Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Mimó és Csipek meseösvények a budai Ferenc-hegyen

· 6 reviews · Hiking Trail · Dunazug-hegyvidék · open
Responsible for this content
Együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Az Érzékek Ösvénye első, magyarázó táblája a Zuhany utca felől
  / Az Érzékek Ösvénye első, magyarázó táblája a Zuhany utca felől
  Photo: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / Az Érzékek Ösvénye első, magyarázó táblája
  Photo: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / A Ferenchegyi út végénél található parkolónál indul a „Tükörben az élővilág" ösvénye
  Photo: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / A "Tükörben az élővilág" első állomása a talajt és annak védelmét mutatja be
  Photo: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / A Tükörben az élővilág végpontja (avagy kezdőpontja) a Ferenchegyi-lépcsőnél
  Photo: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
m 255 250 245 240 700 600 500 400 300 200 100 m
A Ferenc-hegyen található, könnyen megközelíthető és egyedülálló Mimó és Csipek meseösvények egyszerűen és a mese nyelvén mutatják be a tudatos természetjárást a legkisebbeknek.
open
easy
Distance 0.7 km
2:00 h
1 m
14 m

Gyerekekkel, s különösen a legkisebbekkel kihívás túrázni, ugyanakkor a természetben töltött idő minden perce aranyat ér. A Mimó és Csipek meseösvények a tudatos természetjárást segítik elő újszerű és játékos módon, sok rajzzal és mesehősökkel, tehát valóban a gyerekek nyelvén mutatják be az élővilágot és a természet védelmének fontosságát.

A mindössze 400 m hosszú, babakocsival is bejárható „Érzékek ösvénye” az érzékelés segítségével imserteti a Ferenc-hegy élővilágát (ez bölcsis és ovis gyerekeknek egyaránt megfelelő), míg a parkolóból a másik irányba induló, 300 m hosszúságú „Tükörben az élővilág” ösvény a környezetvédelemről szól, és inkább óvodás kortól ajánlható.

Az ösvényeket a 11-es busszal, a Móricz Zsigmond Gimnáziumnál leszállva érjük el. Az Érzékek ösvénye a Zuhany utcából nyíló erdei sétaúton kezdődik, és a Ferenchegyi út végénél található parkolónál végződik (de mindkét irányból bejárható). Innen folytathatjuk a sétát az itt kezdődő „Tükörben az élővilág” végigjárásával.

Author’s recommendation

 • Először is töltsük le az egyesület honlapjáról a mesét, olvassuk el a gyerekeknek, és nyomtassuk ki a térképet!
 • Mindenképpen vigyünk magunkkal papírt és zsírkrétát, ugyanis a séta minden állomásánál egyszerű, interaktív játékok várják a gyerekeket (pl. távcső, amellyel a fákon elrejtett állatokat kereshetjük meg), a mesében feltett kérdésekre pedig a helyszínen találhatják meg a választ, ha papírral és zsírkrétával átrajzolják, átsatírozzák az ott elhelyezett mintákat.
 •  A helyszínen olvasható információkat további érdekességekkel egészíthetjük ki az állomásokon elhelyezett táblákon található QR-kódokon keresztül.
 • Mimó és Csipek egyre több helyen bukkan fel Budapesten: A Sas-hegyen, a látogatóközpont területén található 150 m hosszú meseösvényen számos játékos tárgy segíti a tudatos természetjárás megismerését. A Kis-Sváb-Hegyen 2017-ben építették meg az Érzékek ösvényének pontos mását „Élmény a természetben” címmel, igaz, ezt nehezebb követni (és babakocsival is nehezebben járható).
 • A Ferenchegyi út elején délutánonként és hétvégén jó eséllyel találkozhatunk éppen a Ferenc-hegyi barlangba igyekvő, vagy onnan visszatérő barlangászokkal. Udvariasan megszólítva őket izgalmas perceket szerezhetünk a gyerekeknek.
Profile picture of MTSZ _
Author
MTSZ _
Update: January 17, 2019
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
259 m
Lowest point
245 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Tips and hints

Start

Budapest, II. kerület, Zuhany utca eleje (258 m)
Coordinates:
DD
47.526833, 19.008912
DMS
47°31'36.6"N 19°00'32.1"E
UTM
34T 350123 5265633
w3w 
///comb.fighters.explains

Destination

Budapest, II. kerület, Ferenchegyi úti parkoló

Turn-by-turn directions

A Ferenc-hegy a Budai-hegység egyik látványos, a várossal körbeölelt zöld zárványa. A 6,5 hektáros védett hegyhát Budapest legtermészetesebb állapotában megmaradt karsztbokorerdejének ad otthont, ahol védett növényeket és a városiasodott állatok mellett egy-egy, kisebb termetű, igazi erdőlakót is találunk, mint például a lábatlan gyíkot. A Törökvész út-Ferenchegyi út elágazásától nem messze található hazánk nyolcadik leghosszabb barlangjának, a mintegy 6 km hosszú, csak kutatók által látogatható Ferenc-hegyi barlangnak a bejárata. A barlangot csatornafektetés közben találtak rá 1933-ban. Ha szerencsénk van, megpillanthatjuk a szomszédos budai kockaházak tövében átöltöző barlangászokat.

 • A Zuhany utca felől indulva az Érzékek ösvényén az 1. megálló az erdő illatáról szól, egy párosítós játék segítségével ismerhetjük meg az itt honos növényeket.
 • 2. megállónk a tapintásé: az ösvény mellett elhelyezett állatokat meg lehet tapogatni, körbe lehet járni, sőt, fel is lehet rájuk mászni.
 • A 3. megállónál a környező fákon elhelyezett állatképmásokat kell meglátnunk, megtalálnunk.
 • A 4., egyben utolsó állomáson az erdő neszeit hallgathatjuk meg, illetve mi magunk is kipróbálhatjuk a fa kopogtatását. Ezen felül itt ismerkedhetünk meg a lábunk alatt rejtőzködő Ferenc-hegyi barlanggal is.

A parkoló mellett egy, a barlangi tematikára építő mászókát és piknikezésre csábító padokat találunk.

A másik irányba található „Tükörben az élővilág” című meseösvény szintén négy állomásból áll, de ez inkább egyirányú ösvény annak tematikája miatt (bár azért a másik oldalról kezdve is értelmezhető).

 • Az 1. megállónál Kupacs süni új barátja, a giliszta segítségével magyarázza el a talaj felépítését és élővilágának védelmét, s egy keresztmetszetben különbséget tudunk tenni a tiszta és a szennyezett talaj között.
 • A 2. megállónál a a víz földi körforgását és a vízi élővilág védelmét Potyka, a béka mutatja be szemléletesen, egy nagy függőleges terepasztalon, míg az ösvény túloldalán egy klassz párosítós játékot találunk.
 • A 3. megállónál a levegő titkairól és védelméről Berka bagoly "huhog" a gyerekeknek.
 • A 4., egyben utolsó állomáson Cserke róka az ökoszisztéma működését meséli el a gyerekeknek és az eddig megismert barátokkal közösen tanítja meg az erdőjárók dalát a legkisebbeknek.

A második meseösvény egyes pontjairól szépen rálátni a Mátyás-hegy környékére.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Batthyány térről induló 11-es és 111-es buszokkal jutunk el a Móricz Zsigmond Gimnázium megállóba. 

Getting there

 • A 11/111-es buszok Móricz Zsigmond Gimnázium megállójából a Törökvész úton megyünk felfelé. A második utca jobbra a Zuhany utca, azon besétálva pár métert követően jobb kéz felől feltűnik a hegyháton futó széles erdei út, rajta a Z▲jelzéssel és a tanösvény első táblájával.
 • A széles erdei ösvényt és rajta a jelzést, illetve az Érzékek ösvényét követve jutunk el a Ferenchegyi út végében található parkolóba, a meseösvény végpontjába. A parkolóból az eddig követett erdei úton továbbhaladva indul a Tükörben az élővilág meseösvény (szintén Z▲ jelzés).
 • A Tükörben az élővilág végpontjából vagy visszasétálunk a parkolóba, illetve a már ismert buszmegállóba, vagy a Ferenchegyi-lépcsőn lesétálunk a Felső Zöldmáli útra, s azon jobbra fordulva érjük el a 29-es, illetve a 111-es busz megállóját.   

Parking

 • Ha autóval érkezünk, akkor a Ferenchegyi út végében található parkolóban parkoljunk! Innen két irányban tudjuk végigjárni a meseösvényeket. 

Coordinates

DD
47.526833, 19.008912
DMS
47°31'36.6"N 19°00'32.1"E
UTM
34T 350123 5265633
w3w 
///comb.fighters.explains
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • A Budai-hegység turistaatlasza (Cartographia)

Author’s map recommendations

 • A Budai-hegység turistaatlasza (Cartographia)

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

A séta nem igényel különleges felszerelést. A navigáláshoz használhatjuk a Természetjáró appot.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.8
(6)
Gabi Mazurkáné
July 23, 2020 · Community
Ovisoknak és bölcsiseknek készült, kellemesen árnyas tan-túrácska. Ennek ellenére sok felnőtt sétálóval találkoztunk. A térképen jelölt, közelben lévő Ferenc hegyi barlang bejáratát kerestük, de még barlang jelzést sem találtunk.
Show more
József Kurta
April 19, 2019 · Community
Kisgyerekkel fantasztikus időtöltés! Szép táj, játékos környezet, és sok hasznos és fontos dolgot tanít a természetről.
Show more
2019. április 19., péntek 17:29:32
Photo: József Kurta, Közösség
2019. április 19., péntek 17:30:26
Photo: József Kurta, Közösség
Show all reviews

Photos from others

2021. május 9., vasárnap 13:49:59
2021. május 9., vasárnap 13:50:06
2019. április 19., péntek 17:29:32
2019. április 19., péntek 17:30:26

Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
0.7 km
Duration
2:00 h
Ascent
1 m
Descent
14 m
Public-transport-friendly Family-friendly Geological highlights Botanical highlights Suitable for strollers Linear route

Statistics

 • Contents
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp