Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trailrecommended route

Panorámavadászat a Keszthelyi-hegységben

· 10 reviews · Hiking Trail · Bakonyvidék· Open
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A tanúhegyek legszebbike, a Szent György-hegy az egykori Balaton felett
  / A tanúhegyek legszebbike, a Szent György-hegy az egykori Balaton felett
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szépkilátó, Balatongyörök
  Photo: Báthory Péter, funiQ.hu
 • / A Batsányi-kilátó a Pap-hegy tetején
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Batsányi-kilátóból
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Balaton-felvidék tanúhegyei felé a Batsányi-kilátóból
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bél Mátyás-kilátó a Batsányi-kilátóból nézve
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Márványkőfejtő-tető tölgyesbe vágott nyiladékán vezet utunk
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Büdöskúti pihenőtől a Padkűi kilátóig vezető út
  Photo: Báthory Péter, funiQ
 • / A Padkűi kilátó
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Látkép a Padkűi kilátóból a Balaton felé
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bél Mátyás-kilátó
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szigliget és a Gulács a Bél Mátyás-kilátóból
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Bél Mátyás-kilátó teraszáról a Balaton felé
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Márványkőfejtő-hegyre kapaszkodva keresztezzük az erdőrezervátumot
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 100 16 14 12 10 8 6 4 2 km Batsányi-kilátó (Balatongyörök) Bél Mátyás-kilátó (Balatongyörök) Padkűi kilátó
Látványos, kilátásokban gazdag túrát teszünk a Keszthelyi-hegység délkeleti csücskében, a Balatonhoz legközelebb eső gerincen. Több épített és természetes kilátópont kínál útközben felejthetetlen panorámát, így változatos szögekből csodálhatjuk meg a magyar tenger és a tanúhegyek egyedi hangulatú tájképét.
Open
easy
Distance 16 km
4:50 h
514 m
514 m
439 m
141 m

A lebilincselő látványért valójában csak részben a Keszthelyi-hegység az érdemelt, sokkal inkább a szomszédos Tapolcai-medence és az azt övező bazaltvulkánok csoportja. Ez utóbbiak földtani értelemben még gyerekcipőben járnak az aggastyán dolomittömbhöz képest.

Míg a látványos és merész formákkal hullámzó vulkánok alig pár millió évvel ezelőtt jöttek létre, addig a Keszthelyi-hegység dolomitja egy teljesen más környezetben és időben, a 220 millió évvel ezelőtt Afrika partjainál hullámzó Tethys-óceánban keletkezett. A sekély tengerben felhalmozódó mészanyag átalakult, a mészkőhöz képest ridegebb és kevésbé oldódó dolomit képződött a brakkvízi környezetben, ami egy tömbben emelkedett ki a hegységképződés során. A tömb keleti pereme magasabb, egybefüggő fronttal rendelkezik, így pont innen a leglátványosabb a keleti szomszéd, a tanúhegyek sora. Amíg a Tapolcai-medence puha Pannon-tengeri üledéke a tanúhegyek kivételével lepusztult, az eredeti felszín felaprózódott, addig a rideg dolomittömb keleti oldala egyben maradt, sőt közel azonos magasságú lapos hátakban, fennsíkban tetőzik.

A kiváló kilátások mellett túránk mentén hangulatos erdőrészletek is sorakoznak. Eredetileg a dolomitra jellemző kopárok, sekély talajjal rendelkező sziklás rétek, legelők fedték a lekerekedett domboldalakat. Az erózió és az általa okozott kellemetlenségek megakadályozására a 19. században a Festeticsek, majd a II. világháború után az állami erdészet feketefenyővel telepítette be a száraz és napsütötte oldalakat. Ez a kép jelenleg is meghatározó, habár a 2010-es évek elején a fenyvesek nagy része pusztulásnak indult. A szegényes vízháztartású dolomitmurvás talaj miatt ugyanis pár szélsőségesen aszályos év után annyira legyengültek, megbetegedtek az egyébként tájidegen fenyvesek, hogy az erdészet kénytelen volt kiterjedt erdőirtásokkal megfékezni a faromlást. Ma már az eredeti vegetáció visszaállítása a cél, tölgy- és kőriserdőkkel, a kopárokra jellemző dolomitsziklagyeppel.

Utunk során mindegyik jellemző vegetáció-típussal találkozunk. A településekhez közel a fenyvesek uralkodnak még mindig, míg a jellemző karsztbokorerdőkön, tölgyeseken túl a belső völgyekben a bükk is beköszön.

Author’s recommendation

 • A balatongyöröki Szépkilátó körül remek éttermeket és cukrászdákat találunk, de a bazársoron is felfrissülhetünk, ehetünk, ihatunk a túra végén. Természetesen a strandszezonban nagyobb a választék, de a sarki cukrászda és a nagyobb éttermek egész évben nyitva vannak.
 • A túra egyértelmű látványossága a kilátópontokról nyíló panoráma. Ehhez érdemes jó látási viszonyok között elindulni, hogy élvezhessük a kilátást. Természetesen a ködös őszi, téli napokon is adódhat olyan időjárási helyzet, amikor a Balaton felett gyakran kialakuló páraréteg fölé kerülünk, és ködtenger felett csodálhatjuk meg a Keszthelyi-hegységet és a bazaltvulkánokat. Érdemes tisztában lenni az időjárási helyzettel, mielőtt nekiindulunk a túrának.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: January 28, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Márványkőfejtő-hegy, 439 m
Lowest point
141 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A túra elején és végén keresztezzük a forgalmas 71-es főutat, ahol nagy odafigyeléssel kell közlekednünk, különösen a parkolóból és a leágazásból kanyarodó autók miatt.
 • A dolomitos, murvás felszíneken könnyű megcsúszni, érdemes ezért rendes túracipőben, akár bakancsban túrázni. A szandál csak gyakorlott túrázóknak ajánlott. Strandpapucsban semmiképp ne induljunk neki a körnek!

Start

Balatongyörök, Szépkilátó buszmegálló (140 m)
Coordinates:
DD
46.769492, 17.360242
DMS
46°46'10.2"N 17°21'36.9"E
UTM
33T 680206 5182254
w3w 
///soliciting.joshing.reserved

Destination

Balatongyörök, Szépkilátó buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A buszmegállótól a Szépkilátóhoz a parkolón keresztül vezető ösvényen jutunk egy rövid oda-vissza kitérővel.
 • a Batsányi-kilátóhoz a P▲ jelzésen kapaszkodunk.
 • A P, majd a Z+ jelzésen keresztezzük a Bise-kő tetőt és a Kalossza-völgyet.
 • A P+ jelzésen kelünk át a Márványkőfejtő-tetőn a fennsíkra.
 • A P jelzést balra követve vágunk át a fennsíkon a Kígyós-völgybe a nyeregig.
 • A Büdöskúti pihenőtől a S, majd a Z▲ jelzésen teszünk kitérőt a Padkűi kilátóhoz.
 • Visszamegyünk a P és S turistautak elágazásához, és a S jelzésen indulunk vissza a Kígyós-völgyben a Bélapi-pihenőig.
 • A S+, majd a S▲ jelzésen kapaszkodunk fel a Bél Mátyás-kilátóhoz.
 • A S+ jelzéshez visszatérve a nyeregig folytatjuk, majd a Szerelemdombi pihenőnél a P jelzésen jobbra térve ereszkedünk vissza a kiindulóponthoz.

A túra részletes leírása :

A Szépkilátó valóban gyönyörű balatoni kilátópont

A Szépkilátónál kezdjük túránkat Balatongyörök keleti határában a 71-es főút mellett. A parkoló végénél murvás ösvény vezet a fenyőcsoport árnyékában megbúvó körpadhoz. A kilátópont természetes fekvésével és kopárságával az egész domboldalra kiterjed, de itt, a fenyves alatt nyílik ki igazán a táj: sem növényzet, sem épület nem takarja a nagyszerű panorámát. Kézzelfogható közelségben terül el előttünk Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton, ami mindig más színben és hangulatban gyönyörködteti meg szemlélőjét. A haragoskéktől a pasztellzöldig rengeteg árnyalatban pompázik a napszaktól és az időjárástól függően. Napkeltekor a pirkadat tündöklő színeiben szikrázik innen a vízfelület, ugyanis pont kelet felé látunk rá a tóra.

A leginkább lebilincselő azonban a tó tükre fölött emelkedő tanúhegyek látványa. Egészen a szemközti fonyódi hegyektől a Szent György-hegyig látjuk a bazaltvulkánokat, illetve romjaikat. E hegyek mindig egyedi arculattal örvendeztetik meg csodálóikat attól függően, melyik oldalukat látjuk. Meghatározó a Badacsony egyöntetű lapos fennsíkja, ami a legmagasabban tetőzik a vidék felett, míg szoknyája ellaposodva hosszan nyújtózik a Balaton tükrébe, összeolvadva a nádassal és a vízzel. Előtte Szigliget hegyei emelkednek, tovább pásztázva pedig sorban beazonosíthatjuk a Gulácsot, a Csobáncot és a sort záró Szent György-hegyet.

A balatoni nyüzsgésből a kabócazajos fenyvesbe

A látvánnyal betelve keresztezzük a 71-es főutat, és a túloldali bazársoron indulunk neki a P▲ jelzésen a hegyoldalnak. Alig pár lángosos és halsütő után felkanyarodunk a nyaralókkal övezett aszfaltúton, ami a végén ágakra szakadva elbizonytalanít. Egy kerítés mellett kell felkapaszkodnunk a bozótos erdőbe, ahol mögöttünk marad a balatoni lárma, az üdülőövezet nyüzsgése, és mediterrán hangulatú erdei fenyvesben emelkedünk a dolomitmurvás gerincen.

A mediterránhoz hasonló klíma és a dolomitfelszín gyenge talajának szegényes vízháztartása miatt telepítették a Keszthelyi-hegységbe előszeretettel a tájidegen fenyőket. Sajnos a különösen forró és száraz nyarak legyengítik az egyébként szárazságtűrő tűlevelűeket, így a gomba és a szú támadásának kevésbé tudnak ellenállni. Ennek bizonyítéka a sok kiszáradt, megvörösödött levelű fenyő, amit az erdészet igyekszik vágással eltüntetni, hogy ne terjedjenek a kártevők.

A morzsalékos, gyantaszagú ösvényen rövid, de küzdelmes kaptatással érkezünk fel a Pap-hegy gerincének ritkás tetejéhez, ahol a panoráma kilátóért kiáltott. Valóban érdemes helyszín, ugyanis itt a Szépkilátóhoz hasonló látvány fogad, csak helyzetünkből adódóan madártávlatból tárul fel a lebilincselő látvány. A Balaton és a szigligeti hegyek felett, de még a bazaltsapka szintje alatt, pont ideális magasságból látjuk a mozaikos tájat. A Balaton víztükre szélesen terpeszkedve veszi körbe az alattunk hullámzó dolomitgerincek erdeit. A tó déli szegélyén messzire látszik a Marcali-hát, Külső-Somogy dombjai és a duplacsúcsú fonyódi tanúhegy. A bazaltvulkánok az ideális félmagasságnak köszönhetően jobban elkülönülnek. Szigliget dombjaira rálátunk, míg a Badacsony és a Szent György-hegy között a Balaton-felvidék hullámzik a messzeségbe. Becehegy és Balatonederics házai fölött, a Tapolcai-medencén túl pedig a Bakony déli vége köszönt be az adótornyaival a legmagasabbra nyújtózó Kab-heggyel.

A Keszthelyi-hegység mélyén

A kilátó felett csatlakozunk a P jelzéshez, amit ha balra követünk, egy pár kilométeres kis kört formázva visszajuthatunk a Bél Mátyás-kilátón keresztül Balatongyörökre, de ha jobban el szeretnék mélyedni a Keszthelyi-hegység hangulatában, akkor kövessük eredeti útirányunkat, és jobb kéz felé északnak haladjunk a P jelzésen a Bise-kő-tetőre. A hegységre jellemző tölgyes, virágos kőrises karsztbokorerdőben keresztezzük a gerincet, ahol a Pele apó tanösvény kedves leírásaival gazdagítjuk túránkat.

A tető utáni nyeregben egy rövid szakaszon a Z+ jelzésen keresztezzük a Kalosza-völgyet, aminek túloldalán nekivágunk a Keszthelyi-hegység nagy részére jellemző, tűzvédelmi irtást követő turistaútnak. Nyílegyenesen kapaszkodik fel a P+ jelzés a Márványkőfejtő-hegyre, ahonnan visszafelé tekintve a hosszanti irtásnak köszönhetően egyre jobban feltárul a Balaton. A széles irtásrét tavasszal és nyár elején védett virágoknak ad otthont: sárga színben pompázó tavaszi hérics és lila leánykökörcsin örvendezteti a tavasszal itt túrázókat. Az öreg tölgyekkel szegélyezett rét kellemes hangulattal kísér fel az egyre ellaposodó tetőre.

A Márványkőfejtő-hegy sziklás teteje után lankás hullámzással hatolunk be a hegység mélyére. A sűrű aljnövényzettel szövevényes tölgyesek után a Keserű-berek völgyfőjénél bükkök elegyítik az erdőt, mutatva a völgyi, hűvösebb klíma hatását. Itt volt a Festeticsek vadaskertje is a múlt században, de jelenleg is intenzív vadászat folyik a területen, amit a ritmikusan sorakozó magaslesek sora jelez. A meredek, köves hegyoldalakban előszeretettel tanyázik a muflon, a Korzikáról betelepített vadjuh, míg a belsőbb területekről őzek és szarvasok járnak ki legelni az irtásrétre. Ha csendben túrázunk, lehetőségünk van ezen a belső, kevésbé járt vidéken vadakkal találkozni.

A következő keresztező irtásnál, egy magasles tövénél a P jelzés halad át keresztben, amin mi is nyugat felé, balra fordulunk. Tarvágások és faültetvények között haladunk; az erdő itt mezőgazdasági ültetvényre hasonlít, amit csak pár öreg fenyő tör meg az út mellett. Az utak és irtások négyzethálós elrendezését a Boncsos-tető töri meg, aminek természetes ívét kerülve bükkökkel vegyes erdőben ereszkedünk alá a Kígyós-völgybe. Becsatlakozik dél felől a S jelzés is, amit majd kifele a hegységből, utunk második szakaszában követünk, ám előtte teszünk egy kitérőt a Büdöskúti arborétumba és a Pad-kűre.

A Keszthelyi-hegység központjában, a Büdöskúti arborétumban

A S és a P jelzés mentén érjük el a Kígyós-völgy alját, a hegységen keresztülvezető aszfaltos utat. A völgyfőt kerülő úton kiérkezünk a nyereghez, ahol hangulatos erdei tisztást érintünk (Büdöskúti pihenő) fedett építménnyel, padokkal és asztalokkal, ami remek alkalmat ad a feltöltődésre, pihenésre, étkezésre a túra felénél. Mögöttünk tujákkal, fenyőkkel, vörös tölggyel és őshonos fajokkal vegyes erdőrészlet terül el, amit arborétumnak neveznek. A hangulatos erdőrészlet mellett tujafasorral szegélyezett út ágazik le a Pad-kű felé, amire a Z▲ jelzést követve kapaszkodhatunk fel. Alig néhány száz méter után érjük el a hegytetőn álló kilátót, ahonnan jellegzetes panoráma tárul fel a Keszthelyi-hegység szívéből.

Innen látszik igazán hazánk egyik legkisebb hegységének arculata. Kelet felé a dolomittömb egyöntetű fennsíkkal, hosszú, lapos hegyháttal tetőzik, ami mögött egyedül a Badacsony bazaltplatója tűnik fel, ami magasabbra tudott emelkedni. Délre és nyugatra a meszes üledékek hosszanti gerincekre tagolódtak, amik zegzugos vidékkel, tarka erdőkkel ereszkednek alá a Balaton síkja felé. A leglátványosabbak az északi hegyek mögött feltűnő bazaltplatók tömbjei, a Kovácsi-hegy és a Tátika erdőkkel takart masszívuma, amelyek között éles szemmel felfedezhető a zalaszántói sztúpa fehéren világító kúpja a távolban.

Vissza Balatongyörökre

A hangulatos kilátópontról visszatérünk a már megtett útvonalon a Büdöskúti arborétumba, majd a Kígyós-völgy túloldalán a Boncsos alá, ahol most a S jelzésen dél felé lekanyarodva folytatjuk utunkat. A völgy ívét követve eleinte még bükkök között haladunk, majd a Boncsos-tető alatti nyeregben hangulatos tölgyesben kezdjük meg hosszú ereszkedésünket a Püspökházi-völgyben. Egy nagyobb irtás után már végig fiatalos erdőben lépkedünk lefelé. Egy-két hagyásfa, magfa mutatja, hogy milyen lenne az erdő intenzív erdőgazdálkodás nélkül, ami itt meghatározza a táj hangulatát. Ráadásul a Szoba-kű letörését megkerülve egy tűzvédelmi irtásban halad a S jelzés két kilométeren keresztül.

A monotonitást a Kígyós-völgybe visszaérkezve törjük meg, ahol hangulatos tisztások, hagyásfákkal tarkított ligetek között haladunk az aszfaltúton dél felé. A Kalosza-völggyel kiegészülve innentől a Bélap-völgynek nevezett tágas térségben sétálunk, még keskeny szántó és az utat szegélyező fasor is elfér egymás mellett.

Egy sorompó után matuzsálemi tölgyek között érkezünk a Bélapi-pihenőhöz, ahol erdei színházat és tornapályát érintünk. Itt lehetőségünk van visszakapaszkodni a gerincre, ahol egy utolsó kilátóból még körbetekinthetünk a Balaton felett. Ehhez a S+ jelzésen indulunk keletnek a ritkás tölgyesben kaptató murvás úton, amiről rövidesen jobbra kanyarodunk a hegytetőre felvezető S▲ jelzésen. Ezen a rövid szakaszon teszünk egy kitérőt a Garga-hegyre, amelynek tetején a ritkás fenyveserdőn túl a Bél Mátyás-kilátó fogad.

A panoráma hasonló túránk első két kilátópontjához - amiket ki is szúrhatunk innen -, ám nyugat felé hosszan követhetjük a Balaton ívét egészen a Keszthelyi-öböl végéig. A nyugatra is feltáruló kilátással megkoronázzuk túránkat, ha elég későn érkezünk ide: akár a naplemente fényjátékát is lekövethetjük innen, bár nyáron a hegyek mögött, északnyugat felé bukik le a nap.

A kilátóból több lehetőségünk is adódik visszatérni a faluba. Sajnos a legrövidebb direkt út jelzetlen és benőtt, így a S+ jelzést ajánljuk, ahol jobbra tovább a Garga-nyergen keresztül, a P jelzésen érkezünk vissza fenyvesek, majd nyaralók között a kiindulópontra.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Balatongyörök, Szépkilátó megállóhelyre érkezünk autóbusszal. 

Getting there

 • A túra a buszmegálló melletti parkolóból indul, és ugyanoda érkezik vissza.

Parking

 • A Szépkilátónál nagy, ingyenes parkoló található az autóval érkezőknek. Az út hegy felöli oldalán is találunk parkolót.

Coordinates

DD
46.769492, 17.360242
DMS
46°46'10.2"N 17°21'36.9"E
UTM
33T 680206 5182254
w3w 
///soliciting.joshing.reserved
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

A Balaton vagy a Balaton-felvidék turistatérképe (Cartographia)

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Túracipő, időjárásnak megfelelő öltözet, enni- és innivaló, a navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ App.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(10)
Polònyi Györgyi
October 24, 2021 · Community
Gyula Boros
October 23, 2021 · Community
Kellemes hétvégi túra, bár a könnyű fokozatot inkább lefelé említeném :)) Gyönyörű kilátás, nagyon szuper!
Show more
László Mokos
September 29, 2021 · Community
When did you do this route? September 29, 2021
Show all reviews

Photos from others

+ 12

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
16 km
Duration
4:50 h
Ascent
514 m
Descent
514 m
Highest point
439 m
Lowest point
141 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Refreshment stops available Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Summit route Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp