Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Rögről rögre a Gerecsében

· 2 reviews · Hiking Trail · Gerecse · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Nagy-Gete a Hegyes-kő szomszédjában
  A Nagy-Gete a Hegyes-kő szomszédjában
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km Nagy-Gete Hegyes-kő
A Gerecse panorámás, szigetszerű bérceire kapaszkodunk, melyekről a lankás dombvidéki tájra, illetve a Dunakanyar nyugati kapujára nyílik pazar panoráma.
Open
moderate
Distance 11.4 km
3:40 h
495 m
503 m
456 m
119 m

A Gerecse üledékes kőzetekből felépülő rögvidék. A kőzettestek a tektonikai erők hatására eltörtek és egymáshoz képest besüllyedtek, vagy más esetekben kiemelkedtek. Az így született medencék és sasbércek csoportja építi föl a Dunazug szétaprózott hegységét, a Gerecsét. A meredeken felszökő bércek szerény magasságuk ellenére emlékezetes kilátóhelyeket kínálnak, hiszen környezetük fölé élesen és szigetszerűen csúcsosodnak. Míg a hegység nyugati része zártabb és magasabb, északkeleten már csak egy keskeny rögsor követi a Duna vonalát. Felkapaszkodunk a Nagy-Getére, majd gyors ereszkedés után a Hegyes-kő sziklaszirtjét ostromoljuk meg, ahonnan csodálatos dunakanyari panoráma tárul elénk.

Az eleinte nem túl szép erdőben, később sokkal kellemesebb, köves ösvényű rengetegben haladó túraútvonal két nagyszerű kilátásáért nem kell különösebben nagyot küzdenünk, ha kelet, azaz Dorog felől vágunk bele a menetelésbe. Bár folyamatosan, néhol meredeken emelkedünk, alapvetően egyenletes kaptatással érkezünk meg a 456 méteres csúcsra. Annak nyugati oldalában szokatlanul merész, csúszós csapáson ereszkedünk le, hogy végül egy völgyön átkelve a Hegyes-kő alacsony ormára hágjunk. A túra zárásaként rövid gyaloglással a szomszédos Tokodra térünk be.

Author’s recommendation

 • Mindenképpen kelet felől érdemes indítani a túrát. A Nagy-Gete nyugati oldalán igen kimerítő, a magyar viszonyokhoz képest szokatlanul fárasztó ösvény tekereg föl. Jobban járunk, ha ezen lefelé haladunk.
 • A Gete és a Hegyes-kő közötti K+ jelzés szántóföldeken átvezető szakasza nehezen követhető, lényegében jelzetlen turistaút. Itt mindenképp ajánlott a Természetjáró app használata.
 • A Nagy-Gete után, ha elfáradtunk vagy megfogyatkozott az időnk, a K jelzést követve betérhetünk a közeli Tokodra, kihagyva ezzel a Hegyes-kő kitérőjét.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: February 23, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Nagy-Gete, 456 m
Lowest point
119 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Start

Dorog, vasútállomás (126 m)
Coordinates:
DD
47.723159, 18.732951
DMS
47°43'23.4"N 18°43'58.6"E
UTM
34T 329989 5288020
w3w 
///thick.decency.agreed
Show on Map

Destination

Tokod, Hősök tere (buszmegálló)

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Dorogról a K jelzést követjük a Nagy-Getéig.
 • A Getéről a K jelzésen ereszkedünk a Sörház-völgybe.
 • A völgyben balra, a rosszul jelzett K+ jelzésre térünk.
 • Méterekkel később jobbra, emelkedő ösvényre váltunk.
 • A földek szélén haladunk, aztán egy vadlesnél egyenesen átvágunk a parcellát délnyugatról kísérő földútra.
 • A földúton jobbra térünk; a csatlakozó K jelzésen érünk a Hegyes-kő alá.
 • Jelzetlen, de kitaposott, rövid ösvényen kaptatunk föl a Hegyes-kőre, majd jövünk le róla.
 • A K jelzésen visszaindulva, azt lefelé követve gyalogolunk vissza Tokodra.

A túráról részletesen

Úton a Getére

A mai szemmel túlzó méretű dorogi vasútállomás vágányhálózata egykor komoly teherforgalmat bonyolított: ahogy városi sétánk során többször is látni fogjuk, a település történelmét és arculatát áthatja a szénbányászati múlt. A Dorogi-medencében a 18. század végén indult a kitermelés, majd a 19-20. században Budapest felfutó igényeit kiszolgálva a korábbi kis falu méretes iparvárossá nőtt. A bányászat 20. század végi bedőlésének nyomaival lépten-nyomon találkozunk, ahogy a hegyek felé vesszük az irányt. A vasúti aluljáróból kijőve jobb felől az egykori bányavállalati székház szépen felújított épülete fogad, a körforgalmon átkelve pedig régebbi, falusi jellegű házsor kísér.

Elérjük Dorog szélét, egy használaton kívüli iparvágány gazba vesző sínpárján átlépve elhaladunk egy vegyipari üzem mellett, majd erdőben gyalogolunk tovább - pontosabban egy korábbi bányagödör oldalán felnövekvő, gazos akácosban. Napsütötte szakaszunkról aztán végre tényleg a fák alá érünk, ahogy utunk meredeken emelkedni kezd. Egyre idősebb és mutatósabb rengeteg vesz körül, csak röviden érintjük egy villanyvezeték pásztáját. Bár az idős erdő miatt nem érzékeljük, de közel kerülünk Csolnok utcáihoz, amikor egy elágazásban jobb felé folytatjuk immár szelíd emelkedőnket.

A Gete-hegy

Ismét keresztezzük a távvezeték folyosóját, és ezzel lényegében a Nagy-Gete keskeny, nyugat-keleti irányban elnyúló és lealacsonyodó rögének vágunk neki. Köves ösvényen kaptatunk. Az erdészeti feltáróutak elkerülik ugyan a bércet, de a színezőelemként megjelenő fenyők a korábbi erdők leirtásáról, és újabbak mesterséges ültetéséről árulkodnak. Rövidesen a fő csúccsal nem összekeverendő Gete-hegy apró púpjára toppanunk; a jelzett úttól balra térő ösvényen a kereszttel ékesített kilátópontra sétálhatunk. A sziklagyep panorámája főként a Zsámbéki-medence felé hullámzó dombvidéket tárja elénk, de a széleken feltűnik a Pilis, a Budai-hegység, illetve a Nagy-Gerecse is.

A Nagy-Getétől már csak kb. 50 méter szintkülönbség és másfél kilométer távolság választ el - ezt továbbra is köves ösvényen csökkentjük. A kis sasbérc gerincén járunk, a kitettség miatt gyakran szeles erdőben. Mintegy 20 percnyi kényelmes hegymenet végén érünk az első ránézésre gazos tetejű, méretes kereszttel ellátott csúcsra.

A Nagy-Getén

Nyugati lejtőjén, mely a sárkányrepülősök és siklóernyősök körében is népszerű startpont, lejtős tisztás bújik meg a fák szorításában. Felszínre bukkan a hegység fő tömegét adó triász mészkő is. Tekintetünket a földről persze érdemes a magasba emelni: az egész Gerecse rögvidéke belátható innen. Előttünk a dombnak tűnő, mégis jól kivehető letörésekkel határolt Hegyes-kő, mögötte tovább a Kő-hegy, a Bajót fölé magasodó Öreg-kő, és a háttérben a Nagy-Gerecse bálnahátszerű, adótornyos tömbje bújnak ki egymás mögül. Tőle délre a hegyvidék alacsonyabb hátai és bércei sorakoznak; kiemelkedik még környezetéből a Tatabányát takaró Halyagos. Feltűnik a Vértes alacsony szélső platója is. A csúcson a II. világháborúban bunkert építettek. Ennél is érdekesebb, hogy a hegyen rendezték Magyarország első szervezett síversenyét 1908 januárjában.

A Kéktúra lefelé indul: belépve a fák közé sziklás, meredeken lejtő ösvény állít elénk kihívást. Figyeljünk a lépteinkre, hiszen nem nehéz megcsúszni! A hegy tövében fenyvest keresztezünk, melynek túlvégén, az Öreg-kő kis nyúlványán ismét feltárul a föntről csodált panoráma, ezúttal azonban már Tokod és a Duna síkja is megmutatkozik. Egyre közelebb vagyunk a Hegyes-kőhöz, de lassan a fák alá érünk, ezért eltűnik szemünk elől a sok fehér sziklaborda, melyre rövidesen felkapaszkodunk.

Úttalan utakon a szántók között

Egy rövid szakaszon a Sörház-völgy szűk patakmosása mellé szegődünk bal felé. Följebb a völgyben még kis horgásztavat is kialakítottak (kb. 3-5 perc kitérő). Rövidesen azonban jobbra, fák közé hív a K+ jelzés ösvénye, melyen jelzéseket ne nagyon keressünk - a Hegyes-kőig rosszul, helyenként egyáltalán nem jelölt úton haladunk, ezért támaszkodjunk GPS-ünkre, főként a mezőgazdasági táblák között bolyongva! Apró, löszös fennsíkra lépünk, melynek homokos oldalába számtalan vízmosás vágódott mély árokkal. Kis parcellák és erdőkordonok közt kanyargunk, eleinte a föld peremén. Később, egy vadlesnél a szántón egyenesen át, délnyugatnak kell tartanunk, hogy a túlsó földutat vegyük célba - ezen jobbra fordulva már nem fogunk eltévedni. Balunkon a Gerecse dombsági része, szemben a Hegyes-kő sziklapadsora gazdagítja a látványt.

A Hegyes-kőn

Csatlakozik jobbról az Országos Kéktúra nyomvonala, egy utolsó emelkedővel pedig a sziklabérc déli oldalára kerülünk. A jelzett út egyenesen folytatódik, ám a jól kitaposott, eltéveszthetetlen ösvény a mészkőlejtőre hág. Megéri fölkapaszkodni a nyári hőségben a fehér kőzet fényvisszaverő képessége miatt igen forró lejtőn: nagyszerű körkilátást élvezhetünk föntről. Északon a Duna völgye és túloldalán a Bátorkeszi-hát szőlősoros dombjai mögött olykor feltűnik a Madaras és a Selmeci-hegység vulkanikus tömege is. A közeli látnivalók közül a Börzsöny hatalmas erdőtája uralja a látványt, előterében pedig a Helembai-hegység dunai sziklasora, valamint az esztergomi bazilika kecses ívei vonzzák a tekintetet. A Pilis és a Visegrádi-hegység is azonosítható (előbbi dél felé is kibukkan a hatalmas Nagy-Gete túloldalán), ahogy a Budai-hegységet is látni lehet. Nyugaton a Gerecse rögvidéke hullámzik: a Kő-hegy mögött a bajóti Öreg-kő, a Nagy-Gerecse, a Halyagos és a Vértes sorakoznak, ahogy térképpel a Somlyót is könnyű megkeresni. Tokod a lábunk előtt hever. Szembetűnő a környék bányászmúltja; számos ipari épület tolakodik a Dorogi-medence alacsony házai közé.

Az ereszkedés Tokodig rövid és gyors. A K jelzésen balra visszaindulva hamarosan elágazik az út. Ismét a bal irányt, egy benőtt ösvényt kell választatnunk. A Kéktúra hosszan halad a sűrűben, majd kiér a Tokod fölötti nyílt lejtőre. Balra a Hegyes-kő árnyas mészkőlépcsői, szemben a föntről is megcsodált távlati panoráma kísér, ahogy a házsorok közé érünk. A rövid mellékutcáról egy kanyar után az Egyház-völgy patakja mellé, majd a Hősök terére jutunk, ahonnan busszal hagyhatjuk el Tokodot.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Dorog vasútállomására a Budapest–Esztergom vasútvonal járataival érkezhetünk.
 • A Dorog, városháza buszmegállóból is indíthatjuk a túrát.
 • A Tokod, Hősök tere buszmegállóból elsősorban Dorog és Esztergom felé távozhatunk a túra végén.

Getting there

 • A túra mindkét végpontját érinti a jelzett turistaút (K jelzés).

Parking

 • Autónkat a dorogi vasútállomás parkolójában hagyhatjuk. Ide a túra végén tömegközlekedéssel is visszatérhetünk.
 • Ellenkező irányú bejárás esetén Tokodon a Hősök terén találunk parkolóhelyeket.

Coordinates

DD
47.723159, 18.732951
DMS
47°43'23.4"N 18°43'58.6"E
UTM
34T 329989 5288020
w3w 
///thick.decency.agreed
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Gerecse, Vértes, Velencei-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.5
(2)
Zsanett Mosolygó
May 15, 2021 · Community
Nagyon tetszett, bár a Nagy-Getéről brutálisan meredeken levezető útnak alig vártam a végét 😃 Innen aztán muszáj volt a GPS-re támaszkodnom, mert turistajelzés szinte sehol nincs, mondjuk ez benne is van a leírásban, de azért bosszankodtam egy kicsit. A Hegyes-kő panorámája azonban minden megpróbáltatást feledtetett! Annyira csodálatos volt, hogy le sem akartam jönni a hegyről 😁
Show more
Nagy-Gete, 2021. május 8., szombat
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Katonai bunker bejárata 2021. május 8., szombat
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
A bunker belülről 2021. május 8., szombat
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Halastó a Nagy-Gete aljában 2021. május 8., szombat
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Hegyes-kő felé a szántóföldeken 2021. május 8., szombat
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
A Nagy-Gete a Hegyes-kőről 2021. május 8., szombat
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Tokod a Hegyes-kőről nézve 2021. május 8., szombat
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Panni Kalóczkai
March 27, 2021 · Community
Tetszett, szép menet. De a sok és számomra kissé megerőltető leejtős szakaszokat ki tudtam volna hagyni. 😅
Show more
2021. március 27., szombat 17:22:59
Photo: Panni Kalóczkai, Közösség
2021. március 27., szombat 17:23:27
Photo: Panni Kalóczkai, Közösség

Photos from others

+ 5

Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
11.4 km
Duration
3:40 h
Ascent
495 m
Descent
503 m
Highest point
456 m
Lowest point
119 m
Public-transport-friendly Scenic Geological highlights Insider tip Summit route Linear route Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 2 Waypoints
 • 2 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp