Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Panorámák és források nyomában

· 17 reviews · Hiking Trail · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Kilátás a Magas-Börzsönyre
  Kilátás a Magas-Börzsönyre
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 12 10 8 6 4 2 km Dunakanyar Kalandpark, Törökmező Gubacsi-hálás Törökmező turistaház
A Kismarosról induló, a Király-kutat és a Fehér-forráscsoportot érintő körtúra szép panorámákat is kínál. A Törökmezői Turistaháznál kalandpark és állatpark vár minket.
Open
moderate
Distance 14 km
4:00 h
466 m
466 m
350 m
110 m

Az útvonal fő vonzerejét a szebbnél szebb kilátópontok adják. Miután a meredek terepen felkapaszkodunk  a Zamenhof-kilátó romjához, az egykori vulkán kalderájának alaposan lepusztult peremén lépdelünk végig  a  szép, Dunára néző panorámájú Gubacsi-háláson át. Köves-mező pereméről a visegrádi várat csodálhatjuk meg, a Déchy Mór-pihenőnél pedig a Magas-Börzsöny hegyeiben gyönyörködhetünk.

A túrán forrásból sem lesz hiány: először a Király-kutat érintjük, Törökmezőn pedig a Fehér-forráscsoporthoz teszünk kitérőt - utóbbi helyszínen állat- és kalandparkkal, valamint meleg ételt is kínáló turistaházzal színesíthetjük a programunkat.

Author’s recommendation

 • Visszaúton a házakhoz közeledve a Z● jelzésen kis kitérővel elérhető a Mezei-forrás.
Profile picture of Szilárd Dr. Szentes
Author
Szilárd Dr. Szentes
Update: March 12, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
350 m
Lowest point
110 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Start

Kismaros, Kóspallagi útelágazás megállóhely (111 m)
Coordinates:
DD
47.821791, 18.986212
DMS
47°49'18.4"N 18°59'10.4"E
UTM
34T 349266 5298456
w3w 
///dabbing.handicrafts.acorns
Show on Map

Destination

Kismaros, Kóspallagi útelágazás megállóhely

Turn-by-turn directions

Itiner

 •  A buszmegállóból átmegyünk a vasúti híd alatt, és délnyugat felé követjük a Z▲ jelzést, ami a következő vasúti átjárónál fordul északnyugatra, és a Király-kút után  kis ösvényre tér.
 • A Zamenhof-kilátó romjához a ZL jelzésen jutunk el.
 • A kilátótól a már kevésbé meredek Z▲ jelzés vezet Köves-mezőre.
 • Köves-mezőtől a K jelzésen folytatjuk utunkat Törökmezőig.
 • A Törökmezői turistaház előtt megyünk tovább. A Fehér-forráscsoporthoz a Z● jelzésen tett kitérővel jutunk.
 • A Z◼ jelzést követve a Só-hegy gerincén át térünk vissza Kismarosra.

A túráról részletesen

Kismaros a Duna bal partján található Nagymaros és Verőce között. A falut a török kiűzése után 1697 és 1705 között népesítették újra német telepesekkel. 1770-től a 20. század elejéig a visegrádi koronauradalom része volt. 1776. szeptember 16-án kapott szabadalomlevelet Mária Teréziától. A 19. század során nagy tűzvész és a Duna áradása is pusztított a településen. 1974. december 31-én Verőcemaros néven egyesítették Verőcével, majd 1990. január 1-jén alakult újra önálló községgé.

Forrás, rom, panoráma

A buszmegállóból átmegyünk a vasúti híd alatt, majd a főúttal párhuzamosan délnyugat felé követjük a Z▲ jelzést, ami a következő vasúti átjárónál fordul északnyugatra. A nyaralók után az út bal oldalán találjuk a Király-kutat és és a hozzá tartozó pihenőt. Továbbhaladva a jelzés pár méter múlva kis ösvényre vált a kavicsos útról, és meredeken tör felfelé a gyertyános tölgyesben a Zamenhof-kilátó romjához vezető ZL jelzés betorkollásáig. A kilátót a váci eszperantisták építették 1973-ban Lazar Markovics Zamenhofra emlékezve, aki a nemzetektől független, mindenki számára egyenjogú nyelvhasználatot biztosító, mesterséges eredetű, semleges nemzetközi segédnyelv, az eszperantó tervezetének megalkotója volt. A hegyet, amelyen áll, szintén ők nevezték el Eszperantó-hegynek.

Z▲ jelzés a kilátótól kevésbé meredeken vezet a Gubacsi-hálás nevű szép kilátópontra. Innen a Kapu- és a Fehér-hegy melegkedvelő tölgyesein át jutunk Köves-mezőre. A Fehér-hegy nevét a miocén vulkánosság utáni tengerelöntés során keletkezett fehér színű, üledékes lajtamészkőről kapta, melyet több helyen bányásztak is a környéken.

Hagyásfás csapásréten Törökmezőig

Köves-mezőnél egy fás legelőre érünk ki az erdőből, melynek ezt a típusát csapásrétnek hívják. Hosszú, keskeny formája is mutatja, hogy elsősorban nem legeltetésre használták, hanem egy nagy hajtóút része volt. Eredete a középkorba nyúlik vissza, amikor a magyar szürke szarvasmarhát lábon hajtották akár Nürnbergig - itt még szobrot is emeltek az állatoknak, mivel az egyik gulya éppen az éhínség kellős közepén érkezett a városba, megmentve a lakosságot az éhhaláltól.

Köves-mezőtől a K jelzésen folytatjuk utunkat. A csapásrét északi végén álló pihenő Déchy Mór utazó, geográfus felfedezőnek állít emléket. Ő volt a Kaukázus egyik első kutatója és több hegycsúcs első, illetve első magyar megmászója. A padoktól szép kilátás nyílik a Magas-Börzsönyre.

Innen meredeken ereszkedünk a völgybe, ahol egy fiatal gyertyános erdőben átkelünk a kiszáradt patakmedren. Később pihenőhöz érünk, utána balra fordulunk. Továbbhaladva a P jelzés betorkollásánál ne tévesszen meg a visszafelé mutató kék jelzés, egyenesen kell továbbmenni!

Törökmező csodái

Hamarosan megérkezünk Törökmezőre, ami hajdan a Börzsöny egyik legnagyobb legelője volt. Az elbeszélések szerint egykor itt táboroztak a visegrádi vár ostromára idegyűlő szultáni hadak, sőt innen is lőtték a várat. A gyep több védett növényfajt rejt; közülük a két leggyakoribb a sárga virágú, mérgező tavaszi hérics és az agár sisakoskosbor, amely hazánk leggyakoribb orchideafaja. A környék legelőin régen sok ürge élt, de az állattartás megszűnésével a gyepek becserjésedtek, a faj eltűnt, és emiatt a Dél-Börzsöny kerecsensólyom állománya is megritkult.

Ahogy már említettük, a területe neve onnan ered, hogy a török csapatok itt táboroztak 1684-85-ben. 1683. szeptember 12-én a Kahlenbergi csataként elhíresült ütközet során a Sobieski János és Lotaringiai Károly vezette lengyel, bajor, szász és a császári hadak vereséget mértek Kara Musztafa nagyvezír Bécset ostromló török seregére. Az ebből kifejlődő ellentámadás szabadította fel többek között Esztergomot a török uralom alól. Október 7-én Párkánynál a török csapatok erős veszteséget okoztak az osztrák sereget messze megelőző lengyeleknél. A másnap megérkező osztrák hadakkal az egyesített felmentő sereg azonban már 28 000 katonából állt, amely elől a török erők megkezdték a visszavonulást a Duna jobb partjára. Hajóhídjuk szétlövése után elvesztették Párkányt. Ezt követte Esztergom ostroma, melynek során Ibrahim pasa feladta a várat, ezzel Esztergom 130 éves török megszállás alól szabadult fel. A túlélő törökök ― mivel menekülési útjuk a Duna jobb partján dél és nyugat felé megszűnt ― Törökmezőre vonultak vissza. Ez alatt Ausztria ellenállása miatt nem sikerült a szövetséges hadak egyesítése, mellyel felszabadíthatták volna Magyarországot - ezért tudott a megroppant török sereg még két évig háborítatlanul táborozni Törökmezőn.

Az aszfaltos úttól távolodva a kalandparkon át jutunk a nagy múltú, 1938-39-ben a hitelbanki turisták által épített Törökmezői Turistaházhoz és a mellette kialakított állatparkhoz. A ház előtt megyünk tovább a Z◼ jelzésen. Mielőtt kelet felé kanyarodnánk, egy nagy, öreg bükknél érdemes a Z● jelzésen kis kitérőt tenni a Fehér-forráscsoporthoz. Az erdőből kiérve cserjésedő gyepen haladunk kökény- és galagonyafoltok között. A jelzés egy nagy csertölgynél délkelet felé tart, idővel a kóspallagi műútra ér ki, amin északkelet felé megyünk tovább, majd a gyep északi szélén keletnek fordulunk. Az erdőszéli út mellett két védett növényfajjal is találkozhatunk: a sok apró tüskével védekező jajrózsával és az ősszel virágzó aranyfürttel. Kismarosra a Só-hegy gerincének száraz tölgyesein keresztül érünk vissza, a Z◼ jelzésen.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Vác-Szob és a Vác-Kóspallag útvonalon közlekedő autóbuszról a Kismaros, Kóspallagi útelágazás nevű megállóban kell leszállni. 

Getting there

 • A túra közvetlenül a buszmegállóból indul és oda is tér vissza.

Parking

 • A túra kiindulópontjához közel, a Kóspallagi út és a Pata sor kereszteződésénél a KRESZ szabályainak megfelelően tudjuk leparkolni az autót.

Coordinates

DD
47.821791, 18.986212
DMS
47°49'18.4"N 18°59'10.4"E
UTM
34T 349266 5298456
w3w 
///dabbing.handicrafts.acorns
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • A Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz

Author’s map recommendations

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.
 • A navigáláshoz Természetjáró app.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.7
(17)
Anita Kozma
August 31, 2022 · Community
When did you do this route? August 31, 2022
Melinda Éva Foki
March 19, 2022 · Community
Kellemes, szép túra🤩
Show more
When did you do this route? March 19, 2022
Show all reviews

Photos from others

+ 41

Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
14 km
Duration
4:00 h
Ascent
466 m
Descent
466 m
Highest point
350 m
Lowest point
110 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 3 Waypoints
 • 3 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp