Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Panoráma a Közép-Mecsek kilátóiból

· 5 reviews · Hiking Trail · Mecsek vidéke · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Tettye fölé magasodó Balázs-pihenő sziklakilátója
  / A Tettye fölé magasodó Balázs-pihenő sziklakilátója
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A tv-torony Pécs és a Mecsek jelképévé vált
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Erdész emlékmű a Lapison
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bertalan-sziklára épült Flóra-pihenő
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A tv-torony a Flóra-pihenőtől
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Flóra-pihenőtől
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A majom kosbor virágai a Flóra-pihenő sziklagyepét díszítik
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A János-kilátó a Tubesen
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátó a Kis-Tubesen
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagyezerjófű a Tubes sziklagyepeiben érzi jól magát
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A római őrtoronyra emlékeztető Sós-hegyi kilátó
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kis-Tubes kilátója, háttérben a Jakab-hegy
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ködbe burkolózó mecseki táj a Tubesről
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Orfűi-tó a János-kilátóból
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Sós-hegy kilátójának kupolája a Tubesről
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 12 10 8 6 4 2 km Flóra-pihenő (Pécs) János-kilátó, Tubes Kis-Tubes
Kirándulásunk során felkapaszkodunk a Pécs fölé magasodó Parkerdő legmagasabb pontjaira, és a csúcsokon, sziklapárkányokon álló kilátókból csodáljuk meg a közeli és távoli vidék páratlan panorámáját. A misinai tv-toronyból és a tubesi János-kilátóból a Villányi-hegység vonulata és a horvátországi Papuk-hegység hatalmas tömbje is szépen kirajzolódik, de tiszta időben akár a Badacsonyig is ellátni.
Open
moderate
Distance 12.1 km
3:35 h
475 m
344 m
609 m
242 m

Turista elődeinknek köszönhetően a Mecsek számos pontján épült kilátó az elmúlt száz esztendő folyamán. A hegység központi, parkerdei területén nagy a „kilátósűrűség”, így ezen a túrán hat különböző helyről csodálhatjuk meg a tájat.

A Tettye fölötti sziklákon álló Balázs-pihenő, a Bertalan-sziklára épült Flóra-pihenő kilátója, a misinai tv-torony, a Kis-Tubes betonkilátója, az újjáépült tubesi János-kilátó és a római erődre emlékeztető Sós-hegyi-kilátó páratlan panorámával, feledhetetlen élményekkel kecsegtet minket.

Kirándulásunkon olyan botanikai ritkaságokat rejtegető sziklagyepek, karsztbokorerdők mellett megyünk el, ahol kora tavasztól őszig számos védett és ritka növény bontja szirmait.

Author’s recommendation

 • A Tettyén található Pintérkert, a mésztufabarlang, a Havi-hegyi templom és a Tettye téri romok akár egész napos programot is biztosíthatnak a kirándulók számára. Így érdemes ezek felfedezését egy másik napra tervezni.
 • A misinai tv-torony csak belépőjegy ellenében látogatható, de érdemes a 70 méter magas kilátószintre felliftezni, ahonnan lélegzetelállító panorámában gyönyörködhetünk.
 • A Mecsek ugyan bővelkedik forrásokban, de ezen a gerinctúrán nem érintünk egyetlen forrást sem, ahol megtölthetnénk kulacsainkat, így érdemes több vizet vinnünk magunkkal.
Profile picture of Nándor Müller
Author
Nándor Müller
Update: October 27, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Tubes, 609 m
Lowest point
242 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Start

Pécs, Tettye (242 m)
Coordinates:
DD
46.087728, 18.236978
DMS
46°05'15.8"N 18°14'13.1"E
UTM
34T 286394 5107506
w3w 
///helping.stores.weekends

Destination

Mandulás

Turn-by-turn directions

 Itiner

 •  A Tettye-Dömörkapu-Misina-Tubes útvonalon a S jelzés lesz a kalauzunk.
 • A Tubesen jelet váltunk, és a P▲ jelzésén sétálunk le a Lapisra.
 • A Lapistól a Z▲ jelzést követve érkezünk a Sós-hegyi kilátóhoz.
 • A Sós-hegy oldalában jelet váltunk, és a Z+ bal oldali ágán lesétálunk a Remete-rétre.
 • A Remete-rétről a P jelzésén érkezünk a Mandulásba.

A túra részletes leírása

A Tettye fennsíkjának északkeleti sarkából indulunk a S jelzést követve. Túránk legelején rögtön kitérőt teszünk első kilátóhelyünkhöz. A korláttal elválasztott úton balra tartunk, és a sziklába vájt lépcsőkön igen meredeken kapaszkodunk felfelé. Az alattunk egyre mélyülő Tettye-katlan és a város panorámája tárulkozik elénk. Hamar felérünk a sziklatetőn álló pihenőhöz, ahol a kilátás minden fáradozásunkért kárpótol minket.

Visszatérünk jelzésünkhöz, és az Irma úton megyünk felfelé. A sétaút Hamedli Gyula hagyatékából épült, fiatalon elhunyt feleségéről nevezték el. A folyamatosan emelkedő parkerdei úton előbb elmegyünk a Lenkei-pihenő, majd a Hamedli-pihenő mellett, így érkezünk a Dömörkapuhoz. A valaha szebb napokat látott Vidámpark keleti oldalában található a Flóra-pihenő kilátója, ahová jelzetlen úton, néhány perces sétával juthatunk el. A kilátót 1893-ban építették a 404 méter magasan álló Bertalan-sziklára. A pihenő környékén húzódó meredek sziklagyep számos ritka és védett növényfajnak nyújt kiváló életteret. Ismertető tábla mutatja be őket, de a meredek, keskeny ösvényeken sétálva magunk is megcsodálhatjuk szépségüket.  Egy kis csokor a növényritkaságokból: tavaszi hérics, majomkosbor, leánykökörcsin, vitézvirág, hogy csak néhányat említsünk. Ne térjünk le az ösvényekről és semmilyen virágot ne szakítsunk le!

A turistautak kereszteződéséből mi továbbra is a S jelzést követjük, és a Ptacsek-pihenő mellett indulunk felfelé a régi szánkópályán. Az egyre meredekebb, sziklás, kígyózó ösvényen elhagyjuk a sífelvonó épületét, így érkezünk az 535 méter magas Misina-tetőre. A Tettyétől idáig közel 300 méter szintet gyűrtünk le, a tévétorony 70 méter magas körkilátójába viszont már lift „repít fel” minket.

A torony tövében található étterem helyén állt az 1908-ban átadott Kiss József-kilátó. Nevét a Mecsekért tett munkássága elismeréseként Kiss Józsefről, a Mecsek Egyesület egyik alapító tagjáról kapta. A tévétorony építésekor lebontották. A volt kilátó bejárata feletti névtábla a Zsolnay Gyárban készült, ma a torony nyitott kilátószintjén található.

Az 1973-ban átadott pécsi tévétorony a maga 197 méterével - az adótornyokat és néhány kéményt leszámítva - hazánk legmagasabb épülete. Mára a Mecsek és Pécs jelképévé vált.

A pazar kilátás után „újra a földön” követjük jelzésünket. Átmegyünk az országúton, majd a parkerdei úton felfelé sétálva hamarosan elérjük a Rotary-körsétány elágazását. Innen néhány perces gyaloglás után balra megpillantjuk a Kis-Tubesre vezető ösvényt, ahol az 577 méter magasan álló betonkilátóból csodálhatjuk a város nyugati részét és a Jakab-hegy tömbjét.

A Tubes-gerinc déli oldalában húzódó sziklagyep és karsztbokorerdő fokozottan védett növényvilágát a turistaút mentén felállított információs táblákról ismerhetjük meg. Tavaszi, nyári kirándulásinkon a számos orchidea faj mellett megpillanthatjuk a turbánliliom, és a nagyezerjófű pompázó virágait is.

Innen tovább emelkedik utunk, mígnem a Tubes 611 méter magas csúcsára érkezünk. Ezen a helyen áll a 2001-ben újjáépített János-kilátó, ahonnan a Mecsek körpanorámájában gyönyörködhetünk. Tiszta időben innen, illtetve a tévétorony is kilátójából megpillanthatjuk az orfűi tórendszer csillogó vízfelületét, de a Villány-hegység vonulata, és a horvátországi Papuk-hegység tömbje is jól kivehető. Tiszta időben akár a Badacsonyig ellátni.

A hegyről lefelé vezető útnak válasszuk a szerpentinező P▲ jelzését, mely szép erdei környezetben vezet le minket a Lapisra. Az országút mellett, fenyőfák árnyékéban találjuk a Mecsek hét kőzetéből épült, és a hét magyar törzs szövetségét jelképező Erdész emlékművet. A Lapisról fél tucat turistaút ágazik szét a szélrózsa minden irányába. Mi a műúton átkelve már a Z▲ jelzését követjük, melyen mintegy ötszáz méter után elérjük a Sós-hegy római őrtoronyra emlékeztető kilátóját (486 m). Szép kilátás nyílik róla Pécs nyugati városrészére, a Jakab-hegyre és az Orfűi-tóra. Lefelé haladva rátérünk a Z+ szerpentinösvényére (a balra tartó ösvényre, mert a jobbos visszavisz Lapisra), és hamarosan a Remete-rét közkedvelt pihenőhelyére érkezünk.

A tisztásról a Szentkút felől érkező P jelen balra indulunk tovább. A daindoli völgyeket keresztező hangulatos parkerdei úton kígyózva közel öt  kilométeres gyaloglás után érkezünk a Mandulásba, ahonnan a 34-es buszjárattal térhetünk vissza a városba.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • A 33-as buszról a Tettye Tér megállónál szálljunk le! Ide a pécsi vasútállomásról induló 33-as járattal érkezhetünk.

Getting there

 • A S jelzés kb. 60 méterrel a buszmegálló után, az Irma úton kezdődik.

Parking

 • Parkolási lehetőség a Tettye téren korlátozottan, a KRESZ szabályainak megfelelelően van.

Coordinates

DD
46.087728, 18.236978
DMS
46°05'15.8"N 18°14'13.1"E
UTM
34T 286394 5107506
w3w 
///helping.stores.weekends
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Author’s map recommendations

 • A Mecsek turistakalauza

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.8
(5)
József Gazder
April 05, 2021 · Community
Április 4-én voltunk, napsütés-hóesés-eső váltotta egymást. Csodálatos panoráma, rengeteg medvehagyma, éledező természet.
Show more
A csodálatos kék ég
Photo: József Gazder, Közösség
Sípálya hó nélkül
Photo: József Gazder, Közösség
Pihenés medvehagyma között
Photo: József Gazder, Közösség
Csodálatos panoráma
Photo: József Gazder, Közösség
A természet szépségei
Photo: József Gazder, Közösség
Show all reviews

Photos from others

+ 5

Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
12.1 km
Duration
3:35 h
Ascent
475 m
Descent
344 m
Highest point
609 m
Lowest point
242 m
Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Botanical highlights Insider tip Linear route Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp