Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Magasságok és mélységek a Kis-Fátrában, átmenő túra a két Rozsutec dolomitszirtjein

Hiking Trail · Malá Fatra
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Kilátás a Nagy-Rozsutec csúcsáról a Kis-Fátra gyephavasi főgerincére
  Kilátás a Nagy-Rozsutec csúcsáról a Kis-Fátra gyephavasi főgerincére
  Photo: Attila Német-Bucsi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1600 1400 1200 1000 800 600 400 200 14 12 10 8 6 4 2 km

Kalandos és látványos túrán járjuk körül a Kis- és a Nagy-Rozsutec csúcsait, utunkat tágas panorámák, vad sziklavilág, sűrű fenyvesek és bükkerdők fűszerezik. Túrázunk sejtelmes sziklaszurdokban és meghitt, tisztásokkal ölelt hegyi tanyákon keresztül, hogy aztán a csúcsrégióban szilaj sziklataréjokat leküzdve, a csodás kilátás jutalmával ereszkedjünk vissza fenyőligetek és öreg bükkösök uralta gerincen. Élménytúra a Kis-Fátra ikonikus csúcsaira a hegység északi peremén.

difficult
Distance 14.9 km
8:10 h
1,248 m
1,248 m
1,610 m
564 m

Bár a 15 kilométeres, 1200 méter szintemelkedést meghaladó, helyenként technikás, láncos szakaszokat is tartalmazó túra első ránézésre elrettentő lehet, amennyiben látványos és izgalmas kalandot keresünk a Kárpátokban, a Kis- és a Nagy-Rozsutec (Malý és Veľký Rozsutec) sziklataréjain átvezető útvonal a legjobb választás. Ha ügyesen osztjuk be az energiánkat és időnket, valamint hagyunk lehetőséget feltöltődni a hegyi tanyákon, csúcsokon, hágókban nézelődve, akkor egy egész napos élménytúrában lehet részünk a Kis-Fátra (Malá Fatra) égbe törő dolomit- és mészkőszirtjein. Segítségünkre lesz ebben a gyakran járt turistaösvények hálózata, a legvadabb, sziklás szakaszokon is láncokkal, fa- és acélpallókkal kiépített útvonalak.

A Kis- és a Nagy-Rozsutec tömbjei az Északnyugati-Kárpátok egyik legösszetettebb hegyvidéke, a Kis-Fátra (Malá Fatra) ikonikus csúcsai, merész sziklabérceiket tömegek látogatják a nyári szezon napos hétvégéin. Népszerűségük oka, hogy itt egyszerre járhatunk be vadregényes szurdokokat, fenyvesekkel körbeölelt, vadvirágos hegyi réteket és izgalmas sziklafelszökéseket. Kalandos útjaik panorámás csúcsokra vezetnek, amelyekről Nyugat-Szlovákia legmagasabb hegyvidékét kémlelhetjük.

A vadregényes sziklavilág magyarázata  a geológiai háttér, ami létrehozta ezt a hegyi kalandparkot. A Kis-Fátra tömegét kristályos, magmás kőzetek építik fel, melyek a hegységképződés során ékként nyomultak az üledékes rétegek alá, magasba emelve az észak felé megdőlt dolomitszirteket. Az összefüggő hegyláncot alkotó főgerincet így jól oldódó mészkő- és dolomitrétegek határolják, ezekbe pedig az északra lefolyó vizek mély kanyonokat vájtak. A hegyvidék szerkezete jól látható a Kis- és a Nagy-Rozsutec sziklatömbjét járva: a meredek, vad sziklafelszökéseket a hegyek déli oldalán találjuk, míg a réteglapok mentén aprózódó lankásabb, de kellemetlenül morzsalékos felszínek észak felé tekintenek. A terület kiemelkedésével a rideg kőzettestek összetöredeztek, így az erózió segítségével kőtornyok, sziklabevágások és hasadékszurdokok alakultak ki, látványos kalandparkot formálva az erdős hegyvidéken.

Ajánlott időszak a túrához: a Nagy-Rozsutec tömbje március 1. és június 15. között minden évben le van zárva (természetvédelmi okból). A túrát a hozzávetőleg június elejétől október közepéig tartó, hó- és jégmentes időszakban érdemes bevállalni. Esős időben vagy az után a sziklafelületek veszélyesen csúszósak lehetnek. Téli időszakban, a sziklás csúcsok hó- és jégborítottsága idején a túrát kifejezetten veszélyes bejárni.

Author’s recommendation

 • Ha tehetjük, szálljunk is meg Terchován (Terhelyen), hogy legyen időnk megismerkedni a helyszín hangulatával, kultúrájával, és akklimatizálódhassunk a környezethez. A falu központjában néprajzi múzeum található, ahol a híres Jánošík betyárnak is emléket állítottak.
 • Nyári idényben érdemes a napot korán kezdeni, és a tömeget megelőzve túrázni a szurdokban. Ha elég korán indulunk, marad időnk a két szurdok közti vendégházaknál reggelizni, a Kis- és a Nagy-Rozsutec közötti hágóban (Sedlo Medzirozsutce) pedig nagyobb pihenőt tartani. Föntről is nagyobb eséllyel lesz jó kilátásunk, ha a délutáni felhőképződést megelőzve érjük el a hegycsúcsokat.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • A medvés területeken történő túrázásról hasznos információkat tematikus oldalunkon találsz, sok másik szlovákiai túra mellett.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: September 15, 2022
Difficulty
difficult
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Veľký Rozsutec, 1,610 m
Lowest point
Terchová, Biely Potok (Terhely), 564 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 4.26%Dirt road 7.41%Forested/wild trail 34.82%Path 53.49%
Asphalt
0.6 km
Dirt road
1.1 km
Forested/wild trail
5.2 km
Path
8 km
Show elevation profile

Safety information

 • Viharos, villámlás lehetőségét tartogató időjárás esetén meggondolandó a túra mellőzése, mivel a rendkívül kitett, sziklás, fémláncokkal biztosított szakaszok ilyenkor komoly kockázatot jelentenek a kőhullás, villámcsapás, lecsúszás veszélye miatt.
 • Különösen éjszaka, de még a szürkületi órákban sem tanácsos a hágók környékén tartózkodni a hegységben nagy számban jelenlévő medvepopuláció veszélye miatt. Ha egyedül mozgunk a sűrű erdőben, érdemes énekelni, tapsolni, medvecsengővel túrázni, aminek hallatán a Kárpátok emberkerülő csúcsragadozója előzékenyen odébbáll.

Tips and hints

 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is csekkolni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. (Pl.: https://hzs.sk/mala-fatra/ ) Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com, és a www.yr.no/en/ oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

Start

Terchová, Biely Potok Hotel Diery buszmegálló (Terhely) (564 m)
Coordinates:
DD
49.258117, 19.065504
DMS
49°15'29.2"N 19°03'55.8"E
UTM
34U 359242 5457950
w3w 
///invents.fuzz.rashness

Destination

Terchová, Biely Potok Hotel Diery buszmegálló (Terhely)

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A Biely Potok üdülőtelepen található Hotel Dierytől indulunk a K jelzésen a Dolné Diery szurdokán keresztül.
 • A szurdok feletti útkereszteződésnél (Podžiar) egyenesen térünk át a S jelzésre, amin Štefanováig túrázunk.
 • Štefanová településről balra, a Z jelzésen indulunk a hegy déli lábát kerülve a Sedlo Medziholie hágóba.
 • Innen balra a P jelzés vezet át a  Veľký Rozsutec (Nagy-Rozsutec) tömbjén.
 • Veľký Rozsutec (Nagy-Rozsutec) csúcsára a röviden kiágazó P▲ jelzéssel érkezünk.
 • A csúcstömb északi oldalán ereszkedünk le a P jelzésen a Sedlo Zákres elágazásáig.
 • A Sedlo Zákrestől balra követjük a Z jelzést a Malý Rozsutec (Kis-Rozsutec) csúcsán át vissza a Hotel Dieryig.

A túra részletes leírása

A Kis-Fátra kapujában, a Dolné diery szurdokában.

Terchová (Terhely) külterületéről, a Biely Potok üdülőtelepen található Hotel Dierytől indulunk a Kis-Fátra (Malá Fatra) erdős hegyvidékére a K jelzésen. Egy patakparti ösvényt követünk, ugyanis a sziklás hegyek között egyedül a patak nyitja meg az utat a Kis-Fátra belsejébe. A hegység e részét felépítő mészkő- és dolomitkőzeteket a rohanó patak fáradhatatlan vésője tárja fel. Egy ponton a szurdok falai szinte karnyújtásnyira közelítik meg egymást, több tíz méter magas sziklafal zárja mindkét oldalon a kilátást. A nedves szoroson fapallók és fémrácsos járdák vezetnek keresztül, így könnyűszerrel átjuthatunk a lehetetlennek tűnő szűkületen.

A Dolné diery túloldalán kinyílik a katlan, a látványos sziklaszurdok végén egy tágas, ligetes térségbe terel a patak. Az első kereszteződésben jobbra tartunk a S jelzéssel, ami az erdő melletti tisztásra, Podžiar pásztorkunyhói közé vezet. A védett katlanban zöldellő, üde rétek dús növényzetén vígan éltek a juhok. Napjainkra háttérbe szorult a pásztorkodás, a hegyi tanya étterem és egy 19. századi mintára berendezett szoba minimúzeumának kombinációjával fogadja a megfáradt turistákat. Padok és asztalok nyújtotta kényelemben fogyaszthatunk a Koliba (fogadó) mellett, erőt gyűjtve a folytatáshoz. Közvetlenül a pásztorszállás felett egy csekély szintemelkedéssel elérhető hágóba, a Sedlo Vrchpodžiar tisztására kapaszkodunk, ahonnan viszont hosszan ereszkedünk a Nagy-Rozsutec lábához, Štefanovába. A tisztásokról feltűnik a Nagy-Rozsutec hihetetlenül sziklás, impozáns tömbje, mely közel 1000 méterrel tornyosul fölénk. Szívdobogtató látvány a hegység ikonikus bérce.

Rövid sétával érjük el Štefanová bájos gerendaházait, melyekben számos lehetőségünk adódik megszállni, de akár meg is pihenhetünk, egy üdítő vagy harapnivaló segítségével pedig fel is frissülhetünk. A legelőkkel körbevett, patakparti falu állattartás szülte, jellegzetes kárpáti település. A két világháború között itt forgatták a híres betyár, Juraj Jánošík életét feldolgozó csehszlovák filmet -  a Kis-Fátra legendákkal övezett szülöttjét Szlovákiában máig nemzeti hősként tisztelik. A falu nyugati végén, a parkoló feletti elágazásban balra ráfordulunk a Nagy-Rozsutecre (Veľký Rozsutec) vezető Z jelzésre, s ezzel a bemelegítő szakasz után elkezdődik a valódi hegymászás. 

Kapaszkodás a csúcsok közé

Egyenletesen, de kitartóan emelkedik az ösvény a hegyoldalon váltakozó fenyő- és bükkerdők, valamint tisztások között. 900 méter tengerszint feletti magasságnál, egy fenyvesben párhuzamos ágakra szakadozó csapás mentén kapaszkodunk a legmeredekebben, de szekérúthoz érve kitérünk az egyre szigorúbbá váló lejtőről, és harántolva fordulunk a Nagy-Rozsutec déli lejtőjére. Hosszan keresztezünk egy irtást, amiről egyre jobban kibontakozik a Kis-Fátra főgerince, a kelet-nyugati irányú, „bálnahátak” sorából felépülő hegyvonulat.

A hágóhoz (Sedlo Medziholie) közeledve egyre tágasabb mezőket keresztezünk. Egy forrást is érintünk, amelyből friss vizet vehetünk a folytatáshoz, feljebb ugyanis már nem lesz biztos vízvételi lehetőség. A tágas hágóban számos turistaút keresztezi egymást, a főgerincről és minden nagyobb völgyből, településről ide futnak be az ösvények.

Ezen a stratégiai helyen 1985 januárjáig menedékház állt, ahonnan kényelmesen lehetett a főgerinc vagy a Nagy-Rozsutec túráját indítani. Ám a kétszintes gerendaház a fennállásának negyvenedik évében leégett, és sajnos azóta sem épült újjá. Már 1932-ben menedékkunyhó fogadta itt a turistákat, de aztán az a II. világháborúban megsemmisült. A helyszín népszerűsége miatt 1946-ban nagyobb kapacitással építették újjá a hegyi menedéket, amely két étkezőjével, 3 szintjével és 82 éjszakázóhelyével fontos bázisa volt a Kis-Fátra sí- és turistaéletének. A ház mellett sípálya üzemelt, amely végül a vesztét okozta: a felvonó motorja kigyulladt, lángra lobbantva a gázolaj és gázpalackok tárolására használt melléképületet. A robbanások során hamar átterjedt a tűz a főépületre is, ahonnan a vendégeket és az értékeket mentették. A ház a tűzoltók gyors érkezése ellenére porig égett, a nemzeti park igazgatósága pedig nem engedélyezte az újjáépítést az egyébként forgalmas hágóban, ami azóta is vitát gerjeszt sportolók és természetvédők között. 

A Nagy-Rozsutec ostroma

A Sedlo Medziholie tisztásáról kibontakozik célunk, a Nagy-Rozsutec sziklatornyoktól ékes tömege. Dél felől a hegy legvadabb arcát látjuk, de a turistaút ügyes vonalvezetéssel kerül a keleti lejtő lankásabb fenyvesében, a sziklás délkeleti gerinc dupla felszökésén pedig beépített lánc segítségével kapaszkodunk a csúcsra. A hágótól (Sedlo Medziholie) már a P jelzést követjük, ami fokozatosan vezet az egyre meredekebbé váló sziklavilágba. A gyalogfenyők között egyre több kőtömb állja utunkat, ám szerencsére jól kijárt, tagolt felszínű tereplépcsők között vezet az ösvény, így a láncok és a sárgás színűre koptatott sziklataréjok segítségével leküzdhető minden nehézség. A csúcsra vezető utolsó felszökés a legnehezebb: 20-30 méteres sziklaárkot követ az út, és végig láncba kapaszkodva jutunk az utolsó nagyobb torony oldalába.

A tornyot megkerülve, kitett ösvényen érkezünk a látványos nyeregbe, a legmagasabb pont alá, ahonnan a P▲ jelzés vezet a Nagy-Rozsutec (Veľký Rozsutec) csúcsára, kb. 100 méteres kitérővel. Egy csekély sziklamászás, egy utolsó feladat még a csúcspont előtt is vár ránk, de ezután már kényelmes gerincösvény vezet a sziklás hegytetőre.

Csúcskereszt, csúcskönyv és a környező hegyek, települések irányát és távolságát mutató fémtábla fogad az 1610 m-es csúcson, illetve, ha jó időben érkezünk, természetesen lebilincselő a panoráma. A Kis-Fátra gyephavasi főgerince vonzza tekintetünket, amely délnyugatra, a főcsúcs (Veľký Kriváň) irányába kanyarog. A Nagy-Rozsutec sziklás leszakadása megdöbbentő mélységet nyit alattunk a fenyőerdőktől mozaikos Vrátna völgye felé. Ámulatba ejtő távlatokat nyújt a környező kárpáti hegyvonulatok sora, a keleti és délkeleti látóhatáron a Liptói-havasok és az Alacsony-Tátra csipkézett ormai húzódnak.

Ha jó időben érünk a csúcsra, érdemes egy kicsit elidőzni, élvezni a magasságot, a panorámát, azaz „leszüretelni” a megtett út gyümölcsét. Hagyjunk időt a feltöltődésre, és ha fúj a szél, keressük meg a legvédettebb helyet a pihenésre, viszont ha eső, vagy vihar van kialakulóban, jussunk túl a csúcsrégión minél hamarabb.

P jelzésre visszatérve még a szomszédos ikercsúcsra is át kell traverzálni. Némi hullámzást és egy csekély sziklafalat leküzdve, a szomszéd, alacsonyabb csúcsot kerülve már törpefenyvesben tartunk lefelé, az első szakaszon számottevő meredekséggel. Az ösvény murvás, bizonytalan a lábunk alatt, ezért érdemes a körülöttünk lévő fenyőkben kapaszkodva vagy túrabot segítségével, lassan araszolva ereszkedni. Bő 200 méter szintet hátrahagyva vízszintes etap engedi pihenni térdeinket és combunkat. A mellékcsúcson túl, egy hosszabb erdei szakaszon mélyre, a talajtakaró alá vágódik a murvás út, itt érdemes a fák közötti ösvényt előnyben részesíteni. 

A Kis-Rozsutec sziklataréjos ormán

A két Rozsutec közötti nyeregbe (Sedlo Medzirozsutce) érkezve jól esik megpihenni az ismét kitárulkozó havasi táj látványában gyönyörködve. Szemben az impozáns Kis-Rozsutec (Malý Rozsutec) nem túl magas, de szintén sziklás, merész felszökése hívogat. 

A továbbvezető út közel azonos szintben követi a fenyőligetektől hangulatos gerincet, nagy ívben fordulva a Kis-Rozsutecre. A csúcs bő 100 méterrel van felettünk, de ebből az irányból szinte elképzelhetetlennek tűnik a feljutás. A Sedlo Zákres elágazásából a Z jelzésen haladunk, és a hegylábi fenyvesben elérjük a sziklafalat. Szorongatott helyzetünkből jobbra vezet ki egy bevágás, amin némi kapaszkodással, beépített acéllánc segítségével kerülünk a sziklafal tetejére.

A hosszan elnyúló, sziklás csúcson megdöbbentő panoráma fogad, tágas, légies érzés a függőleges sziklafalban leszakadó csúcson állni. Szemközt a Nagy-Rozsutec uralja a kilátást, északon erdős és legelőkkel nyitott hegyhátak végtelen sora húzódik.

A túloldali, sziklás törpefenyvesben továbbvezető út ránézésre lankásabb az eddigi próbatételeknél, de a lánc rögzítésének hiányosságai és a folyton aprózódó, kőmorzsalékos felszín komoly kihívást jelentenek. Érdemes óvatosan araszolva, minél több támaszt és kapaszkodót kihasználva letudni ezt a rövid, de emberpróbáló szakaszt. A sziklás letörést leküzdve lassan megenyhül a terep, egyre kényelmesebb, erdős szakasz következik. 

Ereszkedés a hegység északi mellvédjén

Árnyas, öreg bükkösben vezet az út utolsó szakasza, azonban lassan újabb letörés következik. A gerincet ugyanis sziklás vonulat keresztezi, amely előtt jobbra, a meredek hegyoldalra fordulunk, szerpentinezéssel kitérve a nehézségek elől. Továbbra is bükkmatuzsálemek között, egyhuzamban bő 200 méter szintet ereszkedünk. Egy kis csermelyt is keresztezünk, aminek túloldalán beérünk a patakparti lejtőpihenőre települt hegyi üdülők (egykori tanyák) világába.

Podrozsutec (éttermet is kínáló) telepe kaszálókkal körbevett gerendaházakból áll egy alig pár ösvényen és egy földúton megközelíthető hegylábi katlanban. Hegyi legelők mentén fordulunk enyhén nyugatnak a rétekkel tarkított tanyavilág szintjén.

Túránk végén ismét fenyőerdő kísér, alatta beerdősült kaszálókon tudjuk le az utolsó 200 méter szintet. Pár hangulatos gerendaházat kerülve ereszkedünk a faluba, ahol keresztezzük az utunk elején követett patakot, túloldalán helyi ételeket és italokat kínáló, hangulatos étterem fogad. Itt érdemes a hosszú és kalandos túra után feltöltődni, s megjutalmazni fáradt testünket és érzékszerveinket.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • Terchová, Biely Potok Hotel Diery megállóig, majd a túra végén onnan utazhatunk busszal. A járatokkal elsősorban a közeli Zsolnára (Žilina) vagy onnan közlekedhetünk rövid idő alatt.

Getting there

 • A túra a Terchová, Biely Potok Hotel Diery buszmegállóból indul, és ott is ér véget. Ez Terhelyhez (Terchová) tartozik.

Parking

 • A Hotel Diery (Terchová/Terhely, Biely Potok) előtti parkolóban hagyhatjuk autónkat.

Coordinates

DD
49.258117, 19.065504
DMS
49°15'29.2"N 19°03'55.8"E
UTM
34U 359242 5457950
w3w 
///invents.fuzz.rashness
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 110. számú térképe (Malá Fatra - Vrátna) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Equipment

 •  Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő (bordázott talpú, kényelmes túracipő vagy bakancs), az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
difficult
Distance
14.9 km
Duration
8:10 h
Ascent
1,248 m
Descent
1,248 m
Highest point
1,610 m
Lowest point
564 m
Public-transport-friendly Circular route Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Insider tip Flora and fauna Summit route 'Healthy climate'

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp