Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here Copy route
Embed
Fitness
Hiking Trail

Panoráma a Közép-Mecsek kilátóiból

· 2 reviews · Hiking Trail · Pannonien · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Tettye fölé magasodó Balázs-pihenő sziklakilátója
  / A Tettye fölé magasodó Balázs-pihenő sziklakilátója
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A tv-torony Pécs és a Mecsek jelképévé vált
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Erdész emlékmű a Lapison
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bertalan-sziklára épült Flóra-pihenő
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A tv-torony a Flóra-pihenőtől
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Flóra-pihenőtől
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A majom kosbor virágai a Flóra-pihenő sziklagyepét díszítik
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A János-kilátó a Tubesen
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátó a Kis-Tubesen
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagyezerjófű a Tubes sziklagyepeiben érzi jól magát
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A római őrtoronyra emlékeztető Sós-hegyi kilátó
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kis-Tubes kilátója, háttérben a Jakab-hegy
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ködbe burkolózó mecseki táj a Tubesről
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Orfűi-tó a János-kilátóból
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Sós-hegy kilátójának kupolája a Tubesről
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 12 10 8 6 4 2 km

Kirándulásunk során felkapaszkodunk a Pécs fölé magasodó Parkerdő legmagasabb pontjaira, és a csúcsokon, sziklapárkányokon álló kilátókból csodáljuk meg a közeli és távoli vidék páratlan panorámáját. A misinai tv-toronyból és a tubesi János-kilátóból a Villányi-hegység vonulata és a horvátországi Papuk-hegység hatalmas tömbje is szépen kirajzolódik, de tiszta időben akár a Badacsonyig is ellátni.

open
moderate
12.1 km
3:35 h
475 m
344 m

Turista elődeinknek köszönhetően a Mecsek számos pontján épült kilátó az elmúlt száz esztendő folyamán. A hegység központi, parkerdei területén nagy a „kilátósűrűség”, így ezen a túrán hat különböző helyről csodálhatjuk meg a tájat.

A Tettye fölötti sziklákon álló Balázs-pihenő, a Bertalan-sziklára épült Flóra-pihenő kilátója, a misinai tv-torony, a Kis-Tubes betonkilátója, az újjáépült tubesi János-kilátó és a római erődre emlékeztető Sós-hegyi-kilátó páratlan panorámával, feledhetetlen élményekkel kecsegtet minket.

Kirándulásunkon olyan botanikai ritkaságokat rejtegető sziklagyepek, karsztbokorerdők mellett megyünk el, ahol kora tavasztól őszig számos védett és ritka növény bontja szirmait.

Author’s recommendation

 • A Tettyén található Pintérkert, a mésztufabarlang, a Havi-hegyi templom és a Tettye téri romok akár egész napos programot is biztosíthatnak a kirándulók számára. Így érdemes ezek felfedezését egy másik napra tervezni.
 • A misinai tv-torony csak belépőjegy ellenében látogatható, de érdemes a 70 méter magas kilátószintre felliftezni, ahonnan lélegzetelállító panorámában gyönyörködhetünk.
 • A Mecsek ugyan bővelkedik forrásokban, de ezen a gerinctúrán nem érintünk egyetlen forrást sem, ahol megtölthetnénk kulacsainkat, így érdemes több vizet vinnünk magunkkal.
outdooractive.com User
Author
Nándor Müller
Updated: September 24, 2018

Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Tubes, 609 m
Lowest point
242 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Start

Pécs, Tettye (242 m)
Coordinates:
Geographic
46.087728, 18.236978
UTM
34T 286394 5107506

Destination

Mandulás

Turn-by-turn directions

 Itiner

 •  A Tettye-Dömörkapu-Misina-Tubes útvonalon a S jelzés lesz a kalauzunk.
 • A Tubesen jelet váltunk, és a P▲ jelzésén sétálunk le a Lapisra.
 • A Lapistól a Z▲ jelzést követve érkezünk a Sós-hegyi kilátóhoz.
 • A Sós-hegy oldalában jelet váltunk, és a Z+ bal oldali ágán lesétálunk a Remete-rétre.
 • A Remete-rétről a P jelzésén érkezünk a Mandulásba.

A túra részletes leírása

A Tettye fennsíkjának északkeleti sarkából indulunk a S jelzést követve. Túránk legelején rögtön kitérőt teszünk első kilátóhelyünkhöz. A korláttal elválasztott úton balra tartunk, és a sziklába vájt lépcsőkön igen meredeken kapaszkodunk felfelé. Az alattunk egyre mélyülő Tettye-katlan és a város panorámája tárulkozik elénk. Hamar felérünk a sziklatetőn álló pihenőhöz, ahol a kilátás minden fáradozásunkért kárpótol minket.

Visszatérünk jelzésünkhöz, és az Irma úton megyünk felfelé. A sétaút Hamedli Gyula hagyatékából épült, fiatalon elhunyt feleségéről nevezték el. A folyamatosan emelkedő parkerdei úton előbb elmegyünk a Lenkei-pihenő, majd a Hamedli-pihenő mellett, így érkezünk a Dömörkapuhoz. A valaha szebb napokat látott Vidámpark keleti oldalában található a Flóra-pihenő kilátója, ahová jelzetlen úton, néhány perces sétával juthatunk el. A kilátót 1893-ban építették a 404 méter magasan álló Bertalan-sziklára. A pihenő környékén húzódó meredek sziklagyep számos ritka és védett növényfajnak nyújt kiváló életteret. Ismertető tábla mutatja be őket, de a meredek, keskeny ösvényeken sétálva magunk is megcsodálhatjuk szépségüket.  Egy kis csokor a növényritkaságokból: tavaszi hérics, majomkosbor, leánykökörcsin, vitézvirág, hogy csak néhányat említsünk. Ne térjünk le az ösvényekről és semmilyen virágot ne szakítsunk le!

A turistautak kereszteződéséből mi továbbra is a S jelzést követjük, és a Ptacsek-pihenő mellett indulunk felfelé a régi szánkópályán. Az egyre meredekebb, sziklás, kígyózó ösvényen elhagyjuk a sífelvonó épületét, így érkezünk az 535 méter magas Misina-tetőre. A Tettyétől idáig közel 300 méter szintet gyűrtünk le, a tévétorony 70 méter magas körkilátójába viszont már lift „repít fel” minket.

A torony tövében található étterem helyén állt az 1908-ban átadott Kiss József-kilátó. Nevét a Mecsekért tett munkássága elismeréseként Kiss Józsefről, a Mecsek Egyesület egyik alapító tagjáról kapta. A tévétorony építésekor lebontották. A volt kilátó bejárata feletti névtábla a Zsolnay Gyárban készült, ma a torony nyitott kilátószintjén található.

Az 1973-ban átadott pécsi tévétorony a maga 197 méterével - az adótornyokat és néhány kéményt leszámítva - hazánk legmagasabb épülete. Mára a Mecsek és Pécs jelképévé vált.

A pazar kilátás után „újra a földön” követjük jelzésünket. Átmegyünk az országúton, majd a parkerdei úton felfelé sétálva hamarosan elérjük a Rotary-körsétány elágazását. Innen néhány perces gyaloglás után balra megpillantjuk a Kis-Tubesre vezető ösvényt, ahol az 577 méter magasan álló betonkilátóból csodálhatjuk a város nyugati részét és a Jakab-hegy tömbjét.

A Tubes-gerinc déli oldalában húzódó sziklagyep és karsztbokorerdő fokozottan védett növényvilágát a turistaút mentén felállított információs táblákról ismerhetjük meg. Tavaszi, nyári kirándulásinkon a számos orchidea faj mellett megpillanthatjuk a turbánliliom, és a nagyezerjófű pompázó virágait is.

Innen tovább emelkedik utunk, mígnem a Tubes 611 méter magas csúcsára érkezünk. Ezen a helyen áll a 2001-ben újjáépített János-kilátó, ahonnan a Mecsek körpanorámájában gyönyörködhetünk. Tiszta időben innen, illtetve a tévétorony is kilátójából megpillanthatjuk az orfűi tórendszer csillogó vízfelületét, de a Villány-hegység vonulata, és a horvátországi Papuk-hegység tömbje is jól kivehető. Tiszta időben akár a Badacsonyig ellátni.

A hegyről lefelé vezető útnak válasszuk a szerpentinező P▲ jelzését, mely szép erdei környezetben vezet le minket a Lapisra. Az országút mellett, fenyőfák árnyékéban találjuk a Mecsek hét kőzetéből épült, és a hét magyar törzs szövetségét jelképező Erdész emlékművet. A Lapisról fél tucat turistaút ágazik szét a szélrózsa minden irányába. Mi a műúton átkelve már a Z▲ jelzését követjük, melyen mintegy ötszáz méter után elérjük a Sós-hegy római őrtoronyra emlékeztető kilátóját (486 m). Szép kilátás nyílik róla Pécs nyugati városrészére, a Jakab-hegyre és az Orfűi-tóra. Lefelé haladva rátérünk a Z+ szerpentinösvényére (a balra tartó ösvényre, mert a jobbos visszavisz Lapisra), és hamarosan a Remete-rét közkedvelt pihenőhelyére érkezünk.

A tisztásról a Szentkút felől érkező P jelen balra indulunk tovább. A daindoli völgyeket keresztező hangulatos parkerdei úton kígyózva közel öt  kilométeres gyaloglás után érkezünk a Mandulásba, ahonnan a 34-es buszjárattal térhetünk vissza a városba.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • A 33-as buszról a Tettye Tér megállónál szálljunk le! Ide a pécsi vasútállomásról induló 33-as járattal érkezhetünk.

Getting there

 • A S jelzés kb. 60 méterrel a buszmegálló után, az Irma úton kezdődik.

Parking

 • Parkolási lehetőség a Tettye téren korlátozottan, a KRESZ szabályainak megfelelelően van.
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Author’s map recommendations

 • A Mecsek turistakalauza


Questions & answers

Ask the first question

Got any questions regarding this content? You can ask them here.


Reviews

4.5
(2)

Photos from others


Status
open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
12.1 km
Duration
3:35h
Ascent
475 m
Descent
344 m
Round trip Scenic Cultural/historical value Refreshment stops available Botanical highlights Insider tip Healthy climate

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • New Point
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.