Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Pécsváradi Várkör - Réka kör

Hiking Trail · Mecsek vidéke
Profile picture of András Simon Beck
Responsible for this content
András Simon Beck
  • Photo: András Simon Beck, Community
m 400 300 200 20 15 10 5 km
A harmadik Kelet-mecseki várhoz vezető útvonal csendesebb a megszokottnál: főként a túraösvények „mellékútjain”, kereszt jelzéseken vezet. Zengővárkonyt elhagyva nem is érint többet lakott területeket, népszerű turistacélpontokat, így jól futható, hétvégén sem kell tömegtől tartani. Csendessége ellenére a túrázók sem fognak csalódni benne, számos egyedi látnivaló tarkítja az útvonalat, bőven jut lehetőség nézelődésre.

moderate
Distance 23.1 km
6:40 h
661 m
661 m
499 m
232 m

Rockenbauer Pál sírja

“E kedves, szép fák sátoros lombja alatt a napsütéses déli lejtő mediterrán békessége, nyugalma marasztaló. Épp a legjobb hely...megpihenni.” A Még Egymillió lépésben elhangzó mondatok azóta egy szomorú, új értelmet nyertek – e helyet választotta örök pihenőhelyéül a hazai túramozgalom legendás alakja, Rockenbauer Pál. A szelídgesztenyés déli határában, gerecsei vörös mészkőtömb jelezte sír mára a természetjárók zarándokhelyévé vált.

Tájház és Tojásmúzeum

A Zengővárkonyi tájház a baranyai magyar népi építészet egyik szép példája. Néprajzi gyűjteménynek és a szövőműhelynek is helyet ad. Az itt készülő szőttesek Zengővárkony népi textilkultúrájának hagyományos szín- és formavilágát őrzik. A megmaradt gazdasági épületek, munkaeszközök képet adnak arról is, hogyan működött hajdanán a hagyományos parasztgazdaság. A tájház pajtaépületében kapott helyet a világszinten is egyedülálló Míves Tojás Múzeum. Változatos és gazdag gyűjteménye a hazai tojásfestők és díszítők alkotásait tájegységenként mutatja be. A Kárpát-medencei darabok mellett távolabbi tájak kultúráját reprezentáló izraeli, kínai, indonéziai, japán tojások is megcsodálhatók.

 A 300 éves túlélő

Zengővárkony messze földön híres ősi szelídgesztenyéséről, mely körbeöleli a falut. A helyiek számára a gesztenye biztosított gyarapodást, ezért aztán féltve őrizték, ápolták fáikat. 2017-ben egy, a gesztenyés szélén álló, 300 éves óriás nyerte el az év fája címet. A századok során a fa kigyógyult a kéregrákból, túlélte az államosítást, és azt is, amikor egyszer a közeli katonai lőtér őrzésére rendelt katonák felgyújtották, hogy felmelegedhessenek. Az agg túlélő a helyiek számára a folytonosság jelképe, élni akarása máig erőt ad a hétköznapok küzdelmeihez.

 Legénysír

Az erdő mélyén magányosan álló sírhely története maga a történelemmé vált ballada. Az első világháborút követő délvidéki szerb megszállás idején lelőtt, 22 éves Szegedi László halálát többféle változatban őrzi a szájhagyomány. Annyi bizonyos, hogy a kedveséhez igyekezett az erdőn át, egyesek szerint Szigetvárról, másutt Mohácsot vagy Zengővárkonyt emlegetnek. Szerencsétlenségére a Kecskehát oldalában szerb katonákba botlott, s lelőtték. Hogy pontosan miért történt, és miképp, homály fedi, talán nem állt meg a felszólításra. Testét aztán nem engedték a faluba szállítani, így végül Szalai Sándor várkonyi bíró hantolta el saját kezűleg az erdőben. A sírt évtizedeken át fakeresztek jelölték. 1996 novemberében Kelemen László zengővárkonyi kerületvezető erdész szervezésében kőből készült síremléket állítottak a szerencsétlenül járt ifjúnak, ezt láthatják ma is az arra járó vándorok.

 Réka-völgy, Réka kunyhó

A Réka-völgyet sokan ismerik, de kevesen járják – sok vándor csak az elejét (Etelka-forrás, Réka-kunyhó kulcsosház) és a végét (Stein malom, Réka-vár) ismeri. Pedig az északnyugati irányban futó, az óbányaival párhuzamos patakvölgy az egyik legnagyobb ilyen képződmény a mélyen szabdalt, „csupa-csúcs” Kelet-Mecsekben. Turistaút ugyan vezet rajta, de sok helyütt járatlannak hat, a völgyen futó Öreg-Halász Patak haragvó kedvében gyakran felülírja a korábban kitaposott ösvényeket. Nevének eredetét sokan Koppány fejedelem lányához kötik, azonban egy kevésbé romantikus változat a valószínűbb: A múlt század közepéig patakban élő számtalan folyami rák után eredeztethető. A legöregebb Nádasdiak még ma is Rák-völgynek nevezik a helyet, a várat Rákvárnak, s erre utal a pataknév is. A rákok végül eltűntek a vízből, az utódok nyelvén pedig a rákból Réka lett.

A völgy a Zengő, a Róka-hegy, és a Somos határolta katlanból indul, több erecske találkozása és az Etelka-forrás indítja itt hosszú útjára a Halász-patakot. A forrás mellett legendás kulcsosház áll: a több mint száz éves Réka-kunyhó. Elektromosság, térerő nincs, van viszont vaskályha és sparhelt, így a hely téli szállásnak is alkalmas.

 Rékavár

Ahol a Réka és az Óbányai völgy egyesül, egy mintegy 70 méteres magaslaton hosszan elnyúló egykori kővár maradványait rejti az erdő. A külső és belső várra tagolható, több mint kétszáz méter hosszú erősség keletkezéséről nincsenek írott emlékeink, az 1963-ban végzett régészeti feltárás szerint valamikor a XIII. században építhették. Pusztulásáról sem tudható sokkal több, minden bizonnyal tűzvész döntötte romba, valamikor a török idők kezdetén, a mohácsi csatavesztés után már nem említik az oklevelek. Az 1810. évi Visita Canonica már romként hivatkozik a Nádasd melletti „Rákvárra”. A legenda szerint itt született Szent Margit skót királynő, az Angliából hazánkba menekült Edvard herceg és István király Ágota leányának gyermeke. A romok belsejében táblával tiszteleg előtte az utókor, s minden ősszel emléktúra vezet a váron át, Pécsvárad és Nádasd között.

Author’s recommendation

QR-kódos instant túraként is teljesíthető
További infók: http://varkor.hu
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
499 m
Lowest point
232 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 23.52%Dirt road 2.84%Forested/wild trail 19.82%Path 10.38%Road 2.56%Unknown 40.84%
Asphalt
5.4 km
Dirt road
0.7 km
Forested/wild trail
4.6 km
Path
2.4 km
Road
0.6 km
Unknown
9.4 km
Show elevation profile

Safety information

Vadászatokról tájékozódhattok a Mecsekerdő honlapjan.

http://mecsekerdo.hu

Start

Pécsváradi Vár (253 m)
Coordinates:
DD
46.160177, 18.412421
DMS
46°09'36.6"N 18°24'44.7"E
UTM
34T 300219 5115099
w3w 
///slows.toga.rush
Show on Map

Destination

Pécsváradi Vár

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

Autóbusszal: Pécsről napközben nagyjából óránként közlekedik busz. Pécsvárad, Vár u.  megállótól 5-10 perc séta a vár.Pécsvárad, Kollégium megállótól 15 perc.

Getting there

Vár utcai megállótól a vár utcán végighaladva jutunk a várhoz. Pécsvárad, kollégium megállóból a sárga sáv turistajelzés felvezet a várhoz

Parking

Ingyenes, biztonságos parkolási lehetőség a várnál egész évben.

Coordinates

DD
46.160177, 18.412421
DMS
46°09'36.6"N 18°24'44.7"E
UTM
34T 300219 5115099
w3w 
///slows.toga.rush
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Szokásos, évszekhoz illő erdei felszerelés. Jól bejáratott túrabakancs/túracipő, esetleg túrabot.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
23.1 km
Duration
6:40 h
Ascent
661 m
Descent
661 m
Highest point
499 m
Lowest point
232 m
Public-transport-friendly Circular route Cultural/historical interest Healthy climate

Statistics

  • Content
  • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp