Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Nyúlcipővel a főváros határában a Hármashatár-hegy sétányain

· 1 review · Hiking Trail · Budai-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Tágas panoráma nyílik a Kilencfától (egykori hangár) az északi peremhegyekre
  / Tágas panoráma nyílik a Kilencfától (egykori hangár) az északi peremhegyekre
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nemzetközi repülési útvonal látható nyoma a Hármashatár-hegy felett
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Komfortos pihenőhely a Pálvölgyi úton, a Fenyőgyöngye felett
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vegyes bokros erdő az Újlaki-hegy alatt, a hármashatárhegyi repülőtér szélén
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 14 12 10 8 6 4 2 km Kötők padja kilátóhely Kálvária-hegy (Pesthidegkút) Guckler-szikla
A Hármashatár-hegy tömbjét kerüljük egészen a pesthidegkúti kálváriáig, amely a környék legimpozánsabb körpanorámáját kínálja. A Budai-hegység északi peremén haladunk, így déli irányban a hegység nagy részére rálátunk, míg észak felé a Pilis vonulatán tekinthetünk végig a tágas Pilisvörösvári-medence túloldalán. A túránkkal követett kényelmes szintút a futók kedvelt gyakorlópályája, ahol mi is nyúlcipőt húzhatunk, és kellemes erdőkben, remek kilátásokkal fűszerezve magunk mögött hagyhatjuk a várost.
Open
easy
Distance 15.4 km
4:25 h
309 m
310 m
399 m
289 m

Buda északi határában a Hármashatár-hegy és a folytatólagos gerinc természetes sáncként védi a fővárost. Stratégiai jelentőségét a hegytetőn magasodó adótornyok és az egykori légvédelmi hangárok mutatják. Azonban a fővárosból a természetbe vágyóknak is támaszpontjuk ez a vidék: erdőgazdasági útjain tömegek futnak, kirándulnak minden nap. Az itteni utak alapjait, az erdőgazdálkodást egy újabb, természetközpontú szemlélettel átitatva Guckler Károly teremtette meg, aki a meredek hegyoldalakat szintutakkal tette hozzáférhetővé, hogy tervezett újratelepítéseket végezhessenek a Budapest melletti erdőkben. A befektetett energia gyümölcsét azóta generációk szüretelték erdészektől a természetben kikapcsolódni és mozogni vágyókig.

Kismamáktól az élsportolókig róják itt a kilométereket a főváros felett. A legemlékezetesebb Balczó András futása volt a Hármashatár-hegy budakeszi oldalán, amikor 1969-ben hatodik világbajnoki aranyérmét szerezte meg öttusázóként több tízezer ember személyes biztatása mellett. Futása, ahogy edzésmunkája és egész élete példa értékű - de nem az elért eredmények, mindinkább a mögötte rejlő lelkierő és éleslátás tekintetében. Ahogy a város zaját elhagyva a Kálvária tömbjére felkapaszkodunk, mi is megtapasztalhatjuk ezt a lelki békét, amit a hosszú utak küzdelmei nyitnak bennünk. Akár futunk, túrázunk, vagy az új erdők "magvait" ültetjük,  remek helyszín a Hármashatár-hegy körüli szintutak szövevénye, amit az előttünk járt nagyok megteremtettek.

Author’s recommendation

 • A környék rengeteg ösvénnyel és jelzett úttal bővelkedik, így számtalan lehetőségünk van módosítani az útvonalat. Érdekes kitérő a K jelzésről a S jelzésen felkapaszkodni a remek kilátást kínáló Újlaki-hegyre, illetve visszafelé a Hármashatár-hegyen át a másik oldalra kitekintő Guckler Károly-kilátót érintve haladni a K jelzésen.
 • Amennyiben tömegközlekedéssel vagyunk és hosszúnak ítéljük a túrát, úgy Solymár felé is leereszkedhetünk a Kálvária-hegyről, és a Szarka-várat, illetve a szurdokvölgyet is útba ejthetjük.
 • Az útvonal jelentős része kedvelt futópálya. Célunk a túrázás mellett némi támpontot nyújtani a terepfutást kipróbálni vágyóknak, amit igényeinknek és állóképességünknek megfelelően variálhatunk. Az útvonal végén, a visszavezető szakaszon a távval a terep is némileg nehezebbé válik. A Kálvária-hegy, illetve a Szarvas-hegy északi oldala meredek, néhol sziklás, így ezt már nagyobb tapasztalattal rendelkezőknek ajánljuk.

 • Az időjárásnak megfelelően változtathatjuk a bejárás irányát. A Kálvária-hegy felé a gerincen napos oldalon haladunk, míg visszafelé árnyas északi oldalban harántolunk.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: May 06, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
399 m
Lowest point
289 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Rest Stop

Fenyőgyöngye vendéglő

Safety information

 • A Csúcs-hegy mögötti S jelzés keskeny ösvényen halad a meredek, északi hegyoldalban. Sáros, esős időben, de különösen télen, havas, jeges útviszonyok mellett kellő óvatossággal oldalazzunk! Ha veszélyesnek ítéljük az útviszonyokat, a Virágos-nyeregig a már megtett gerincszakaszon is visszasétálhatunk.

Start

Budapest III. kerület, Fenyőgyöngye buszmegálló (291 m)
Coordinates:
DD
47.540304, 19.006442
DMS
47°32'25.1"N 19°00'23.2"E
UTM
34T 349975 5267134
w3w 
///hurls.receive.faster

Destination

Budapest III. kerület, Fenyőgyöngye buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A Fenyőgyöngyétől a K jelzésen indulunk déli irányba.
 • Alig pár száz méterre az első kanyarnál továbbmegyünk egyenesen a jelzetlen dózerúton, ami a Szépvölgyi erdészház mögött csatlakozik a Z jelzéshez.
 • A Z jelzésen a Kecske-hegyet kerülve a Hármashatárig túrázunk.
 • A Hármashatártól a Gyöngyök útja zarándokút jelzését követve haladunk szintben az Újlaki-hegy alatt, aminek túloldalán már a S jelzéssel együtt haladunk a Virágos-nyeregig.
 • A Z jelzésen kerüljük meg a Csúcs-hegyet, aminek túloldalán Budapest határától a gerincen a P kerékpáros jelzés navigál.
 • A Szarvas-hegyen a S▲ jelzésen folytatjuk, ami felvezet a kálváriára, illetve visszafelé a Szarvas-hegy északi oldalába ereszkedik be, ahol csatlakozunk a S jelzéshez a Virágos-nyeregig.
 • A Virágos-nyeregtől az eddig követett szintúton folytatjuk a Z jelzésen, ami a Nagy-Farkas-toroknál Z+ jelzésként folytatja egyenesen tovább az Hármashatár-hegyi aszfaltútig.
 • Az út mellett kacskaringó ösvényen a K jelzésen ereszkedünk vissza a Fenyőgyöngyéhez.

A túráról részletesen

Szépvölgyi sétányokon; a Kecske-hegy keresztezése

A Fenyőgyöngyétől, a futók kedvelt starthelyéről indulunk a K jelzésen délnyugatnak, a Kecske-hegy irányába. Az első kanyarnál a jelzetlen ösvényen továbbmegyünk egyenesen a szépvölgyi erdészházhoz, ahol csatlakozunk a Z jelzéshez. Egy rövid emelkedő után kiérkezünk a hegytetőre az erdei tornapályára, ahonnan már enyhe hullámzással követjük le a Kecske-hegy gerincének lankás formáit.

Vegyes erdőkben haladunk. Az erdészeti szempontból értéktelen karsztbokorerdőket előszeretettel telepítették be erdeifenyvessel, ami a Budai-hegységben viszonylag elterjedt tájidegen fajta. A nemzeti parkkal egyetértésben ezeket a fenyveseket az utóbbi időben fokozott tempóban termelik ki. A gyér vízháztartású dolomitsziklás felszín ugyanis nem tud elég vizet megtartani a tekintélyes fáknak aszályos időszakokban, így azok legyengülnek, megbetegednek és kártevők áldozatává válnak.

A Kecske-hegy északi oldalában hangulatos rétet keresztezünk. A Hármashatár-hegy átjátszótornyai köszöntenek - ők lesznek körtúránk világítótornyai, hozzájuk tudjuk viszonyítani helyzetünket majd minden kilátóponton. Lankásan beereszkedünk a Határ-nyeregbe, a szövevényes úthálózat csomópontba, ahol nagy körültekintést igényel, hogy melyik irányban megyünk tovább.

Pesthidegkút határában, a Kálvária-hegy kilátópontján

Jobbra enyhén emelkedve indul a S jelzés és a Gyöngyök útja, ami hamarosan ketté is ágazik. A S jelzés komoly kaptatásba kezd az Újlaki-hegy kilátópontjához, így érdemesebb a gyöngyfüzért formázó zarándokúttal tartani, ami lankásan kikerüli a hegyet, és szintén lenyűgöző panorámát kínál a Hidegkúti-medencére, bár jóval alacsonyabbról. A szintút elhalad a siklórepülő hangár felett, ahonnan kitűnően belátjuk a túra további szakaszát, ahogy a Csúcs-, a Tök- és a Kálvária-hegy alkotta félköríves gerinc körülöleli Pesthidegkutat.

A hegylábi rétek túloldalán, a Mária-hegy északi oldalában csatlakozik a S jelzés, amivel közösen folytatjuk az oldalazást az erdő és a ligetes rét határán. A Vihar-hegyet megkerülve kiérünk a Virágos-nyereghez - az első lehetőséghez, ahol kényelmesen visszakanyarodhatunk a Fenyőgyöngyéhez a túra befejező szakaszát megtéve a Guckler Károly úton (így a táv harmadát megspóroljuk, bár a két legszebb kilátópontot is kihagyjuk).

Érdemes tehát tovább oldalazni a Virágos-nyeregből a Csúcs-hegy alatt a Z jelzésen, ami a Gercse nyaralói és gyümölcsöskertjei után hangulatos tölgyesben folytatja az oldalazást. A Csúcs-hegyi-nyeregben elérjük a főváros határát, amit régi faragott határkövek jeleznek. Innen a határvidéket kijelölő gerinc mentén haladunk a széles erdei úton. Sajnos a jelzés már alig látható; eredetileg P kerékpáros jelzés mentén haladunk a gerinc vonalán, a Tök-hegy és a Szarvas-hegy tetején. A közigazgatási határ egyben kőzethatár is: az eddigi dolomithegyeket itt egy sávban hárshegyi homokkő váltja fel, ami a lankásabb formavilág mellett a sziklák és törmelékük kavicsos, homokos jellegéből is látszik.

A Szarvas-hegy egyik mélyedésében bekapcsolódik jobbról a S▲ jelzés, amit majd visszafelé fogunk követni, de még egy szűk kilométert folytatjuk a gerincen utunk csúcspontjáig, a Kálvária-hegyig. A Szarvas-hegy tetejének göcsörtös tölgyfaligeteiben néhol feltárul a kilátás mindkét oldalra, de ez a facsoportok miatt behatárolt. Azonban a Kálvária-hegy bokros, dolomitsziklás tömbjén egyre jobban kinyílik a táj, körpanorámát kínál a hármas feszülettel domborodó csúcs.

Eddig megtett útvonalunk nagy részét belátjuk, ahogy a hegyek keskeny karéja körbefogja Pesthidegkutat. A főváros látványban meghatározó hegye, az adótornyokkal megtűzdelt Hármashatár-hegy uralja a panorámát masszív, erdős tömbjével. A medence túloldalán a Budai-hegység domborulatai hullámoznak a nyugati látóhatárig, míg határozott szintemelkedéssel a Pilis tömbje, bálnahátszerű mészkőtömege nyitja a sort a fehér sziklákkal hintett hegyvonulat felé északra, az Arany-hegyi-patak széles völgyén túl.

Oldalazás a Hármashatár-hegy északi részén

Visszasétálunk a S▲ jelzésen a Szarvas-hegyre, ahol a jelzést tovább követve beereszkedünk az északi oldalba. Itt kapcsolódunk a meredek lejtőn oldalazó S jelzéshez, ami szintező sétával visszavezet a Virágos-nyeregig. A becsatlakozás után közvetlenül sziklaborda keresztezi az útvonalat, ahol óvatos léptekkel kell a meredek, köves felszín párkányán haladnunk. A sziklataréj szép kilátást kínál a Szarvas-hegy északi oldalának erdőségére, a patakvölgy szántóira és a Pilisre. A Kevélyek és a Pilis tömbje között még Dobogó-kőt is felfedezhetjük. A Tök-hegy alatt hangulatos, mohás aljú bükköst keresztezünk, majd egy kisebb hullám után, a Csúcs-hegyet nagy ívben kerülve kapcsolódunk a Guckler Károly úthoz, amivel innentől túránk végéig haladunk közösen.

Közben a Virágos-nyeregnél jelzést vált a széles szintút; bár ugyanúgy a Guckler Károly úton haladunk, innentől a Z jelzés kísér. A főváros felé közeledve egyre forgalmasabb lesz a sétány: futók, gyerek- és nyugdíjas csoportok, kutyasétáltatók használják a rendkívül népszerű erdei sétányt. Az árnyas erdei utat nem véletlenül nevezték el Óbuda 20. század fordulóján élt és tevékenykedett erdészéről. Magát az út kialakítását is neki köszönhetjük, de a környező erdőállományhoz is nagyban hozzájárult. Bár a II. világháborúban nagyrészt fa nélkül maradt a hegyoldal a lakosság túlélési ösztönének eredményeképpen, de a természetközeli szemléletet, ahogy az erdők magvait is, ő hintette el a környéken.

A sétány hosszan kerülgeti az egyébként egyöntetű hegyoldal egyenetlenségeit. A legnagyobb kerülőt a Nagy-Farkas-torok bevágásánál teszünk, ahol a Z+ jelzésre térünk, de még mindig ugyanazon a szintúton. A kisebbik bevágás, a Kis-Farkas-torok után egyre sziklásabb lesz a hegyoldal és az út is. A felgyérülő bokorerdőről egyre határozottabban rálátni a városra, illetve a hegyoldal folyamatos közeledésével és fordulatával egyre hangosabbá, zsúfoltabbá válik az erdők alatti világ.

A hegy éles gerincénél a bokrok felé lépő kilátópontot alakított ki az erdészet, ahonnan navigációs tábla és látócsövek segítségével beazonosíthatjuk Óbuda jellegzetes épületeit. Végtelennek tűnő panelrengetegek között feltűnik a Duna ezüstös szalagja is, ami a belvárosba kanyarodva hidak füzére alatt tűnik el a Gellért-hegy mögött.

A gerinc után bekanyarodva keresztezzük a Hármashatár-hegyi út aszfaltcsíkját, és az utolsó szakaszon, immár a K jelzést követve leereszkedünk a Fenyőgyöngyéhez. A köves erdei út végig az aszfaltutat követi diszkrét távolságból, így ha a körülmények miatt kellemetlen lenne az ösvényen gyalogolni, ezt az utolsó szakaszt megtehetjük az aszfalton is.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Fenyőgyöngye megállóig utazunk a Kolosy térről a 65-ös BKK busszal.

Getting there

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda érkezik vissza.

Parking

 • A Fenyőgyöngye étterem előtti parkolóban, a buszfordulóban tehetjük le az autót közvetlenül a túra kiindulópontján.

Coordinates

DD
47.540304, 19.006442
DMS
47°32'25.1"N 19°00'23.2"E
UTM
34T 349975 5267134
w3w 
///hurls.receive.faster
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Equipment

 • Az időjárásnak megfelelő öltözet, kényelmes túracipő, enni- és innivaló, navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Gábor Lőrincz
November 01, 2021 · Community
Nagyon szép túra, szinte hihetetlen, hogy mindez itt van Budapest szomszédságában. A túra első fele nagyon népszerű, kutyasétáltatók és bringások is vannak szép számmal. Ha párosan vagy inkább magányosan szerettek túrázni, akkor ez nem a ti útvonalatok. Szerencsére a visszafelé tartó útvonal már nem olyan népes, itt viszont van egy hosszú, nagyon keskeny ösvény érezhető oldaldőléssel - tulajdonképpen egy kis szerpentin. A levelek vagy a hó alatt nem látszik a széle, figyelni kell, én három nagyot estem, a túrabotok sokat segítenek!
Show more
When did you do this route? November 01, 2021
Photo: Gábor Lőrincz, Community
Photo: Gábor Lőrincz, Community
Photo: Gábor Lőrincz, Community
Photo: Gábor Lőrincz, Community
Photo: Gábor Lőrincz, Community
Photo: Gábor Lőrincz, Community

Photos from others

+ 2

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
15.4 km
Duration
4:25 h
Ascent
309 m
Descent
310 m
Highest point
399 m
Lowest point
289 m
Public-transport-friendly Circular route Multi-stage route Scenic Cultural/historical interest Geological highlights Insider tip Summit route Dog-friendly Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp