Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here
Embed
Fitness
Hiking Trail

Oroszlán a kecske előtt

· 21 reviews · Hiking Trail · Budai-hegyek · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Der Löwen-Fels im Frühling
  / Der Löwen-Fels im Frühling
  Photo: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Oroszlán-szikla
  / Oroszlán-szikla
  Photo: Richárd Kállai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Oroszlán-szikla, 1941-ben. Itt még egyben - az oroszoknak útban volt, ezért lerobbantották a fejét.
  / Oroszlán-szikla, 1941-ben. Itt még egyben - az oroszoknak útban volt, ezért lerobbantották a fejét.
  Photo: ismeretlen, ismeretlen
 • Árpád lookout tower
  / Árpád lookout tower
  Photo: Pilisi Parkerdő Zrt.
 • Kilátás a Kecske-hegy szikláiról
  / Kilátás a Kecske-hegy szikláiról
  Photo: Richárd Kállai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Rálátás a Kecske-hegyre
  / Rálátás a Kecske-hegyre
  Photo: Richárd Kállai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Glück Frigyes úti sziklaoltár
  Photo: Richárd Kállai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Kecske-hegy szikláiról
  Photo: Richárd Kállai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Magas gubóvirág
  Photo: Richárd Kállai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Apáthy-szikla és a Látó-hegy a Kis-hárs-hegyi Makovecz Imre-kilátóról
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Kecske-hegy szikláiról
  Photo: Richárd Kállai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szemben az Erzsébet-kilátó
  Photo: Richárd Kállai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kőkapu az Apáthy-szikla felé haldva
  Photo: Richárd Kállai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Apáthy-szikla
  Photo: Richárd Kállai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás az Apáthy-szikláról
  Photo: Richárd Kállai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bunker az Apáthy-szikla tetején
  Photo: Richárd Kállai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kecske-sziklák a Kis-hárs-hegyi Makovecz Imre-kilátóról
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Der Löwen-Fels an einem kühlen,nebligen Tag
  Photo: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 600 m km 1 2 3 4 5 Kecske-sziklák

A könnyed túra során lajstromozzuk a főváros budai oldalára nyíló nagyszerű panorámákat: az Árpád-kilátót, a Glück Frigyes út egyes pontjait, a Kecske-hegyet és az Apáhty-sziklát. Közben pedig széles, hangulatos erdei sétányokon, a budapesti természetjárás történelmi útvonalain gyalogolunk.

open
easy
5.7 km
1:45 h
154 m
154 m

A rövid útvonal családosok számára is kiváló választás, hiszen sok pad, pikniklehetőség mellett akad itt játszótér, és az erdei környezet is bővelkedik a gyermekek számára is izgalmas elemekben. Ilyenek például a kilátóhelyek, a mászásra csábító sziklaformációk, de éppenséggel a változatos farengeteg is. Mindezt pedig széles sétányokon, kihívások nélkül járhatjuk végig minimális szintemelkedéssel.

A Budai-hegység úgy része a fővárosnak, hogy egyszerre nyújt életteret és a természetben töltött kikapcsolódás lehetőségét az itt élők, illetve az ide látogatók számára. Közvetlenül a házak és utcák mellett zegzugos, kiemelkedően változatos erdők fedik az ország egyik leglátványosabb formakincsű hegységének lejtőit. Számtalan sziklatorony, meredély, fehérlő orom pettyezi a budai tájat, felkeresésüket pedig emlékezetes panorámák hálálják meg. Ráadásul a táj rekreációs szerepére tekintettel a Budapest szövetébe benyúló hegyeken hosszú évtizedek óta nem jellemző a nagyüzemi erdőgazdálkodás, a gazdasági szemlélet háttérbe szorult - ezért sok helyen kivételesen buja, változatos kor- és fajösszetételű erdők borulnak az ösvények fölé.

Túránkon a város és a természet találkozásának zónájában maradunk, és alig kapaszkodunk magasabbra, hogy az erdőszéli Árpád-kilátóból letekintsünk a háztengerre, valamint a Duna szalagjára. Évszázados sétányon, évmilliós sziklák között követjük a Kecske-hegy oldalát, hogy aztán furcsamód még lejjebb ereszkedve ismét a város fölé toppanjunk. Az Apáthy-szikla városba ékelődött, impozáns meredélyéről kerítés mentén érjük el a Nagybányai utat. Végül már a kanyargós, meredek utcán térünk vissza a startpontra.

Author’s recommendation

 • Ha kevesellnénk a túrát, akkor fűzzük össze a utunkat más környékbeli rövid sétával. Átsétálhatunk például Mátyás király vadaskertjén, vagy szétnézhetünk a hármashatár-hegyi reptér rétjén is, mely kiváló piknikezőhely.

Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
371 m
Lowest point
219 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Az Apáthy-szikla meredélye csúszásveszélyes lehet, itt körültekintően mozogjunk, és tartsuk szemmel a gyerekeket!

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Start

Nagybányai út, a 11-es busz végállomása (277 m)
Coordinates:
Geographic
47.533695, 18.993398
UTM
34T 348975 5266425

Destination

Nagybányai út, a 11-es busz végállomása

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A buszvégállomástól sétáljunk az erdő felé az úton, mígnem kicsivel lejjebb megérkezik keresztben a Z jelű ösvény.
 • A Z jelzésen jobbra indulunk, és azt követjük az Árpád-kilátóig.
 • A kilátótól a K jelzés követjük, mely balra kanyarodik.
 • A Határnyereg útcsomópontjából balra, visszafelé indulunk más jelekkel együtt futó Z↺ jelű turistaúton.
 • Éppen mielőtt a 11-es busz végállomásához érnénk, ismét keresztez a Z jelzés, melyet jobb felé követünk.
 • A Z jelzésen érintjük az Apáthy-sziklát, mely után a városszélen balra, fölfelé indulunk a Nagybányai úton. Ez vezet vissza a buszmegállóhoz.

A túra részletes leírása

Évszázados sétányokon

A fák közé fúródó autóútról jobbra fordulunk a Z jelzés ösvényére, melynek első méterei tartogatják a legnagyobb kihívást. De a kaptató rövid, az út kiszélesedik, és éles jobbkanyarral enyhén emelkedő szakaszra érünk. A sűrű erdő eltakarja előlünk az épített környezet magasra kúszott határát, pedig a 19. század végén, amikor ezek a sétányok épültek, kopasz hegyoldalak fogadták az erre kirándulókat. Mi sem árulkodik erről jobban, mint a jobbra látható, kőből rakott kilátóterasz, melynek állapota mára leromlott, de egykor panorámás pihenőhelyként szolgált. Most csak a fák ágai közti szűk folyosón tűnik fel a János-hegy kerekded sziluettje.

Rövidesen balkanyart vesz az út, és az Árpád-kilátóhoz emelkedik göcsörtös talajú ösvényünk. A kecses, mégis várszerű épületet 1929-ben emelték, amire az anyagi fedezetet Glück Frigyes szállodatulajdonos biztosította, akinek a jános-hegyi kilátót is köszönhetjük. Eredetileg nádtető fedte a teraszt, melyről mélyen belátunk Budapestre, és nagyszerűen kirajzolódik a Duna kanyarja, melyre a Budai-hegység kényszeríti a folyót. Feltűnik a Citadellával ékesített Gellért-hegy és a budai vár is, a perspektíva érdekessége, hogy ezekre lefelé nézhetünk, hiszen magasabban állunk náluk.

Kecskék és oroszlán

A K jelzésen folytatjuk kirándulásunkat bal felé, és hamarosan egy kis rétet keresztezünk. Az erdei focipálya és pihenőhely jó eséllyel megállásra bírja a gyerekeket. Egy völgyfőt kerülünk, egyre sűrűbb, jól záró lombkornájú erdőben - nehéz elképzelni, hogy egy másfél milliós városban járunk, és alig pár száz méterre már házak sorakoznak. Meredekké válik a hegyoldal, és jobb kéz felől sziklák hasítanak az erdő szövetébe. A formáció a Kecske-sziklák nevet viseli, és jócskán széttöredezett dolomitfalat alkotnak.

A Glück Frigyes utat tapossuk egyébként, melynek következő látványos alakzata erősen kötődik a turistatság századfodulói mecénásához: az Oroszlán-szikla a Kecske-sziklák egy „elszabadult" darabja, melyet Glück Frigyes faragtatott kőoroszlánná. Fantáziánkat segítségül hívva ismét oroszlánná véshetjük, ugyanis a korábbi forma fejét 1945-ben (más források szerint '46-ban) lerobbantották. (Állítólag azért, hogy az orosz járművek elférjenek tőle.) Oldalában egészen addig egy márványtábla hirdette Trianon revízióját.

Kisvártatva a Határnyeregbe érkezünk, mely a főváros és Hidegkút választóvonalát jelölte - erre egy határkőoszlop is emlékeztet a közelben. Balra, visszafelé indulunk a Z↺ jelzésen nekiiramodva. Enyhén ereszkedünk a Görgényi út végéig, ahol piknikezőhely és az „erdei macis játszótér" kínál megállási lehetőséget hangulatos, fenyveses környezetben. A fenyvesek természetesen nem a Budai-hegység természetes lakói, hanem a 19. századi kopárfásítások maradványai: a kopasz, letermelt hegyoldalakon, és a filoxéravészben elpusztult szőlők helyén fenyőültetéssel kötötték meg a lemosódó talajt.

Sziklák hátán

A turistaút visszaterel a Nagybányai út közelébe, és elérjük a pontot, ahol az első métereken ráfordultunk a Z jelzésre. Csakhogy most a másik ágat választjuk, ezúttal jobbra tartunk. (Ugyan vissza is térhetünk a buszfordulóhoz, de akkor kimarad az útvonal leglátványosabb része.) A Vaskapu-hegy oldala geológiai különlegességek sorát tárja fel. Egy ponton a Kőkapu magasodik fölénk: a markáns sziklaátjáróban talán a Budai-hegység legidősebb barlangjának egy szakasza tárulhatott fel, melyet korábban kaolinitosodott vulkáni törmelék (tufa) töltött ki. (A lilás-bíboros szín a kaolinit és a vastartalmú hematit eredménye.) A színes sziklakaput gyakran zsongják körül gyerekek, anyaga miatt kiváló mászóhely számukra.

A turistaút a dolomitpárkányon halad tovább, látványos kilátás tárul fel a korlát mögött. Balra, a tetőn világháborús bunker maradványa ül, jobbra pedig megjelenik az Apáthy-szikla félelmetes orma. A meredély olyan élesen szökik föl a hegyoldalból, hogy a sziklás környezetet meg sem kísérelték beépíteni, ezért a város szerencsére csak körbenőni tudta. A tetején álló vasoszlop mérési célokat szolgált - mellé kisétálva lélegzetelállító panoráma kerül elénk. Szemben a János-hegy és a Széchenyi-hegy zöld háta emelkedik, és a hegyek közt a belváros felé is folyosó nyílik. Jobbra a Nyéki-hegy, és az alatta mélyülő Hűvös-völgy mutatkozik.

Kirándulásunk végén egy kerítés mentén érkezünk a Nagybányai út kanyarjához, melyen balra, fölfelé kaptatva, mintegy 10-15 perc sétával ismét a 11-es busz végállomásán állhatunk.

Public transport

Public transport friendly

 • A Batthyány térről induló 11-es autóbusszal érhetjük el a kezdő- és egyben végpontot, melyről a Nagybányai út végállomáson kell leszállni, ami pár méterre található túránk kezdőpontjától.

Getting there

 • A túraútvonal a buszmegállótól indul: a forduló felé, az erdőt célozva kell az úton sétálnunk, mígnem azt pár méterrel lejjebb keresztezi a Z jelzésű ösvény. Ezen kell jobbra startolnunk.
 • A túra végén a buszmegállóba jutunk vissza.

Parking

 • A Törökvész út végén érdemes megállni.
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Budai-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

 • Bármely Budai-hegység térkép


Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

4.8
(21)
Andrea Csányi Dienes
October 12, 2019 · Community
Kellemes, könnyű túra. Az utolsó kis hurkot semmiképp nem szabad levágni, ő Az Apáthy-szikla és az addig vezető út a legszebb a túrán.
show more
2019. október 12., szombat 18:06:07
Photo: Andrea Csányi Dienes, Közösség
2019. október 12., szombat 18:06:49
Photo: Andrea Csányi Dienes, Közösség
2019. október 12., szombat 18:07:03
Photo: Andrea Csányi Dienes, Közösség
2019. október 12., szombat 18:07:17
Photo: Andrea Csányi Dienes, Közösség
2019. október 12., szombat 18:07:35
Photo: Andrea Csányi Dienes, Közösség
2019. október 12., szombat 18:08:20
Photo: Andrea Csányi Dienes, Közösség
Árpád Demeter
October 06, 2019 · Community
Tömegközlekedéssel is jól megközelíthető, kellemes túra útvonal.
show more
Done at September 29, 2019
Photo: Árpád Demeter, Community
Photo: Árpád Demeter, Community
Photo: Árpád Demeter, Community
Photo: Árpád Demeter, Community
Photo: Árpád Demeter, Community
Photo: Árpád Demeter, Community
Photo: Árpád Demeter, Community
Photo: Árpád Demeter, Community
Photo: Árpád Demeter, Community
Photo: Árpád Demeter, Community
Tamás Híves
September 11, 2019 · Community
Kellemes, könnyű és rövid túra, szépen kiépített, néha kicsit túl, kevésbé vadonszerű. Sok turista és néha elszáguldó biciklis, azonban érdemes bejárni e közeli kirándulást, szép gondozott erdő, csodás kilátás. Kisgyerekeseknek "macis" játszótér.
show more
Done at September 11, 2019
Photo: Tamás Híves, Community
Photo: Tamás Híves, Community
Show all reviews

Photos of others

+ 29

Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
5.7 km
Duration
1:45 h
Ascent
154 m
Descent
154 m
Public transport friendly Loop Scenic Family friendly Cultural/historical value Insider tip Geological highlights Healthy climate

Statistics

: h
 km
 m
 m
Highest point
 m
Lowest point
 m
Show elevation profile Hide elevation profile
For changing the range of view, push the arrows together.