Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Pápalátó séta az ősfenyvesben

· 1 review · Hiking Trail · Pápai-Bakonyalja · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Pápalátó-kőn
  A Pápalátó-kőn
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 8 7 6 5 4 3 2 1 km
Fenyőfőt különös hangulatú erdő, síkvidéki erdeifenyves övezi. Kezdetben felkapaszkodunk a Bakony peremén található Pápalátó-kő teraszára, ahonnan végigtekintünk a tűlevelű rengetegen, majd alászállva rövid kört teszünk az utolsó jégkorszak utáni növényzeti viszonyokat őrző ősfenyves homoktól porzó útjain.
Open
easy
Distance 8.7 km
2:30 h
197 m
197 m
395 m
260 m

Fenyőfej, azaz 'fenyő lakta magaslat' - ezt jelenti Fenyőfő neve. És bár a fafaj tényleg uralja a falu környezetét, a magasságot nem érzékeljük, hiszen lényegében síkvidéken járunk. Az erdeifenyő a 12 ezer éve végbement jégkorszak utáni felmelegedéskor, az úgynevezett fenyő-nyír korszakban hódította meg a Kárpát-medencét. A korábbi eljegesedések során fújó északias szelek hozták a homokot a Bakony szegélyére, ahol a hegységnek ütközve lelassultak, és szétteregették szállítmányukat. A tovább melegedő éghajlaton a fenyő a magasabb területekre szorult vissza, helyét fokozatosan lombhullatók vették át - ám e különleges területen a homokos, tápanyagban szegény, laza talajt lakó fenyves útjukat állta. A társulás a Bakony északi lejtőinek hűvös árnyékát élvezi, csapadékigényét az Atlanti-óceán felől a Duna völgyén érkező, a hegységnek ütközve kifakadó légtömegek biztosítják. Hogy a társulás mennyire „ősi", azaz mekkora mértékben az eredeti erdő származéka, az kérdéses, hiszen a korabeli források szerint a középkorban csaknem teljesen eltűnt a fenyves az Északi-Bakony lankáiról. A törökdúlás után (a 18. században) letelepedő fenyőfőiek a futóhomok megkötésére részben a korábbi erdő maradványának magvaiból telepítették újra a pagonyt (részben pedig Ausztriából hozattak csemetéket). Ugyanakkor a terület központi részén zavartalan a társulás élete, így lényegében 200 éve a természetes folyamatok vezérlik életét. Jelentőségére, egyediségére először a neves természettudós, Kitaibel Pál hívta fel a figyelmet a 18. század végén.

Családoknak, rövid kirándulást tervezőknek is ajánlott körtúránk Fenyőfőt járja körbe; két része miatt könnyen megfelezhető. Először felkapaszkodunk az alacsony, mégis látványos kisalföldi kilátást nyújtó Pápalátó-kőre, majd alászállunk a fenyők illatos birodalmába, ahol a homokot taposva puha léptekkel ismerhetünk meg egy karakterében egyedi, áthatolhatatlan erdőt.

Aki csak a fenyvesben tenne sétát, az kihagyhatja a Pápalátó rövid kaptatóját.

Author’s recommendation

 • Fenyőfőn ételhez-italhoz nem juthatunk, és a szálláskínálat is nagyon pici. Ezért a túrához élelemmel előre kell készülni, megszállni pedig a szomszédos Vinyén vagy Bakonyszentlászlón van lehetőség.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: March 26, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Pápalátó-kő, 395 m
Lowest point
260 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Start

Fenyőfő, községháza buszmegálló (266 m)
Coordinates:
DD
47.349540, 17.763589
DMS
47°20'58.3"N 17°45'48.9"E
UTM
33T 708722 5247712
w3w 
Show on Map

Destination

Fenyőfő, községháza buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Fenyőfőt a Z jelzésen hagyjuk el Vinye felé, követve az aszfaltutat.
 • A Z jelzés jobbra letér az autóútról, és a Pápalátó-kő alá vezet.
 • Egy elágazásnál balra térünk a Z▲ jelzésre, amin felkapaszkodunk a Pápalátóra.
 • Továbbindulva a szikláról hamarosan elágazáshoz érünk; itt jobbra fordulunk a Z jelzésre, amin visszajutunk az aszfaltig.
 • Az autóutat jobbra, a Z+ jelzésen hagyjuk el, ezt követjük az ősfenyvesben.
 • Egy erdei út kereszteződősénél balra fordulunk a P◼ jelzésre, ami visszavezet Fenyőfőre.

A túráról részletesen

Fenyők lakta magaslat

A törökjárás idején elnéptelenedett fenyős magaslatra a 18. század első felében tért vissza az ember, amikor az Esterházyak német jobbágyokat telepítettek a lejtők lábához. Rendezett és bájos főutcáján áll ékessége, a távolról is könnyen kiszúrható barokk templom, amit a Pápalátó-kőről is azonnal felfedezünk majd. A Z jelzés közel 1 kilométeren követi a vinyei aszfaltutat, hogy aztán jobbra elhagyva azt belépjen a fenyvesbe. Enyhén emelkedve, csenevész lombhullató erdőben lépdelünk, csak itt-ott látni egy-egy fenyőt. Egy elágazásnál balra fordulunk, nyíltabb területen, egyik oldalon fiatalost mellőzve jutunk ismét kanyarhoz.

A turistautat kerítések fogják közre, a rácsok a felcseperedő fiatalost védik a vadaktól. Elmarad a drótháló, és balra, a Z▲ jelzés ösvényén meredek kaptatóba kezdünk: mészkőtörmelékes, néhol sziklakibúvásos csapás vezet a girbegurba tölgyesen át. Amilyen meredek helyenként, olyan gyorsan véget ér az emelkedő, felérünk a Pápalátó-kő lapos hátára. A kis sziklaterasz lényegében a Mennydörgő-hegy hátát alkotó kőzet kivésett letörése: a szomszédos völgyet korábbi vízfolyás mélyíthette, a kemény mészkő pedig a szüntelen koptató-csiszoló munka hatására fokozatosan kipreparálódott kevésbé ellenálló környezetéből. (A Bakony északi peremét ezen a területen számtalan rövid árok szabdalja, csaknem mindegyikük száraz: rég eltűnt vízfolyások lenyomatai ezek. Sokukat a korábban itt, a fennsíkperemen felszínre lépett (mára elapadt) karsztvíz patakjai mélyítették. A hosszabbakat a korábbi, szárazabb klímán kialakult időszakos vízfolyások szülték, amint a ritka, de heves esőzések után lezúdult rajtuk a víz.)

Pápalátás

A kis mészkőbérc hátán tűzrakót formáltak néhány közelben gyűjtött kőből. A göcsörtös, vén fákkal keretezett peremről pedig távlati a panoráma: a Kisalföld síkjának nagy része előttünk terül el. A Pápalátó név természetesen nem az egyházi vezetőre, hanem a közeli kisvárosra, az északnyugat felé terpeszkedő Pápára utal. Feltűnik Pannonhalma dombon ülő apátsági épülete is, egészen tiszta időben a Kőszegi-, illetve a Soproni-hegység sejlik fel a síkság túlsó peremén.

Alant a hatalmas fenyőerdő sötétzöld árnyalata nyújtózik; ezt vesszük célba túránk második felében. Induljunk tovább az ösvényen, és néhány perccel később az elágazásnál forduljunk jobbra a Z jelzésre! A Bodzás-árok szűk mélyületében mohos sziklák és holtfa-szőnyeg vadítja a látványt - kár, hogy alsó végén kitermelt folt ver kis léket az amúgy sötét erdőbe. (Fent, a fák takarásában üreg mélyül a Pápalátó-kő oldalában.) A rövidke kör bezárul, a Fenyőfőre vezető aszfaltútra a már megtett szakaszon gyalogolunk vissza.

A nagy túlélő

Jobbra hagyjuk el a bekötőutat, hogy a Fenyőfői-ősfenyves védett területére lépjünk. Páratlan atmoszférájú erdőben járunk: a homokos talaj puha lépteket biztosít, a sűrűn növő, menedékes „erdeifenyő-dzsungel" visszafogott illatot áraszt. Az első métereken jobbra áll a Renner-kereszt, néhány száz méterrel előrébb, az átellenes oldalon pedig a térképeken is jelölt „iszonyatos nagy fa". A 200 évesnél idősebb példány az eredeti társulás tagja volt: a 12 ezer éve véget ért jégkorszakot követő felmelegedés során az erdeifenyves hódított teret, és a homokos talaj miatt később sem szorult vissza a lombhullatókkal szemben. A fellelhető források szerint - vélhetően - a mértéktelen fakitermelés vezetett odáig, hogy a középkorban csaknem eltűnt az ősfenyves, mindössze néhány foltja, egyede maradt életben - ezeket olykor nagy szélviharok is megtépázták. A törökök kiűzése után beköltöző lakosság a futóhomok megkötésére helyben gyűjtött magokkal és Ausztriából hozott csemetékkel újította fel az erdőt, ami ebben a formában csak részben az eredeti állomány maradványa. A néhány korábbról megmaradt példány egyike az „iszonyatos nagy fa" néven emlegetett egyed is.

Mivel az erdőgazdálkodás megkíméli az állományt, a különböző korú fák egymás mellett nőhetnek: ahol egy idősebb példány vagy erdőrész a homokba hull, serény vetélkedés indul a fényt kapó talajon, és szűk területen csak a legmagasabbra növő egyedek maradhatnak életben hosszútávon. A sűrű, nehezen áthatolható erdő síkvidéki és hegyi fajok együttes élettere. A fenyves északkeleti részén az 1980-as évektől a 2000-es évek elejéig Európa legnagyobb mélységű bauxitlencséinek kitermelése folyt, a helyreállítás jegyében azonban mára már fiatal fenyőültetvény fedi a fejtést.

Könnyed erdei séta

A Z+ turistaút éles kanyarokkal, homoktól és tűlevéltől kellemes talajon vezet bele a Szépfa-nyiladékba. (A léniák egy esetleges erdőtűz hatékony megfékezését, terjedésének mielőbbi meggátolását szolgálják.) A túra utolsó szakaszát a P◼ jelzésen tesszük meg, miután egy elágazásnál balra rálépünk széles útjára - előrehaladva egyre több lombhullatóval keveredik a fenyő. A falu előtt gyepes rét zárja le a könnyed erdei sétát, végül a világháborús és a Trianon-emlékmű jelzi, hogy ismét Fenyőfőn vagyunk. Jobbra, a templomot kerülve érkezünk vissza a buszmegállóba, ahol kis szerencsével a presszót is nyitva találjuk.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • A Fenyőfő, községháza buszmegállóba igen kevés busz érkezik, de a kis kínálat is elég a túra megközelítéséhez és elhagyásához.

Getting there

 • A turistaút a buszmegállóból indul, a főutcát követi.

Parking

 • A buszmegállónál kiépített parkolóban tehetjük le az autót; hely hiányában Fenyőfő központjában, az utca mentén parkolhatunk.

Coordinates

DD
47.349540, 17.763589
DMS
47°20'58.3"N 17°45'48.9"E
UTM
33T 708722 5247712
w3w 
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Bakony turistakalauz

Author’s map recommendations

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Péter Havasi
February 08, 2021 · Community
When did you do this route? February 06, 2021
Photo: Péter Havasi, Community
Photo: Péter Havasi, Community
Photo: Péter Havasi, Community
Photo: Péter Havasi, Community
Photo: Péter Havasi, Community
Photo: Péter Havasi, Community
Photo: Péter Havasi, Community
Kovács Kálmånné
November 20, 2020 · Community
Kellemes túra volt. Az itiner és a leírás is nagy segítségünkre volt.
Show more
Ibolya Veres
April 18, 2020 · Community
Fenyőfő egy csodás, idilli kis falucska. Az ősfenyves sajnos nincs jó állapotban. A kilátás viszont megérte azt a kis mászást. Igazából szerettük, és a srácok is élvezték.
Show more
2020. április 18., szombat 18:04:03
Photo: Ibolya Veres, Community
2020. április 18., szombat 18:04:25
Photo: Ibolya Veres, Community

Photos from others

+ 13

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
8.7 km
Duration
2:30 h
Ascent
197 m
Descent
197 m
Highest point
395 m
Lowest point
260 m
Circular route Scenic Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Insider tip Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 2 Waypoints
 • 2 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp