyugati kúpjaira és a környező településekre.

Amennyiben azonban az ábrázolt útvonalon továbbhaladunk, a füves térséget elhagyva immár erdőben, jól járható, széles erdei úton megyünk, miközben a fák koronája alagutat képez felettünk, így csapadékos idő után is jól járható marad. Néhány száz métert haladva elérünk túránk visszafordító pontjához. Egy újabb Y-elégazásban az út bal ága meredeken lefele visz az Egri vár másának romjaihoz, amit 1968-ban építették fel, mint a Gárdonyi Géza regényéből készült, Várkonyi Zoltán által rendezett Egri csillagok című film díszletét. Habár az út felülete megfelelő lenne az akadálymentes közlekedéshez, a hosszan tartó meredeksége nem teszi lehetővé a kerekesszékes közlekedést. Még segítővel sem ajánlott!

Az út jobb oldali ága hasonlóképp meredeken fölfelé vezető, köves-vályús erdei ösvény, amely szintén nem akadálymentes! Így nagyjából azután, hogy az Országos Kéktúra K jelzése jobbra kanyarodik, még kicsit előre tudunk menni, de utána forduljunk vissza.

A Pilis panorámás állata, a Teve-szikla

A szép, lankás, enyhén lejtő erdei úton elérjük az immáron jobb kézre eső tisztást, amelynek pereméhez felkapaszkodva elénk tárul a csodálatos, szinte 180 fokos panoráma a Teve-szikla melletti kőfejtő tetejéről. Balról jobbra a Vendel-hegy kúpja tövében a Pilisborosjenői bányatelep rajzolódik ki, a háttérben Solymár, Pilisszentiván és Pilisvörösvár sziluettje húzódik, jobbra Pilisszántó és Pilisszentkereszt előterében a Fehér-hegy, a Jenői-torony, a Solymári-fal és a Kerekes-hegy látható, a távolban pedig a Csobánka körüli hegyek kúpjai.

Előttünk néhány tíz méterre a csodálatosan lukacsos Teve-sziklát láthatjuk madárperspektívából. A sziklacsoport legmagasabb, kettős ágú szirtje bizonyos perspektívából valóban a névadó állatra emlékeztet. A dolomit egy könnyen erodálódó, üledékes kőzet. Azonban ahol korábban hévizes oldatok járták át a már leülepedett rétegeket, a környezeténél ellenállóbb lett a kőzet, és érdekes alakzatokban emelkedett ki lassacskán környezetéből, fantáziánkra bízva, hogy éppen mit látunk bele. Persze a kőbányászat is rásegített a kimagasodásra: a porló dolomitot fejtették itt, ennek nyomai a sziklafalban látható mesterséges üregek.

A túránk csúcspontjához tartozik, hogy a kilátást adó szirt mentén visszafele haladva, egy meglehetősen meredek, de kísérő segítségével megoldható lejtőn a kedves léptékével hangulatos, árnyas pihenőt kínáló vadregényes sziklák alá kanyarodhatunk. Sajnos ez a meredély is véges kerekesszékes közlekedés szempontjából, gyakorlatilag a későbbiekben hosszan elnyúló meredek ösvény szintén az Egri vár másához vezet.

Visszakapaszkodva e rövid, nem több, mint 200 méteres útszakaszon becsatlakozunk a fölfelé jövő útvonalunkba (kék kerékpáros jelzés), és visszacsordogálunk a kiindulóponthoz, ahol, ha szerencsénk van, nyitva találjuk a büfét is.

A túra a kisebb kitérőkkel és pihenőkkel együtt 3-4 óra alatt kényelmesen bejárható.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Alacsonypadlós autóbuszok indulnak Budapest Árpád híd buszpályaudvarról félóránként Pilisborosjenőre, egészen a késő esti órákig. A Volánbusszal a 

  Pilisborosjenő, autóbusz-forduló megállóig utazzunk.

Getting there

 • Túránk a buszmegállóból vagy a parkolóból indul. A buszmegállótól a parkolóig a Fő, majd Prokászka O. utcán kell menni 350 métert.

Parking

 • Amennyiben autóval érkezünk, a  Pilisborosjenői buszfordulótól továbbmenve, a település határában, a Prohászka O. és a Mindszenty utca találkozásánál (a büfé és az óvóda mellett) találunk nem kiépített, de akadálymentesen használható parkolót.

Coordinates

DD
47.609371, 18.989693
DMS
47°36'33.7"N 18°59'22.9"E
UTM
34T 348914 5274842
w3w 
///value.sailors.pictures
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Nem árt, ha van nálunk pót gumibelső és megfelelő pumpa.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
difficult
Distance
4.2 km
Duration
2:00 h
Ascent
94 m
Descent
94 m
Highest point
289 m
Lowest point
221 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Geological highlights

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Waypoints
 • 1 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp