Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Panorámás kalandtúra kicsiknek és nagyoknak

· 3 reviews · Hiking Trail · Soproni-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Út a Károly-kilátó felé
  / Út a Károly-kilátó felé
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A vas-hegyi páholy kilátóhely
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Károly-kilátó, Sopron
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A soproni TV-torony a Károly-kilátóból nézve
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a soproni Károly-kilátóból
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Schneeberg irányába az Alom-hegyről
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Cserkészkápolnából
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gloriette-kilátó a Vas-hegyen
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Turistajelzések a Fáber-rét környékén
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Boszorkány meseösvény
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 450 400 350 300 250 200 5 4 3 2 1 km Kőhalmy Vadászati Múzeum Gloriette-kilátó (Sopron) Károly-kilátó (Sopron) Cserkészkápolna Lővér Kalandpark Taródi-vár
Ez a  könnyű, rövid túra betekintést nyújt a  soproni turistáskodás hőskorába, amikor sorra épültek a kilátók, emlékhelyek, sőt erdei kápolna is létesült a város környékén.
Open
easy
Distance 5.9 km
2:00 h
267 m
244 m

A kertvárost ölelő erdőn át indulunk felfedezni ezt az érdekes világot. Hamarosan a Schöll-padon, majd a Braun Nádor-emlékhely és a Cserkészkápolna után az Alom-helyi páholy padjain pihenhetünk meg, miközben szemlélhetjük a csodás panorámát. Kis időre elhagyjuk az erdőt, majd a Gloriette-kilátót és a Vas-hegyi páholyt vesszük célba.

Túránk leghíresebb látványossága az ikonikus Károly-kilátó, ahova a Boszorkány meseösvényt követve jutunk fel. A Károly-magaslaton nem szabad kihagyni a Kőhalmy Vadászti Múzeumot sem. Az itt található erdei büfé és erdei játszótér, valamint a Gombocz Endre Természetismereti Ház is színes eleme lehet a túrának.

A Károly-kilátót egy meredeken induló, de kellemes lejtőn hagyjuk el, majd a Muck-emlékmű érintésével jutunk el a túra végét jelentő buszmegállóba a Lövér Hotelnél.

Author’s recommendation

 • A Cserkészkápolnától a Z▲ jelzést tovább követve egy rövidebb, de meredekebb úton juthatunk el az alom-hegyi páholyhoz.
 • Az Alom-hegyi páholy után a parkolóhoz érve rövid kitérővel elérhető a Taródi-vár.
Profile picture of Szilárd Dr. Szentes
Author
Szilárd Dr. Szentes
Update: March 23, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Károly-magaslat, 394 m
Lowest point
238 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Rest Stop

Károly-kilátó (Sopron)

Start

Sopron, Ibolya út buszmegálló (helyi járat) (237 m)
Coordinates:
DD
47.683247, 16.562065
DMS
47°40'59.7"N 16°33'43.4"E
UTM
33T 617233 5282277
w3w 
///tinted.messed.slice

Destination

Sopron, Lövér Szálló buszmegálló (helyi járat)

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A buszmegállóból nyugati irányba indulva az Ady Endre utcáról a 101. számnál térünk le déli irányban a Z jelzésre.
 • A Braun Nándor emlékoszloptól a Z▲ jelzésen kis kitérőt teszünk a Cserkészkápolnához.
 • Visszatérünk a Z jelzésre, és a kavicsos parkoló utáni kanyar végéig követjük.
 • Jobbra kanyarodunk a Z+ jelzésen.
 • Kb. 200 m múlva jobbra fordulunk a Z▲ jelzésre, majd a Gloriette-kilátó után visszatérünk a Z+ jelzésre.
 • Elérve a Z jelzést balra fordulunk.
 • A kalandpark előtt elhaladva a K▲ jelzésen folytatjuk a túrát.
 • A Károly-magaslatot a S▲ jelzésen hagyjuk el, ami utunk végpontjáig kalauzol minket.

A túráról részletesen

Soprontól az alom-hegyi páholyig

Az Ady E. utcáról a 101-es számnál térünk le déli irányban a Z jelzésre, ami a házak mögött széles földúton elegyes gyertyános-kocsánytalan tölgyesbe vezet. A kaptatós út kb. 200 m múlva egy másik földútba csatlakozik, amin jobbra fordulunk. Egy hajtűkanyar után megérkezünk a Schöll Lajos hagyatékából 1931-ben épített kőpadhoz. Innen újabb nagy, de nem meredek forduló után jutunk a Nándor-magaslaton álló Braun Nándor (1802-77) emlékoszlophoz, aki az 1870-es években kialakíttatta az ide vezető sétautat és a szép kilátással rendelkező pihenőpadokat. A névadó a Soproni Evangélikus Konvent és a Soproni Dalfüzér elnöke, a Soproni Általános Takarékpénztár választmányi tagja, valamint Sopron város érdemes polgára volt. A szerény és dolgos, eredetileg gyertyamártó és szappanfőző mester nagy hatást gyakorolt az itteniek életére. Tisztelői már életében Nándor fasornak hívták a mai Ady Endre utcát, amely a róla elnevezett magaslatra vezet. Itt rögtön a halála utáni évben felállították a mára megkopott obeliszket.

Innen a Z▲ jelzésen kis kitérőt tehetünk a Cserkészkápolnához. Az 1930-as évek létbizonytalanságában többen vetettek véget az életüknek a bánfalvi kőfejtő tetejéről. A Soproni Hírlap egyik ezzel kapcsolatos 1937-es cikke ötletén Gereben Vilmos, a 382. számú Szent Imre Cserkészcsapat vezetője és Gallus László építészmérnök tervezte meg a kis kápolnát, amelynek látványrajzát a Rötting-Romwalter nyomda képeslap formában sokszorosította, a helyi vendéglők számára pedig a kápolna építését támogató számolótömböket nyomtattak. Építője Radits József volt, a falnyílásban pedig Mihalovics János tanító Mária-képét helyezték el. A hat méter magas keresztet a GYSEV cserkészei készítették sínvasból. Az 1937 október 23-án felavatott és felszentelt kis kápolnát 2008. szeptember 20-án ökumenikus megemlékezés keretében a Sopron Megyei Jogú Város és a Soproni Városszépítő Egyesület vezetősége jelenlétében szentelték újra. Előle gyönyörű kilátás nyílik Bánfalvára és az itt álló pálos kolostorra.

A továbbra is emelkedő ösvényen rövidesen megérkezünk az alom-hegyi páholy padjaihoz. A hegy tetején a Magyar Tudományos Akadémia Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézete Geodinamikai Obszervatóriumának vasbeton tornya áll, amely előtt régebben egy 1886-ban épült gloriette pompázott. Braun Nándorról itt is megemlékeztek, ezért a régebbi turistatérképeken ez a hely még Nándor-kilátóként szerepelt. A padoktól szép panoráma nyílik Sopronra, Bánfalvára, a Bucklige Weltre és a távolban magasodó Schneebergre, valamit a Rozália-hegységre.

Át a Lövér-kalandparkhoz

Lefelé továbbsétálva hamarosan elérjük a Felsőlövérek első házait, majd a parkolónál jobbra fordulunk, és a kanyarból kiágazó második ösvényen folytatjuk a túránkat az emelkedővel kezdődő Z+ jelzésen. Kb. 200 m múlva jobbra térünk a viszonylag meredek Z▲ jelzésre, amin elérjük a Vas-hegyen álló Gloriette-kilátót.

A Romwalter Károly megbízásából 1886-ban kiadott „Illustrierter Führer durch Oedenburg und seine Umgebungen” című soproni útikalauzból megtudhatjuk, hogy Kugler Henrik 1876-ban a városi tanácsban felvetette egy itteni gloriette gondolatát, ami végül 1909-ben valósult meg a meredek sziklafal szélén, a magassági pont helyén. A ma látogatható mintegy 8 m magas kilátót 1989-ben a Tanulmányi Erdőgazdaság Rt. építette a Soproni Városszépítő Egyesület közreműködésével. A teraszról szép panoráma nyílik a Várhely, a karmelita templom és a Schneeberg irányába. Az építmény mellett padok és tűzrakó hely is segíti a pihenést.

A kilátó után balra tartva a kocsánytalan tölgyesben haladó jelzésen egy kereszteződéshez érünk, ahonnan már látszik Vas-hegyi páholy korlátja. Innen a városra és a mögötte elterülő Fertő tóra látunk rá. Érdekesség, hogy a páholy alatti sziklafal aljában a Soproni Lövér Íjász Egyesület által használt lövészpálya található. A kereszteződéshez visszatérve balra folytatjuk utunkat a Z+ jelzésen még kb. 1 km hosszan a Fáber-rét irányába, majd elérve a Z jelzést balra fordulunk. Átkelünk az aszfaltos úton, és nemsokára az ágfalvai csata emlékművénél érünk a Lövér kalandpark parkolójába.

Az Ágfalvai csatával vette kezdetét a másfél hónapig tartó nyugat-magyarországi fegyveres felkelés 1921.08.28-án, melynek során a Francia-Kiss Mihály, Kaszala Károly és Maderspach Viktor parancsnoksága alatt álló irreguláris erők visszaszorították a túlerőben lévő osztrákokat. A felkelők még Robert Davyt, Burgenland friss kormánybiztosát is elfogták.

A második ágfalvai csatánál 1921.09.08-án a Rongyos Gárda névre hallgató magyar felkelők Maderspach Viktor tartalékos huszárszázados, Gebhardt Pál százados és Székely Elemér tartalékos tüzér főhadnagy parancsnoksága alatt ismét visszaszorították a négyszeres túlerőben lévő osztrákokat. 1921. december 8-án Felső-Sziléziából érkezett egy antant rendfenntartó kontingens, aminek felügyelete mellett a velencei szerződés alapján december 14-én népszavazást tartottak Sopron és a környező települések hovatartozásáról, melynek végeredményét december 17-én a Zrínyí Ilona Tiszti Leánynevelő Intézetben hirdették ki, a soproni újságok pedig rendkívüli kiadásban írták meg, hogy ”7107 szótöbbséggel magyarok maradtunk". Magyarországra 15304-en, Ausztriára 8227-en szavaztak. Sopron ettől kezdve lett a ”leghűségesebb város", és így került fel címerére a CIVITAS FIDELISSIMA felirat.

Fel a Károly-kilátóhoz

A kalandpark előtt elhaladva a K▲ jelzésen folytatjuk a túrát, és az aszfaltos úton a Boszorkány meseösvényen indulunk a Károly-kilátó felé. A 2018-ban átadott, főleg óvodások és alsó tagozatos gyerekek számára kialakított útvonal játékos feladatokkal tarkított állomások sorozata, amelyek megoldása boszorkányos ügyességet igényel a gyerekektől. A sikeres teljesítésért az erdei büfében jutalom jár. A növényeket bemutató tábla után egyenesen megyünk tovább. Elhaladunk a dalos-hegyi TV-torony mellett, és mintegy 300 m múlva elérjük a Bedő Albert-díjas ― ami az ágazat egyik legrangosabb elismerése ― Hédl András (1920–2007) erdésztechnikus szobrát, aki lelkesen dolgozott a soproni erdők turistaútjainak, tanösvényeinek és közjóléti létesítményeinek kialakításán a Soproni-hegységben. Az út túloldalán találjuk az erdei élményparkot, ahol a jól felszerelt játszótér és az erdei büfé jó pihenési lehetőséget kínál. Érdemes meglátogatni a 2016-ban átadott Kőhalmy Tamás erdőmérnök és nemzetközi hírű vadbiológus professzornak emléket állító Kőhalmy Vadászati Múzeumot, illetve a Károly-kilátót is.

Utóbbi épület a Tűztorony mellett Sopron város második jelképévé és a soproni parkerdő leglátogatottabb területévé vált. Helyén már 1876-ban egy faépítésű kilátó állt, amit Romwalter Károly helyi nyomdász és lapkiadó saját költségén építtetett a 398 m magas Váris-hegyen, és azt elkészülte után a Városszépítő Egyesületnek adományozta, melynek választmányi tagja volt. Az ő tiszteletére keresztelték át a Váris-hegyet Károly-magaslatnak. Mivel a torony állaga gyorsan romlott, dr. Printz Ferencnek, a Városszépítő Egyesület elnökének javaslatára 1896-ban pályázatot hirdettek egy új kőkilátó terveinek elkészítésére, de a város gazdasági életét alapjában meghatározó Építőbank bukása miatt a nyertes tervet nem tudták megvalósítani, így a Városszépítő Egyesület 1902-ben megépíttetett egy újabb fakilátót. A mai kőkilátóra csak 1933-ban gyűlt össze a pénz. Az újabb pályázatot ötven pályázó közül Winkler Oszkár építőmérnök készítette, míg a kivitelező Füredi Oszkár lett. A torony ünnepélyes felavatása 1936. június 14-én volt. A kilátót 1945 után a város önkormányzata kapta meg, és csak 1996-ban került vissza a Soproni Városszépítő Egyesülethez, ami azt a Soproni Parkerdőt gondozó Tanulmányi Erdőgazdaság kezelésébe adta.

Az első emeleti helyiségében kialakított „Botanikus szentélynek” is hívott állandó kiállítás Kitaibel Pál (1757–1817), Gombocz Endre (1882–1945) és Kárpáti Zoltán (1909–1972), míg a második emeleti szoba Roth Gyula (1873–1961) és Csapody István (1930–2002) munkásságát mutatja be. A kétszintes tetőteraszról északkelet felé Sopronra és a Fertő tóra látunk rá. A távolban a pozsonyi vár is fellelhető. Délkeleti irányban a Harkai-csúcs, Kópháza és Nagycenk látszik; tiszta időben még a pannonhalmi apátságban is gyönyörködhetünk. Nyugati és déli irányban a Soproni-hegység vonulatai emelkednek. Ha nem túl párás a levegő, a Rax és a Schneeberg hófödte tömbjeit is láthatjuk.

A kilátó körül Winkler Oszkár építészmérnök; Kárpáti Zoltán erdőmérnök, botanikus; Roth Gyula erdőmérnök, Csapody István erdőmérnök, botanikus és Barabits Elemér erdőmérnök, növénynemesítő emlékoszlopai állnak. A kilátó túloldalán a Gombocz Endre Természetismereti Ház várja a látogatókat.

Vissza Sopronba

A Károly-magaslatot a S▲ jelzésen hagyjuk el, amely feketefenyő elegyes kocsánytalan tölgyes alatt kanyarog. Az erdő aljában tenyésző gyöngyvirágtengert átszelő köves-gyökeres ösvény esős időben csúszóssá válhat. Gyors ereszkedésbe kezdünk, majd egy szélesebb úthoz érve jobbra fordulunk, és a kellemes hangulatú kocsánytalan tölgyesen át egy tarvágásra érünk ki, ahol már nőnek fel a kb. 1 m magas kocsánytalan tölgy csemeték. Az erdőbe visszatérve a pad előtt jobbra indulunk, és rövidesen elérjük az út jobb oldalán álló Muck-emlékművet.

A „soproni erdők atyjaként” ismert, a cseh Szudéta-vidékről származó Muck Endre 1874-ben sikerrel pályázta meg Sopron erdőgondnoki állását. A város 7000 holdnyi erdőbirtokán addig főleg sarjaztatással újították fel az erdőket, ami így csak tűzifának használható faanyagot adott. Muck 1886-ban elkészítette a soproni erdők első üzemtervét, ami a rendszeres erdőgazdálkodás alapjává vált. A Várhelyen és a Kecske-patak mentén már 1881-ben fenyőtelepítésbe kezdett, amivel egy majdani egészséges, hosszabb vágásfordulót megélő tölgy- és bükkállománynak kívánta előkészíteni a termőhelyet. Telepítései korát meghaladó méretűek voltak, így például 1910-ben közel 400 000 csemetét telepítettek és mellette 80 kg jegenyefenyőmagot is elvetettek. 35 évnyi erdőtiszti szolgálata alatt a sarjerdőket fokozatosan szálerdővé alakította, miközben az addigi 15-20 éves vágásfordulót 40, majd 60 évre növelte.

Hivatása mellett meghatározó szerepe volt a Soproni Városszépítő Egyesület és a Dunántúli Turista Egyesületnek a város környékének bejárhatóságát célzó törekvéseiben. Munkásságának köszönhetően 1906-ra már 335 km jelzett turistaút hálózta be a Soproni-hegységet. Előállította annak turistatérképeit, amiket a Romwalter Károly megbízásából készített „Illustrierter Führer durch Oedenburg und seine Umgebungen” című (első) soproni útikalauz mellékleteként adtak közre. Tagja volt a Lövér-bizottságnak, és szervezte a Villa sor nyaralótelepét.

A jelzést követve a nyugodt sétaúton egy balos kanyarral érjük el a Lövér Szálló előtti buszmegállót, túránk végpontját.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Sopronba vonattal és busszal is érkezhetünk.
 • A túra kiindulópontjához a 3Y, a 10-es és a 10Y jelű helyi járatokkal elérhető Ibolya út megállóhelyen kell leszállni.
 • A túra végén az 1-es és 2-es helyi járattal utazhatunk vissza a városközpontba a Lövér Szálló buszmegállóból.

Getting there

 • A túra kezdőpontja az Ibolya úti megállótól  100 m-re északnyugatra van.
 • A túra végpontja közvetlenül a buszmegálló.

Parking

 • Autónkat az Ady Endre úton érdemes leparkolni.

Coordinates

DD
47.683247, 16.562065
DMS
47°40'59.7"N 16°33'43.4"E
UTM
33T 617233 5282277
w3w 
///tinted.messed.slice
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

A Soproni-hegység turistatérképe

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.
 • A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Blister kit
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(3)
Tamás Treiber
June 28, 2021 · Community
When did you do this route? June 28, 2021
Panorámakép a Károly kilátó tetejéről
Photo: Tamás Treiber, CC0, Community
Anita Farkané Tkálecz
March 28, 2021 · Community
Kellemes túra, kisgyerekkel is teljesíthető. A gyerekeknek plusz motiváció a szuper játszótér. A kilátás csodálatos.
Show more
István György Németh
November 29, 2020 · Community
Nagyon szép hangulatos természet.( minden évben megjárjuk többször is) A végén pedig szabadban készült "hambival" zárjuk a napot.
Show more
Video: István György Németh, Community

Photos from others

Panorámakép a Károly kilátó tetejéről
2021. március 27.
2021. március 27
2021. március 27
+ 2

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
5.9 km
Duration
2:00 h
Ascent
267 m
Descent
244 m
Public-transport-friendly Scenic Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Summit route Linear route Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp