Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Magas-mátrai hangulatok

Hiking Trail · Mátra-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Kilátás a Karancs felé a sípályák tetejéről
  Kilátás a Karancs felé a sípályák tetejéről
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 850 800 750 700 650 7 6 5 4 3 2 1 km Sípark (Mátraszentistván) Sípark (Mátraszentistván) Három falu … templom) Három falu … templom)
Rövid körséta a Magas-Mátra széles hátain, ahol az épített környezet uralja a tájképet, de a természetélmény is biztosított. A hazánkban szokatlan sípályák gyeppásztái, a síkabb térszínre nyíló kilátások, illetve a hegyi üdülőfalvak és az erdők váltakozása sajátos hangulatban forr össze ezen a könnyű körtúrán.
Open
easy
Distance 7.3 km
2:10 h
294 m
294 m
830 m
688 m

Amikor ránézünk Mátraszentistván síterepére, hazánkban szokatlan látvány tárul szemünk elé: hegyekkel keretezett, magaslati sípályák hasítanak az erdőkbe. Bár a tájkép semmiképpen sem alpesi, a részletek megidézhetik a hangulatot, hiszen kis hütték, síliftek, víztározók, tágas panorámák gazdagítják a hegyoldalt az ideális esetben hólepellel fedett háztetők fölött. Persze nyáron sem unalmasabb a tájkép, a tágas gyeppászták megtörik az erdőtakaró egyhangúságát, és a hegyeinkből rég eltűnt hegyi legelőkre emlékeztetnek.

De hogyan is került ide az ország első síparkja? A történet gyökerei évszázadokkal ezelőttre nyúlnak vissza. A Magas-Mátra lapos tetői és széles hegyhátai a törökvész után népesültek be. A betelepített szlovákok (és kisebb részben németek) maguk éltek a hegyek közt, a magyarok aránya sokáig igen alacsony volt. A telepesek kezdetben a völgyekben laktak, hiszen a szénégetéshez és üveggyártáshoz szükséges faanyagot a könnyebben elérhető, a fatörzsek mozgatásának is jobban kedvező, alacsonyabb térszínen kezdték el letermelni, és a malmokhoz elengedhetetlen patakok is alant csörgedeztek. Amikor az irtások eltüntették a rengeteget a lejtőkről, a családok felköltöztek a Mátra szelíden hullámzó tetőszintjére - itt alakultak ki a hutafalvak, melyeket csak később kereszteltek át mai nevükre. Magasabban már kellően széles területek és lankás lejtők álltak rendelkezésre az állattartáshoz, így az egykori erdők helyét zöldellő legelők vették át.

A havasi jellegű legelő- és rétgazdálkodást a '70-es években szüntették be, a jószágok eltűntek a mátrai tájból, és a bebokrosodással lassú újraerdősülés vette kezdetét. Bár a Gagarin Hőerőmű (mai Mátrai Erőmű) sportegylete már a '60-as években sípályát alakított ki a hajdani legelőkön, próbálkozásuk nem volt hosszú életű. Egy családi vállalkozás évtizedekkel később meglátta a lehetőséget a Mátraszentistvánnal szomszédos Rubanya-hegy északi, hótartó lejtőiben, és 2002-ben elkezdődött az azóta is bővülő Sípark kialakítása, a bokrok visszaszorítása. Napjainkra jelentős mennyiségű embert vonz a síelési lehetőség, és a jövőben a park bővülése várható.

A túránk által érintett Három falu temploma és a falvakban hol meglévő, hol átalakult vállalati üdülők mind-mind a hegység felfedezésének, majd Trianon utáni turisztikai feltárásának nyomai. A könnyű, de tartalmas körséta természetileg és kulturálisan is meglepően változatos és tartalmas élményeket kínál.

Author’s recommendation

 • Mindkét érintett faluban találunk szálláshelyeket, így egy magas-mátrai hétvége rövid, kellemes kirándulásává is válhat ez a rövid kör.
 • Mátraszentlászlóról rövid, kb. 750 m-es kitérő a Mátra gerincén álló Vörös-kői kilátó. Ehhez a főutcára érkezve balra kell fordulnunk a S jelzésre, ami a toronyhoz vezet.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: February 09, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
830 m
Lowest point
688 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Síszezonban, amikor sok a síelő, mérlegeljünk, mekkora a tömeg: ha túl sok az ember, hagyjuk ki a sípark tetejére kivezető részt!

Tips and hints

Start

Mátraszentimre, központ buszmegálló (782 m)
Coordinates:
DD
47.908851, 19.876841
DMS
47°54'31.9"N 19°52'36.6"E
UTM
34T 416070 5306780
w3w 
///boringly.overthrown.pianist

Destination

Mátraszentimre, központ buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Mátraszentimrén a központon át indulunk a Z jelzésen.
 • Mátraszentistván főutcáján jobbra fordulunk a K jelzésre.
 • Mátraszentlászló felső részén jobbra térünk a K+ jelzésre.
 • A Három falu templománál újabb jobbkanyarral jelzetlen útra váltunk egy oda-vissza kitérőre (a régi K▲ jelzések itt-ott még láthatók a parkolóig).
 • Az aszfaltról balra, a parkolón át kerüljük a víztározót, és a jelzetlen ösvényen a sípályák tetejére kapaszkodunk.
 • A Sípark tetőpontjáról visszatérünk a K+ jelzésre, és jobbra indulunk rajta.
 • A K+ jelek vezetnek vissza Mátraszentimrére, a kiindulópontra.

A túra részletes leírása

A felfedezett falu

Mátraszentimrét a többi magas-mátrai faluhoz hasonlóan a völgyekből felhúzódott szlovák telepesek hívták életre, amikor öt család Felsőhutáról (Mátraszentistvánról) átköltözve 1900-ban megalapította Ötházhutát. Az elszigetelt kis falvakban még a 20. század elején is olyan ritka volt a távolról jött látogató, hogy a korabeli turistaírók beszámolója szerint jöttükre összecsődültek a helyiek, és zenés mulatsággal ünnepeltek. Aztán a trianoni békeszerződést követően a korábban csekély mértékben vonzó Mátra hirtelen felértékelődött, hiszen fővároshoz való közelsége, magassága, erdőrengetege és levegője kiemelte a hazai turisztikai kínálatból. Megindultak a fejlesztések, majd a II. világháborút követően gyors egymásutánban épültek a vállalati üdülők. Hosszabb visszaesés után napjainkban egyre több étterem, szolgáltatás, és a szálláshelyek szélesedő skálája jelzi az idegenforgalom fellendülését a Magas-Mátrában.

Erdők alatt, falvak között

A faluból észak felé indulunk a főutcán (Z jelzés). A II. világháborúban elnéptelenedett településen két vályogházat kapott az egyház, ezek egyikének helyén épült 1980-ban a hegyi legelőrétek stílusában (a Mátrára jellemző sötét andezitkockákból) a római katolikus templom, melyet a főtéren láthatunk. Balra fordulunk; az utcáról betérhetünk a takaros szlovák tájházba is. A környék legnagyobb szállója, a Narád Hotel hegyoldali, nem éppen tájba illő komplexuma előtt lépünk az erdőbe. Kimosott ösvényen, fiatalosban ereszkedünk le a Nárád-patak völgyébe, ahol átkelünk a kerekded andezittömbök alkotta gázlón.

Bükkök keverednek gyertyánnal és tölgyessel, ahogy a sziklakibúvásos talajú csapáson kapaszkodunk a hegyoldalban. Vadregényes, jellegzetes mátrai erdő von tetőt fölénk, a talajon pedig helyenként szürke andezitszőnyeg nyújtózik. A Rubanya-rétnél kicsit kinyílik a növényzet - a fajgazdag tisztás fennmaradását kaszálással biztosítják.

Az ország első síparkjánál

Csenevész, fiatal fák ölelésében érjük el a Sípark liftjét és a pályák gyepfolyosóit. Bal felé, a Mátra-bérc belső oldalán már Mátraszentistván házai sorakoznak. Síelésre alkalmassá először a '60-as években alakították az egykori legelőket a Gagarin Hőerőmű (mai nevén Mátrai Erőmű) sportegyesülete saját dolgozói számára. Ezek később tönkrementek, begazosodtak, növekedésnek indult a bozót. Az önkormányzatnak nem volt erőforrása a szükséges beruházásokhoz, de egy családi vállalkozás 2002-ben belevágott az építkezésbe. A Sípark 2004 óta egyre növekvő népszerűségnek örvend; felvonók, hütték, hóágyúk biztosítják a téli szezonok sikerét. A hóágyúkat tápláló víztározók szivattyúi a környező patakok vizét csapadékos időszakban szívják fel, mely a tél végén olvadékvízként részben vissza is kerül a természetbe. A fejlesztési elképzelések között újabb pályák kialakítása szerepel, köztük a Piszkés-tető oldalának bevonásával 900 méteres magasságban is lehetővé tennék a síelést.

Mátraszentistván, az egykori Felsőhuta - ahogy szomszédai is - csak 1938-ban, István király halálának 900. évfordulóján kapta mai nevét. Szlovák lakói a lenti völgyekben foglalkoztak szénégetéssel, mielőtt a völgyfő lankásabb terepére költöztek volna. A központban, a Vidróczki csárda mellett jobbra fordulunk, és a K jelzésen átgyalogolunk Mátraszentlászlóra.

Templom a falvak között

A valamikori Fiskalitáshután felhagyott, romos üdülők keverednek a szépen karbantartott telkekkel, ahogy a főutcát közelítjük. Vendéglátóhelyek sorakoznak a buszfordulóig, ahol Szent László mellszobra is helyet kapott. Utána jobbra fordít a K+ jelzés. Fenyőkkel tarkított kertek közt sétálunk ki a településről. A következő fontos állomás a Három falu temploma: az 1942-ben felszentelt masszív kőépület védőszentje István; a főoltárkép is őt ábrázolja. Állítólag a három település nem tudott megegyezni, hova építsék, ezért végül az egri érsekség mindegyiktől egyenlő távolságra jelölte ki a helyét.

Kitekintés a Mátrából

Induljunk jobbra az aszfaltúton, melyről a parkolónál balra letérve rövid kapaszkodással elérhetjük a sípályák tetejét. A jelzetlen ösvényen egkerüljük a víztározó apró medencéjét (idáig még elvétve találkozhatunk a régi K▲ jelekkel), és ahogy emelkedünk, egyre festőibb a panoráma. A gerinc belső oldalát a sípásztákkal szemben háztetők pöttyözik, mögöttük nagy mélységben tűnik fel Észak-Magyarország dombvidéke, jól érzékelhető a Mátra kiemelkedése. A Karancs tömbje mögött már a Felvidék hegyei hullámoznak, egészen tiszta, kivételes időjárás esetén a Magas-Tátra vadítja a télen síelőktől alpesi hangulatú kilátást.

Vissza a bükkösben

Térjünk vissza a templom mögötti K+ jelzésre! Jobbra erdei szakaszon követjük az aszfaltutat, melyet egy ponton keresztezünk. Gyönyörű, ezüstös törzsű, öreg szálbükkösbe fúródik az ösvény. A Nárád-patak sáros forrásánál átlépünk az alant zöld sűrűbe vesző erecskén, és fokozatosan jobbra hajló utunk mellé egyik oldalról kefesűrű fiatalos szegődik. Egy irtásfoltról visszatekintve a fák mögül kikandikál a Három falu templomának tornya. Kisvártatva elérjük az aszfaltot, melyet nyílegyenesen követve visszaérkezünk startpontunkra, Mátraszentimre központjába.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

Mindkét lehetséges túraindító falu (Mátraszentimre, Mátraszentistván) buszai Gyöngyös felől érkeznek és többnyire oda is távoznak, néhány busz jelent közvetlen összeköttetést Pásztóval (vagy Budapesttel).

 • A Mátraszentimre, központ buszmegállóból indul a túra, és ott is végződik.
 • Indulhatunk a Mátraszentistván, központ buszmegállóból is, ahogy itt is fejezhetjük be a túrát ebben az esetben.

Getting there

 • A turistaút közvetlenül érinti a buszmegállót.

Parking

 • Mátraszentimrén a Posta előtt korlátozott számú parkolóhely áll rendelkezésre, a Rákóczi Ferenc utca végén, a buszfordulónál találunk nagyobb helyet is.
 • Mátraszentistvánon a Petőfi és Vaskút utca kereszteződésénél, a Vidróczki csárda előtt találunk parkolóhelyeket. Ha ez telített lenne, a Vaskút utca végén is van egy parkoló.

Coordinates

DD
47.908851, 19.876841
DMS
47°54'31.9"N 19°52'36.6"E
UTM
34T 416070 5306780
w3w 
///boringly.overthrown.pianist
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Mátra turistakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
easy
Distance
7.3 km
Duration
2:10 h
Ascent
294 m
Descent
294 m
Highest point
830 m
Lowest point
688 m
Public-transport-friendly Circular route Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Insider tip Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 5 Waypoints
 • 5 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp