Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Sástó–Kékes körtúra

· 20 reviews · Hiking Trail · Mátravidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Házikó a nem túl bájos nevű Tetves-rét szélén
  Házikó a nem túl bájos nevű Tetves-rét szélén
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1200 1000 800 600 400 200 12 10 8 6 4 2 km Jávoros-forrás és piknikező hely Rákóczi-forrás (Mátrafüred) Kékestető Adótorony és kilátó Remete-barlang (Mátra) Sástói kilátó Benevár
Télen sem érdemes beszorulni a négy fal közé. A bevitt kalóriák elégetésének kevés élvezetesebb módja van, mint a behavazott, csendes erdőben felsétálni hazánk legmagasabb csúcsára, és gyönyörködni a vakítóan fehér panorámában. 
Open
moderate
Distance 13.3 km
4:30 h
690 m
690 m
1,014 m
407 m

Két kilátót, egy bájos tavacskát, számtalan forrást, egy várromot, egy barlangot és Magyarország legmagasabb csúcsát is érintjük ezen a hazai viszonylatban tekintélyes szintkülönbséget magába foglaló, de pár óra alatt télen is kényelmesen teljesíthető izgalmas túrán.

A kiindulási pontunk, a Sás-tó, hivatalosan az ország legmagasabban lévő tavának számít, 508 méteren fekszik. A mellette álló, eredetileg fúrótoronynak készült, jellegzetes külsejű kilátó tetejéről megcsodálhatjuk a Mátra hegykoszorúját, sőt tiszta időben a Budai-hegységig is elláthatunk. A közeli Rákóczi-forrásnál ihatunk a környék egyik legegészségesebbnek tartott vizéből, röviddel később pedig egy régi búcsújáró hely, a Máriácska is utunkba esik, ahol eltölthetünk pár csendes percet meditációval.

Aki ezt a túrát választja, annak fel kell készülnie a kiadós kapaszkodásra, hiszen mégiscsak az 1014 méter magas Kékestető a cél. Az erőfeszítés azonban nem hiábavaló: a táj változatos, és a túra lefelé, Mátraháza alatt, a Remete-bérc és a Farkas-kő közötti völgyben kellemes sétává szelídül. Ide hajlamos beszorulni a hideg, ezért hiába nem járunk magasan, télen némi szerencsével akkor is fehér köpenyt viselő fák alatt bandukolhatunk, ha máshol már elolvadt a hó.

Author’s recommendation

 • A túra mentén több evési, ivási és melegedési lehetőség is van: Sástón büfé, Kékestetőn és Mátraházán pedig több étterem is üzemel, de tartsuk észben, hogy az első ilyet a Kékes csúcsán fogjuk elérni. Addigra meg kell tennünk 7 km-t, és le kell küzdenünk több mint 600 m szintkülönbséget.
 • Sástón érdemes felmásznunk a jellegzetes kilátóra, ahonnan csodás panoráma nyílik Gyöngyösre és a Mátra csúcsaira. Kellemes időben csónakázni is lehet hazánk legmagasabban fekvő tavacskáján.
 • Útközben elidőzhetünk a Benevár, egy feltehetően a XIII. században épült magánvár romjainál, ahonnan megpillanthatjuk a sástói kilátó tetejét.
 • Télen különösen megéri megtenni a 90 méteres kitérőt a Remete-barlanghoz, ahol a szikláról gyakran termetes jégcsapok lógnak.
 • A túrát teljesíthetjük Sástó helyett Mátraházáról indulva is, de az óra járásával ellentétes irányt mindenképpen célszerű tartanunk, mivel a Kékes déli oldalán haladó út technikásabb a sípályánál, ezért télen, amikor sokszor jeges, lefelé rizikósabb lehet sétálni rajta.
 • Ha az időnk engedi, végigsétálhatjuk a 15 állomásos Sástói Tanösvényt is, amelynek 1,7 km hosszú, a Farkas-kútig tartó nyomvonalának nagy részét a túránk végén úgyis bejárjuk - igaz, ellentétes irányban.
Profile picture of Péter Farkas
Author
Péter Farkas 
Update: December 22, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
1,014 m
Lowest point
407 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

A Benevár-bérc mentén sok helyen kissé gyökeres, sziklás a terep, ezért legyünk óvatosak! Télen, amikor bárhol előfordulnak jeges foltok, különösen. Alapszabály, hogy a csúszásveszély miatt lefelé kell a legelővigyázatosabbnak lennünk.

Tips and hints

 • A Mátra turistatérképe

Start

Sástó (510 m)
Coordinates:
DD
47.844277, 19.960138
DMS
47°50'39.4"N 19°57'36.5"E
UTM
34T 422198 5299515
w3w 
///submissions.enforcement.impeached

Destination

Sástó

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Sástótól a 24-es utat átszelve a S+ jelzésen induljunk el kelet, majd délkelet felé egészen a Rákóczi-forrásig, és azon is túl. A S+ jelzés innentől egy darabon együtt halad a P● jelzéssel.
 • A Máriácskánál, egy erdei Mária-kegyhelynél keljünk át a patakon, forduljunk balra, azaz észak felé a P jelzés mentén, amelyről szinte rögtön leágazik jobbra a K◼ jelzés. Kövessük ezt dél-délkeleti irányban, amíg bele nem torkollik a K+ és a K▲ jelzésbe!
 • Bár az utóbbi is közvetlenül a Kékestetőre visz, most a K+ jelzést válasszuk! Ezen balra, azaz észak felé gyalogolva elhaladunk a Benevár mellett. Az út innentől kitartóan visz minket felfelé.
 • Már jóval feljebb, a Remete-barlang után, balról becsatlakozik a P+, majd jobbról a K▲ jelzés. Még mindig követhetjük a K+ jelzést, amely innentől az aszfaltutat többször átvágva tör a Kékestető felé a Jávoros-forrás érintésével.
 • A sípálya tetején becsatlakozunk a K jelzésbe. Ezt először felfelé követve azonnal elérjük a Kékestető csúcsát, de a pihenő után lefelé kell mennünk rajta a sípálya mentén, elsétálva Mátraházáig,
 • Mátraházán a 24-es autóutat elérve és átszelve balra kell fordulnunk a S▲ jelzésen, és a parkolót az erdő felé elhagyva ezt kell követnünk délnyugati irányba. Amikor balról becsatlakozik az S+, azon kell folytatnunk a túrát, de az irányon nem változtatva, azaz továbbra is délnyugat felé. A S+ a Farkas-kút érintésével már visszavisz minket közvetlenül Sástóra.

A túra részletes leírása

A túránkat érdemes azzal kezdenünk, hogy felmászunk a fúrótoronyból újjászületett, 50 méter magas sástói kilátóra, ahonnan bámulatos körpanoráma nyílik a környező hegyekre és az alattunk elterülő Gyöngyösre. A felfelé egyre szűkebben tekergő vaslépcső tériszonyosnak nem ajánlott; aki nem érzi magát komfortosan a kitett helyeken, tavasszal vagy nyáron inkább csónakázhat egyet az alig 1 méter mély, esővíz által táplált Sás-tón, amely eredetileg mocsaras terület volt, az 1960-as években alakították a jelenlegi formájára.

 Miután a büfében feltöltöttük a készleteinket, a 24-es autóutat átszelve megindulhatunk a S+ jelzésen nyugat-délnyugat felé. Egyelőre lefelé haladunk, az első utunkba eső látnivaló a különleges vizéről híres Rákóczi-forrás. Kicsit lejjebb, a patak mentén hamarosan elérjük a bájos nevű Máriácskát, ezt a háromszáz éves erdei kegyhelyet, ahol egy feszületet, valamint egy Mária és egy Szent Kristóf-szobrot is találunk. Szent Kristóf többek között az utazók védőszentje, úgyhogy biztos szívesen vigyázna ránk, ha nem egy ütött-kopott vasrács mögé zárva cipelné a a vállán a kisdedet szegény…

 A Máriácska jó lehetőséget kínál, hogy pár percig magunkba mélyedve erőt gyűjtsünk az előttünk álló kihíváshoz. Innen ugyanis a K◼ jelzésre térünk át, amely átvezet minket a hosszú kaptató kezdetét jelző K+ jelzésre. Felfelé indulva nemsokára elérjük a Benevár romjait. A valószínűleg a XIII. század végén épült, okmányban először 1301-ben említett építmény magánvár lehetett, különösebb történelmi jelentősége nem volt. Mára csak néhány fala áll, illetve a ciszterna feltételezett helye fölé egy fa kútházat emeltek, de a várat már 1497-ben is romként említették. A falak közül még visszapillanthatunk a sástói kilátó csúcsára.

 A K+ jelzést követve, a Benevár-bérc mentén felfelé kapaszkodva kitartóan gyűrjük le a Kékestetőig hátralévő szintkülönbséget. A KΩ jelzésen 90 méteres kitérőt téve kifújhatjuk magunkat a Remete-barlangnál, és télen megcsodálhatjuk a sziklafalról lógó, akár félméteresre is megnövő jégcsapokat. A környéken, főleg ilyenkor, amikor lombozat híján messzire ellátunk az erdőben, könnyen megpillanthatunk vadállatokat is; minket egy muflon anyajuh és a báránya kísért egészen sokáig. A K+ jelzésen még tovább sétálva elérjük a sajnos elég lehangoló állapotban lévő Ménescsapási fenyvest, amely mögött szinte égig érő falként magasodik előttünk a nagy magasságról árulkodó, impozáns bükkös szürke tömbje.

 Itt már 850 méterrel vagyunk a tengerszint felett, úgyhogy közeledik a kaptató vége. A bükkök között rövidesen becsatlakozik balról a P+, majd jobbról a K▲ jelzés, amely a Kékestetőig már együtt halad a K+ jelzéssel. A Jávoros-forrásnál, hazánk egyik legmagasabban eredő forrásánál megtölthetjük a kulacsainkat, merthogy iható a vize, és a közeli, kőből épült esőházban akár meg is pihenhetünk. Igaz, most már közel a cél: a kékestetői parkoló, és azon túl az 1014 méteres pontot mutató nemzetiszínű kő csupán párszáz méterre van.

 Odafent kipihenhetjük magunkat, és a régi sípálya feletti Tető Étteremben (amely december 24-ét leszámítva az ünnepek alatt is nyitva tart reggel 9-től délután 4 óráig) némi meleg élelemmel, akár a hegyi környezethez illő gőzgombóccal is pótolhatjuk az elégetett kalóriákat. Ha  késztetést érzünk rá, érdemes fellifteznünk a kilátóként is működő adótoronyra - elvégre ennél nagyobb magasságból Magyarországon nem nézhetünk szét.

 Innentől végig lefelé vezet az utunk. Először a K jelzést, az Országos Kéktúra nyomvonalát kell követnünk az új sípálya jobb oldalán: rövid távon jelentős szintet veszítünk – alig 2 km alatt 260 métert –, mielőtt megérkezünk a festői Mátraházára, ahol nyolc különböző jelzés halad át. Miután kereszteztük a 24-es utat, nekünk balra fordulva a S▲ jelzésre kell rátérnünk, amely a parkolón át az erdőbe visz.

 Valamivel lejjebb aztán balról belecsatlakozik a S+ jelzés.  Most erre kell váltanunk, de nem balra, hanem tovább lefelé. A Kis Rákóczi-turistaútként ismert ösvény mentén nemsokára elérjük a Farkas-kő aljában, egy bükkös árnyékában megbújó, 1961-ben foglalt Farkas-kutat, ezt a csekély vízhozamú forrást, amelynek a vízjárását az alapkőzet, az andezit gyenge vízáteresztő képessége miatt a Mátra többi forrásához hasonlóan a csapadékviszonyok határozzák meg. A patak túlpartján álló, fából készült esőbeállóhoz fahidacska vezet.

 A Farkas-kút egyben a Sástói Tanösvény utolsó, 15. állomása is. Innen már csak 1100 méter, és a S+ jelzésen eljutunk a sástói parkolóig – ha maradt időnk, közben elolvashatjuk a kihelyezett, részben interaktív táblák szövegét, és megkerülhetjük a sástói tavat a tanösvény vonala mentén.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Sástóra az azonos nevű megállóban leszállva a gyöngyösi autóbusz-állomásról lehet a legegyszerűbben eljutni busszal. A menetidő mindössze 20 perc, és a járatok meglehetősen sűrűn, 15-50 percenként indulnak. Mátraházáig 2 megállóval és 10 perccel tovább kell utaznunk.
 • Budapestről közvetlen járat is közlekedik Sástóra. Ez a Stadion autóbusz-pályaudvarról indul, és másfél óra alatt teszi meg az utat.

Getting there

 • Az S+ jelzés, amelyen el kell indulunk, közvetlenül a sástói buszmegálló és a parkoló mellett halad el.
 • Mátrafüred központjából a S▲ jelzést követve 2,7 km megtételével sétálhatunk fel Sástóra.

Parking

 • Sástóra autóval Gyöngyös felől a 24-es úton jutunk fel, közben érintve Mátrafüredet. Az út mellett, a Sástó Hotel és Kemping előtt kiépített parkoló van, amelyben 400 forintért hagyhatjuk ott az autónkat egy teljes napra. Az automatánál SMS küldésével is lehet fizetni.

Coordinates

DD
47.844277, 19.960138
DMS
47°50'39.4"N 19°57'36.5"E
UTM
34T 422198 5299515
w3w 
///submissions.enforcement.impeached
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.7
(20)
Nikolett Mészáros
June 06, 2022 · Community
When did you do this route? June 06, 2022
Erika Bukta
March 15, 2022 · Community
Jól elfáradtunk, de élveztük minden percét. A jó hosszú emelkedő után jutalom volt a túra második fele. :) Sok a látnivaló, mindenkinek ajánlom.
Show more
Ida Somogyi
January 27, 2022 · Community
When did you do this route? January 27, 2022
Show all reviews

Photos from others

+ 15

Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
13.3 km
Duration
4:30 h
Ascent
690 m
Descent
690 m
Highest point
1,014 m
Lowest point
407 m
Public-transport-friendly Circular route Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Summit route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 7 Waypoints
 • 7 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp