Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Séta a „Mecsek-csúcson", a Misina és a Tubes tömbjén

Hiking Trail · Mecsek · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Alkonyat a Kis-Tubesről a Misina tető tévétornyával és Pécs belvárosával
  / Alkonyat a Kis-Tubesről a Misina tető tévétornyával és Pécs belvárosával
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sarjadó tavasz a Tubes oldalában, a Rotary-körúton
  Photo: Tassy Márk, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A János-kilátó a Tubes tetején, a Nyugati-mecsek legmagasabb kilátópontja
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Jakab-hegy homokkő tömbje a Kis-Tubes vadvirágos rétjéről
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vadvirágos rétek mentén haladunk a Rotary-körút déli ágán
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Kis-Tubesről Pécs városára, a Mecsek délnyugati végeire
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Tubes déli oldalának rétjei vadvirágok és a velük táplálkozó rovarok otthona
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás délre és nyugatra a Tubes tetejéről, a János-kilátóból
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 550 500 5 4 3 2 1 km János-kilátó, Tubes Kis-Tubes
Kellemes hegytetői séta a Nyugati-Mecsek legmagasabb csúcsára, kilátójába, tornyába. Tanösvényen ismerkedhetünk meg a természet értékeivel; virágszőnyegben, öreg erdőben, csodás kilátásokban gyönyörködhetünk a Tubes gerincén és sétaútjain.
Open
easy
Distance 5.2 km
1:25 h
91 m
104 m
611 m
518 m

„A Mecsek, sorsunk áldott hegye, a hideg szelek porkolábja, jelképes magaslat. Vo­nulata minden mérnöki tervnél célszerűbben úgy helyezkedik el, mint az örökké élő, izmos és fiatal Heraklész melegen ölelő és oltalmazó férfikarja, azóta, hogy kibújt a tenger alól, átvészelte a jégkorszakokat, meglátta lábánál az első embert. Hullámtörőgát, védőpáncél, pajzs, melynek menedékében bizton alkothat, pihenhet és örülhet a szárnyai alá bújt nép. Nem csak véd, táplál is. És gyógyít!”

Így vall Baranyai Aurél, pécsi gyógyszerész, gyógynövénykutató és természetbarát a Pécs fölé magasodó hegyekről, a Mecsek oltalmazó vonulatáról. Nem kérdés, hogy a megyeszékhellyé fejlődött, közel 150 ezres lakosságú város sokat köszönhet a hegységnek. Az északi szelek takarásán és a kedvező klímán túl ivóvizét, vízi energiáját, jólétének magvát teremtették a bércek. A szenet és uránt rejtő rétegek felkutatásával, az új távlatokat nyitó energiahordozók kitermelésével azonban kizsigerelte e nagyszerű tájat hűtlen gyermeke, furcsa sebhelyeket, betonforradásokat hagyva testén.

Bár a lakosság javai mellett eredendően a pihenést kereste a Nyugati-Mecsek tetején, egy nagyváros feletti legmagasabb pont tagadhatatlanul stratégiai fontosságú hely. Az adótornyok így is épp eléggé elcsúfítják a magaslatokat, és a Zengőről kiszorult NATO-radar terve a Tubes csúcsát is körbejárta, végül itt is társadalmi ellenállásba ütközött a lokátor létesítése. Helyette a jelenleg is álló János-kilátó épült meg közadományból és a város segítségével, ezzel pedig a stratégiai mellett a turisztikai szerep erősődött meg a hegyen.

Author’s recommendation

 • Látványos eleme a túrának, hogy lifttel felmehetünk a Misina tetői tévétorony kilátószintjére, ahol nem csak a panoráma, de a kitettség érzése is magával ragadó. Ugyanitt étkezhetünk is.
 • Ha rászánjuk az időt, le is sétálhatunk a Misináról az állatkerthez a S▲ jelzésen, így egy tartalmas napot tölthetünk el a Pécs feletti hegyekben.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: October 27, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Tubes, 611 m
Lowest point
518 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A Misina tévétornya alatt téli, jeges körülmények között gyorsan és óvatosan mozogjunk, a gigászi épületről jégdarabok hullhatnak alá.

Tips and hints

Start

Pécs, Misinatető buszvégállomás (helyi járat) (529 m)
Coordinates:
DD
46.099516, 18.220397
DMS
46°05'58.3"N 18°13'13.4"E
UTM
34T 285158 5108861
w3w 
///premises.voltage.someone

Destination

Pécs, Misinatető buszvégállomás (helyi járat)

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A buszmegállóból nyugati irányba indulva csatlakozunk az S jelzéshez.
 • A Misina tetőről a S jelzésen indulunk el a gerincre.
 • Balra lefordulva rövid kitérőt teszünk a Kis-Tubesre a S▲ jelzésen, ami a kilátónál visszacsatlakozik a gerincútba.
 • A S jelzésen sétálunk el a Tubesre, majd ugyanezen ereszkedünk az első kereszteződésig.
 • A Rotary-körsétány S↺ jelzésén balra fordulunk, és a hegyoldalban sétálunk vissza a gerincútra.
 • A S jelzésen jobbra, a már megtett útszakaszon érkezünk vissza a Misina tetőre, majd a buszmegállóba.

A túráról részletesen:

Pécs madártávlatból

Nyúlfarknyi sétánkat a Misina tetőről kezdjük, ahol rögtön dilemmába is ütközünk. A kérdés tárgya a gigászi betonkolosszus, a pécsi TV-adótorony, amely a maga módján mind látványában, mind a róla nyíló panorámában megkerülhetetlen. Ha van rá időnk, érdemes a túra végén felliftezni a 80 méter magasan elhelyezkedő kilátóteraszra, mert valóban innen nyílik a legjobb, térképszerű rálátás Pécsre, annak nevezetességeire és házaira. Bár a pécsi szervezett természetjárás egyik első jelentős épülete pont a misinai Kiss József-kilátó volt a 20. század elején, amint a korszellem és a technika fejlődése megkövetelte a grandiózus vállalkozást, a tévétorony építését, a régi építményt elsöpörték a helyszínről, és csak a nevét megörökítő majolika felirat maradt meg a panorámateraszba falazva.

Tanösvényen a „kistestvérhez"

Rövid sétával kikerüljük a monstrumot, és a S jelzéshez egyenest irányt tartva csatlakozunk. Átvágjuk az aszfaltút kanyarját, és ezzel beérünk a természetes környezetbe, majd a karszterdős nyeregbe érkezünk. Itt tábla fogad, mely felhívja a figyelmet a természetvédelmi oltalomra, másrészt egy tanösvény indul innen, amely bemutatja a hegyen élő, védett értékeket. Minden tábla a helyszínt magyarázza, mellettük láthatjuk is az érdekességeket, megtanulhatjuk a fák, cserjék neveit, és gyakorolhatjuk sajátos jegyeik felismerését. A rövid átvezető szakasz után egy szintben haladó körúthoz érünk, ami tökéletes sétaterep a hegy csúcsa körül - szélesen kijárt csapása mutatja a népszerűségét. Ennek egyik szárnyán fogunk visszaérkezni a csúcsok meghódítása után. Itt még eldönthetjük, hogy az ajánlott déli oldal napsütötte erdőjében, vagy a kissé hosszabb, de árnyas rengeteggel takart északi körön kanyarodunk majd vissza.

A körút keresztezése után kissé meredekebb, sziklás térszínen szökellünk fel a dupla hegycsúcs alacsonyabbik tagjára, a Kis-Tubesre. Ehhez egy kis elágazásban balra térünk ki a S▲ jelzésen. A sziklák az egész hegytömböt és a Nyugati-Mecsek központját felépítő, triász kori, sekélytengeri mészkő felszínre bukkanó bordái. E kőzet karsztos tömege biztosítja a bővizű hegylábi források utánpótlását. Kalcitkristályokból felépülő felszínén sziklagyepek terpeszkednek, melyek mészkedvelő fajoknak adnak otthont a karsztbokorerdőkben, illetve a hegy mögötti töbörmezős rengetegben.

Látványos, vadvirágos rétben tetőzik a Kis-Tubes, ahol értékes, mediterrán eredetű fajokat találhatunk. A csúcsrétre és az érdekes kilátóplatformra a S▲ jelzés vezet el, a hegytető nyugati oldalát megcélozva. Erre nyitja a kilátást a rét is, és érdekes is a látvány a város irányába. A letörés peremére állított kilátóteraszról szépen végigvezethetjük tekintetünket a város nyugati, hegyeket ostromló részén és a Jakab-hegy monumentális homokkőtömbjén. A láthatáron tiszta időben feltűnik a horvát Papuk hosszan hullámzó vonulata. Ha vegetációs időszakban érkezünk ide, érdemes kicsit elidőzni, és átbogarászni részleteiben is a helyszínt: látványos virágokra, számos orchideafajra és érdekes rovarra bukkanhatunk, mint például a fűrészlábú szöcske.

A „nagytestvér"

A kilátóterasz mögött visszakanyarodik az út a S jelzéshez, melyen balra csekély szintezéssel hullámzunk át a hegytömb északi részére. Egyre sűrűbb rengetegben sétálunk, ahogy a magassággal és kitettséggel a karsztbokorerdő helyét terebélyes tölgyek és bükkök veszik át. A legmagasabb ponthoz érkezve épületek bontakoznak ki a fatörzsek között; pár adótorony is helyet foglal a csúcs északkeleti részén, de a tetőn egy rakétára emlékeztető, klasszikus kilátótorony épült a kétezres évek elején. Alsó szintjén esőbeálló is rendelkezésre áll, ha zord az időjárás, de érdemes a tetejéig lépcsőzni a kibontakozó, mesés panorámáért.

A Mecsek nagy részét belátjuk a János-kilátóból: a nyugati vonulat főbb csúcsait és látványosságait, a hegyekre felkapaszkodó várost, az orfűi tavak egy szeletét, a bálnahátszerű Jakab-hegyet és a hegység legmagasabb pontját, a keleti rész emblematikus hegyét, a Zengőt, mely 70 méterrel felülmúlja nyugati testvérét. Ennek ellenére a Tubes tömbjét hívták eredendően Mecsek-csúcsnak, ami később az egész hegységre átragadt. Ha tiszta a levegő, északon feltűnnek a Balaton-felvidék és a Bakony legmagasabb pontjai, mint a Badacsony platója és a Kab-hegy pajzsvulkánja.

Egy különleges fa

Az északi oldalban leereszkedve gyönyörű, árnyas, öreg erdőben sétálunk a S jelzés sétányán, és tábla hívja fel figyelmünket a helyszín különlegességére. Körülöttünk öreg hársfákkal elegyedő, sűrű tölgyes, bükkös erdő honol. A balkáni eredetű ezüsthárs a Mecsekben nagy területen színesíti az erdőket - könnyen felismerhetjük jellegzetes szív alakú leveléről, ezüstösen bársonyos levélfonákjáról és repítő felleveles terméséről. Érdekessége, hogy a nagy meleg ellen úgy védekezik, hogy függőlegesre vagy éppen fonákjára fordítja leveleit, ezzel csökkentve azok párolgását. Ilyenkor a magaslati kilátópontokról is azonosíthatjuk állományait a fehéres, ezüstös lombkoronának köszönhetően.

A Rotary-sétányon

A csúcs északi oldalán, 550 méter körüli magasságban csatlakozunk a hegytömböt szintben kerülő Rotary-körsétányba. Rajta bal felé követjük a S↺ jelzést. A kellemes utat még az 1930-as évek elején építették Ereth Ede, bőrgyári vezérigazgató adományából. A közel évszázados ösvény szélesen csapása kényelmesen halad a Tubes lankáinak tölgyes erdőjében, és dél felé egyre inkább kinyílik: karsztbokorerdő és rétek füzére tarkítja. A csúcsra felvezetett villanyvezeték nyiladékán pont rálátunk a János-kilátóra; az erdőbe vágott lénián megannyi virág díszeleg.

Elhaladunk a sziklás bevágás fölött álló Gyarmathy-kereszt mellett, ahol padon pihenhetünk a kőrisfák árnyékában. A keresztet még a sétány kialakításakor állították dr. Gyarmathy Miklós emlékére, aki a Mecsek Egyesület választmányi tagjaként aktívan tevékenykedett a hegység túralétesítményeinek kiépítésén.

A Kis-Tubes rétjei alatt egyre sziklásabb, virágosabb lesz a körsétány környezete, míg a Rotary-pihenőnél visszaérkezünk a S jelzésre, amin jobbra, a már megtett szakaszon sétálunk vissza a Misina tetőre, a tévétorony lábához. Zárásképpen felmehetünk annak kilátószintjére vagy felfrissülhetünk az alatta kialakított panorámaétteremben.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Helyi buszjárattal jutunk el a Misina tetőre (hétvégén a 35-ös, hét közben 35Y jelzésű járatokkal); a Misinatető nevű végállomáson szálljunk le a járműről!

Getting there

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda tér vissza.

Parking

 • A Misinatető buszvégállomás mellett, a TV-torony alatt parkolót is találunk.

Coordinates

DD
46.099516, 18.220397
DMS
46°05'58.3"N 18°13'13.4"E
UTM
34T 285158 5108861
w3w 
///premises.voltage.someone
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • A Mecsek és a Villányi-hegység turistakalauza

Author’s map recommendations

 • A Mecsek turistatérképe

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
easy
Distance
5.2 km
Duration
1:25 h
Ascent
91 m
Descent
104 m
Highest point
611 m
Lowest point
518 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Summit route Dog-friendly Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp