Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Panorámatúra a sólymok kastélyába

Hiking Trail · Malá Fatra
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Tiesňavy szurdoka hihetetlen formájú sziklatornyokkal
  A Tiesňavy szurdoka hihetetlen formájú sziklatornyokkal
  Photo: Attila Német-Bucsi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1000 800 600 400 8 6 4 2 km

Méreteiben és formáiban is megdöbbentő sziklavilágot járunk be a szlovák nemzeti hőssé emelt Jánošík betyár szülőfaluja felett. A bizarr kőtornyokon túl a Sokolie csúcsára teszünk rövid kitérőt a Kis-Fátra főgerincére nyíló, csodás panorámáért. Hangulatos erdei látványtúra a Kis-Fátra északi tornyaihoz a sólymok sziklataréjos hazájában.

moderate
Distance 9.3 km
6:10 h
639 m
639 m
1,172 m
516 m

Tömény és látványos körtúrát járunk be a Terchová (Terhely) feletti, sziklatornyokkal szaggatott hegyen, a Sokolie kilátópontban tetőző tömbjén. Panorámákban és hangulatokban gazdag túránk vadregényes hegyvidéken vezet a Kis-Fátra északi peremén. Bár az 1000 méteres magasságot alig lépjük át, a sziklatornyok mennyisége és változatossága, valamint a főgerincre nyíló kilátások igazi magashegységi hangulatot teremtenek.

A kezdeti kultúrséta után a Kis-Fátra Nemzeti Park (Národný park Malá Fatra) területére lépünk a Tiesňavy szurdokban, majd sziklatornyoktól és meredek hegyoldalaktól vadregényes tájon túrázunk. A rendkívül meredek hegyi ösvényeket fémtálcákkal és kapaszkodókkal tették járhatóvá. A rövid távon leküzdendő szintemelkedést számos kilátópont szakítja meg, amelyekről kedvünkre gyönyörködhetünk a természet alkotásaiban.

Az erózió által kibontott sziklaképződmények különlegessége mellett a fokozott védelemmel kitüntetett  erdők érintetlen, őserdőre emlékeztető hangulata is komoly vonzerővel bír. A hegység központi részén, a lankásabb terepeken legelőket és hegyi tanyákat alakítottak ki az évszázadok folyamán, a meredekebb lejtőkön fakitermeléssel gazdálkodtak, de a nehezen megközelíthető, sziklás vidékeken az erdő megőrizte ősi, összetett jellegét. A Kárpátok eredeti életközösségét őrző, sziklatornyokban tetőző vegyeserdő számos védett növény- és állatfaj otthona. Az útvonal legkitettebb része tavaszi és nyár eleji idényben zárva is van a vándorsólymok zavartalan fészkelésének érdekében. A Magyarországról több évtizedre eltűnt madárfaj az ittenihez hasonló, védett zugokban vészelte át a 20. század pusztítását. Érdemes a számos fafajt és ritka növényt rejtő rengetegben lassan és körültekintően járni, hogy lélegzetünk ütemét csillapítva, a részleteket is megcsodálva fogadhassuk be a körülöttünk élő környezetet.

Ajánlott időszak a túrához: a Malé nocľahy hágóból lefelé vezető útszakasz március 1. és június 15. között minden évben le van zárva (természetvédelmi okból). A túrát a hozzávetőleg október végéig tartó, hó- és jégmentes időszakban érdemes bevállalni. Esős időben vagy az után a sziklafelületek veszélyesen csúszósak lehetnek. Téli időszakban, a sziklák hó- és jégborítottsága idején a túrát kifejezetten veszélyes bejárni.

Author’s recommendation

 • Ha tehetjük, szálljunk is meg Terchován (Terhelyen), hogy legyen időnk megismerkedni a helyszín hangulatával, kultúrájával, és akklimatizálódhassunk a környezethez. A falu központjában néprajzi múzeum található, ahol a híres Jánošík betyárnak is emléket állítottak.
 • Érdemes távcsövet vinni a Sokolie csúcsára, és részleteiben végigpásztázni a Kis-Fátra főgerincét. A legtisztább időjárásra kora ősszel számíthatunk, de nyáron a délelőtti órákban is lehet szerencsénk a felhőképződés beindulása előtt.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • A medvés területeken történő túrázásról hasznos információkat tematikus oldalunkon találsz, sok másik szlovákiai túra mellett.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: September 20, 2022
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Sokolie, 1,172 m
Lowest point
Terchová (Terhely), 516 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Forested/wild trail 29.13%Path 63.09%Road 7.75%
Forested/wild trail
2.7 km
Path
5.9 km
Road
0.7 km
Show elevation profile

Safety information

 • Viharos, villámlás lehetőségét tartogató időjárás esetén meggondolandó a túra mellőzése, mivel a rendkívül kitett, sziklás, fémláncokkal biztosított szakaszok ilyenkor komoly kockázatot jelentenek a kőhullás, villámcsapás, lecsúszás veszélye miatt.
 • Esős, de főleg havas, jeges időben nem ajánlott a túra, csak ha rendelkezünk ezirányú tapasztalattal. A nedves sziklafelületek, fémkapcsokkal biztosított szakaszok ilyenkor rendkívüli óvatosságot igényelnek. 

Tips and hints

 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is csekkolni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. (Pl.: https://hzs.sk/mala-fatra/ ) Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com, és a www.yr.no/en/ oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

Start

Terchová, centrum buszmegálló (Terhely központja) (520 m)
Coordinates:
DD
49.257591, 19.032710
DMS
49°15'27.3"N 19°01'57.8"E
UTM
34U 356854 5457953
w3w 
///encrypt.snap.clockwork

Destination

Terchová, centrum buszmegálló (Terhely központja)

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Terchová, centrum buszmegállótól 50 métert sétálunk jelzés nélkül a templom irányába, a Jánošiková utcáig.
 • A Jánošiková utcán balra a Z jelzést követjük.
 • Amikor a jelzés elkanyarodik, maradunk az utcán, és egyenesen követjük a Z kerékpáros jelzést a Tiesňavy szurdokába.
 • A K jelzésen kanyarodunk fel nyugatra, és ezen a jelzésen a Malé Nocľahy elágazásáig maradunk.
 • Innen nyugat felé teszünk kitérőt a S jelzésen a Sokolie csúcsára, majd visszatérünk a Malé Nocľahy elágazásába.
 • A K jelzésen ereszkedünk be a Dolina Obšívanka nevű völgybe, és a szurdok végéig követjük az ösvényt.
 • A hegy lábánál a Z jelzésre térünk, ami visszavezet Terchová (Terhely) központjába.
 • A Terchová, centrum buszállomásra 50 métert sétálunk jelzés nélkül a Sv. Martina utcán.

A túra részletes leírása

A Kis-Fátra központjának kapujában

Terchová (Terhely) központjából az országúton a templom felé sétálva indulunk el, majd a patakkal párhuzamos Jánošiková utcára fordulunk, a Z jelzést követve. A falu központi utcája a helység legismertebb szülöttjéről kapta a nevét: Juraj Jánošik a 18. század elején tevékenykedett rablóvezérként, szobra pedig a falu központjára néz a szemközti hegyoldalról. Személye a 18. század közepén vált hőssé, amikor is regék és népdalok születtek róla, majd később a csehszlovák állam megalakulásakor nemzeti hősként élesztették fel a legendát. Juraj juhász családban született 1688-ban Árva és Trencsén vármegye határán, de 18 évesen, Rákóczi seregének toborzásakor otthagyta szülőföldjét, és a Habsburgok ellen harcolt a trencséni csatában. A kuruc csapat elestekor fogságba került, és kényszerből vagy önszántából, de innentől a császári seregben szolgált a nagybiccsei (Bytča) vártömlöc foglárjaként. Szülei pénzen megváltották a szolgálattól, de 1711-ben, a tömlöcben barátjává vált Tomáš Uhorčík betyár szökésekor ő is annak rablóbandájához csatlakozott, s ennek később vezére is lett. Egy év betyárkodás után azonban a liptói pandúrok elfogták, és 1713-ban kínvallatás után, horoggal kivégezték.

A patakkal szegélyezett utcán haladunk még a Z jelzés lekanyarodása után is, a Z kerékpáros jelzést tovább követve. Az egyre szűkülő, takaros kő-, és gerendaházak között beszűkülő utca pár száz méter után, a hegyek lábánál csatlakozik a hegység központjába igyekvő úthoz, ami a téli sportokról híres Vrátna völgybe vezet. Az 1000-1500 métert meghaladó hegyek koszorújában fekvő völgyrendszert a Tiesňavy szurdokán keresztül érjük el, ahol a központi gerincek vizeit összegyűjtő patak átütötte a sziklás mellékgerincet.

Ahogy elhagyjuk a falut, a táj is drámai változáson megy keresztül. Az egyre meredekebbé és sziklásabbá váló hegyoldalakat fenyőerdő lepi be körülöttünk, majd az út egyre közelebb férkőzik az alant rohanó patakhoz. Egy sziklára felerősített fémtábla jelzi, hogy megérkeztünk a nemzeti park határához, innen a patakvölgy is egyre vadabb arcát mutatja. A környező hegyek hirtelen szöknek az égbe sziklatornyoktól csipkés, hihetetlenül meredek lejtőkkel, míg a völgy alja drámaian beszűkül, alján szinte csak a hatalmas kőtömbök között fortyogó patak, és az évszázadok óta használt út fér el. A 16.században ezen az úton nyílt meg a lehetőség a Kis-Fátra központi területeinek megközelítésére, pásztortanyák betelepülésére, a letermelt faanyag kiszállítására.

A körülöttünk szűkké váló szurdok leglehetetlenebb pontján, közvetlenül a patakon átvezető híd után indul el a hegyoldalt meghódító turistaút, . Baloldalt parkolót, jobbra pedig a szlovák turistautak jellegzetes, tányérsapkás útjelző oszlopát találjuk. Az erdőbe lépve hirtelen megkezdődik a valódi hegymászás az aszfalton megtett bemelegítő séta után.

Kapaszkodás a sziklatornyok világába

A K jelzésű turistaút 300 méter szintet küzd le egy lendületre, és a gerincig összesen bő 400 métert hidal át. A megközelíthetetlen zugokban dúskáló sziklavilág miatt az ösvény a Zbojnícky chodník, azaz „Rabló ösvény” nevet viseli. Az út meredeksége is számottevő, de a sziklás részeken fémtálcákkal biztosított lépcsők és falba szerelt kapaszkodók lesznek segítségünkre. A kezdeti harántolás a sziklatornyok világába vezet, az első visszafordító kanyarnál rögtön kilátópont nyílik a turistaút melletti oromról. Maradjunk az úton, mert egyrészt rendkívül balesetveszélyes kimászni a sziklatornyokra, másrészt feljebb a turistaút is érint kilátópontokat.

Az ösvény kiindulópontja fölött 70 méterrel, egy sziklagerincbe vágott lépcsősornál tekinthetünk be a Vrátna völgybe. Körülöttünk bizarr formájú sziklatornyok kandikálnak ki az erdőből. Az út vonalvezetése megdöbbentő és kreatív, mintha egy zergecsapást követnénk a mészkőfalak közt, de hatékonyan kapaszkodunk felfelé az áthatolhatatlannak tűnő hegyoldalon.

Néhány kilátópont, sziklakapaszkodó és áthajló fal alatt vezető útszakasz után, kb. 900 méteres tengerszint feletti magasságban megenyhül körülöttünk a meredekség, és egy lankásabb részen a gerincre érünk. Mivel itt ránézésre túl meredek volt a terep a favágáshoz és ültetéshez, a természetesnek tűnő, vegyeserdőben megmaradt az eredeti, kevert fajösszetétel. A hegység jellemző fája a bükk, ami luc- és jegenyefenyővel elegyedik, illetve juhar, nyír, kőris, vörös- és erdeifenyő is színesíti a rengeteget. Bár a környező hegyoldalt még mindig sziklák tarkítják, innentől nagyrészt már kényelmes ösvényen kapaszkodunk a gerinc vonalában.

Egy sziklasávot kerülve, egy nyeregben elágazik az út, innen később majd a jobb oldali K jelzésen fogunk leereszkedni, de először a balra tartó S jelzésen térünk ki a Sokolie csúcsára. Csekély ereszkedés után, a gerinc alatt, majd a sziklakibúvásokkal tarkított gerincélen, két lépcsőben kapaszkodunk fel utunk csúcspontjára, a panorámás Sokolie 1172 m magas ormára.

Maga a csúcs a környező erdő szintje fölé emelkedő, dupla sziklaszirt, de déli irányban egy tisztás is segítségünkre van, hogy végigpásztázhassuk a Kis-Fátra főgerincét. Velünk szemben a hosszan hullámzó füves főgerinc legmagasabb pontjaként a hegység főcsúcsa, a Nagy-Kriván (Veľký Kriváň) emelkedik 1709 méterig. Tekintetünket azonban a jellegzetes Nagy-Rozsutec (Veľký Rozsutec) kőcsipkés tömbje vonzza keleti irányban, a hegység jelképének számító, sziklakoronás hegycsúcsot kistestvére a Kis-Rozsutec (Malý Rozsutec) és déli szomszédja, a Stoh bálnahátszerű tömbje keretezik. A déli és nyugati irányban meredeken letörő Nagy-Rozsutec innen mutatja meg magát a legjobban, északra kibillent kőzetrétegeit látva érthetjük meg a hegység keletkezését is. A tőlünk délre húzódó főgerinc alá ugyanis magmás, kristályos kőzetek ékelődtek, így a fedő üledékek feltöredezve és észak felé billentve kiemelkedtek. Ilyen magasba emelt mészkő- és dolomitrétegekből áll a Nagy- és Kis-Rozsutec, illetve a Sokolie tömbje is.

Visszatérés a faluba az Obšívanka-völgyben és a hegylábi legelőkön

A Sokolie gerincén térünk vissza a K jelzéshez, amelyen most már északnyugati irányban, a gerincet kerülő ösvényen folytatjuk túránkat. Sziklatornyok között haladunk, az északon és nyugaton hullámzó kárpáti tájra alkalomszerűen nyílnak kilátások. A szomszédos gerincet elérve be is kanyarodunk a dolomitfalak alá, és komoly meredekséggel ereszkedünk a sziklás, kőgörgeteges hegyoldalon. A néhol egészen kitett, technikás ösvényen figyelmesen közlekedjünk. Az alattunk húzódó Dolina Obšívanka völgy az eddig bejárt területeknél is vadregényesebb. Oldalában szinte átláthatatlan sziklafalrendszer húzódik, melyben a turistaút a legoptimálisabb vonalvezetést próbálja megtalálni.

Nagy kerülővel kanyarodunk ki a kevésbé sziklás északi lejtőre, de némi hezitálás után végül visszatér az út a völgy irányába. Ez a visszakanyarodás az útvonal legkitettebb, legdrámaibb szakasza: egy párkányrendszeren oldalazunk a 100 métert meghaladó sziklafal közepéig. Magyarországon minden via ferrata-építő összetenné a kezét egy ilyen útvonalért, amelyet itt mindössze pár kapaszkodóval és fémkapcsos lépéssel tettek biztonságosan járhatóvá a helyiek. Itt költ az a vándorsólyom pár, melynek biztonságos fészkelése miatt az útvonal tavasszal és nyár elején zárva van.

A környező sziklavilágot erdeifenyő népesíti be, ennek magja a szél szárnyán könnyen hódítja meg a leglehetetlenebb területeket is, masszív gyökérzetével pedig a legkitettebb sziklapárkányokon is erősen megkapaszkodik. Az Obšívanka-völgy különlegessége, hogy sziklafalak közé zárt árkában hőmérsékleti inverzió alakul ki, azaz a völgy alja jelentősen hűvösebb klímájú, mint a környező csúcsok. Ennek köszönhető, hogy a csúcsrégióra jellemző rododendronok öve itt éri el a legalacsonyabb szintet a hegységben, 660 méteren is megtaláljuk a havasi bokrokat.

Számos sziklalépcsőt letudva, tornyokat kerülve érjük el a völgy alján csordogáló patakot, ahol valóban hűs klíma jellemzi a mohától és páfrányoktól üde, sziklás környezetet. A panorámás csúcsrégió után egy egészen egyedi hangulatú szurdokban ereszkedünk a legelők szintjére, ahova rövid patakparti séta után érkezünk. A falu körüli réteken már a Z jelzés vezet keresztül, mely a patak mellett ágazik ki jobbra az eddig követett jelzésből.

A sziklavilághoz képest könnyed sétával ereszkedünk tovább a legeltetéses pásztorkodás által átformált vidéken. Egy szintben haladó szekérúthoz érve az egyesülő S és Z jelzésen folytatjuk utunkat a falu irányába. Körülöttünk erdős, de legelőktől mozaikos hegyoldalak hullámoznak a Varínka patak völgye mentén. A Kárpátokra jellemző gazdálkodás meghatározza a vidék hangulatát. Legelésző gulyák között tűnik fel a patakvölgyben meghúzódó település is, bár az út egy faluszéli gazdasághoz vezet, amit kerítés vesz körbe. Az állattartó telepet felülről kerüli a turistaút, majd Terchová házai közé érkezünk panziók és hangulatos otthonok között.

Az utca házak között nyíló kilátása pont a szemközti lejtőn álló Jánošík fémszoborra tekint. A hét és fél méter magas alkotást a szlovák nemzeti hős születésének 300. évfordulójára emelték, és napjainkban is a szlovák nemzeti öntudat megszilárdításának fontos zarándokhelye. A patak hídját keresztezve visszatérünk a rabóvezérről elnevezett utcára, ahol már ismerős útvonalon érkezünk a faluközpontba.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • Terchová, centrum megállóig, majd a túra végén onnan utazunk busszal. A járatokkal elsősorban a közeli Zsolnára (Žilina) vagy onnan utazhatunk rövid idő alatt.

Getting there

 • A túra a Terchová, centrum buszmegállóból indul, és ott is ér véget (Terhely).

Parking

 • A Vrátna felé vezető út (Vrátňanská cesta) melletti parkolóban hagyhatjuk autónkat, a Juraj Jánošik-szobor alatt. A merőleges utcán (Družstevná cesta) jutunk el a patakparton futó S jelzéshez.

Coordinates

DD
49.257591, 19.032710
DMS
49°15'27.3"N 19°01'57.8"E
UTM
34U 356854 5457953
w3w 
///encrypt.snap.clockwork
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 110. számú térképe (Malá Fatra - Vrátna) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő (bordázott talpú, kényelmes túracipő vagy bakancs), az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
9.3 km
Duration
6:10 h
Ascent
639 m
Descent
639 m
Highest point
1,172 m
Lowest point
516 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Summit route 'Healthy climate'

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp