Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here
Embed
Fitness
Hiking Trail

Panorámakör a Vértes szegélyén

· 8 reviews · Hiking Trail · Vértes peremvidéke · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Vértes dolomit-sziklagyepei
  / A Vértes dolomit-sziklagyepei
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Hófehér dolomitsziklák
  / Hófehér dolomitsziklák
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Szűk csapás barangolja végig a Vértes délnyugati szegletét
  / Szűk csapás barangolja végig a Vértes délnyugati szegletét
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Alattunk a Móri Ezerjó Borút
  / Alattunk a Móri Ezerjó Borút
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Nyáron a sziklagyepek szavanna hangulatát árasztják
  / Nyáron a sziklagyepek szavanna hangulatát árasztják
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Csókakő
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szivárvány a Móri-árok peremén
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az ösvény a sziklákra hág
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túloldalt a Bakony alacsony fennsíkja
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 600 m km 1 2 3 4 5 6 7 8

Kellemes félnapos kirándulás a Vértes platójának egyedi hangulatot rejtő nyugati sziklabércein, melyekről a Móri-árkot és a túloldalon hullámzó Bakonyt csodálhatjuk, illetve ősszel a sziklavilágot lakó növényzet varázslatos színkavalkádjában gyönyörködhetünk.

open
easy
8.3 km
2:30 h
239 m
239 m

A Vértes délnyugati csücske a térképre tekintve nem tűnik valami hívogató szegletnek, a Kopasz-domb elnevezés eleve szerény magasságokról árulkodik. Ugyanakkor a helyszínen azonnal kiderül, hogy jó ötlet felkeresni a Csákberény és Csókakő között hullámzó sziklagyepes és karsztbokorerdős bérceket, mert egyedi hangulatuk igen kellemes turistautat rejt. A változatos panorámájú ösvényt igen rövid idő alatt végigjárhatjuk még gyerekekkel, családdal érkezve is.

Csákberényből indulva felkapaszkodunk a Kopasz-hegy oldalára, és a gyepes ligetláncolat tisztásfoltjait egymás után felfűzve érkezünk meg az élesen leszakadó dolomitbércekre. Egyik panorámát követi a másik, végül rövid erdei sétával érjük el a Gémförtés-völgy alján futó turistautat. Erről az oldalról is dolomitsziklák szegélyezik a Kopasz-dombot, csak éppen az erdőborította bércek az őket fedő mohák és zuzmók sötét tónusai miatt jóval komorabbak másik oldali, napsütötte társaiknál.

Kellemes délutáni kirándulás, melynek nagy részében panoráma kíséri lépteinket, ráadásul magasra kapaszkodnunk sem kell.

Author’s recommendation

 • A Gémförtés-völgy helyett északra is tarthatunk, és felkereshetjük a csókakői várat a Z, majd ZL jelzéseken. Ebben az esetben vagy a településről utazunk haza (esetleg vissza Csákberénybe), vagy a Móri Ezerjó Borúton sétálunk át Csákberénybe. A kitérő nem nagy, de így már bizonyosan szükséges a kiránduláshoz legalább egy fél nap.
 • A Z▲ második kiágazása a túra legfontosabb pontja, hiszen itt jutunk ki a panorámaösvényre. Azonban a letérőt nehéz észrevenni, használjunk GPS-t! Segít az útleírás vonatkozó része is.
outdooractive.com User
Author
Áron Dömsödi
Updated: September 27, 2018

Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
410 m
Lowest point
223 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A turistaúton technikai kihívásokat nem találunk, a sziklák esőben persze csúszósak lehetnek, de az ösvény nem érint igazán kitett terepet.

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Tips, hints and links

 • Információk a Móri Ezerjó Borútról itt.

Start

Csákberény központja (buszmegálló) (225 m)
Coordinates:
Geographic
47.349673, 18.327361
UTM
34T 298146 5247487

Destination

Csákberény központja (buszmegálló)

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Csákberényt a Z+ jelzésen hagyjuk el.
 • Az első elágazásnál balra térünk a Z▲ jelzésre.
 • Visszacsatlakozunk a Z+ jelű turistaútra (bal irány).
 • Nehezen felismerhető helyen, egy ligetes szakaszon balra kell fordulnunk a kopott festésű Z▲ jelzésre ismét.
 • Újra a Z+ jelbe csatlakozunk, ezt követjük bal felé.
 • A Z elágazásánál élesen jobbra frodulunk, és ezen az úton megyünk vissza Csákberénybe

A túráról részletesen

Föl a sziklák közé

Csákberény központjából indulunk, és még egy darabig a település utcáit rójuk. Egy kereszteződésnél a Z jobbra fordul (ezen fogunk visszatérni), mi pedig átvágunk egy tavacskát is rejtő apró parkon. Gesztenyefasor alatt kísérjük az erdőszélt az aszfalton baktatva, és nagyjából fél kilométer után térünk be jobbra, a fák közé (Z+ jelzés).

Elhagyunk egy emlékoszlopot, és mérsékelten emelkedünk. Ügyeljünk rá, hogy a fenyvesfoltnál a Z▲ jelzés egyenesen halad tovább, míg a Z+ jobbra folytatódik - előbbit követjük, mert utóbbi viszonylag érdektelen erdőkbe vezet. Az emelkedő végén elérünk egy kis méretű gödröcskét, talán egy egykori bánya benövényesült mélyedése lehet, mi a peremén maradva haladunk. Ezzel meg is érkezünk a panorámaösvény első kilátóhelyére: a meredeken lejtő hegyoldal erdőszélén, szintben keresztezzük a tisztást. Balra feltárul előttünk a Móri-árok - megismerkedünk a látvánnyal, amely egész utunkon kísérni fog, csak éppen különböző szögekből fogjuk szemlélni.

Dolomitbércek a Móri-árok peremén

Újra erdőbe érünk, és folytatjuk a szelíd emelkedést. Egy minden oldalról zárt ligetben elhaladunk a Kopasz-domb legnagyobb magaslata (340 m) mellett. Erdei szakaszok és apró rétek váltják egymást, az ismét Z+ jelzésű út kissé egyhangú részén járunk, de ne lankadjon a figyelmünk, mert könnyen elvéthetjük túránk legfontosabb elágazását: hamarosan balra kell fordulnunk, hogy felkeressük a hegységet szegélyező dolomitsziklákat. A kereszteződést sajnos semmilyen tábla nem jelöli, és dél felől érkezve gyakorlatilag lehetetlen észlelni, talán csak a fűben megbújó, szűk ösvény csíkja segíthet. A csenevész növényzeten jelzést nemigen lelünk, amikor megérkezünk egy bokros rétre: jobbra öreg, kiszáradt fa girbegurba alakja áll, és ha elmegyünk mellette, a túloldal felől felfedezhetjük rajta az igencsak megkopott jelzést, ami az elágazást hivatott mutatni. Rátérünk tehát a Z▲ jelzésre, és ereszkedni kezdünk a hegység pereme felé. Átvágunk egy mezőn, majd egy rövid erdei szakaszon, és egyszer csak egy méretes dolomit-sziklataréj előtt állunk. Menjünk végig rajta hosszában, az ösvény jól követhető, érdemes utolsó kiszögelléséig végigjárni a földet fehérlő uszonyként átszakító formációt, és megcsodálni a kilátást. Az alant elterülő, szántók szabdalta kultúrtájon kisebb-nagyobb települések sorakoznak, szemben pedig a Bakony lankái emelkednek - hátrébb feltűnhetnek magasabb csúcsai is. Jobbra-balra pedig a Vértes kopasz, karsztbokorerdős-sziklakibúvásos szélső halmait látjuk. A látképet különösen a fehér sziklák és a köztük sötétlő, csenevész növényzet teszik emlékezetessé. Ősszel a cserszömörce varázsolja festőien tarkává a tájat.

Visszamászva a sziklákon, az ösvény alig észrevehetően balra indul. Murvás, csúszós úton ereszkedünk be egy apró vízmosás völgyébe, hogy aztán felkapaszkodjunk a következő, még szebb, még szélesebb kilátást engedő oromra. Erről az előző bérc bejárt szikláit is látjuk, és kicsit jobban kilátunk észak felé: feltűnik Csókakő is, de a hegyek ölelte vár nem mutatja magát. Jól látható, hogy a sziklákon sekély talaj telepedett meg, ez pedig nem kedvez a nagyobb fásszárúaknak, így hát marad az ördögszántotta felszín gyeptakarója, és a kisebb méretű növényzet.

Szavannaliget a fennsík peremén

Az ösvény ismét emelkedni kezd, kitett, meredek hegyoldalban taposunk, ősszel ezen a szakaszon a legszebb a virágpompa. Mivel az erdőborítás hiányának következtében ezeket a bérceket folyamatosan éri a napsugárzás, igen változatos, sokszínű növénytársulások borítják felszínüket - a fehér dolomitsziklák visszaverik a napfényt különösen meleg mikroklímát teremtve ezzel, ami meghatározza a növényzetet is. Ősszel egészen rikító látvány egymás mellett a sok, különböző színben pompázó növényfaj, talán ebben az időszakban a legjobb ötlet felkeresni a Vértes délnyugati szegletét.

Felkapaszkodunk a sziklán és újra a fák közt találjuk magunkat. Nem sokára viszont hatalmas, a nyári szárazságban szavannaszerűen sárga, füves fennsíkra érkezünk. A méretes, köves felszínű tisztáson nem mindenhol egyszerű követni a jobbra hajló ösvényt. Itt veszünk búcsút a panorámától, hiszen utunk az erdő felé kanyarodik. Még egyszer balra láthatjuk Csókakőt és a fölötte őrködő, erdőborította magaslatok éles letörését a Móri-árok tektonikai süllyedéke felé. Érdemes megfigyelni a fák hiányos kérgét, a rengeteg nagyvad nyomait fedezhetjük fel a jelenségben.

A völgyben

Az erdőszélen balra kanyarodunk, és ismét a Z+ jelzést követjük. A Vértes fennsíkján sétálunk, balunkon, az erdőszélen túl a hegység peremi leszakadása, jobbra pedig a fennsíkba röviden bevágódott Gémförtés-völgy, melyen visszatérünk Csákberénybe. Az erdei utak elágazásánál balra is folytathatjuk túránkat, ebben az esetben félórán belül eljuthatunk a csókakői várhoz (a tájékozódást táblák segítik).

Körtúra esetén jobbra térünk (a Z jelzésre), és végigmegyünk a kb. 2 kilométer hosszú, száraz aljú völgyön, melyet a földtörténet egy korábbi, csapadékosabb időszakában vágott a platóba egy vízfolyás. A Kopasz-domb túloldalának sziklás leszakadását már láthattuk korábban, itt haladva pedig a másik oldal dolomitformációi tárulnak fel előttünk. A helyenként bükköket is rejtő, hűvös erdőben azonban a sziklák már korántsem világítanak úgy, mint a túloldalon: mohos, sötét felszínük komor fallá változtatja őket.

Hamarosan kiérünk az erdőszélre, és a második utcán befordulunk a településre. A faluközpontig követjük a Z jelzést, de ha ott sokat kellene várnunk a buszra, menjünk inkább tovább a Csákberény szélén futó főútra, ahol lényegesen sűrűbb a buszközlekedés.

Public transport

Public transport friendly

 • A Csákberény, Hősök tere buszmegállóból érdemes kezdeni a túrát.
 • Nem minden busz megy be a központba, ha ilyennel érkeznénk, a Csákberény, Rákóczi utca megállót kell megcéloznunk.

Getting there

 • A Hősök tere buszmegállóból sétáljunk tovább északra a Hősök tere nevű utca bármelyik ágán, és a következő sarkon megtaláljuk a Z+ jelzéseket.
 • Ha a Rákóczi utca megállóban szállunk le, a Hősök tere nevű utcán kell észak felé, a központig sétálnunk, ahol már megtaláljuk a turistautat.

Parking

 • A Hősök terén, a postaépület mellett parkolhatunk, vagy a Petőfi Sándor utcán a Kossuth utca kereszteződése után (a kocsmaépülettel szemben).
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • A Cartographia Gerecse, Vértes, Velencei-hegység turistakalauza

Author’s map recommendations

 • Bármely Vértes-térkép


Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

4.6
(8)
Retek Tímea
April 21, 2019 · Community
Tökéletes kiránduló hely. Könnyen bejárható, megfelelő lábbeli fontos.
show more
2019. április 21., vasárnap
Photo: Retek Tímea, Közösség
2019. április 21., vasárnap
Photo: Retek Tímea, Közösség
2019. április 21., vasárnap
Photo: Retek Tímea, Közösség
Anna Pintér
February 25, 2019 · Community
Kellemesen könnyű túra volt, szép kilátással. A sziklákon érdekes csavarodott törzsű fákkat és fiatal, még piros színű kövirózsákat figyeltünk meg. Visszafelé a völgyben legalább ilyen izgalmasak voltak a sziklák és a lehetetlen helyekről kinövő fák. Lehetett volna ez a táj is a Gyűrűk ura film helyszíne.
show more
Úton a kopasz-dombi kilátóhely felé
Photo: Anna Pintér, Community
A völgy
Photo: Anna Pintér, Community
Zotmund Szele
November 12, 2017 · Community
Köszönjók a túrát. Sok geoládázás után most csak úgy útra keltünk. Eső sem volt, pedig egész napra azt jósoltak. http://doarama.com/view/1734768
show more
Done at November 12, 2017
Show all reviews
Only text reviews are shown.

Photos of others

+ 7

Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
8.3 km
Duration
2:30 h
Ascent
239 m
Descent
239 m
Public transport friendly Loop Scenic With refreshment stops Family friendly Cultural/historical value Geological highlights Botanical highlights Insider tip Healthy climate

Statistics

: h
 km
 m
 m
Highest point
 m
Lowest point
 m
Show elevation profile Hide elevation profile
For changing the range of view, push the arrows together.