Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Panorámatúra Zebegényből

· 36 reviews · Hiking Trail · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Kilátás a zebegényi Kálvária-dombról
  Kilátás a zebegényi Kálvária-dombról
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km Kálvária és a Kálvária-kápolna, Zebegény Hajózástörténeti Múzeum Országzászló és … Zebegény Kós Károly-kilátó
Zebegény környékének legszebb kilátópontjait végigjáró körtúra, amely érinti a Julianus barát tornyot és a Bodzás-völgy bükkösében fakadó Ernő-forrást.
Open
moderate
Distance 11.2 km
4:00 h
726 m
726 m
478 m
114 m

A festői szépségű Zebegényből induló, igazán látványos körtúra a környék legszebb kilátópontjaihoz kalauzol a Dél-Börzsöny vulkáni peremhegyein, majd a Szent Mihály-hegy nyergéből felkapaszkodik a Hegyes-tetőre. A 482 méteres csúcson álló, kétszintes Julianus-kilátóból a visegrádi várban és a Salamon-toronyban, a Szent Mihály-hegy által „kettéosztott” Dunában, a Szentendrei-szigetcsúcsban, a Naszály jellegzetes tömbjében és a lábunk alatt elterülő Nagymarosban gyönyörködhetünk délkeleti irányban; balra fordulva a Börzsöny legmagasabb csúcsai között kiszúrhatjuk a Csóványoson álló kilátót, nyugat felé fordulva a szomszédos Szlovákiába is átpillanthatunk.

Az útvonal a panorámán kívül is számtalan látványosságot tartogat. Zebegény házait elhagyva, a Kálvária-dombon a sziklaszentély, a monumentális Országzászló, nemzeti hőseink tragédiáinak emlékhelye és a gyönyörű panorámájú, híres erdélyi polihisztorunkról elnevezett Kós Károly-kilátó is megállásra csábít. A Bodzás-völgyben meglátogatjuk az Ernő-forrást, a Szent Mihály-hegyről a Hegyes-tetőre kapaszkodva pedig sötéten tátongó üregekkel, az 1970-es években keletkezett kutatóaknákkal találkozhatunk.

 

Author’s recommendation

 • A Dobozi-orom után a KΩ jelzésen kis kitérővel érhető el a Remete-barlang. Az oda vezető út nagyon meredek!
 • Az Ernő-forrás az ifjúsági tábor felől akár kisgyerekkel is könnyen megközelíthetjük.
Profile picture of Szilárd Dr. Szentes
Author
Szilárd Dr. Szentes
Update: March 16, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
478 m
Lowest point
114 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

 • Az út helyenként meredek, ezért érdemes bordázott talpú túrabancsban érkezni és túrabotot használni.

Tips and hints

Pilismarót - Zebegény rév

Start

Zebegény, vasútállomás (114 m)
Coordinates:
DD
47.800115, 18.909512
DMS
47°48'00.4"N 18°54'34.2"E
UTM
34T 343460 5296200
w3w 
///distributed.discrepancy.banker
Show on Map

Destination

Zebegény, vasútállomás

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A zebegényi vasútállomásról északkeleti irányba indulunk a S▲ jelzésen.
 • A Kós Károly-kilátó utáni nyeregben dél felé megyünk a S↺ jelzésen.
 • Mintegy 600 m múlva a jelzés balra kanyarodik, és találkozik a Bodzás-völgybe levezető S● jelzéssel. 
 • S● jelzésen haladunk az Ernő-forrásig, majd az ifjúsági tábor előtti hídig.
 • A híd után áttérünk a S+ jelzésre.
 • A Dobozi-orom után felfelé vezető utunkat a S+ jelzésről leágazó KΩ jelzésen folytatjuk.
 • A Szent Mihály-hegy nyergében a S jelzést észak-északkelet felé követve érünk vissza Zebegénybe.

A túráról részletesen

Zebegénytől a Kós Károly-kilátóig

Zebegényt 1295-ben említik először az oklevelek Zebeguen néven - már a Kálvária-dombon talált rézkori veremlakások, tűzhely- és cserépedény-maradványok is jelzik, hogy régóta lakott hely.  A török hódoltság alatt a község magyar lakossága kihalt, és csak a 18. században népesítették újra szláv, majd német telepesekkel.

A falu központjából a S▲ jelzésen indulunk el. Az első látnivaló az 1909-ben Kós Károly és Jánszky Béla tervei alapján épült Havas Boldogasszony plébániatemplom, aminek világos belső terét szecessziós freskók és a Kós Károly tervezte színes üvegablakok díszítik. A Kálvária-domb felé vesszük az irányt, amire a S▲ jelzés egy szerpentinúton kapaszkodik fel. Elhaladunk egy korábbi templom sziklába vájt szentélye mellett; a többi részét a Havas Boldogasszony plébániatemplom építését követően lebontották. A domb tetejére egy helyi módos gazda felesége, Fischer Józsefné Zoller Borbála elhunyt fia emlékére szép kápolnát emeltetett, melynek fazsindelyes, hagymakupolás teteje és a Krisztus mennybemenetelét ábrázoló oltárképe egy tűzvészben sajnos odaveszett. A Kálvária-kápolna mellett áll a Maróti Géza tervei alapján 1935 és 1938 között készült, monumentális "Országzászló és nemzeti hőseink tragédiáinak emlékhelye". 

S▲ jelzésen továbbhaladva érjük el a híres erdélyi polihisztorról elnevezett Kós Károly-kilátót, melynek terveit Csóka Árpád készítette. A 2014-ben átadott, római kori erődöt formázó épület felső szintjéről gyönyörű panoráma nyílik a Dunakanyarra és Pilismarótra. Elődje az Országzászló oszlopaira épült még 1964-ben. Ennek azért volt rendkívül fontos szerepe, mert akkoriban a hasonló emlékműveket egytől egyig lebontották - viszont az Országzászló ebben az időben kilátóként szerepelt a nyilvántartásokban, ezért elkerülte a pusztulást.

Erdei séta az Ernő-forrásig

A kilátót elhagyva egy kis nyeregben déli irányban megyünk tovább a legfelső nyaralók feletti, meredek oldalban haladó S↺ jelzésen. A viszonylag széles útról mintegy 600 m múlva a jelzés balra kanyarodik, és keskeny ösvényként találkozik a Bodzás-völgybe levezető S● jelzéssel. Ennek első szakasza nagyon szép: a hegy délkeleti oldalán ligetes, virágos kőris dominálta molyhos tölgyes bokorerdők és szilikát sziklagyepek között halad lefelé. A meredekebb részen szerpentinező úton a pihenőhöz érve már láthatjuk a völgytalpon fakadó Ernő-forrás eredeti foglalását. A hűs víz most egy alsóbb, szintén foglalt ágon tör felszínre. Az innen eredő kis patak végig mellettünk csörgedezik az ifjúsági táborig, itt-ott hatalmas uszadékhalmokkal jelezve nagyobb esők utáni erejét. 

Kilátópontok során át a Julianus barát toronyig

A híd után áttérünk a S+ jelzésre, és a vasúti sínekkel párhuzamosan újra dél felé vesszük az irányt. Idáig végig vulkanikus eredetű andeziten és dácittufán jöttünk, itt azonban a Duna által ide szállított holocén iszapon, homokon járunk. A nyaralók után jobbra térve egy darabon mélyútként halad tovább a S+ jelzés. Az egyre meredekebbé váló keskeny ösvényen hamarosan elérjük a szebbnél szebb kilátópontokat, melyek körül a molyhos tölgy és a húsos som egyre tömegesebb jelenléte is jelzi a nagyon meleg, száraz mikroklímát.

A Dobozi-oromtól felfelé vezető utunkat a S+ jelzésről leágazó KΩ jelzésen folytatjuk, amely a Szent Mihály-hegy csúcsát megkerülve közel szintben halad annak nyergéig, ahonnan a S jelzésen észak-északkelet felé megyünk tovább a Hegyes-tető felé. Ha a S jelzésen déli irányban 300 méternyi kitérővel, átlendülve a Szent Mihály-hegy csúcsán, megpihenhetünk az „Encián Turisták 1914” Egyesület által állított íves kőpadon, amit fiatalon elhunyt tagtársuk, Miklós Lili emlékére készíttettek. 

Innen kb. 50 m-re találkozunk az első bekerített kutatóaknákkal, melyeket a Geofizikai Kutatóintézet mélyített az 1950-es években, hogy az aljukon végrehajtott mikro-robbantásos mérésekkel következtetni tudjanak a felszín alatti ércvagyon minőségére nemesfémek, ólom és tellúr után kutatva.

Hamarosan a Remete-nyeregbe érünk, ahonnan egyenesen megyünk tovább az Ürmös-réten keresztül a csaknem 15 m magas, középkori bástyát idéző, kétemeletes Julianus barát toronyig. A szél és eső ellen is védő kilátót szintén az Encián Turisták építették 1939-ben, megalakulásuk 25. évfordulója alkalmából a Magyar Turista Szövetség támogatásával. Az építményt 2011-ben az Ipoly Erdő Zrt. újította fel. A belőle elénk táruló panoráma vezérmotívuma a Duna. Tiszta időben észak felé a Magas-Börzsöny hullámzik, a Csóványos megmagasított kilátóját is kiszúrhatjuk. Keletre tekintve Visegrád és Vác irányában a Naszály, délre Dömös és a Visegrádi-hegység, nyugatra Szlovákia színesíti a kilátást.

Vissza Zebegénybe

A tornyot elhagyva a Világos-tér után balra fordul a S jelzés a Remetekereszt-bérc felé, majd onnan a gerincen, száraz csereseken keresztül kanyarodik a S↺ jelzéssel való találkozásához, hogy visszatérjen Zebegénybe. Ez a szakasz kevesebb látnivalót tartogat, így itt gyorsabb haladással tervezhetünk.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A zebegényi vasútállomástól indítjuk a túrát, majd ott is fejezzük be. Ide Budapest-Nyugati és Szob felől érkeznek vonatok.

Getting there

 • A zebegényi vasútállomástól északnyugat felé indulunk a Petőfi térre, ahol a S▲ indítójelzése egy vadgesztenyefán látható.

Parking

 • A túra kezdő- és végpontja a Vácot Szobbal összekötő 12-es úton található. 
 • Ha autóval érkezünk, érdemes a vasútállomás mellett leparkolni.

Coordinates

DD
47.800115, 18.909512
DMS
47°48'00.4"N 18°54'34.2"E
UTM
34T 343460 5296200
w3w 
///distributed.discrepancy.banker
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • A Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz

Author’s map recommendations

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app

Questions and answers

Question from Agnes Varsányi · March 19, 2021 · Community
Sziasztok! A túrának melyik szakasza van lezárva? Köszönöm előre is! :)
Show more
Answered by Bernadett Hideg · March 19, 2021 · Community
Szia! Mi múlt hétvégén voltunk, akkor még nem volt lezárva sehol. :/
7 more replies

Rating

4.8
(36)
Andrea Kovács-Aradi
January 18, 2022 · Community
When did you do this route? January 16, 2022
Ferencné Szabó
November 26, 2021 · Community
Nagyon szép túra útvonal, tele kihívásokkal, hegyen-völgyön.
Show more
When did you do this route? November 23, 2021
Photo: Ferencné Szabó, Community
Photo: Ferencné Szabó, Community
Photo: Ferencné Szabó, Community
Photo: Ferencné Szabó, Community
Show all reviews

Photos from others

+ 76

Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
11.2 km
Duration
4:00 h
Ascent
726 m
Descent
726 m
Highest point
478 m
Lowest point
114 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 10 Waypoints
 • 10 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp