Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Púpok Buda hátán

· 3 reviews · Hiking Trail · Budai-hegység · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az Ördög-orom korláttal biztosított gerincösvénye
  / Az Ördög-orom korláttal biztosított gerincösvénye
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Van, ami változatlan - normafai hangulat
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Normafa lejtője és a budai hegyvidék
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pest fölött szinte „lebeg" a Normafa
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Libegő
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ösvény az erdei kisvasút mentén
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A János-hegyi-átjáróbarlang alsó bejárata
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az átjáróbarlang fölső nyílása
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Jellegzetes budai ösvény dolomitbörccel
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sétány a kertek és az erdő szorításában
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túránk legmagasabb célpontja, a János-hegy
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Zugliget és a város a Tündér-szikla alatt
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Budai ösvényen
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Anna-rét pereméről is többször kilátunk
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátóhely az Ördög-orom peremén
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Széchenyi-hegy panorámás tisztása
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 10 8 6 4 2 km János-hegyi-átjáróbarlang Normafa játszótér Libegő (Hegy-állomás) Normafa Tündér-szikla Ördög-orom
Túránk a Széchenyi-hegytől a János-hegyig tartó hegycsoportot mutatja be a legfontosabb kilátópontokkal, Budapest klasszikus és némileg elfeledett kirándulóhelyeinek felfűzésével.
open
easy
Distance 11 km
3:30 h
301 m
315 m
Budapest dúskál a népszerű kirándulóhelyekben - és bár a budai hegyeket járó tömeg egyre csak nőtt a 19. század vége óta, a régi vendéglők nagyrészt eltűntek, és a népszerű túracélpontok némelyikének fénye is megkopott. Utóbbi, ritka helyek egyike az Ördög-orom sziklagerince, amely szó szerint a város szélén nyújt nagyszerű kilátásokat a Széchenyi-hegyre és annak tömött erdőségére, valamint a Farkas-völgy hívogató mélyületére. Túránk maradék szakaszán viszont a kirándulóhelyek állócsillagain, napjainkban is pezsgő slágerhelyein kirándulunk: Budapest magaslati részének hátán, púpról púpra gyalogolunk, az Ördög-orom gerincéléről elrugaszkodva a Széchenyi-hegy és a János-hegy útjain, valamint Zugliget sziklás oldalában.

Author’s recommendation

 • Mivel a Normafa és a János-hegy környéke jól kiépített helyszín, enni-inni több helyen is lehet a túrán.
 • A Széchenyi-hegytől a Normafáig, vagy egészen a János-hegyig a Gyermekvasúttal is utazhatunk (igaz, utóbbi esetben jelentős kaptatóra kell számítani az állomástól).
 • A túra rövidíthető, ha a Libegővel utazunk lefelé Zugligetbe.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: October 21, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
János-hegy, 527 m
Lowest point
217 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Rest Stop

Normafa
Normafa rétes büfé
Libegő (Hegy-állomás)
Erzsébet Lookout Tower (János-hegy)

Safety information

 • Az Ördög-orom kitett szikláin (főleg gyerekekkel) körültekintően mozogjunk!

Tips and hints

Start

Márton Áron tér (buszmegálló és villamos végállomás) (237 m)
Coordinates:
DD
47.481784, 18.998327
DMS
47°28'54.4"N 18°59'54.0"E
UTM
34T 349197 5260647
w3w 
///fake.beams.stoops

Destination

Zugliget, libegő (buszvégállomás)

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A Márton Áron térről a Z▲ jelzésen járjuk be az Ördög-ormot, majd a Gyermekvasút végállomásáig kaptatunk.
 • A Gyermekvasút állomásépületétől a Z jelzést követjük a Normafán át az Anna-rét végéig.
 • A Szent Anna-kápolna előtt balra, a K↺ jelzésre kanyarodunk, amit a Libegő állomásáig követünk.
 • A Libegőtől a János-hegyre a P jelzés vezet föl.
 • Az Erzsébet-kilátótól pár métert követjük a P jelzést, míg el nem hagyjuk a betont.
 • Jobbra fordulunk a PΩ jelzésre, ami a János-hegyi-átjáróbarlanghoz vezet. Onnan a ZΩ jelzéseket követjük.
 • A barlangtól jobbra követjük a Z▲ jelzést, mely a Tündér-szikla érintésével túránk végpontjáig vezet.

A túra részletes leírása

Az elfeledett gerincút

A Márton Áron térről a Z▲ jelzésen vágunk neki a Budai-hegyeknek - igaz, már az első lépésekkel is azok felszínét tapossuk, csak a város elrejti előlünk a magasságokat. Pedig a 19. század végéig a mai utcák és a temető helyén még gyümölcsöskertek és szőlősorok nyújtóztak, melyek sorsát aztán a filoxéra pecsételte meg. A turistaút elvezet a Farkas-völgy bejáratához, ahol egy cikkcakkal az Ördög-oromra hágó tanösvényre fordulunk. A főváros egyik kevéssé ismert, mégis különösen látványos turistaútja ez: a korláttal biztosított, helyenként elkeskenyedő kis gerinc pompás kilátásokat nyújt a szomszédos Széchenyi-hegy erdőpalástjára és a Sas-hegytől a Gellért-hegyig Budapest legalacsonyabb hegyeire egyaránt - de helyenként a másik oldalon a Tétényi-fennsík felé is kileshetünk. Az útvonalat a panorámákon kívül sziklás aljzata, magasságából fakadó kitettsége és a várostól való izoláltsága teszi hangulatossá.

A szűk sziklagerinc oldalába egykori kőfejtők udvarai harapnak bele: a porlott, középidei dolomitra keményebb kőzetek települtek, melyek kitöltötték a murvás dolomit hézagait is, a később, a mélyből érkezett kovatartalmú hévizek pedig átjárták és keménnyé cementálták töredezett sávjaikat. E folyamatok eredményeképpen összetételét és ellenálló képességét tekintve is változatos kőzetanyag maradt hátra: a kovás kötőanyagú sávok kimagasodtak a lepusztuló, puhább dolomitmurvából, és helyenként kiszögelléseket vagy tornyokat formáltak. Az Ördög-szószék tarajos sziklája így türemkedett elő környezetéből. A kőfejtés során a puhább homokkőrétegeket építőanyagnak, míg a kemény konglomerátumot malom- és köszörűkőnek hordták el. (Az Ördög-szószéknek, ahogyan neve is sugallja, természetesen saját legendája is van, miszerint a sziklán minden este furcsa prédikációt tartó papot egy remete buktatta le: maga volt az ördög, aki lelepleződésekor lángra lobbant és eltűnt.)

Bár fentről nem látszik, a lent húzódó Edvi Illés útról felfedezhető néhány vasajtó a sziklák tövében, melyek a kőzettömegben kialakított, II. világháborús óvóhely bejáratai. Egyes feltételezések szerint fizetős magánbunkerként épült a szemben állott, elegáns Ördögorom csárda tulajdonosának akaratából. A vendéglő, melyet akkoriban nehezen, csak a Márton Áron térről indított sétával lehetett elérni (ezért hirdetéseiben az állt: „Az 59-es villamos végállomásánál") még sokáig üzemelt, de története a budai hegyvidék éttermeinek, vendéglátó kultúrájának történelmére rímelt. A századelőn a környéken csapatosan túrázók fontos hegyi bázisa volt. A II. világháború után leáldozott a csillaga, és bár az 1970-es évek elején még a Gyermekvasúttal történő, libegős összeköttetés terve is felmerült, a csárda és szolgáltatásainak állapota fokozatosan leromlott, végül szórakozóhellyé vált. A beépült környezetben elárvult épület az 1990-es években leégett.

Irány a hegyháti park!

A panorámás gerinc végül utcába simul, és házak közt vezet le a Farkas-völgy aljára - ahol egy szűk híd visz át a patakon. Érdemes egyébként a balra induló völgyet felfedezni: természetes megjelenésű erdősége, hangulatos ösvénye a beépítések előtti hegyvidék képének hírmondója. Túránk azonban nem vált jelzést és nekivág a Széchenyi-hegy lejtőjének. Még a völgytalpon sétálunk el a Farkas-völgyi-víznyelőbarlang körbekerített ürege mellett, mely időszakosan ma is aktív, azaz a mélybe vezeti az erre lefolyó csapadékvizet. Ösvényünk jobbra kanyarodik a hegyoldalban, és meglátogatja az Úti Madonna-kápolna piciny épületét, mely 19. század vége óta tartó, vészterhes története során már többször tönkrement, de ma remek állapotban díszíti az ösvényt. Felkanyargunk a hegytetőre, ahol a TV-torony melletti tisztásról kitekinthetünk a Duna dél felé rohanó szalagjára. Megkerüljük a tornyot, és a Gyermekvasút végállomásától a síneket követjük.

A pálya, melyet a következő szakaszon követünk (Z jelzés), Hűvösvölgy és a Széchenyi-hegy között teremt összeköttetést – igaz, nem sokon múlott, hogy nem így lett. Az 1948 tavaszán megindult kisvasút-építést eredetileg a Margit-szigetre tervezték, majd amikor a budai hegyek megközelíthetőségének javítása mellett döntöttek, elsőre Zugliget volt a lenti végállomás kijelölt helye. A nagy szintkülönbségek miatt azonban végül a mai vonalvezetés lett a befutó, amihez hozzájárult a csillebérci gyermektábor és a fogaskerekű elhelyezkedése is. A Normafa megállónál elhagyjuk a vágányt, és az Eötvös útról érjük el a Normafa rétjeit.

Séta a város fölött

Túránk egyik csúcspontja a főváros legnépszerűbb kilátóhelye, a parkok és hegyvidéki kirándulóhelyek hangulatát egyesítő Normafa. A gyepes lejtő tetejéről a főváros és az ország ikonikus panorámája nyílik: szemközt a Budai-hegyek erdős oldalai hullámoznak, a Pilis-tető hatalmas tömbje mellett pedig még a Börzsöny legmagasabb csúcsai is kibukkannak. A Hármashatár-hegy mögül kikandikál a cserháti Szanda kettős bérce, északkeleten pedig a Mátra hátai derengenek fel. A látvány hangsúlyos eleme a felülről szemlélt város is, melynek háztetői fokozatosan összeolvadnak a hegyeket borító zölddel. A panorámának sajátos hangulatot kölcsönöz, ahogy a főváros kavargó nyüzsgésének folyamatos zaja találkozik az erdős hegyvidék mozdulatlan nyugalmával. A fontosabb pontokat egy fémből öntött dombortérkép segít azonosítani. A helyszín nevét a hajdani évszázados famatuzsálemtől, a „Viharbükktől" örökölte, mely Schodelné Klein Róza színésznőt Bellini Norma című operájának díszletére emlékeztette. Ezért a Nemzeti Színház társulatának tagja elénekelte alatta a Norma-áriát, ezzel útjára indítva az új elnevezést, mely hamarosan átragadt a környező rétre is.

Z jelzés az Anna-rét nagyszerű tisztása mentén, a bükkök alatt vezet tovább. A hajdani sípályák egyikének beerdősülő pásztájáról kipillanthatunk a fővárosra, de néhány rozsdás berendezés is emlékeztet még a régi síéletre. A Normafa sokáig pezsgő télisport-életnek adott otthont, az 1920-as évektől síugrósáncok, sípályák, szánkópályák hasznosították az ideális domborzati viszonyokat. Bár szánkósokat máig gyakran láthatunk itt, és nagyobb havazások után a síelők is megjelennek, a legtöbb pálya (és sánc) már régóta nincs meg. A ferde tisztásláncolat végében balra, a K↺ jelzésre váltunk, és öles törzsű fák szorításában apró, fehér falú épület tűnik elő. A Szent Anna-kápolna eredetije az 1820-as években épült, és rendszeresen volt szervezett zarándoklatok célpontja. Aztán a II. világháború után lerombolták, majd a hívek összefogásával az 1990-es évek elején újjáépítették.

Nem váltunk jelzést, sétányon kaptatunk a rét felső peremére, ahol jobbra fordít a turistaút (választhatjuk az ingerszegényebb sétát ígérő aszfaltot is). Üdítően természetes erdőkép, öles bükkök és a fényért vetélkedő csemetéik buja rengetege lakja az aszfaltút melletti keskeny sávot a hegyhát peremén (ezt mutatják be a tanösvény táblái is). A János-hegy környékét évtizedek óta megkímélik a tarvágásoktól és a drasztikus erdészeti beavatkozásoktól, és hogy az utakon hömpölygő tömegek ellenére a természet egyre inkább magára talál, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 2010-es években egy ízben még a zavarásra igen kényes vadmacska is előkerült ebből az erdőtömbből. Hosszú múltra nyúlik vissza a környező terület védelme: a Jánoshegyi út túloldalán lévő erdőt már a 19. század utolsó évtizedében azzal a céllal vásárolta meg Budapest Budakeszitől (határuk a hegytetőn húzódott), hogy megóvja a fakitermeléstől.

A János-hegy körül

Sétányon érünk ki a Libegő állomásához, ahol büfék nyújtanak lehetőséget a felfrissülésre. Jobbunkon egy kilátóterasz található, ahonnan a lombok között kipillanthatunk Budapestre és hegyeire, egyben ízelítőt kaphatunk arról, milyen lehetett a hajdani János-hegyi vendéglő pavilonjának panorámateraszáról csodálni a várost étkezés közben. Az épületet a 19. század végén emelték, és hamar népszerűvé vált: a századelőn a kor arisztokráciáját és polgárságát fogadta, még az utolsó magyar király, IV. Károly is megfordult itt, de nagy számban tértek be a síelők és kirándulók is. A II. világháborúban azonban a vendéglő leégett, helyén most a Libegő felső állomása található.

A P jelzés meredek, erdős lépcsőn (vagy a szomszédos, enyhébb feljutást kínáló aszfaltúton) vezet a csúcsra, 527 méteres magasságba, a főváros legmagasabb pontjára. Már az épület látványával is nehéz betelni: kecses, ugyanakkor robusztus „világítótoronyként” tör fölfelé, és már 1910. óta távolról is azonosítható ikonja a budai hegyek tengerének. Míg a hegycsúcs nevének eredete nem tisztázott, az Erzsébet királynőről elkeresztelt épület legfelső szintjeiről megjelenéséhez és jelentőségéhez méltó panoráma szemlélhető. Nem csupán Budapest, hanem a fél ország hegyvidékei is felsejlenek a látképben. Kivételesen tiszta időben a Bükktől a Bakonyig és a Balaton-felvidékig, északon Szlovákia bérceiig csodálhatók a hegyek. Grandiózus és lehengerlő a látvány, a hatalmas város mellett számtalan hegy hullámzik, a főváros pazar fekvése teljes szépségében kerül a szemünk elé.

A kilátót a tágas teraszon át, a P jelzésen hagyjuk magunk mögött, a burkolt útról lelépve pedig jobbra, a PΩ jelekre térünk. A János-hegy kúpjának meredek oldalában szerpentinösvény kanyarog le az aszfaltútra. Mellette található a János-hegyi-átjáróbarlang rövid dolomitfolyosója, mely természetes keletkezésű ugyan (a hévizes eredetet bizonyítják a felső bejáratnál, a plafonra tekintve látható gömbüstök), de gyaníthatóan emberi kéz tágította ki. A korábbi évszázadokban különféle ércek után kutatva tárhatták fel, középső részén még a csákánynyomok is felfedezhetők.

A betonon a ZΩ jelzést követjük jobbra, mígnem a Z▲ ösvénye balra, lefelé hív. Hangulatos csapásunk meredek lejtőn szerpentinezve végül jobbra hajlik; jó darabon szintben követjük a hegyoldalt. Körben hosszú ideje magára hagyott, természetesen zilált, áthatolhatatlan erdő takarja el a kilátást. A város morajlása, a motorok zúgása folyamatosan emlékeztet rá, hol járunk, de a természet képe egészen mást sugall. Előrébb kibukkanunk az aszfaltra; fölöttünk a libegő székei suhannak hangtalanul. Kisvártatva jobbra a Tündér-hegyi kőfejtő udvarára lehetünk figyelmesek, ahol pihenőhely áll rendelkezésre - a falakat porló dolomit kinyerése céljából bontották el a 20. század elején. A jelzés a kanyarban balra tér, és lépcsőkön közelíti meg a túra legimpozánsabb természeti látványosságát, a Tündér-szikla hatalmas, hófehér ormát. A sziklameredélyt utunk elkerüli ugyan, de a lépcsőkön maradva érdemes kis kitérőt tenni; a közeléből a kilátás is megcsodálható.

Tündérek trónja

A Tündér-szikla oldalsó teraszára kilépve mellbevágó panorámában lehet részünk, és egyből érthetővé válik, hogy miért volt jelölt a 19. századi dűlőkeresztelőn a „Széplátó" elnevezés is. A sziklatrón félelmetes mélység fölött díszeleg. Szemközt a Hunyad-orom erdős oldala hajlik Zugliget felé, hátrébb a város házai látszódnak. Balra a Hárs-hegy és a Hármashatár-hegy csoportja is feltűnik, ellenirányban pedig a Normafa lejtője azonosítható. A Tündér-szikla egy hatalmas, kemény dolomittömb, mely a szerkezeti mozgások során feltöredezett, és a hévizek által porlasztott környezetéből magasodott ki, mivel jobban ellenállt az eróziónak. Lábánál kőfejtő nyújt betekintést a hegység földtani múltjába, hiszen a murvásodott dolomitot hosszasan fejtették. Ugyanitt megfigyelhető az is, hogy a felszálló karsztvízből kivált mész keménnyé cementálta a porlott kőzetet. A sziklakéményre egyébként felmászni veszélyes, ezért tilos, de szerencsére a kilátást már az oldalából is élvezhetjük.

A kitett lejtőn elvékonyodott talajon csenevész fák és bokrok fogják közre az ösvényt, amely enyhén lejtve kanyarog lefelé. Egy meredekebb ereszkedés végén csatlakozik egy másik ösvény, melyet balra követünk (továbbra sem váltunk jelzést). Sűrű erdőben baktatunk egyre lefelé, helyenként lépcsőssé mosódott ösvényen, végül gyökereken átlépdelve, kerítést kísérő, keskeny gerincélen érkezünk a Zugligeti útra. Rajta balra tartva a most campingként működő hajdani villamos végállomást hagyjuk el. A hegyek alatti Zugliget régi német elnevezése szerint egyébként a „disznók zuga", mely a beépítés előtti állapotok lenyomatának tekinthető.

Az út mentén sétálunk tovább, mígnem a Hunyad-orom tövében elérkezünk a Libegő alsó végállomására, ahonnan pár méter csupán a buszvégállomás.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Márton Áron téren az 53-as és a 8E busz, valamint az 59-es villamos megállói találhatók.
 • A Zugliget, libegő buszmegálló a 291-es busz végállomása.

Getting there

 • A túra kezdő- és végpontja is buszmegállóban van.

Parking

 • Parkolni a túra mindkét végpontjának környékén van lehetőség.

Coordinates

DD
47.481784, 18.998327
DMS
47°28'54.4"N 18°59'54.0"E
UTM
34T 349197 5260647
w3w 
///fake.beams.stoops
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • A Budai-hegység turistakalauza

Author’s map recommendations

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Blister kit
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(3)
Lili Heiter
October 24, 2021 · Community
Csodaszép útvonal, a környék összes fontosabb látnivalójával😊
Show more
When did you do this route? October 24, 2021
Photo: Lili Heiter, Community
Photo: Lili Heiter, Community
Photo: Lili Heiter, Community
Photo: Lili Heiter, Community
Edit Lauly
September 26, 2021 · Community
Olga Rembeczkiné Levko
June 06, 2021 · Community
2021. június 6., vasárnap 19:14:27
Photo: Olga Rembeczkiné Levko, Közösség

Photos from others

+ 1

Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
11 km
Duration
3:30 h
Ascent
301 m
Descent
315 m
Public-transport-friendly Out and back Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Cableway ascent/descent Insider tip Summit route Dog-friendly Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp