Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here
Embed
Fitness
Hiking Trail

Panorámás körtúra Alsópetényből

· 7 reviews · Hiking Trail · Cserhát-vidék · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Alsópetény utolsó házai
  / Alsópetény utolsó házai
  Photo: Sztankó Bálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Alsópetény látszik a lombok között
  / Alsópetény látszik a lombok között
  Photo: Sztankó Bálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Alsópetény
  / Alsópetény
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Kéktúra jelzése mutatja az utat
  / A Kéktúra jelzése mutatja az utat
  Photo: Sztankó Bálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Az indás pimpót a népi gyógyászat is használja
  / Az indás pimpót a népi gyógyászat is használja
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A löszös-cserjés szakasz után erdő következik
  / A löszös-cserjés szakasz után erdő következik
  Photo: Sztankó Bálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kékesi vadászház
  Photo: Sztankó Bálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Prónay lookout tower
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Prónay lookout tower
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Romhány a Prónay-kilátóból
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoramic view from Prónay lookout tower
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fellazuló erdő a kilátó utáni részen
  Photo: Sztankó Bálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A motor gazdája gombászhat az erdőben
  Photo: Sztankó Bálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az erdőt elhagyva, de még a Cser-tó előtt
  Photo: Sztankó Bálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A réti here májustól szeptemberig virágzik
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Cser-tó
  Photo: Sztankó Bálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Stégek a Cser-tó partján Alsópetény határában
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Cser-tó
  Photo: Sztankó Bálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A körtúra vége Alsópetényben
  Photo: Sztankó Bálint, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 600 m km 2 4 6 8 10 Prónay-kilátó (Romhány)

A cserháti lankák között megbújó bájos kis faluból indított túra első szakasza kétféle, merőben eltérő panorámával kecsegtet. Először úgy látjuk az alattunk elterülő Alsópetényt, ahogy egy felröppenő madár, kicsivel később pedig körpanorámát kapunk a körülöttünk hullámzó tájra. Hazafelé az erdő csendjének ölelésében sétálhatunk egy katlan mélyén. 

open
easy
10.7 km
3:00 h
225 m
225 m

Alsópetényt a Cserhát kis Svájcának is nevezik. Az idilli, dombok közé rejtett falucska már önmagában is megér egy sétát. Itt találjuk például az 1750-es években épült, barokk Prónay-kastélyt, amely napjainkban szállodaként üzemel. Meseszerű, karbantartott parkját védett természeti értékként tartják számon. 

A XVI. század elején a terület birtokosa, Werbőczy István országbíró ide vonult vissza megírni a híres Tripartitumot (vagy Hármaskönyvet), rendszerbe foglalva az addig követhetetlen, kusza magyar jogszokásokat. Az 1514-ben elkészült mű egészen 1945-ig érvényben volt. Érdekesség, hogy 1977-ben a faluban forgatták Fazekas Lajos Defekt című szocialista horrorfilmjét. 

A Korpa-hegy oldalában vezető kaptató után tökéletes helyszín egy szusszanásra a Kékesi vadászház. Az erdei lombsátorral takart épület mesebelinek tetsző, rozzant fahídján átkelve madárdallal aláfestett pikniket tarthatunk az érintetlen természetben.

Körtúránk legfőbb állomásáról, a 2017-ben átadott Prónay-kilátóból teljes körpanorámát kapunk a cserháti tájra - sőt a Börzsönytől a Gödöllői-dombságon át egészen a Mátráig pásztázhatjuk a horizontot. A pihenőszinteken a környék természeti kincseivel és hagyományaival is megismerkedhetünk.  Alsópetény határába visszaérkezve egy hegyekkel körbeékelt, bájos horgászó partja csábít minket megállásra. 

Author’s recommendation

 • Érdemes a faluban is tenni egy sétát, felfedezni a látnivalókat - például a Szent István római katolikus templomot a haranglábbal, a Werbőczy-gúlát, az Andreánszky-kúria parkját, a zsidó temetőt és az Öregtemetőt. 
 • Ha megéheztünk, a Werbőczy emlékére elnevezett Hármaskönyv fogadóban finom falatokat találunk fatányéron tálalva. 
 • Nagyobb lélegzetvételű pihenőre három helyen lesz lehetőségünk. A Kékesi vadászháznál asztalokat és padokat találunk, ahol egy nagyobb létszámú csoport is le tud ülni. A Prónay-kilátó alatt szintén van egy asztal két paddal; felfelé lépcsőzve is találunk pihenőket, ahol a környékről olvashatunk ismertetőt. A Cser-tó partján ugyancsak le tudunk ülni, mielőtt visszaérünk a faluba. 
outdooractive.com User
Author
Eszter Szabó
Updated: August 28, 2019

Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
432 m
Lowest point
207 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

A túra első szakaszának egy része árnyékmentes területen halad. Nyári melegben gondoskodjunk bőséges folyadékról és a nap elleni védelemről!

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Vízkészletünket feltölthetjük a túra kiindulópontján található kék, nyomós kútból. 

Start

Alsópetény, községháza buszmegálló (208 m)
Coordinates:
Geographic
47.874667, 19.244301
UTM
34T 368717 5303862

Destination

Alsópetény, községháza buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Alsópetényből északi irányba induljunk az Arany János utcán az Országos Kéktúra K jelzéseit követve! Bal kéz felől szép panorámát kapunk Alsópetény házaira, mielőtt a Kékesi vadászházhoz érünk. 
 • A turistautak találkozásánál rövid kitérőt teszünk balra a K▲ jelzésen a Prónay-kilátóhoz. Az elágazásba visszatérve a S+ jelzésen megyünk tovább.
 • Utunk egy T elágazásba torkollik, ahol a S jelzésen jobbra térünk. Némi ereszkedést követően feltűnnek jobb kéz felől a S◼ jelzések, amelyek a Cser-tó érintésével már a kiindulópontra navigálnak vissza bennünket. 

A túra részletes leírása

Alsópetény takaros házikóit elhagyva folyamatosan kaptatón haladunk felfelé egészen a kilátóig - mindössze néhány szakaszon enyhül alattunk az emelkedő. Megijedni persze nem kell: számtalan látnivaló csábít közben megállásra, hogy ki tudjuk fújni magunkat a hegymenetben. A K jelzéseket követve hamarosan a Korpa-hegy meredek letörésének tetejére érkezünk, ahonnan különleges, madárperspektívás panorámát kapunk Alsópetény háztetőire és a települést körbeölelő dombokra. 

A következő szakasz a nyári, rekkenő hőségben állítja igazán kihívások elé a túrázót: a poros, homokos úton felfelé baktatva sok helyen árnyékmentes területen kell haladni. Nem árt sasszemmel figyelni a tájékoztató táblákat sem, hogy el ne vétsük a jelzést.

A Korpa-hegy csúcsától a Kékesi vadászházig ereszkedünk. Az épület sajnos hosszú évek óta zárva van, habár a jövőbeni tervek között szerepel a felújítása és kulcsosházzá alakítása. Megállásra, pihenésre viszont még így is tökéletes helyszín: a  fahidacskán átkelve jó néhány padot és asztalt találunk, amelyekhez letelepedve kényelmesen falatozhatunk egyet. Egy kiadós zuhé esetén be tudunk húzódni a tágas, óriási erkély alá - sőt egy hosszabb túra  állomásaként még bivakolásra is tökéletes az alul kőből, felül fából készült épület környezete. 

Innen már a Kecske-kő oldalában kapaszkodunk felfelé. A K jelzésről átváltunk a balra kiágazó K▲ jelzésre, amely a 421 méter  magas csúcson álló Prónay-kilátóhoz vezet. Ha kigyönyörködtük magunkat a körpanorámában, a már ismert K▲ jelzésen induljunk visszafelé! A K jelzéshez érve térjünk jobbra, majd 50 méter múlva váltsunk balra a S+ jelzésre!

Egy ideig szintben haladunk, aztán lassan ereszkedésbe váltunk, és a kellemes lejtmenet innentől a túra végéig kitart. A domborzat kiemelkedései közötti völgyekben szlalomozva kanyarog alattunk a turistaút. Távol a civilizációtól ezen a szakaszon az érintetlen erdő lombsátra borul a fejünk fölé.

Utunk egy T elágazásba torkollik, ahol a S és a Zöldút zöld Z betűre hasonlító jelzései futnak keresztbe. Utóbbiak két szempontból is különlegesek: egyrészt, mert úgy alakították ki őket, hogy  gyalogosan, lóháton, kerékpárral vagy egyéb motormentes alkalmatossággal is végig lehessen járni. Másrészt szép példája a Cserhát Natúrpark és a helyi közösségek együttműködésének: közös céljuk a természeti és kulturális értékek megőrzése, bemutatása.

Jobbra térünk az elágazásban, majd 800 m után megint csak jobbra, a S◼ jelzésre váltunk, ami egészen Alsópetényig kísér minket. Az út egy ideg erdőben ereszkedik, majd mezőgazdasági területre ér. Innen már nincs messze az idilli környezetben fekvő Cser-tó, amely a Kő-hegy aljából eredő Petényi-patak duzzasztásával keletkezett. A hegyekkel körbevett öthektáros vízfelület nemcsak a horgászat szerelmeseinek kedvez, hanem a kirándulóknak is. A parton ücsörögve, a tájban gyönyörködve elfogyaszthatjuk hátizsákunkból az elemózsiát, engedély birtokában pecázhatunk egyet - sőt, ha fizetünk éjszakára egy sátorhelyet és itt töltjük az éjszakát, még zuhanyzási lehetőséget is biztosítanak. 

A tavat elhagyva résen kell lenni, hogy el ne tévesszük a faluba vezető utat, mert egy helyen nehezen láthatók a jelzések. Miután a kiszáradt facsonknál jobbra tértünk a dűlőútra, 60 méter után bal kéz felől észre kell venni a vékony kis csapást. Késő tavasztól nyár végéig a magasra nyújtózó növényzet eltakarja a kőre festett jeleket. A Petényi-patakkal párhuzamos ösvény mentén hamarosan zárt telkek, kerítések jelennek meg, majd beérünk a településre. 

Miután a Május 1. útról rátérünk a Rózsa útra, elhaladunk a Prónay-kastély épülete mellett, majd a település főutcájára, a Petőfi útra érkezünk. Jobbra megállhatunk a nem mindennapi formavilágú emlékműveknél, melyek a világháborúk és az 1956-os forradalom hőseiről emlékeznek meg. 

A kiindulópontra visszatérve érdemes betérni a térség gasztronómiai zarándokhelyeként is emlegetett Hármaskönyv Fogadóba, ahol fatányéron tálalják a finomságokat. 

Public transport

Public transport friendly

 • A Vácról, Rétságról, Nógrádsápról és kisebb településekről induló távolsági buszról az Alsópetény, községháza nevű megállóban érdemes leszállni. 

Getting there

 • A buszmegálló a túra kiinduló- és végpontja. 

Parking

 • Alsópetény a 2-es útról több irányból megközelíthető kisebb falvakon keresztül. 
 • A túra kiindulópontja a település főútja, a Petőfi út és az Arany János út találkozásánál, a polgármesteri hivatal szomszédságában található. 
 • Kiépített parkolóhely nincs, de a KRESZ szabályainak megfelelően bőven találunk helyet a faluban.
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

 • A Cserhát turistatérképe (Cartographia)


Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

4.4
(7)
Tom Novotny
April 07, 2019 · Community
Kellemes körtúra.
show more
Edina Molnár
March 17, 2019 · Community
Nagyon jó kis túraútvonal. Nem voltak sokan, csak a kilátó környékén találkoztunk másokkal, egyébként magunk voltunk szinte végig. A táj csodás, a terep egyáltalán nem nehéz. Mi kutyával járunk túrázni, tudom más gazdiknak is ajánlani. 🙂
show more
2019. március 17., vasárnap 17:15:58
Photo: Edina Molnár, Közösség
2019. március 17., vasárnap 17:16:11
Photo: Edina Molnár, Közösség
2019. március 17., vasárnap 17:16:30
Photo: Edina Molnár, Közösség
László Csekei
February 19, 2019 · Community
Nagyon szép gyógytúra, megkoronázva a kikátóval. Mivel gyakorlatilag végig dózerúton megy, érdemes száraz időben megtenni.
show more
2019.02.16. A váratlan túratárs még mindig ott volt.
Photo: László Csekei, Közösség
Show all reviews
Only text reviews are shown.

Photos of others

+ 11

Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
10.7 km
Duration
3:00 h
Ascent
225 m
Descent
225 m
Public transport friendly Loop Scenic Healthy climate

Statistics

: h
 km
 m
 m
Highest point
 m
Lowest point
 m
Show elevation profile Hide elevation profile
For changing the range of view, push the arrows together.