Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trailrecommended route

Mediterrán magaslatokon és meseerdőkben: a Haraszt-hegyi tanösvény

· 24 reviews · Hiking Trail · Vértesi Tájvédelmi Körzet· Open
LogoMTSZ - együttműködő szervezetek
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Cserszömörcés karsztbokorerdő ősz elején
  / Cserszömörcés karsztbokorerdő ősz elején
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Festői dolomitkopárok és a Vértes rengetege a Lóállás-tetőről
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Haraszt-hegyi tanösvény harmadik táblája mellett, a beszédes nevű Lóállás-tetőn
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Meredek, sziklás ösvény a Kerek-hegy oldalában
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Csákvár és a Zámolyi-medence felett a Kerek-hegy látványos kilátópontján
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A sziklahasadékairól nevezetes Kőlik-völgy
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Dolomitkopárok a Vértesben
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A varázslatos cserszömörce nyomában a Haraszt-hegyi tanösvényen
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - együttműködő szervezetek
m 300 250 200 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km
Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt élvezetes és nagyon látványos körtúra (3,5 km) egy igazi meseerdőben, amely a dolomit kőzet sajátosságából adódó rendkívüli földrajzi és természeti változatosságot mutatja be. 
Open
moderate
Distance 3.6 km
4:00 h
128 m
127 m
330 m
202 m
A dolomit ugyanis - ellentétben az inkább málló mészkővel - erősen aprózódik, ezért jön létre a tanösvény mentén, illetve a Vértes déli oldalán több helyütt megfigyelhető, meredek sziklaletörésekkel, mély völgyekkel és kopár dolomitlejtőkkel tagolt látványos domborzat. Így fordulhat elő, hogy a kifejezetten ritka, délszaki növényeknek otthont adó, mediterrán jellegű sziklagyepek alatt pár méterrel a meredek, északi oldalakban már hűvös bükköst találunk, amely éppen ellenkezőleg, a jégkorszakból itt maradt, hidegkedvelő reliktumfajoknak ad menedéket. A 3,5 km hosszú Haraszt-hegyi tanösvény e csodálatos világba enged betekintést. Ha pedig a varázslatos cserszömörce őszi lombszíneződésekor érkezünk, igazi meseerdőben érezhetjük magunkat.

Author’s recommendation

 • A túrát mindenképpen érdemes összekötni egy vértesi hosszúhétvégével. A Vértes fővárosában, Csákváron található a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány látogatóközpontja, a Geszner-ház, ahol számos családi programra tudunk benevezni. A szomszédos településen, Gánton pedig országos viszonylatban is egyedülálló látványosságot, a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Parkot fedezhetjük fel. Mindkét helyszín ideális családi programok szervezéséhez.
 • A túrát tavasztól őszig ajánljuk, de legszebb arcát a Vértes déli oldala minden bizonnyal a cserszömörce őszi lombszíneződése során nyújtja.
 • Csákváron, a Vértes fővárosában több szálláslehetőség közül válogathatunk.
Profile picture of MTSZ _
Author
MTSZ _
Update: June 07, 2019
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
330 m
Lowest point
202 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Tips and hints

Start

A Gánti út végén lévő parkolóhely (202 m)
Coordinates:
DD
47.387383, 18.439347
DMS
47°23'14.6"N 18°26'21.6"E
UTM
34T 306741 5251393
w3w 
///propose.ruby.flushed

Destination

A Gánti út végén lévő parkolóhely

Turn-by-turn directions

Itiner

 •  A túra során végig a zöld falevél formájú tematikus jelzéseket kell követnünk. 

A túráról részletesen

A tanösvény parkolójából lényegében mindkét irányból bejárhatjuk a 7 állomásból álló, 3,5 km hosszú tanösvényt (130 m szinttel). A hivatalos útvonal balra indul (ha szemben állunk a heggyel, hátunk mögött az országúttal), érdemes ezt az irányt követni.

A varázslatos cserszömörce nyomában

A zöld falevéllel jelzett tanösvény információs tábláját elhagyva a Balog-völgyben kapaszkodik fel a jól követhető út a fantasztikus kilátást nyújtó dolomitkopárokra, a tanösvény és egyben az egész Vértes leglátványosabb részéhez. Útközben tájékoztatást kapunk a cserszömörcés karsztbokorerdőről (1. tábla) és a keleti gyertyános karsztbokorerdőről (2. tábla).

Annyi bizonyos, hogy ősszel igazi meseerdőt találunk itt, amely még a biológia iránt kevésbé fogékonyakat is garantáltan megérinti. A cserszömörce őszi lombszíneződése, különösen a göcsörtös, idősebb fákkal tűzdelt, ligetes karsztbokorerdőkben ugyanis bámulatos természeti tünemény. A zöldből átváltó bíbortól az aranysárgán át a leglátványosabb égő vörösig ezer árnyalatot fedezhetünk fel a cserszömörce példányain, amelynek éppen a Haraszt-hegyi tanösvény az egyik legjobb megfigyelőhelye. A növényt egyes feltételezések szerint a törökök telepítették hazánkba; más tudósok úgy vélik, hogy a cserszömörce a jégkorszakot követő egyik felmelegedés idején – amikor is hidegkedvelő északi növények tömegesen pusztultak ki - dél felől nyomult be a Kárpát-medence területére. Az biztos, hogy Európában a cserszömörce nálunk éri el elterjedési területének északi határát: meleg, száraz, meszes, sziklás kopárok karsztbokorerdőinek jellegzetes cserjéje, így leginkább a Dunántúli-középhegység déli dolomit lejtőin, valamint a meszes alapkőzetű Mecsek és Villányi-hegység területén fordul elő. Különösen a Vértes déli oldalán gyakori, de kertekben is találkozhatunk vele.

Dolomitkopárok tetején

Közeledve az irtásrétet bemutató 3 táblához igazi meseerdővé változik a táj: a cserszömörce itt a ligetes erdő öreg fáit növi körbe. A tábla mögötti magaslat a Lóállás-tető, amely az egykor itt tartott állatokról kapta a nevét, a ma látható dolomitgyep pedig minden bizonnyal az örökké égő pásztortüzek révén jött létre.  

A helyet hívhatnánk a „magyarországi Dolomitoknak” is. Bár lélegzetelállító sziklatornyok itt nem képződtek, a látvány mindenképpen különleges. Míg alattunk meredek, kopár hegyhátak sorozata húzódik, a távolban a Vértes erdős vonulatait látjuk. A látvány magyarázata az ún. dolomitjelenség: e kőzet ugyanis - ellentétben az inkább málló mészkővel - erősen aprózódik, így jön létre a tanösvény mentén, illetve a Vértes déli oldalán több helyütt megfigyelhető, meredek sziklaletörésekkel, mély völgyekkel és kopár dolomitlejtőkkel tagolt látványos domborzat. A nagyon változatos fromakincs eredménye pedig, hogy a kifejezetten ritka, délszaki növényeknek otthont adó, mediterrán jellegű sziklagyepek alatt pár méterrel, a meredek északi oldalakban már hűvös bükköst találunk, amely éppen ellenkezőleg, a jégkorszakból itt maradt, hidegkedvelő reliktumfajoknak ad menedéket.

A táj itt már mindenképpen szemlélődésre és piknikezésre csábít, ugyanakkor fontos tudni, hogy a következő hegy hasonlóan látványos panorámával örvendeztet meg bennünket. Ennek tudatában osszuk be időnket és energiáinkat!

Hegyre fel, völgybe le

Kacskaringós, látványos ösvényen haladunk ismét, érintjük a molyhostölgyes erdőt bemutató 4. és a sziklai vegetációt bemutató 5. táblát, majd a ligetes erdőből egyszer csak kilépünk a Csákvár felett magasodó Kerek-hegy délkeleti nyúlványára. A kopár, dolomitgyeppel fedett kilátópontról lélegzetelállító a kilátás az alattunk fekvő Csákvárra és a Zámolyi-medencére, valamint a Vértes délkeleti letörésére.

Az ösvény innen egy meredek, már-már magashegyi körülményeket időzően sziklás ösvényen vág be a sziklahasadékairól nevezetes Kőlik-völgybe (6. tábla), ahol meredek, csúszós csapáson ereszkedünk Csákvár legfelső házai felé. A völgyből kiérve jobbra fordulunk, s innen hosszan, de kellemes erdei úton tartunk vissza a parkolóba, hogy aztán az utolsó métereken ismét egy feltűnő dolomitlejtő (7. tábla: rálátás a szőlőkre) oldalában búcsúzhassunk el a tanösvénytől, a Vértes szépségeitől és Csákvár látványától.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A tanösvényhez legközelebbi leszállási lehetőség a Gánti út 61. buszmegálló, ahol a Székesfehérvár-Csákvár között közlekedő busz áll meg.

Getting there

 • Gánti út 61. buszmegállóból Gánt felé gyalogolva 350 m múlva érjük el a tanösvény bejáratát jelző parkolót (jobb kéz felől).

Parking

 • Csákváron, a Gánti út végén, a vízművek telepével szembeni, a tanösvény kezdőpontján kialakított parkolóhely ingyenesen használható.

Coordinates

DD
47.387383, 18.439347
DMS
47°23'14.6"N 18°26'21.6"E
UTM
34T 306741 5251393
w3w 
///propose.ruby.flushed
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Gerecse, Vértes, Velencei-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

 • Gerecse, Vértes, Velencei-hegység turistakalauz
 • Bármely Vértes-térkép

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app és turistatérkép.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.9
(24)
Evelin Laubné Varga
March 22, 2022 · Community
When did you do this route? March 14, 2022
Tünde Magyari
October 31, 2021 · Community
A célunk az volt, hogy találjunk egy rövid, de látványosabb túrát, és ezt meg is találtuk. Kb 1 km után eléggé meredek részen kell felmennünk, de ez nem tart sokáig. Fentről gyönyörűen belehet látni a környéket és a szemközti dombot. Utána már lankásabb úton, főleg fák közt haladunk tovább. Összességében nagyon hangulatos ez az útvonal és tökéletes arra, hogy kicsit átmozgasson. Most október végén igazán megérte eljönni, a fák és a cserjék levelei nagyon színesek. Szerintem a leírásban a megadott 4 óra megtévesztő, mi párszor megállva is 1,5 óra alatt sétáltuk le. Mindenképpen ajánlom ezt a túrát :)
Show more
When did you do this route? October 31, 2021
Photo: Tünde Magyari, Community
Photo: Tünde Magyari, Community
Photo: Tünde Magyari, Community
Photo: Tünde Magyari, Community
Photo: Tünde Magyari, Community
Photo: Tünde Magyari, Community
Photo: Tünde Magyari, Community
Photo: Tünde Magyari, Community
Photo: Tünde Magyari, Community
Photo: Tünde Magyari, Community
Photo: Tünde Magyari, Community
Gyula Tóth
October 30, 2021 · Community
When did you do this route? October 23, 2021
Photo: Gyula Tóth, Community
Photo: Gyula Tóth, Community
Show all reviews

Photos from others

+ 73

Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
3.6 km
Duration
4:00 h
Ascent
128 m
Descent
127 m
Highest point
330 m
Lowest point
202 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Family-friendly Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp