Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Mecseki források nyomában a Tölgyes úton

Hiking Trail · Mecsek vidéke · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Kantavár romjai
  A Kantavár romjai
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 14 12 10 8 6 4 2 km Mecseki kisvasút (Dömörkapu állomás) Kantavár
Pécs külvárosától egészen a belvárosig gyalogolunk. Nem kell megijedni, nem a forgalmas városi utakon, hanem természetesen a Mecsek csodaszép erdeiben tesszük meg az utat. A kellemes, hangulatos sétaút mentén számos forrásnál frissülhetünk fel, miközben felfedezzük a mondájáról ismert Kantavár romjait, és a Mecsek jelképes bejáratát, az árkádos, bástyás Mecsek-kaput.
Open
moderate
Distance 14.5 km
4:12 h
317 m
380 m
457 m
242 m

A Mecsekre jellemző patakos völgyeket számtalan forrás táplálja. Közép-mecseki kirándulásunkon közel tucatnyi szépen kiépített és karbantartott forrást keresünk fel, melyek vizéből bátran meríthetünk, mellettük megpihenhetünk.

A vadregényes völgyekben, hangulatos erdőkben kígyózó ösvény mellett ágaskodik az a 401 méter magas hegyorom, melynek várában egykor a környék híres-hírhedt rablólovagja, Kanta tanyázott. A hegytetőre felkúszó meredek ösvény felvezet minket a mondájáról ismert várromhoz.

Kalandozásunk közben útba ejtjük hazánk legrövidebb, a Dömörkaputól az Állatkertig közlekedő keskeny nyomtávú erdei kisvasútját. Az oda-vissza alig félórányi döcögést kár lenne kihagyni...

Author’s recommendation

 • A kirándulás során számos forrást érintünk, melyek vizéből bátran meríthetünk. Némelyikéhez rövid kitérővel juthatunk csak el, de a kaland és a szépen kiépített foglalatok kedvéért érdemes a néhány száz méteres plusz sétát bevállalni.
 • A Kantavári-forrás után a PL jelzésen szinte kötelező felkapaszkodni Kanta-vár romjaihoz.
 • A Szaniszló-pihenőnél lehetőség nyílik a mecseki kisvasút kipróbálására is.
Profile picture of Nándor Müller
Author
Nándor Müller
Update: May 05, 2022
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
457 m
Lowest point
242 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Dirt road 8.95%Forested/wild trail 29.89%Path 50.87%Road 8.52%Unknown 1.75%
Dirt road
1.3 km
Forested/wild trail
4.3 km
Path
7.4 km
Road
1.2 km
Unknown
0.3 km
Show elevation profile

Start

Pécs, Hősök tere (305 m)
Coordinates:
DD
46.118213, 18.262473
DMS
46°07'05.6"N 18°15'44.9"E
UTM
34T 288481 5110825
w3w 
///wiggles.scarves.tedious
Show on Map

Destination

Pécs, Pálos templom

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A Hősök terei buszfordulótól a Pálos templomig mindvégig a Z+ jelzést követjük.
 • A Kantavári-forrást elhagyva a PL jelzésen – egy rövid kitérővel - felkapaszkodunk Kanta-vár romjaihoz.

A túra részletes leírása

A buszról leszállva elindulunk a villanyoszlopokra festett Z+ jelzésen. 200 métert a forgalmas 6-os főút mellett kell megtennünk északi irányba, majd a külváros utolsó házánál balra fordulunk, és egy kis réten átvágva már az erdőben járunk. Innen szép úton sétálva, fél óra alatt érkezünk a Rigó-kúthoz. Tovább indulva rövidesen elhagyjuk a kocsiutat balra, és egy keskeny ösvényen folytatjuk túránkat. A környéket április-májusban  szőnyegként lepi el a medvehagyma.

Vadregényes patakmedreket, oldalvölgyeket szelünk át, majd 500 méter után a Z● jelzésen jobbra a Bokor-forráshoz térhetünk be. Innen néhány percnyi gyaloglással elérjük a Zsolnay-kutat, aztán a forrástól egy emelkedőn érkezünk a Melegmányi országúthoz, melyen balra indulunk tovább. Egy rövid szakaszon csatlakozik utunkhoz a Páfrányostól a Gesztenyésbe tartó Z● jelzés. Száz méter után balra letérünk az országútról, és a völgyben rálelünk a csordogáló Andor-forrásra. A völgykatlant megkerülve rövidesen elhagyjuk a Z● jelzését jobbra , és rátérünk a Letics-parlagnál kezdődő Tölgyes útra.

A Tölgyes-út egy nagyon kellemes, kényelmes, szép szálerdőben kígyózó sétaút. Kanyargós ösvényei közel azonos szintvonalon haladnak a Karolina külfejtésbe torkolló völgyeinek bevágásait kerülgetve.

A szép tölgyesben keresztezi utunkat a K+, majd rövidesen a Hármas-forrás felé kínál letérési lehetőséget a K● jelzés. Tovább indulva egy kicsit kinyílik az erdő, és szép kilátást kapunk a szinte „karnyújtásnyira” húzódó Misina és Tubes vonulatára. A kígyózó erdei úton a csordogáló Fekete-kő-forrást elhagyva érkezünk a Rábay-fához, ahol keresztezi utunkat a P és a P+ jelzés. Mindkettő a Dömörkapu irányából érkezik, és a Nagy-Mély-völgy, illetve a Meleg-mányi-völgy felé tart.

A turistautak kereszteződésében álló kocsánytalan tölgyet Rábay Gyuláról, Pécs város egykori erdőmesteréről nevezték el.

Jelünket követve tovább indulunk, egy kilométer után találkozunk a S● jellel, mellyel együtt balra lesétálunk a völgybe. Innen rövid kitérőt tehetünk a közelben csordogáló Kantavári-forráshoz, ahol esőbeállót és pihenőhelyet is találunk.

A forrást elhagyva már a P társaságában folytatjuk utunkat. 200 méter után a PL jelzése csalogat minket balra, a hegykúpon omladozó Kantavár romjaihoz. Engedjünk a csábításnak: vágjunk neki az igen meredek ösvénynek, és fedezzük fel Kanta vitéz egykori birodalmát!

Kantavár mondája

A mohácsi vész után a Mecsek északi oldalán álló elhagyott sziklavárban egy rablólovag, Kanta ütött tanyát. Innen járt szörnyű kalandokra, s itt rejtegette a sok kincset, valamint a messzi vidék leggyönyörűbb leányát, akit szintén úgy rabolt el szüleitől. Valamelyik gazdag töröknek készült eladni, de közben maga szerette meg. Ám hiába halmozta el a leányt a kincsek özönével, az nem viszonozta a szerelmét, mert volt már kedvese, aki a törökök ellen harcolt.

Kanta úgy lett rablóvezér, hogy kisgyerek korában öccsével együtt elrabolták anyjától. Egy aranylánc és rajta anyjának képe volt minden, ami származására emlékeztette. Egy nap ismeretlen ifjú harcos kért éjszakai szállást a várban. Elmondta, hogy egy magyar várból jön, és menyasszonyát akarja meglátogatni. Kanta így tudta meg, hogy ez az a férfi, akihez az ő foglya nem akar hűtlen lenni. Fölbérelte egy bizalmas emberét, aki másnap a Mecsek rengetegében továbbsiető ifjút meggyilkolta. A szerencsétlen ifjú gyűrűjét és nyakláncát az orvgyilkos magával vitte bizonyítékul. A nyakláncról és a rajta levő képről tudta meg Kanta, hogy tulajdon testvérét gyilkoltatta meg. Holttestét a vár tövében temettette el. Az ifjút nemsokára menyasszonya is követte a halálba, és Kanta is megváltozott. Nem rabolt, nem hatalmaskodott többé, kincseit szétosztotta a szegények közt, ő maga pedig magányos remeteként gondozta a két szerelmes sírját, amíg nem követte őket az örök nyugalom honába. Nevét azonban mind a mai napig megőrizte a romjaiban meglévő Kanta-vár.

Egy hosszabb emelkedőn felkaptatva a Kis-rétre, a pécsiek egyik kedvelt kirándulóhelyére érkezünk, ahol padok, esőbeálló és tűzrakó hely várja a megfáradt turistákat. Jelzésünk innen balra elhagyja a rétet, és a völgyoldalban felszínre törő Hideg-kút forrásához vezet minket. Tovább sétálva elmegyünk a sípálya mellett, majd a szánkópályán kapaszkodunk felfelé. Keresztezik utunkat a Misina irányába tartó turistautak, mielőtt a Misina-tetőre vezető műút mellett haladva rövidesen a mecseki kisvasút megállójához és a mellette álló Szaniszló-pihenőhöz érkezünk.

A mecseki kisvasút (Muki) hazánk legrövidebb keskeny nyomtávú erdei vasútja. A Dömörkapu és az Állatkert között közlekedő kisvasút 1962-ben épült, pályahossza 570 méter.

Az országúton átkelve ismét erdei környezetben folytatjuk utunkat, majd az erdőből kibukkanva balra lesétálunk a Hotel Kikelethez. A szállodával szemben rátérünk egy parkerdei ösvényre, melyen gyorsan az árkádos, bástyás Mecsek-kapuhoz jutunk. A Mecsek jelképes bejárata 1936-ban épült. Innen nincs más dolgunk, mint lesétálni a Pálos templomig (a S▲ társaságában), ahol kalandos utunk véget ér, és buszra szállva visszatérhetünk a megyeszékhely belvárosába.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Az Uránvárosból induló 4-es buszról a Hősök tere fordulóban szálljunk le!

Getting there

 • A Z+ jelzés közvetlenül a buszmegállóból indul.

Parking

 • A Hősök tere forduló környékén a KRESZ szabályainak megfelelően parkolhatunk, de mivel a túra kezdő- és végpontja távol esik egymástól, nem érdemes autóval érkeznünk.

Coordinates

DD
46.118213, 18.262473
DMS
46°07'05.6"N 18°15'44.9"E
UTM
34T 288481 5110825
w3w 
///wiggles.scarves.tedious
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Author’s map recommendations

 • A Mecsek turistakalauza

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
moderate
Distance
14.5 km
Duration
4:12 h
Ascent
317 m
Descent
380 m
Highest point
457 m
Lowest point
242 m
Cultural/historical interest Scenic 'Healthy climate' Linear route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 6 Waypoints
 • 6 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp