Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Mogyoród és Fót közötti dombokon

· 4 reviews · Hiking Trail · Gödöllői-dombság · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Pipacsmező a Gyertyános oldalában
  Pipacsmező a Gyertyános oldalában
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 200 150 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Szent László-kilátó (Mogyoród) Szent László … Látogatóközpont
A hosszú, de kevés szintkülönbséget magába foglaló körtúrán a Gödöllői-dombság Mogyoród és Fót közötti térszínét járjuk be. A több kilátópontot is felfűző útvonalon történelmi emlékekkel, a Fóti-Somlyón pedig védett természeti értékekkel ismerkedünk.
Open
moderate
Distance 18 km
4:40 h
361 m
361 m
318 m
185 m

A Gödöllői-dombság az ország kevésbé felkeresett túrahelyszínei közé tartozik. A kirándulók egy része az alacsony átlagmagasság és a dombvidéki arculat miatt nem szán időt rá, mások talán azért kerülik el, mert a terület nagy része Budapest agglomerációjába tartozik, annak kedvezőtlen velejáróival. Pedig éppen a főváros közelsége, valamint könnyű és gyors megközelíthetősége az egyik ok, ami jó túracélponttá teheti a dombvidéket. Az igaz, hogy nem találunk öreg erdőket, sziklaszirteket, bővizű patakokat, mély völgyeket vagy markáns gerinceket, de helyettük feltűnően változatos, kevéssé látogatott, és a tapasztalt túrázó számára is számos érdekességet kínáló, sokoldalú vidéken járhatunk.

Az emberi tevékenység következtében a táj képe jelentősen átformálódott az eredetihez képest, ami a Gödöllői-dombság arculatának rendkívüli mozaikosságát okozza. A közép- és magashegyi túrákhoz képest itt sűrűbben változik a környezet, eltérő jellegű tájrészleteket keresztezünk. A turistautak részben gyéren jelzettek, ezért résen kell lennünk a helyes irány megtartásához, ami viszont azzal jár, hogy az átlagnál gyakoribb irányellenőrzés miatt hamar megismerjük a terepet. A jelzéshiányokat tetézi, hogy a ritkás turistaforgalom miatt az ösvények egy része kevéssé kijárt, és a jellemzően amúgy is dús cserje-, gyepszinttel rendelkező dombsági erdőkben időnként némi bozótharc árán tudunk csak továbbjutni.

Author’s recommendation

 • Mogyoródon rövid kitérőkkel megtekinthetjük a helyi védettséget élvező pincesort, valamint a Szent László-szobrot.
 • A Fáy présház szomszédságában a Vörösmarty kunyhó legendás épületét nézhetjük meg.
Profile picture of András Kisida
Author
András Kisida
Update: October 14, 2022
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
318 m
Lowest point
185 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 2.88%Dirt road 14.85%Forested/wild trail 58.58%Path 20.76%Road 2.91%
Asphalt
0.5 km
Dirt road
2.7 km
Forested/wild trail
10.6 km
Path
3.7 km
Road
0.5 km
Show elevation profile

Rest stops

Szent László Emlékhely és Látogatóközpont

Safety information

 • A Szent László-kilátó jelenleg felújítás alatt áll, látogatása tilos és balesetveszélyes!

Start

Mogyoród, HÉV állomás (és buszmegálló, valamint parkoló) (264 m)
Coordinates:
DD
47.596577, 19.271459
DMS
47°35'47.7"N 19°16'17.3"E
UTM
34T 370058 5272910
w3w 
///panels.umbrella.radio
Show on Map

Destination

Mogyoród, HÉV állomás (és buszmegálló, valamint parkoló)

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A HÉV állomástól a Z▲ jelzésen indulunk déli irányba, és a Gyertyános keresztezése után a Mogyoród, Dózsa György útig ezt követjük.
 • Jobbra fordulva a Z jelek mentén teszünk meg 70 métert, majd balra a Z◼ jelzésre váltunk a Fóti-Somlyó oldaláig.
 • A Z jelzésen folytatjuk utunkat, de 120 méter után balra, a Z▲ jelekre térünk, ami a Somlyó csúcsáig irányadó.
 • A csúcs mellett jobbra fordulva a Fóti-Somlyó Tanösvény KT jeleit követük a hegy délkeleti oldaláig.
 • Jobbra, a Z+ jelzésre váltva visszabaktatunk Mogyoródra.
 • Az Erdő utcában balra, a Z jelekre fordulunk, és visszatérünk a HÉV állomáshoz.

A túráról részletesen:

A Szent László-kilátóhoz

Kirándulásunk kiindulópontja a Mogyoródi HÉV megálló, ahonnan déli irányba indulunk a Z▲ jelzés mentén. Átkelünk az úttesten, majd a szemben kezdődő keskeny aszfaltúra lépünk. Két portát elhagyva máris vége a településnek; a szántóföld mentén enyhén emelkedve tartunk első állomásunk, a 1.5 km-re lévő Gyertyános (másik nevén: Mogyoródi-Somlyó) felé. A domboldal erdőségéből kikandikál a csúcsra épített Szent László-kilátó teteje, amely irányzékként segíti a tájékozódást. Egy derékszögű jobbkanyart elérve Kerepes házaira és a fölötte emelkedő Bolnoka-tetőre kapunk kilátást. Ahogy emelkedünk, egyre jobban tárulkozik fel a környező táj. Mogyoród háztetői színesednek a Fóti-Somlyó előterében, míg a messzeségben a Visegrádi-hegység, a Börzsöny és a Naszály jegecesedik. Egy kerítéssel övezett farmnál bal fordulóval letérünk az aszfaltról, és homokútra váltunk. Sorompót kerülünk, aztán pár perc menetelés után a tetőn álló míves kilátó előtti pihenőhelyhez jutunk. A 2001-ben átadott, Szent Lászlóról elnevezett tornyos épület Makovecz Imre tervei alapján készült. Alsó szintjén kápolnát alakítottak ki, benne a szent király faszobrával, míg nyitott emeleti része kilátóként funkcionál. Odafentről igen príma panorámában gyönyörködhetünk. A látóhatáron a Budai hegyektől a Pilisen, a Visegrádi-hegységen és a Börzsönyön át a Naszályon és Cserháton keresztül egészen a Mátráig nézhetjük a legmagasabb csúcsokat és gerinceket. A közelebbi térszínek közül szépen rálátni a főváros budai oldalára, felismerhetőek a különböző városrészek; Budapest látványnak előtérben a Hungaroring pályáját és lelátóit szemlélhetjük. Jól látszik Fóti-Somlyó hosszan elnyúló háta, és a Csomád fölötti tetők is szépen kirajzolódnak. A táj képéhez hozzáad a dombok tövében kanyargó M3-as autópálya látványa. Ebben az irányban könnyű beazonosítani a fóti templomot és a Megyeri-hidat is.

A kilátó jelenleg felújítás alatt áll, látogatása tilos és balesetveszélyes. Elkészülése 2022 nyarán várható.

Ereszkedés Mogyoródra 

A csúcsot a Z▲ jelzésű ösvényen hagyjuk el. Mogyoród központja innen 2.5 km, amit folyamatos ereszkedéssel, nyílt terepen haladva érünk el. Kezdetben a meredek domboldal bozótos, szűk csapásán süllyedünk, majd az aljában balra fordulunk a széles Panoráma utcán. A hamarosan betonlapokkal borítottá változó út lovarda mellett vezet el. Szemben rálátunk a Dunakanyar környéki hegyekre, visszanézve pedig a kilátót szemlélhetjük a dombtetőn csúcsosodni. Rövidesen elérjük Mogyoród szélső házait. Befordulunk a Dombóvári utcába, és ezen egészen az M3-as autópálya területét védő kerítésig megyünk le a kertes házak között. Az elágazásban bal fordulót véve 300 métert baktatunk az autópályával párhuzamosan a felüljáróig. Az eddigi csendességet időlegesen az alant száguldó autók zaja töri meg. Átkelve a falut kettéválasztó közlekedési folyosó fölött a Z▲ jelzés Mogyoród utcáin vezet tovább.

Rövidesen térhez érünk, amelyen dombocska emelkedik. Itt állt a török időkig az 1074-ben lezajlott mogyoródi csata emlékére alapított bencés apátság. Az ütközetben Géza és László Árpád-házi hercegek döntő győzelmet arattak a német császár által támogatott Salamon király felett. Az eseményről emlékmű tanúskodik a szépen parkosított helyszínen. A teret a Kiss Ernő utcán hagyjuk el, majd 500 m sétát követően a csinos, rendezett házak és udvarok között a falu központjába érkezünk. Ha időnk, kedvünk engedi, rövid kitérőkkel megtekinthetjük a helyi védettséget élvező pincesort, valamint a Szent László-szobrot. A majolika díszes gyaloghidat jobbra, a Z jelzésen kerüljük meg, keresztezzük a főutat, és a jobbra nyíló Rózsa utcában elindulunk fölfelé: ez már a Fóti-Somlyóra felé vezető Z◼ turistaút.

Irány a Fóti-Somlyó!

Hamarosan az aszfalt elvégződik, az utolsó porta melletti szűk ösvényen az erdőbe lépünk. A következő enyhén emelkedő szakasz dús vegetációjú akácosban vezet, ami nem könnyen engedi tovább a vándort. Félúton egy tripla távvezeték nyiladékában ugyan kijutunk az erdőből, de vendégmarasztaló cserjés-bozótosban küzdünk továbbra is a nehezen követhető ösvényen. Végül felérve a tetőszintre széles homokútba csatlakozunk. Következő állomásunk a Somlyó előtti Öreghegy teteje, amit jól járható, kényelmes kocsiúton érünk el puha homokban. Panorámaúton járunk: az elnyúló, kanyargós dombhát folyamatos kilátást biztosít a környékre és a távolabbi tájakra is. A közelben Fót, Dunakeszi és Göd épületei látszódnak, a Duna völgyén túl pedig Pomáz és Szentendre házai sorakoznak. A látóhatáron hosszan húzódnak a folyam túlparti hegységek. A Budai-hegyeknek az északi részeit látni, a Pilisből a Kevély és a Pilis-tető ismerhető fel, míg a Visegrádi-hegység tömbje a Kő-hegytől egészen a jellegzetes letörésű Vörös-kőig feltárulkozik. A gerincvonal mögött a Prédikálószék orma kandikál ki.

Z◼ jelzésű útvonalunk jobb oldalán legelők és lovardaépületek húzódnak, a kerítésekkel övezett területen szabadban tartott lovak néznek fel kíváncsian a turistára. A hátunk mögött az imént meglátogatott Gyertyános erdő borította kúpja vigyázza lépteinket. Igazán hangulatos részen haladunk most keresztül. A Fót feletti Öreghegy oldalát elérve gyengén emelkedni kezd az út, aztán a Fóti-Somlyó Természetvédelmi Terület határát jelölő táblánál egy erdőfoltba lépünk. Túloldalától nyílt terep következik, ezért feltárul a panoráma. A környéki települések mellett a Margitára látunk rá, a látóhatáron pedig a Cserhát és a szlovákiai Kárpát-vonulatok sejlenek fel a párában. A jobbról érkező ösvényen a Mogyoródról feljövő Z+ jelzés csatlakozik: erre fogunk túránk utolsó szakaszán leereszkedni. Hétvégi telkek kerítései, házai mellett sétálunk, majd pár perc múlva egy útszéli padhoz és tájékoztató táblához érünk. Itt érdemes leülni és a kilátóponton létesített pihenőhelyen lazítani kicsit, valamint gyönyörködni a panorámában.

 A Somlyó-hegyen

A fóti Somlyó-hegy egy részét rendkívüli természeti értékei miatt 1953-ban nyilvánították védetté. Élővilága sokszínű, kőzettanilag pedig érdekessége a területnek, hogy a dombvidéken amúgy ritkaságszámba menő felszíni kőzetkibukkanások (mészkő, andezittufa) itt előfordulnak. 2003-ban adták át a 3.5 km hosszú tanösvényt, amelyet most be is járunk, megkerülve a Somlyót. A kék pillangó szimbólummal jelölt útvonal (a speciális jelzés az itteni gazdag lepkefaj számra utal) kiindulópontja a Fáy présház, ahol ismertető füzetet vásárolhatunk, és így olvasott szakvezetéssel járhatjuk be a Gödöllői-dombságnak eme igen értékes részét. Az állomásokon kihelyezett tájékoztató táblák szintén a megismerést segítik.

A Z◼ jelzésen folytatjuk túránkat, ami fonódik a tanösvény jelzéseivel. Emelkedő csapásunk a Somlyó széles, bokros-füves hátára vezet, ahonnan príma kilátást kapunk a dombvidékre. A vegetációs időszakban virágoktól színpompázó ligetes tetőn áthaladva a következő kereszteződésben balra, a Z▲ jelzés ösvényére váltunk, és megindulunk a Somlyó oldalkúpjának irányába. A padokkal komfortosabbá tett füves kilátópontról nyugatias irányba kapunk jó panorámát a Duna menti településekre és hegységekre; közvetlenül alattunk pedig jól látszik az Ybl Miklós tervezte míves fóti templom sárga épülete. Visszatérve a gerinc középvonalába az erdő fái közé lépünk, ahol a különféle fafajok megnevezéseit kis táblákon olvashatjuk. Közben az ösvény oldalán világháborús lövészárkok, fedezékek nyomai mellett haladunk el, amelyek az 1944 decemberében a környéken folyt heves harcok mementói. Az egyre keskenyedő, ezért markánsabbá váló gerincélen vezető csapáson végül megérkezünk a Somlyó 288 méteres tetőpontra, amely nem ad kilátást. A hegyoldal északi kilátópontjára továbbvezető jelöletlen ösvény fokozottan védett területen vezet tovább, a belépés engedélyhez kötött.

Vissza Mogyoródra

A csúcsot jelző betongúlától 50 métert visszasétálva, a jobbra kiágazó KT jelzés mentén kezdjük meg ereszkedésünket a hegy oldalában. A javarészt jól járható, de helyenként kőmorzsalékos, csúszós hegyoldalban kipreparálódott mészkősziklákat és egy 200 éves tölgymatuzsálemet is megnézhetünk. Kiérve a fák közül széles kövesútba torkollik ösvényünk, aztán rövidesen aszfalton lépkedve érkezünk meg a Fáy présházhoz. Fáy András 1837-ben itt vásárolt szőlőbirtokot, amely a reformkor sajátos szellemi műhelyévé, legendás találkozóhelyévé vált. Hétvégéken és szüretek idején a reform értelmiség ide utazva mulatozás, borozgatás mellett beszélte meg a közügyeket, az ország állapotát. A megjelentek között volt Deák, Kossuth és Vörösmarty is. A helyszínen ma étterem működik, és a Fóti Betyár faszobrát is megszemlélhetjük, valamint jó kilátást kapunk Fótra madártávlatból. A közvetlen közelben áll a zsúpfedeles Vörösmarty-kunyhó, ahol a költő 1842-ben megírta hazafias borversét, a Fóti dalt, majd el is szavalta a vendégseregnek.

A KT jeleket követve a Fóti-Somlyó déli oldalában harántolunk, és hamarosan megérkezünk a már ismerős Z+ és Z◼ jelzésű turistaútra. Ezen 500 métert visszagyalogolunk, majd balra fordulva a Z+ jeleket követve folytatjuk utunkat. Túránk utolsó szakaszán széles homokutakon, váltakozva erdőfoltokon és nyílt mezőgazdasági területeken át gyalogolunk. Többször is keresztezzük egy kettős légvezeték nyiladékát, majd a Lake Forest villapark modern épületei mellett lépdelünk. Hamarosan aszfaltra érünk, és hídon kelünk át az M3-as autópálya fölött. Mogyoród házai közé érkezünk, és az Erdő utcában balra, a Z jelzésre váltunk, amin néhány perc múlva visszaérkezünk kezdőpontunkra, a HÉV állomáshoz.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A túra kezdő és végpontja: Mogyoród HÉV állomás

Getting there

 • A túra kezdő és végpontja: Mogyoród HÉV állomás

Parking

 • Mogyoród HÉV állomás környékén találunk parkolásra alkalmas helyet

Coordinates

DD
47.596577, 19.271459
DMS
47°35'47.7"N 19°16'17.3"E
UTM
34T 370058 5272910
w3w 
///panels.umbrella.radio
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Gödöllői-dombság turistaatlasz

Author’s map recommendations

 • Gödöllői-dombság turistatérkép

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, túracipő vagy bakancs, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz: TERMÉSZETJÁRÓ app.


Questions and answers

Question from Bettina Szücs · March 14, 2022 · Community
Kedves András! A Gödöllői körtúrával kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Holnap lesz-e és pontosan mikor?
Show more

Rating

3.5
(4)
Dominika Buótyik
April 30, 2022 · Community
When did you do this route? April 30, 2022
k agent
March 26, 2022 · Community
Bajban vagyok, hogy milyen értékelést adjak. Az útvonal szép szelíd tájakon vezet, nem bántuk meg, hogy végiggyalogoltuk. A látvány 5-ös, de a túraútvonalak jelzése, a nem létező útvonalakon navigálás gyakorlatilag 2-es. 2 olyan hely is van, ahol a jelzett túraútvonal lényegében nem létezik. Egyszerűen nincs ott. Az egyik a zöld négyzet Mogyoród határában. Az útvonal egy szakadékba vezet. Muszáj megkerülni a sportpályát. A másik a zöld háromszög, ami felvezet a kilátóba. Ez az útvonal sem létezik. Készültem 1 Garmin túrázásra is alkalmas órával illetve a mindenvivő locus programmal. Még így is sikerült majdnem eltévedni egy pár helyen, pedig nyugodtan mondhatom, hogy 1-2 ezer km bennt van már a lábunkban. Tételesen már nem tudom felsorolni, de helyen azt mondja a szerkezet, hogy fordulni kell, viszont maga az út 100-200 méterrel arréb van. Észen kell lenni, nem is gondolná az ember, hogy ilyen tájon járva is.
Show more
When did you do this route? March 26, 2022
Show all reviews

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
18 km
Duration
4:40 h
Ascent
361 m
Descent
361 m
Highest point
318 m
Lowest point
185 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Summit route Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 3 Waypoints
 • 3 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp