Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here Copy route
Embed
Fitness
Hiking Trail

Mocsáron és kőtengeren át a Kékesre

Hiking Trail · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Nagy-Hidas-völgy
  / A Nagy-Hidas-völgy
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kőris-mocsár
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Haluskás oldala a túra elején
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Éber mókus
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Lepusztult szikla a Kékes alatt
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kékes-tető csúcsköve
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Turistajelzések a Pisztrángos-tónál
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Útban a Kőris-mocsár felé
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pihenő a Pisztrángos-tónál
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Sötét-lápa kőtengere
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a kékesi sípályáról
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1200 1100 1000 900 800 700 600 500 10 8 6 4 2 km Kékestető Adótorony és kilátó Jávoros-forrás és piknikező hely

A Kékes csúcsára vezető körtúrán meglátogatjuk a hegycsuszamlások által képződött Kőris-mocsarat és Pisztrángos-tavat.
open
moderate
11.2 km
3:35 h
511 m
514 m
A Hidasi vadászháztól induló, kellemes kör hazánk legmagasabb csúcsára. Két szép vizes élőhelyet, a Kőris-mocsarat és a Pisztrángos-tavat keressük fel, majd kőtengerek és törmeléktakarók érintésével kapaszkodunk fel a Sötét-lápa-nyeregig egy meredek szakasszal fűszerezve, onnan pedig a Kékesre. A csúcsról kellemes úton, forrásokat érintve ereszkedünk vissza a buszmegállóhoz.
Profile picture of Szilárd Dr. Szentes
Author
Szilárd Dr. Szentes
Updated: July 01, 2020

Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Kékes, 1014 m
Lowest point
636 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Rest Stop

Kékestető TV tower and lookout

Start

Mátraháza, Vörösmarty turistaház buszmegálló (647 m)
Coordinates:
DD
47.883034, 19.977423
DMS
47°52'58.9"N 19°58'38.7"E
UTM
34T 423548 5303806
w3w 
///radiantly.electrician.goofy

Destination

Mátraháza, Vörösmarty turistaház buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A buszmegállóból a P+ jelzésen indulunk északi irányba; jobb oldalon látjuk a Kőris-mocsarat
 • A Pisztrángos-tónál dél felé fordulunk a K+ jelzésen. A tavat tápláló Nagy-forrást a K● jelzésen találjuk meg pár lépésnyi kitérővel.
 • A Sötét-lápa-nyeregnél a K jelzést követjük a Kékesig, majd a túra végpontját jelentő buszmegállóig.
 • Mátraházán a Szent László-forrást a K● jelzésen érjük el oda-vissza kitérővel.

A túráról részletesen:

A Kőris-mocsárig

A buszmegállóból észak felé indulunk a P+ jelzést követve. A Hidasi erdész- és vadászházat elhagyva hangulatos kilátás nyílik északi irányba a Haluskásra és a Som-hegyre, előttünk pedig a Sombokor meredek oldala magasodik az erdő fái és a villanyvezetékek fölé. Hamarosan záródik felettünk a szép szálbükkös, és jobb oldalon megjelenik az első kis lápfolt. Elhaladunk egy lucfenyves mellett, majd elérjük a Sombokor meredek oldalának alján elterülő Kőris-mocsarat, ami valójában egy forrásláp. A régebben Zöld-tó nevet viselő mélyedés egy nagyméretű hegycsuszamlás következtében képződhetett a jégkorszakok felmelegedési szakaszaiban, kb. 10000 évvel ezelőtt. Ahogy korábbi neve is mutatja, feltöltődésének üteme gyors, így az egykori tóból mocsár, majd forrásláp alakult ki. Legfőbb növénytani kincse a hegyi perje. Ennek a ritka, nagytermetű pázsitfűnek hazánkban csak néhány termőhelye ismert. Népi megfigyelések szerint a mocsár, vagy ahogy errefelé régen nevezték a hasonló helyeket, a moszka időjárás változás előtt „zúg”, ami a Parádi-medencében jól hallható. Ennek az az oka, hogy a Sombokor oldala alá gyakran „beszorul a szél”, ami süvítő hangot ad. A mocsártól délre találjuk az egykori Kékes-Parád lesiklópálya indítópontját, amit egykor sífutó út kötött össze az erdőrezervátumon át az északi sípályával.

A Pisztrángos-tótól a Sötét-lápa-nyeregig

A Kőris-mocsártól hamar a Pisztrángos-tóhoz érünk. Az út jól jelzett, és komoly szintkülönbséggel sem kell számolnunk, így ezt a szakaszt gyorsan tudjuk teljesíteni. A tavat a felette fakadó Nagy-forrás táplálja. Az egykor friss vizű mederben halak évek óta nem élnek, ellenben a fokozottan védett alpesi gőték és a foltos szalamandrák ma is kiemelt szaporodóhelyként használják. Az út túloldalán lévő pihenő nagyobb társaságok számára is kényelmes.

A Pisztrángos-tótól dél felé indulunk a K+ jelzésen a Nagy-forrás mellett, aminek foglalását a K● jelzésen találjuk. A kőtengerek és törmeléktakarók között meredeken kapaszkodunk egészen az első nagy kereszteződésig, a Gabi-haláláig. Ha hihetünk a legendáknak, az elnevezés egy lovas szekérrel balesetet szenvedő, itt elhunyt favágónak állít emléket.

Érdemes hosszabb-rövidebb pihenőt tartani, mert innen még meredekebb emelkedésbe kezdünk a Sötét-lápa-nyeregig. Az itteni görgeteg-sziklaerdők ritka cserjefajai, a piros bogyójú fürtös bodza és a havasi ribiszke mellett több védett páfrányfaj is tenyészik a kövek között, úgy mint a szálkás pajzsika, a szőrös vesepáfrány vagy a közönséges tölgyespárfány. További növénytani érdekesség a NATURA 2000 jelölőfajként számon tartott a zöld koboldmoha megjelenése.

Fel az Angyalok rétjére

A Sötét-lápa-nyeregtől a K jelzésen indulunk tovább a Kékes felé az egykori sífutó utat keresztezve. A vulkán törmelékszóró, robbanásos tevékenysége során keletkezett piroklasztit feltáráson át lépdelünk, melynek során újabb, kissé meredek, görgeteges szakasz vár ránk.

A térszín fokozatosan ellaposodik. Az egykori Rákosi-villa kerítésével párhuzamosan haladunk nyugat felé. A házat a szanatóriumot is alapító Csonka család építtette az 1930-as években, majd a második világháború után a gyógyszállóval együtt államosították, pártüdülő lett belőle. Hamarosan a meteorológiai állomást is magunk mögött hagyjuk, és már csak pár métert kell megtennünk az idős montán bükkösön keresztül az Angyalok rétje, tetején a TV toronnyal.

Vissza a kiindulópontra

A hazánk legmagasabb pontját jelölő csúcskőtől a K jelzésen ereszkedünk le Mátraházára. Elhaladunk a Jávoros-forrás kiépített pihenője mellett, majd a Somor-patak völgyének bükkösében ereszkedünk a Tölgyes-bérc lábánál. Mátraházára érve a falu szélén a K● jelzésen a Szent László forráshoz teszünk rövid kitérőt. Ez a Központi-Mátra legismertebb forrása a Rákóczi-forrás után. Vizét a Kékes oldalára lehulló csapadék táplálja. A Csór-réti-víztározó mellett ez a forrás biztosítja Mátraháza és az Állami Gyógyintézet vízellátását. A forrás körül pihenőt és tűzrakó helyet is találunk. A legenda szerint egyszer, amikor Szent László király a Mátrában a kunok ellen harcolt, akkora szárazság volt, hogy az összes patak és kút kiszáradt. Nagy királyunk az akkori Bene település környékén táborozott seregével, míg a kunok Viszeknél. Mikor a katonák már nem bírták tovább a vízhiányt, László néhány bizalmas hadvezérével elindult a Kallók völgyén felfelé vizet keresni. Mivel sehol nem leltek rá, ájtatos imádságba kezdtek, melynek végén szent királyunk felkiáltott. „A magyarok Istene nem hagyhat el bennünket!” Kardját egy sziklába döfte, amelyből forrás fakadt, ami a Bene-patakot táplálva oltotta katonái szomját.

A 24. sz. főutat elérve jobbra fordulunk, és a buszmegálló épülete mögött térünk vissza az erdőbe. Leereszkedünk a Nagy-Hidas-völgybe, amelynek kis fahídján átkelve egyenletes, lassú emelkedés mellett a főúttal párhuzamosan haladunk. Mielőtt ösvényünk kiérne az aszfaltra, jobb oldalon találjuk a vízművé kialakított Vargák kútját, amelynél egyik 1829. évi kirándulásakor kelt levele alapján Vörösmarty Mihály is megpihent. A főút túloldalán az 1956-58 között épült Vörösmarty turistaház és a buszmegálló áll, ahonnan a túránk elején elindultunk.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 • A többségében Gyöngyösről induló távolsági buszról a Mátraháza, Vörösmarty turistaház nevű megállóban szálljunk le!

Getting there

 •    A túra a buszmegállótól indul, és ugyanoda tér vissza.

Parking

 • A buszmegállótól 100 méterre déli irányba nagy, ingyenes, betonozott parkolót találunk.

Coordinates

DD
47.883034, 19.977423
DMS
47°52'58.9"N 19°58'38.7"E
UTM
34T 423548 5303806
w3w 
///radiantly.electrician.goofy
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Mátra turistakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.
 • A navigáláshoz Természetjáró app.

Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.

Profile picture

Photos from others


Status
open
Difficulty
moderate
Distance
11.2 km
Duration
3:35h
Ascent
511 m
Descent
514 m
Public transport friendly Loop Scenic Refreshment stops available Cultural/historical value Geological highlights Botanical highlights Faunistic highlights Insider tip Summit route Healthy climate

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.