Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Kopárok és fenyőerdők Budaörs határában

· 8 reviews · Hiking Trail · Budai-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Sorrento dolomotsziklái
  A Sorrento dolomotsziklái
  Photo: Péter Farkas
m 500 400 300 200 12 10 8 6 4 2 km Normafa Rupp-hegy Piktortégla üregek
A kárpáti bükkösöktől a mediterrán fenyvesekig változatos hangulatok közt túrázunk a főváros erdeiben. Felszentelt kegyhely, dolomittornyok és a Budaörsi-kopárok kilátópontjain át vezet Budapest körüli sétánk.
Open
easy
Distance 13.4 km
4:15 h
426 m
690 m
482 m
209 m

Meglepő változatosság jellemzi a Normafa és Budaörs közötti erdőségeket: megtaláljuk itt szinte az összes hazai hegyvidéki erdőtársulást. Évszázados bükkösök, gyertyános-tölgyes, vegyes szurdokerdő, karsztbokorerdő, feketefenyves és csertölgyes - mind egy-egy külön hangulatot képvisel. Ráadásul a makkosmáriai kegytemplom mellett egy rendkívül hangulatos hagyásfás tölgyfaligetet is érintünk, ahol a szakrális töltetet az a történet adja, ami szerint az egyik fa törzsén a szenvedő Krisztus képe jelent meg. A kultúrtáj a Budaörs feletti gyümölcsöskertekben teljesedik ki, különösen tavaszi virágzás vagy októberi színkavalkád idején. Innen megérkezni a Frank-hegy oldalába egészen szürreális élmény, ahol visszacsöppenünk a főváros valóságába a gazdagréti lakótelep geometrikus mintázatával.

A túra csúcspontja a budaörsi kopárok kilátópontja, ahol a dolomitsziklagyepek nyitott vidékéről messzire ereszthetjük tekintetünket a Duna völgye és az Alföld laposa felé. Jó időben a déli kitettségű füves hegyoldalon igazán kellemes sütkérezni, ahogy azt a terület védett és értékes hüllője, a kaszpi haragossikló is teszi. A kopárok fekvésének köszönhetően az itteni állomány a Kaukázus- és Balkán-szerte gyakori faj legészaknyugatibb előfordulása. Ne ijedjünk meg azonban, a sikló ártalmatlan ránk nézve, rovarokkal és kisemlősökkel táplálkozik hazánk legnagyobbra növő kígyója.

Author’s recommendation

 • Szakaszokban is teljesíthetjük a túrát, így az útvonal felénél Budaörsre is leereszkedhetünk, és a kopárokat egy körtúrával a kápolna érintésével is bejárhatjuk.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: May 13, 2022
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
482 m
Lowest point
209 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 10.45%Dirt road 10.90%Forested/wild trail 45.43%Path 29.57%Road 0.08%Unknown 3.54%
Asphalt
1.4 km
Dirt road
1.5 km
Forested/wild trail
6.1 km
Path
4 km
Road
0 km
Unknown
0.5 km
Show elevation profile

Rest stops

Normafa rétes és piknik büfé

Safety information

 • Nyáron viseljünk sapkát, kalapot, használjunk naptejet, mivel a budaörsi kopároknál árnyék nélkül kapaszkodunk hosszú kilométereken át.
 • A Rupp-hegyhez vezető lejtő nagyon meredek. Bár aszfaltozott az út, de esős, nyálkás időben, és különösen hóban, fagyban komoly gondot okozhat itt a leereszkedés.

Start

Normafa buszmegálló és parkoló (477 m)
Coordinates:
DD
47.502804, 18.965949
DMS
47°30'10.1"N 18°57'57.4"E
UTM
34T 346819 5263046
w3w 
///vital.dabble.expires
Show on Map

Destination

Irhás árok buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A Z+ jelzésen indulunk nyugatnak a Normafától.
 • Letérünk a S+ jelzésre a Katonasíroknál a Csacsi-rétig.
 • A Csacsi-réttől röviden a S jelzést követjük, amiről Makkosmária irányába a Z+ jelzésre térünk.
 • Makkosmáriától a P jelzésen folytatjuk dél felé a Végvári-sziklához.
 • A Végvári-szikla felett visszacsatlakozunk a S jelzéshez, ami a Sorrento oldalában vezet keresztül a Csiki-hegyekhez.
 • A Budaörs feletti kerteken a S+ jelzésen ereszkedünk alá a P+ jelzésig, amin visszakanyarodunk északnak a kopárok felé.
 • A Kopárokon túl a P jelzéssel haladunk egy rövid szakaszon, amiről a S↺ jelzésre térünk a Piktortégla-üregek felé.
 • A Budaörsi-hegy tetején csatlakozunk a P◼ jelzéshez, ami elvezet egészen utunk végéig, Gazdagrétre.

A túra részletes leírása:

A Budakeszi öreg erdő

Normafa buszvégállomásától indulunk nyugatnak, a Z+ jelzésen. Az egykori normafai síházzal szemben, az útkereszteződésbe állított székely kapun lépünk be a budakeszi erdőbe, és hagyjuk magunk mögött a zajos város forgalmát. Azonban a tömegközlekedésnek hála magaslati pontról indulunk, így kaptató helyett lankás ereszkedéssel kezdjük utunkat.

Hamar keresztezzük a Gyermekvasút vonalát, majd a Virág-völgy formálódó bevágásán, öreg tölgyek és bükkök között ereszkedünk. A főváros határában álló, meglepően öreg hagyásfák bizonyítják, hogy pont a főváros miatt már elég korán felismerték az erdő jótékony hatását a nagyváros kő- és aszfaltrengetegében élő lakosságára. Az addig csak kihasznált, faanyagnak nőni hagyott erdőt gondos kezelésbe vették, és a népszerű útvonalak mentén kikapcsolódás céljából meghagyták.

Bár a Z+ jelzéshez később csatlakozunk ismét, de pont egy ilyen hagyásfás öreg bükkös miatt letérünk a S+ jelzésre, ami előbb egy katonasírt érint, majd terebélyes bükkök között ereszkedik le a Csacsi-rét meghitt erdei tisztására. A hely népszerű kirándulócélpont, amit a jól felszerelt pihenőhely is mutat.

A tisztás túloldalán egyenesen folytatjuk utunkat, immár a S jelzést követve egy rövid szakaszon, majd az utunk elején követett Z+ jelzéssel a Budakeszihez tartozó Makkosmária felé lekanyarodunk. Tekintélyes öreg tölgyekkel díszített, ligetes erdőszéli réten érkezünk meg a település határában a patinás, masszív épületű kegytemplom elé. A legenda szerint egy szőlőmunkás a szenvedő Krisztus képét fedezte fel az egyik tölgyfán, aminek hatására régi betegségéből felgyógyult. Hálából szentképet helyezett a fára, amihez további gyógyulások reményében zarándokok érkeztek. A Mária-kép népszerűségét mutatja, hogy hamar kápolnát, majd kegytemplomot építettek mellé a 18. század közepére. A század végére azonban II. József feloszlatta a kezelő rendet, és bezáratta a kegytemplomot. A két világháború alatt megmentették a romokat, felvásárolták, majd újjáépítették a templomot. A kegyhely jelenkori küldetése a szenvedélybetegek rabságának felszabadítása.

A tölgyfás ligetet dél felé hagyjuk el a P jelzéssel, ami már fiatalos tölgyesben ereszkedik a Kavicsos-árokig. Innen nagy lendülettel átkapaszkodunk a Végvári-szikla mellett az árok túlfelére. A szikla monolitja meglepő méretekkel bukkan elő az erdőből; a hasonló tornyok, mészkőtömbök azonban viszonylag gyakoriak a Budai-hegységben. A sziklától egy meredek kaptatón érjük el a szintben haladó S jelzést, amivel visszaereszkedünk Nagyszénászug határába. A hullámvasutazást akár ki is hagyhatjuk, ha bevállaljuk, hogy a Végvári-sziklától dél felé szintben átvágunk az erdőn pár száz métert apró ösvényeken, amivel ugyanúgy a S jelzésre érkezünk. A S jelzés ugyanis nagyvonalúan ereszkedik Nagyszénászug határában, majd egy vadregényes ösvényen oldalazni kezd a Sorrento oldalában.

A Csíki-hegyekben

A hegyoldal meredeksége és vadsága fokozódik, ahogy a Sorrento gerincéhez közeledünk. Egy ponton az ösvény elkezd emelkedni, és előbb egy sziklás vállat keresztez, majd némi szintezés után megkerüli a ténylegesen vett sziklagerincet, a dolomittornyok vonulatát. Az 5-10 méter magas, szürreális alakban csavarodó sziklaképződmények hosszan sorakoznak a hegyoldalban, körülöttük a már leomlott anyag murvaszőnyeget alkot a felszínen. A talaj teljesen lehordódott az elmúlt évszázadok legeltetése során. Az ilyen dolomitgyepeket telepített feketefenyvesekkel próbálták meg beerdősíteni, megvédve a talajt a további eróziótól. A fenyves is hozzájárul a hely hangulatához, de az eredeti dolomit sziklagyep mindenképpen komoly veszteséget szenvedett.

A Kies-völgy katlanát keresztezve lankásan ereszkedünk tovább a hegyoldalban. Közel szintben kerüljük a Szállás-hegyet, ami után gyümölcsösök és hétvégi kertek között érkezünk Budaörs határába. A kertek között már a S+ jelzés navigál, ami az Út-hegy nyergéig vezet. Itt eldönthetjük, hogy leereszkedünk Budaörsre, vagy folytatjuk a túrázást felfelé a P+ jelzésen a budaörsi kopárokon és az erdős Kakukk-hegyen keresztül. Látványában biztosan ez a túra csúcspontja, így érdemes visszakanyarodni a kopárokra.

Hamar kiérünk a P+ jelzéssel a kertek közül, ahonnan széles murvaút kaptat a gyeppel fedett dombok között. A legmagasabb füves tetőre, a Farkas-hegyre érkezünk az úttal, ahol a kőrises karsztbokorerdő után kinyílik körülöttünk a vidék, belátjuk a hegység déli részét, de főként a budaörsi kopárok nagy részét. A legmagasabb sziklás ponton egy vitorlázó-repülőgép szárnyából furcsa, „V” betűt formázó emlékmű áll az első magyar Vitorlázórepülő Egyesület tiszteletére.

A füves plató után újra beérkezünk az erdőbe, ahol egy sorompó utáni útkereszteződésnél a P jelzésre térünk rövid szakaszon, ami visszakapaszkodik Csillebércre. Ez kézenfekvő befejezése lehet a túrának, ám innen már különösebb erőbefektetés nélkül elsétálhatunk Gazdagrét irányába a S és a P↺ jelzéseken.

A Budaörsi-hegy oldalában oldalazunk tovább a S↺ jelzésen, a piktortégla-üregek között. A hidrotermás oldatoktól átalakított, porló meszes agyagot festékek adalékanyagaként fejtették a repedések mentén. A délies tölgyesben egy rövid kapaszkodással felérkezünk a Budaörsi-hegy tetejére, ahol rövid szakaszon csatlakozunk a platót keresztező P◼ jelzéshez. Kellemes erdei ösvényen sétálunk át a Kakukk-hegy tölgyesének túloldalára a Frankhegyi turistaházhoz. Idáig kapaszkodott a város: az egykori szőlő- és gyümölcsöskertek helyén most nyaralók és lakóházak tekintenek le Budaörsre.

Labirintusszerű úthálózaton ereszkedünk alá a hegyről a P◼ jelzéssel, néhol megdöbbentő meredekséggel. Főként aszfalt és murvautak vezetnek a kertek között, felettünk a Széchenyi-hegy monumentális adótornya tűnik fel, míg alattunk a főváros házainak végtelenje vész a párás látóhatárba.

Még egy utolsó erdős foltot érintünk ereszkedésünk során. A Rupp-hegy legtetejét nem építették be, a gyepes déli oldallal kitekintő hegytető ugyanis természetvédelmi oltalmat kapott, így utolsó bástyaként megmaradt a Budaörsi-kopárok keleti végének. Ha maradt még kedvünk és energiánk, érdemes kilátogatni a rétre vezető tanösvénnyel a hegytetőre. Innen hamarosan megérkezünk hosszú túránk végéhez, a Gazdagréti út legtetejéhez, a Szomszédokból ismert lakótelep feletti körforgalomhoz, aminek túlsó felén van a buszmegálló.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A 21A és a 212-es buszokkal juthatunk fel a Normafa megállóig. 
 • Gazdagrétre érkezünk a túra végén, ahonnan a 8E jelzésű busz Irhás árok megállójából juthatunk vissza a városközpontba vagy a Kelenföldi pályaudvarra. 

Getting there

 • A túra buszmegállóból indul, majd egy másik buszmegállóban ér véget.

Parking

 • Parkolni a Konkoly-Thege úti új Normafa parkolóban tudunk.

Coordinates

DD
47.502804, 18.965949
DMS
47°30'10.1"N 18°57'57.4"E
UTM
34T 346819 5263046
w3w 
///vital.dabble.expires
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Book recommendations for this region:

Show more

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.9
(8)
Krisztián Török
August 13, 2022 · Community
When did you do this route? August 13, 2022
Emese Szöllősy Vágó
October 03, 2021 · Community
When did you do this route? October 02, 2021
Photo: Emese Szöllősy Vágó, Community
Photo: Emese Szöllősy Vágó, Community
Photo: Emese Szöllősy Vágó, Community
Géza Jakab
September 17, 2021 · Community
When did you do this route? April 03, 2021
Photo: Géza Jakab, Community
Photo: Géza Jakab, Community
Photo: Géza Jakab, Community
Photo: Géza Jakab, Community
Photo: Géza Jakab, Community
Photo: Géza Jakab, Community
Photo: Géza Jakab, Community
Photo: Géza Jakab, Community
Photo: Géza Jakab, Community
Photo: Géza Jakab, Community
Photo: Géza Jakab, Community
Show all reviews

Photos from others

+ 16

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
13.4 km
Duration
4:15 h
Ascent
426 m
Descent
690 m
Highest point
482 m
Lowest point
209 m
Public-transport-friendly Multi-stage route Scenic Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Linear route Healthy climate Dog-friendly

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 5 Waypoints
 • 5 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp