Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Patakparti kalandozás a Kupi-erdőben

· 5 reviews · Hiking Trail · Marcal-medence · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Balról erdei-, jobbról feketefenyves szegélyezi az utat
  Balról erdei-, jobbról feketefenyves szegélyezi az utat
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 8 6 4 2 km Szent-kút (Pápasalamon) Kupi-erdő Kupi-erdő
Könnyed, tanösvényes családi körtúra a Kupi-erdőben a Szent-kút és a Körös-patak érintésével, amelynek során az erdőtömb természeti értékeivel is megismerkedhetünk.
Open
easy
Distance 9.7 km
2:40 h
151 m
151 m
203 m
172 m

Kup és környéke földtani szempontból a Dunántúli-középhegység mélybe süllyedt részeként értelmezhető, ami 20-30 millió éve már egy szárazföldi medence volt, amibe délnyugat felől a Balaton térségéből egy nagy folyó szállította a hordalékát. Az így keletkezett változatos összetételű kavics- és homokrétegre vékony talajréteg települt, amelyen jellemzően a középhegység és a Kisalföld egykori tölgyesei közötti átmenetet képező gyertyános-kocsányos tölgyes erdőtársulás alakult ki. A Kupi-erdő egy fokozottan védett, dekoratív kis növénynek, a halvány sáfránynak is otthont ad.

Adottságai és a 130 éve tartó üzemtervezésnek köszönhetően a Kupi-erdő a Bakonyalja erdészeti szempontból egyik legértékesebb területe. A Körös-patak partján, ahol jól megfigyelhető a patakmeder vándorlása, a tölgyeseket gyertyános égerliget váltja. A túra elején és végén az itteni homokos talajt kedvelő erdeifenyves mellett is elhaladunk az Esterházy Erdészeti Erdei Iskolánál, ahol egy erdei játszóteret is kialakított a terület üzemeltetője. A Tallós Pál tanösvény táblái bőséges információval látnak el minket a túra során. A kör egyik különlegessége a Szent-kút nevű forrás.

Author’s recommendation

 • Az Esterházy Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ mellett egy jól felszerelt játszótér várja a családok legapróbb tagjait.
Profile picture of Szilárd Dr. Szentes
Author
Szilárd Dr. Szentes
Update: July 01, 2022
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
203 m
Lowest point
172 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Forested/wild trail 86.09%Path 12.08%Unknown 1.82%
Forested/wild trail
8.3 km
Path
1.2 km
Unknown
0.2 km
Show elevation profile

Start

Kup, 8402-es számú út, Kupi-erdő bejárata (197 m)
Coordinates:
DD
47.231025, 17.478420
DMS
47°13'51.7"N 17°28'42.3"E
UTM
33T 687605 5233817
w3w 
///similarities.rift.flux
Show on Map

Destination

Kup, 8402-es számú út, Kupi-erdő bejárata

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Az aszfaltos úttól a P jelzésen indulunk el délnyugat felé, majd áttérünk a Tallós Pál tanösvényhez a jobbra ágazó P+ jelzésre.
 • A tanösvényen a ZT jelzések vezetnek végig.
 • A 8. állomás felé az erdei iskola mögötti kereszteződésben kell balra kanyarodni a ZT jelzésen.
 • A zárt területről kiérve a homokos úton balra fordulunk a P+ jelzéssel.
 • A nagy kereszteződésben a már ismert P jelzésen jutunk vissza a kiindulási pontunkra.

 

A túráról részletesen

Az Esterházy Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központig

Értékénél fogva a Kupi-erdőtömb nagyon régóta erdészeti hasznosítás alatt áll. 1623-ban került a gróf Esterházy családhoz, majd 1872-ben hitbizományi tulajdonba, de a terület haszonélvezői továbbra is ők maradtak.

Az aszfaltos úttól a P jelzésen indulunk el délnyugat felé. A 2 km hosszú egyenes, szintben haladó, kavicsos erdészeti út elsőre úgy tűnik, nem tartogat nagy izgalmakat, menet közben azonban rájövünk, hogy már az erdő is különleges. Utunkat egybefüggő erdeifenyves szegélyezi, ami a tömb leggyakoribb erdőtársulása a gyertyános-kocsányos tölgyes mellett - és ezen a vidéken egyébként ritkának számít. Az erdeifenyvest már messziről fel lehet ismerni a törzs felső részének és vastag ágainak szép, rókavörös színű kérgéről. Monokultúrái azonban jelentősen csökkentik a biológiai sokféleséget, melynek egyik hatása, hogy utat nyithatnak inváziós fajok, mint például az itt is megfigyelhető észak-amerikai eredetű mirigyes bálványfa megjelenéséhez. Körülbelül 1 km után érünk Füstös Sándor-emlékhelyre, ahol a pápai úri szabómester, vadász emléktáblája mellett a vadász Iván Ferenc és Tibor, valamint a pápai vadásztársaság emlékoszlopát is megtaláljuk.

A kereszteződés után találjuk a terület legjelentősebb természeti értékét jelentő hagymagumós növény, a nősziromfélék családjába tartozó halvány sáfrány termőhelyét, amelyre tábla is felhívja a figyelmünket. A nemzetség neve a gasztronómiában használt jóféle sáfránynak köszönhető, és az arab sahafran, zafran szóból származik, ami sárgát jelent, utalva bibeszálainak színező hatására. Latin nevét a görög krokhé szóból kapta, ami magyarul fonalat jelent, utalva a virág fonalas bibéjére. A faj elterjedési területe az Alpok délkeleti részétől Erdélyig, délen pedig Macedóniáig húzódik. Hazai első előfordulását Tallós Pál, a híres erdész-botanikus kutató ismertette, aki a pápai piacon sáfrányokat áruló asszonyoktól tudakolta ki a növény egy másik, környékbeli (pápasalamoni) termőhelyét. A fajt eredetileg kárpáti sáfránynak azonosította, és csak sok évre rá, genetikai vizsgálatoknak köszönhetően került mai taxonómiai helyére. Hogy nagyon közel járt az igazsághoz, az is mutatja, hogy a halvány sáfrány egy hibrid faj, melynek szülőfajai a jóval gyakoribb kárpáti és a fehér sáfrány. Az erdő további védett növényei a szártalan kankalin és a nagyobb termetű, erősen mérgező farkasölő sisakvirág.

Nemsokára elérjük a Körös-patak hídját, majd a pár száz méterre levő táblás kereszteződésben jobbra fordulunk a K+ jelzésre. 400 m múlva megérkezünk az Esterházy Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központhoz. Gyerekekkel érkezőknek érdemes itt egy kis pihenőt tartani, és kipróbálni az erdei játszóteret. Innen indul a Tallós Pálról elnevezett tanösvény is, amelynek 7. állomásáig egy rövidebb, 1 km-es, 20. állomásig pedig egy hosszabb, 4 km hosszú körtúrával juthatunk el. 

Kis kör

Az épületek utáni kereszteződéstől 180 m-re fordul jobbra a tanösvény, majd átvezet a Bakonyból érkező és a Marcal-medencébe tartó Körös-patakon. Tábla ismerteti az erdei élőlények táplálékhálózatokban betöltött szerepét. Egy nagy félkört leírva érünk vissza kanyargós patakhoz. Itt jól megfigyelhető, hogy a meanderek során miként építi a vízfolyás a forrásvidéke felől szállított apró szemű hordalékával a kanyarulatok belső oldalát, miközben a külső oldalt alámosva folyamatosan pusztítja azt, a leszakadt üledéket távolabb lerakva. Áradáskor gyakran előfordul, hogy a patak átvágja a kanyarulatot, ezáltal egy új, rövidebb medret vág magának: a vízfolyás medervonala állandó mozgásban van. A patakon egy fahídon kelünk át, majd idős erdeifenyvesbe érünk be a lepkéknek és bogaraknak szentelt 7. táblánál. A kavicsos úthoz érve jobbra fordulunk.

Nagy kör

A 8. állomás felé az erdei iskola mögötti kereszteződésben kell balra kanyarodni, majd balra tartva a ZT jelzést követni. A tőlünk jobb oldalon lévő vadkerítésen egy kaput találunk; ezen átjutva érünk a bakonyaljai tölgyeseket bemutató táblához. A homokos úthoz érve balra fordulunk, és a P+ jelzéssel együtt megyünk tovább 300 m-t. Az útjelző táblánál jobbra betérünk az erdőbe, és hamarosan megérkezünk a Szent-kút nevű forráshoz, valamint a mellette kialakított pihenőhöz.

A Bakony karsztosodott mészkő- és dolomitterületein lehulló csapadék töredezett, mésztartalmú kőzeteken át szivárog a mélybe. Ez a karsztvíz az alapja az egész térség ivóvízellátásnak, mely a Kisalföld felé tartó útja során a medencék üledékeiben tárolt vízzel keveredve források formájában lép felszínre a hegylábi területeken. Ez az oka annak, hogy az ilyen kis forrásoknak, mint amilyen a Szent-kút is, a hozama nagyon ingadozó. Ásványi anyagokban gazdag vizének nagy kalciumtartalmát a meder alján látható mészbevonatos kavicsok is jelzik.

Jobbra tartva indulunk tovább a Körös-patak partján. A jó vízellátottságú talajon a vízfolyást kísérő hangulatos gyertyános égerligetben sétálunk. Az aljnövényzet leggyakoribb faja a podagrafű, melynek fiatal leveleit régen főzelékként fogyasztották, míg szárából köszvény kezeléséhez készítettek borogatást. Tavasszal, lombfakadás előtt a geofiton számos jellegzetes fajával találkozhatunk, úgymint az odvas keltike vagy a bogláros szellőrózsa.

A pataktól eltávolodva egy széles, homokos útra érünk, amin jobbra fordulva pár kotorék mellett gyalogolunk el. A következő tábla után újabb kapun megyünk át egy bekerített területre, ahol a tarvágásban aranyvesszősben folytatjuk utunkat. A kerítés túlsó vége után, a bakonyi erdők történetét bemutató táblánál jobbra fordulunk, majd a magaslest elhagyva nem sokkal balra letérünk az útról. A nagyvadas táblánál jobbra, majd a következő kereszteződésnél ismét balra megyünk tovább, míg a kocsányos tölgyesbe beérve egy erdei bútorgarnitúrával felszerelt esőbeállóhoz érünk. Itt élesen jobbra kanyarodunk, és a kanyargó úton 300 m-t megtéve érjük el a tanösvény már bejárt szakaszát. A kavicsos útra kiérve balra fordulunk, és a nagy kereszteződésben a már ismert P jelzésen jutunk vissza a kiindulási pontunkra.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Pápa/Győr és Ajka/Nagykanizsa/Sümeg között járó távolsági buszról a Kupi erdő bejárati út nevű megállóban érdemes leszállni.

Getting there

 • A buszmegállóból déli irányba induljunk az út mentén. 350 méter után a túra kezdőpontját jelentő bekötőutat az út jobb oldalán találjuk (az Esterházy Erdészeti Erdei Iskola táblái megkönnyítik a kezdőpont beazonosítását). 

Parking

 • Autóval Kup, vagy Bakonypölöske felől érhető el a túra kezdőpontja,  ami a két település között félúton van.
 • Az erdőbejárón tudunk parkolni a KRESZ szabályainak megfelelően.

Coordinates

DD
47.231025, 17.478420
DMS
47°13'51.7"N 17°28'42.3"E
UTM
33T 687605 5233817
w3w 
///similarities.rift.flux
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Bakony útikalauz

Author’s map recommendations

Bakony térkép

 

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 •  Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app. 

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.0
(5)
Péter Györfi
March 13, 2022 · Community
A túra alatt mindkét kört bejárta. Bár elég kopár most az erdő, de így is nagyszerű élmény volt. A kis körön a jelölések nagyon rosszak, elhanyagoltak. Az ösvény sok esetben alig észrevehető. A nagy körön a jelzések jobbak, de egy megújítás rájuk férne. Ettől függetlenül remek túra volt.
Show more
When did you do this route? March 13, 2022
Csaba Oszkó
November 07, 2021 · Community
When did you do this route? May 02, 2021
Photo: Csaba Oszkó, Community
Photo: Csaba Oszkó, Community
Photo: Csaba Oszkó, Community
Photo: Csaba Oszkó, Community
Photo: Csaba Oszkó, Community
Photo: Csaba Oszkó, Community
Barbara Tóth
February 16, 2021 · Community
A tanösvény könnyen járható, lényegében semmi emelkedő. Hóvirágok borították a patakpart környékét, gyönyörű volt. Kutyásoknak is ajánlom. A táblák viszont tényleg elhanyagoltak, egy kis karbantartással nagyon jó kis célponttá lehetne tenni. A képeket meg elforgatja a rendszer...🤔
Show more
2021. február 16., kedd 15:28:29
Photo: Barbara Tóth, Közösség
2021. február 16., kedd 15:28:43
Photo: Barbara Tóth, Közösség
2021. február 16., kedd 15:28:52
Photo: Barbara Tóth, Közösség
2021. február 16., kedd 15:29:05
Photo: Barbara Tóth, Közösség
2021. február 16., kedd 15:29:18
Photo: Barbara Tóth, Közösség
Show all reviews

Photos from others

+ 17

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
9.7 km
Duration
2:40 h
Ascent
151 m
Descent
151 m
Highest point
203 m
Lowest point
172 m
Public-transport-friendly Circular route Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 2 Waypoints
 • 2 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp