Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Randevú a Nagy-Fátrával

Hiking Trail · Vežká Fatra
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Lysec gerincén, a Turóci-medence fölött
  A Lysec gerincén, a Turóci-medence fölött
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1400 1200 1000 800 600 400 200 14 12 10 8 6 4 2 km

A Nagy-Fátra szegélyén magasodó Lysec tömbje az egész hegység sűrítménye: gerincét havasi jellegű legelő borítja, körülötte óriási erdőség és határtalan hegytenger terül el. Ezen az egyszerű, klasszikus csúcstúrán a fátrai hangulatok mindegyikével megismerkedhetünk.

moderate
Distance 14.5 km
5:30 h
950 m
950 m
1,381 m
500 m

Túránk a Nagy-Fátra központi, gyephavasi gerincétől viszonylag távol, a terjedelmes hegyvidék peremén vezet - a csúcs körül mégis mintha a legmagasabb tetőkön sétálnánk. A hosszú kaptatáshoz tartós panoráma társul, miközben szó szerint kiemelkedünk a Turóci-medence síkjából, fentről pedig egészen a Tátrákig pásztázhatjuk az élénk domborzatú Fátravidéket. Az egyszerű, mégis tartalmas útvonalat a máig élő havasi pásztorkodás nyomai színesítik: ha a nyári félévben érkezünk, a Lysec legelőjén birkanyáj kolompol, a gerincen álló pásztorszállás pedig foglalt - akárcsak a lenti rét kunyhója.

A Lysec fenyőkkel keretezett, meredeken letörő háta és környezetéhez képest jelentős kiemelkedése miatt a valós méreténél hatványozottan magasabb hegy benyomását kelti. A tömb a Fátrák sűrű, vegyes erdőit, bércekben gazdag kilátásait és nyílt hegytetőit sűríti egy útvonalba, ráadásul helyzeténél fogva könnyen elérhető, és egy fárasztó, de egyszerű kapaszkodással meg is hódítható.

Ajánlott időszak a túrához: a túra egész évben járható, de a hómentes, nagyjából májustól október végéig tartó időszak a legideálisabb a látogatásra. Vihar esetén a gerinc villámlásveszélyes, ilyenkor halasszuk el a túrát, vagy ereszkedjünk vissza a fák alá. Az útvonal télen is járható, de lejegesedhet (ekkor hómacska szükséges), és a gerinc szegélyén a szél hópárkányokat alakíthat ki - ezért a peremtől tartsunk bőséges távolságot, különösen a csúcs előtt.

Author’s recommendation

 • A túra kezdhető a Kašová síközponttól is, ami autóval megközelíthető. Ebben a verzióban a Z jelzés vezet fel a Medzijarky elágazáshoz, ahonnan a túraleírás szerint érhető el a csúcs. Így rövidebb az útvonal.
 • Az útvonal nehézsége ellenére túrázáshoz szokott gyerekekkel is járható, és technikai kihívást nem tartalmaz.
 • A Jasenská dolina völgyében számos szállás és étkezési lehetőség áll rendelkezésre.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • A medvés területeken történő túrázásról hasznos információkat tematikus oldalunkon találsz, sok másik szlovákiai túra mellett.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: December 24, 2022
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Lysec, 1,381 m
Lowest point
Belá-Dulice (Bélagyulafalva), 500 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 34.53%Forested/wild trail 26.32%Path 39.14%
Asphalt
5 km
Forested/wild trail
3.8 km
Path
5.7 km
Show elevation profile

Safety information

 • Közelgő vihar esetén halasszuk el a túrát.
 • Ha útközben érne a vihar, a csúcsra vezető, nyílt területet azonnal hagyjuk el a villámlás veszélye miatt.
 • Télen maradjunk a gerincen, több méterre a letöréstől, mert a déli lejtő kicsúszásveszélyes, és a tetején hópárkány is kialakulhat, ami az ember súlya alatt leszakadhat.
 • Télen a csúcsra vezető ösvények a taposás miatt lejegesedhetnek, ilyenkor elengedhetetlen a hómacska használata.

Tips and hints

 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is csekkolni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

Start

Belá-Dulice, Pod skalou buszmegálló (Bélagyulafalva széle) (503 m)
Coordinates:
DD
49.001794, 18.990716
DMS
49°00'06.5"N 18°59'26.6"E
UTM
34U 353045 5429600
w3w 
///crayons.tremble.citizenship

Destination

Belá-Dulice, Pod skalou buszmegálló (Bélagyulafalva széle)

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A buszfordulótól a S jelzést követjük a Medzijarky tisztásán át a Lysec csúcsára.
 • A csúcsról visszafelé a K jelzésen ereszkedünk le, és a Kašová síközpont érintésével gyalogolunk vissza a buszmegállóba.

A túra részletes leírása

Emelkedés a medence fölé

A Belá-Dulice (Bélagyulafalva) szélén található buszforduló rikító kék kukájával, harsány sárga oszlopával és hullámpalás deszkabódéjával leginkább a Sinistra körzet hangulatát idézi, különösen akkor, amikor az oldalában díszelgő mészkőszikla a gödröket kitöltő, sáros tócsákban tükröződve bontakozik ki a völgyben oszladozó reggeli ködből. Ahogy neve is sugallja, a falu két település, Turócbéla és Gyulafalva egyesítésével keletkezett. Történetének érdekes színfoltja az „olejkárosok” hajdani tevékenysége: a Turóci-medence szlovák lakói a znióváraljai (Kláštor pod Znievom) jezsuita szerzetesektől megtanultak gyógynövényekkel dolgozni és gyógyszereket készíteni, így aztán a népiesen „olejkárnak” nevezett helyiek gyógyszerekkel, illóolajokkal, kenőcsökkel, fűszerekkel kereskedtek. A 18. században háromezer (az általuk használt megnevezéssel élve) „vengerszki doktor” rótta Európát, illetve a cári Oroszországot.

A mészkőszikla alatt, a S jelzésen, erdei úton indul baktatásunk. A réttel bélelt, hosszú völgy egészen a főgerinc oldaláig tart, így aztán bővizű, sebes futású patakja van – rajta évszázadokon át malmok sorakoztak. A S jelzés egy kis víztározónál balra kanyarodik az első mellékvölgybe, és víz áztatta dózerúton hajlik fölfelé. Enyhe emelkedő végén, fenyőfák alatt lépünk ki a Medzijarky tágas legelőjére. A pompás fekvésű, fenyőkkel ölelt rét hullámain ülő facsoportok egyike pásztorszállást rejt, amely hosszú éveken át nyitva állt a túrázók előtt is, mára azonban újra csak eredeti rendeltetésének megfelelően használják. Visszatekintve, a lucok csúcsai fölött kilátunk a Turóci-medence túloldalán sötétlő Kis-Fátra déli vonulatára - a Rajeci-havasok tetején kirajzolódnak a Martinské Hole síközpont pályái. A ház mögött érjük el a Medzijarky elágazását, ahol a Kašová síközpontból érkező Z jelzés csatlakozik, és a Lysec oldala is feltűnik.

Legelő a hegyháton

A S jelzésen maradva erdősávot keresztezünk, és a sípályák fölötti rétláncolaton, hangulatos szakaszon nézünk szembe a csúcstömb meredek oldalával. Észak felé kipillantva a Kis-Fátra magasabb, havasi vonulata uralja a látványt – már amennyiben nem burkolózik felhőbe. Bükkös váltja a rétet, majd rét a bükköst, az erdei feltáróút nagyobb kanyarokkal, erdőben gyűri maga alá a hegyoldalt. Enyhe meredeksége viszonylagos kényelmet biztosít, mígnem a jelzés élesen balra elhagyja a keréknyomokat, és kíméletlen kaptatón, ligeten át irányít a gerincre – ahonnan szűnni nem akaró emelkedésbe fogunk. Ugyanakkor kilépünk végre a Lysec nyílt, legelőt hordozó hátára, és míg balunkon fenyőerdő von paravánt, jobbra folyamatos a kilátás a Nagy-Fátra szomszédos, majd egyre távolabbi hegyeire. Persze az 1000-1400 m magas hegyorrt erdő borítaná, de a fák kivágása után felszabadult gerinceket a pásztorkodás szolgálatába állították, a tavasztól őszig tartó legeltetés pedig útját állta az erdő térhódításának. A Lysecen csak egy kisebb legelőfolt maradt fenn, de a Nagy-Fátra központi gerincének teljes területe ennek a folyamatnak köszönheti kopasz megjelenését.

A Felvidéken a juhok tenyésztését az Erdélyből és a Kárpátokon túli területekről érkezett vlach (oláh) pásztorok honosították meg a 14. századtól. Napjainkra a legeltetés jelentősen visszaszorult a szlovák Kárpátokban, ám a Lysecen az út mentén található, zárt belterű kunyhó (helyi nevén „salaš”) a pásztorok időszakos jelenlétére utal. A hegyekből származó tejtermékek, főleg sajtok (pl. a lágy, brindza nevű juhtúró) ma is közkedveltek, és országszerte találkozhatunk az ezeket árusító bódékkal (utak mentén vagy nagyobb városokban). A legelők gyepszőnyege pedig értékes növény- és rovarvilág otthona – számukra amolyan oázis ez a hatalmas erdővidéken. Ami egyre jobban feltárul, akárcsak a hegyek határolta Turóci-medence magaslatunk (immár kizárólag) fenyők pettyezte, nyílt sávja mögött.

A Lysec

A Lysec 1381 m-es csúcsának tábláját egy sziklás letörés mellől látjuk meg először, itt végződik az emelkedő is. Körülkémlelve a Turóci-medence szegélyén a Nagy-Fátra hegytömege hullámzik: völgy völgy mögött, hegy hegy hátán, s felettük a főgerinc kopasz magaslatai. A látvány legjava megtett utunknak háttal állva bontakozik ki – érdemes kicsit előrébb is kisétálni. Az élénken tagolt hegyvidék hátterében, a messzeségben az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsai és a Liptói-havasok 2000 méter fölé ágaskodó bércei, tőlük jobbra a Magas-Tátra ormai zárják a látóhatárt. Üdítő ekkora erdőséget látni tarvágás nélkül.

Az összefüggő (medencék által nem szabdalt) rengeteg innen egészen Kassáig tart, és bár e hosszú sávban az erdők állapota változó, épp a Nagy-Fátra a kárpáti vadon egyik legfontosabb menedéke Szlovákiában. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy az ország legnagyobb medvepopulációja lakja a hegység rengetegét. A fajt a 20. század elejére csaknem kiirtották az Északnyugati-Kárpátokból, az 1930-as években mindössze kb. két tucat példány kóborolt Szlovákia területén. Mára egyedszámukat (a védelemnek köszönhetően) 1000-1500 példányra becsülik, és bár a vadásztársaságok szerint túlszaporodtak, az állami környezetvédelmi szervek vizsgálatai a populáció hozzávetőleges stagnálását (vagy enyhe növekedését) valószínűsítik. Életterük (a fakitermelésnek és az erdőpusztulásnak betudható) csökkenése miatt azonban „láthatóvá váltak”, mivel élelem után kutatva gyakrabban merészkednek ki az erdőhatár fölé vagy alá. De a Nagy-Fátra ad otthont Európa legnagyobb őshonos tiszafa-előfordulásának is.

Síközpontok a lejtők alján

A nézelődés végeztével a K jelzésen ereszkedünk le a hegyről, a megtett úttal ellentétes irányban. Az öreg, terebélyes fenyők néhol ligetesen szétnyílnak, részleges kilátást engedve a Kis-Fátra bérceire. A gyakorta saras, csúszós, kellemetlenül lejtős ösvény már a nemzeti park határán kívül, de a Lysec rezervátum peremén vezet – ezek a területek élvezik a legmagasabb fokú védelmet Szlovákiában, határukat tilos átlépni. Az élővilág zavarásra érzékeny képviselői előszeretettel tanyáznak bennük, hiszen az erdészeti kezelés is elkerüli őket, és a háborítatlan növényzet tálcán kínál élelmet és menedéket egyaránt.

A Nagy-Fátrát egyébként jelentős hiúzpopuláció is lakja – olyannyira, hogy a 2010-es években innen szállítottak példányokat a Balkán egyes hegységeibe (pl. a horvátországi Velebitekbe), hogy a régen kiirtott, kiszorított faj újra elterjedhessen egykori élőhelyén. A csöndes léptű, 20 kg körüli súlyú macskaféle szinte szellemként közlekedik, kiváló érzékszerveinek hála pedig messzire elkerüli az embert – nem úgy a kisebb rágcsálókat, madarakat, amiket előszeretettel fogyaszt, de olykor nagyobb állatok, muflonok, zergék vagy őzek is a terítékére kerülnek.

Egy rétről végigmustrálhatjuk a Kis-Fátra legmagasabb csúcsait, majd lombhullató erdőben, viszonylag monoton, néhol meredeken lejtő szakaszon ereszkedünk a Jasenská dolina nevű völgybe. Itt egy gázlón vagy a fák alatti (2022 őszén tönkrement állapotú) hídon kelünk át az aszfaltútra, amelyet bal felé követünk (továbbra is a K jelzésen). Üdülőházak, panziók, fogadók sorakoznak az út mellett. A felújítás alatt álló Chata Lysechez (turistaház) egy kisebb sípálya tartozik, de előrébb, a Kašová síközpontnál már jobban felszerelt, nagyobb pályák láthatók. Bár ebbe a centrumba látszólag sok pénzt öltek az utóbbi években, a klímaváltozás hatására enyhülő telek nem kecsegtetik hosszú jövővel az ilyen alacsonyan fekvő télisportközpontokat. Egyelőre azért csak a Lysecnek intsünk búcsút (hátrapillantva), mielőtt az erdős, alsó részén beépítetlen völgyben visszabandukolunk a buszmegállóhoz.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A túra kezdő- és végpontja a Belá-Dulice, Pod skalou buszmegálló Bélagyulafalva szélén. A település elsősorban Martin (Turócszentmárton) felől érhető el tömegközlekedéssel.
 • Nem mindegyik busz megy ki a falu szélére, sokuk a központban található Belá-Dulice, OcÚ megállóban (Obecný úrad) áll meg.

Getting there

 • A túra kezdő- és végpontja is buszmegállóban van.
 • Amennyiben a faluban szállnánk le a buszról (Belá-Dulice, OcÚ), a S jelzésen jutunk ki a túraleírás kezdőpontjához, a szikla alatt található buszfordulóhoz.

Parking

 • Parkolni a túra kezdőpontján lehet.
 • A túra rövidebb verziója a Kašová síközpontból indul, és oda is ér vissza; autóval ez is megközelíthető, és itt is találunk parkolót.

Coordinates

DD
49.001794, 18.990716
DMS
49°00'06.5"N 18°59'26.6"E
UTM
34U 353045 5429600
w3w 
///crayons.tremble.citizenship
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 121. számú térképe (Vel’ká Fatra) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
14.5 km
Duration
5:30 h
Ascent
950 m
Descent
950 m
Highest point
1,381 m
Lowest point
500 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Summit route 'Healthy climate'

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp