Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Körtúra Répáshutáról a Bükk-fennsík pereméhez

· 1 review · Hiking Trail · Bükk-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Kilátás a Déli-Bükkre az Alsó-Kőkapu kilátópontjáról
  / Kilátás a Déli-Bükkre az Alsó-Kőkapu kilátópontjáról
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A fennsík letörésének természetes állapotú erdőiben
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Balla-barlang
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Répáshuta a Bükk ölelésében
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sötét völgyi úton a Kis-Pazsa-lápán
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Balla-barlang kaptatója
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nyári délután Répáshután
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szemlélődés a bükki tájba
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Vár-hegy a Tárkányi-medence fölött
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Természetes bükkös a fennsík szegélyén
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Balla-barlang
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Balla-barlang, az őskori lakóhely
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Boksa helyett csak farakás
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bükkös magasan záródó lombkoronája
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A természet mélyén bújik meg a Pazsag turistaház
  Photo: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Répásthuta központja felé
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 600 500 400 300 14 12 10 8 6 4 2 km Balla-barlang Pazsagi turistaház
A Déli-Bükk és a fennsík határvidékére kalauzol túránk Répáshuta kezdő- és végponttal. A nyomvonal barlangokat, kilátópontokat, geológiai érdekességeket fűz fel, és útközben a környék történelmével is ismerkedünk.
Open
moderate
Distance 14.3 km
4:30 h
645 m
645 m
A Bükk-fennsík markáns letörése alatt megbúvó Répáshuta jó kiindulópont, hogy felfedezzük a Déli-Bükk e szegletét. A térség geológiája eltér a központi tájtól, mert a jellemzően 5-600 méter magas, szelíd hegységrész területén érintkeznek a mészkő és a nem karsztos agyagpala sávok. A fennsíkról a repedéshálózatba kerülő csapadék- és olvadékvizek táplálják a Répáshuta környéki forrásokat. Az ember itteni megtelepedése egyrészt a víznyerő helyeknek volt köszönhető, ez is vonzotta a Balla-barlang kőkorszaki lakóit. Jóval később, a 18. és 19. században a víz mellett más természeti kincsek: a hegység erdői és mészköve voltak alapjai a kibontakozó üveggyártásnak, a mész- és szénégetésnek, melyek termékei messzi tájakra is eljutottak. A falu lakóinak ősei e tevékenységekkel foglalkoztak generációkon át, és leszármazottaik ma is ápolják a heggyel való különleges és sokrétű kapcsolatukat.
Profile picture of András Kisida
Author
András Kisida
Update: February 23, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
793 m
Lowest point
417 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Start

Répáshuta, községháza buszmegálló (511 m)
Coordinates:
DD
48.048521, 20.527441
DMS
48°02'54.7"N 20°31'38.8"E
UTM
34U 464782 5321801
w3w 
///rockets.reimpose.precautions

Destination

Répáshuta, községháza buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Répáshuta, községházától délkeleti irányba indulunk a S jelek mentén.
 • Balra a SΩ váltva a Balla-barlanghoz kapaszkodunk, majd ugyanerre visszajövünk.
 • Balra a S jelzésen a Pazsag turistaházig sétálunk.
 • A K jeleket követve a Gyökeres-tisztáshoz túrázunk.
 • A Z jelzésen a Hármashatár elágazásáig menetelünk.
 • A Z◼ jelzések irányításával visszat érünk Répáshutára.

A túráról részletesen:

Répáshuta 

A mély völgyek találkozásánál elterülő katlanba települt Répáshuta favágó telepként alakult az 1700-as évek második felében, Felvidékről érkező jobbágyok által. A ma is szlovák nemzetiségű község neve az üveggyártásra utal (a huta szó üvegolvasztó kemencét jelent), az üzem 1790-ben állt munkába.

A Bükkben a 18. század elejétől kezdve folyamatos volt az üvegkészítési tevékenység. Az első gyár Óhután (a mai Bükkszentlászlón) nyílt meg 1712-ben. A második Újhután (a mai Bükkszentkereszten) 1755-ben, aztán Répáshutára 1790-ben épült fel immáron a harmadik üvegcsűr. Az utolsó, negyedik üzem 1834-ben a közeli Gyertyánvölgybe települt, és 1897-ig készítette minőségi termékeit. A korabeli üveggyárak költözésének fő oka az volt, hogy a rengeteg fát igénylő tevékenység 2-3 emberöltő alatt teljesen felemésztette az adott környék erdőit. Az üzemek áttelepülésekor részben a munkások és családjaik is átköltöztek, ezért alakultak ki speciális kapcsolatok és kötődések a bükk szlovák ajkú községei között.

Az üvegkészítés leáldozása után Répáshuta lakói a favágás mellett főleg mész- és szénégetésből éltek, amelyek termékeit az alföldi piacokon gabonára és élelmiszerre cserélték - ezeket a hegyi környezetben nem tudtak megtermelni.

A Balla-barlang karsztürege 

Répáshuta központjából a S jeleket követve a Szabadság utcában indulunk körtúránkra. Elhagyjuk a tájházat, majd a temetőt, és a falu végét jelző tábla után az aszfaltról kövesútra lépünk. Hamarosan jobbra a hegyoldalba kanyarodunk, aztán balra a SΩ jelzésre váltva folytatjuk az emelkedőt. Fakorláttal biztosított ösvényen kanyargunk fel a Balla-barlang méretes szádájához.

A bejárati terem első része lámpa nélkül is megtekinthető, azonban ha beljebb is nézelődnénk, szükségünk lehet fényforrásra. Az 54 méter hosszú, egykori forrásbarlang fontos régészeti és őslénytani lelőhely, „mely tudományos jelentőségénél fogva bizonyos mértékben vetekszik a Szeletával” – áll az 1932-en kiadott útikalauzban. A 20. század eleji ásatások igazolták a kőkorszaki ember jelenlétét, valamint állatcsontokat és számos eszközmaradványt is feltártak. Igazi szenzációt jelentett, amikor a jégkorszakban élt kisgyermek koponyája került elő a törmelékből.

Ereszkedés Pazsagra

Visszaereszkedve, és folytatva utunkat a S jelzek mentén Répáshuta hegyre felfutó kertjeinek kerítése mentén gyalogolunk. Helyenként rálátunk a völgyek találkozásába települt falu idilli környezetére, és felette a Bükk-fennsík peremére. Szép bükkösben kelünk át a Balla-bércen, aztán lejtmenetben indulunk neki a Katalin-völgy szűkös árkának. Vegetációs időszakban ezen a részen jellemzően vendégmarasztaló bozótoson vágjuk át magunkat sziklás aljáig, ahonnan erdészeti úton folytatjuk. Keresztezzük a széles Pazsag-völgyet, majd a Kis-Pazsag-lápa árkába fordulunk. A lápa szó állandó vízfolyás nélküli völgyet jelent, ami általános a Bükkben, mert a karsztos kőzet repedései elnyelik a vizeket. A lápák medrei csak jelentősebb csapadék és hóolvadás után működnek ideiglenesen.

Murvás úton érkezünk a Pazsag turistaház épületcsoportjához, ahol a házak melletti padoknál megpihenhetünk. Az eredetileg erdész- és vadászházként működő kicsiny erdei telepet 2017-re újították meg és alakították át színvonalas turistaszállássá. Az erdész kopjafa melletti aszfaltúton jobbra a K jelzésre váltunk. A következő csaknem 2 km-en a szilárd burkolaton ballagunk a régi szénégetőknek legjobb alapanyagot adó bükk- és gyertyánerdőn át.

Megyehetáron a Török úton 

A Gyökeres-tisztás túloldalától már a Z jelzést követjük. Kiérünk a miskolci műútra, átkelünk túloldalára, és a megyehatárt kijelölő gerincre kapaszkodunk. Innen egészen a Bánya-hegyig az ún. Török úton járunk. A hódoltság idejére utaló, középkori útvonal az egri várat kötötte össze a Bükk északi előterével, jellemzően gerinceken és hegyoldalakban vezetve. A hegységet észak-déli irányban átszelő, hadi és kereskedelmi útvonalként is jelentős egykori szekérút futása ma is jól rekonstruálható. Ez a szakasza egybe esik a hevesi és borsodi megyehatárral. A turistaösvény a Miskolc-Eger közötti országúttal párhuzamosan halad, egy darabig bántóan hallatszanak az alant elsuhanó járművek természetbe nem illő zajai.

Felnövekvő újulat mellett érkezünk túránk első kilátópontjához, ahonnan a Mátra tömbjét és a horizontig terpeszkedő Alföld síkját tanulmányozhatjuk, útirányunkban pedig megpillantjuk a Bükk-fennsík fölénk tornyosuló letörését, amelyből szemben a 950 méter magas Tar-kő fenséges mészkőcsúcsa nyúlik az ég felé. Az óriások asztalának is nevezett fennsík határait sok helyen kipreparálódott sziklás tetők, az ún. kövek jelölik ki. A hegység központi részének mészkőtömege a puhább agyapalarétegekkel érintkezik, ami az évmilliók alatt gyorsabban erodálódott. Így jött létre az a helyenként több száz méter magas, falként felmagasodó fennsíkperem, aminek koronái ezek a markáns ormok.

Egy következő pontról dél felé tárul fel a táj; innen a Lök-völgyre és az Eger feletti Vár-hegy tömbjére kapunk lenyűgöző panorámát. Hamarosan elvégződik a nyílt terület, és tölgyesben érintjük a Két víz közének hívott gerincszakaszt, ami a fennsíkról leszivárgó csapadékvizek táplálta kétoldali forrásokra utal. A Juhász-kút-nyak nyerge felé ereszkedve a Három-kő sziklái mutatják meg magukat. Ha vízvételre lenne szükségünk, jobbra egy jelzetlen csapáson tudunk a csupán 100 méter távolságban lévő Juhász-kúthoz leereszkedni, ami a műút túloldalán található.

A Bükk-fennsík kövei alatt

Sorompót kerülünk meg, aztán emelkedőbe váltva megindulunk a fennsík oldalába. Következő etapunkon a Déli-Bükk és a Bükk-fennsík határán járunk, az Alföld felé lefolyó patakok forrásvidékén. Ebben a sávban érintkeznek a mészköves összletek a palás formációval, és számos karsztüreget, illetve vízfakadást is találunk. A jelzett úttól jobbra mélyül az Ilus-kúti-barlang szája, némileg lejjebb pedig a Meander- és a Kőháti-barlangokra lelhetünk.

Tovább kapaszkodva a Kő-hát tereplépcsőjére jobbra kitérőt tehetünk az Alsó-Kőkapu kilátópontjához. Érdemes rövid távolságot megtenni, mert a sziklás peremről pompás a panoráma. A Déli-Bükk hullámzó gerinceire és völgyeire látunk, a hegység előterében Felsőtárkány és Eger házait is megpillantjuk. Jól kivehető a Hór-völgy kijárata, meg a Vár-hegyre vezető hosszú gerinc. A napsütötte perem jó pihenőhely is, leülve még kellemesebb a csodás bükki táj élményét magunkba szippantani.

Ösvényen megyünk át a Kőkapu sziklái között, idős bükkösben barangolva. A szürkés-ezüstös törzsű matuzsálemek ízelítőt adnak a vadon ízéből. Az erdőaljon több helyen felfedezhetjük az egykori mészégetők mélyedéseit. A hagyományos mesterséget évszázadokon át végezték a bükki falvak lakói. Terméke, az égetett mész jó cserealapja volt a hegyen hiányzó mezőgazdasági terményeknek. A fuvarosok rendszeresen felkeresték az alföldi vásárokat, ahol az értékes hegyi termékeket eladták és elcserélték.

A Bánya-hegyről a hutai katlanba

A Bánya-hegy alatt a megyehatárra utaló nevű Hármashatár erdőrésznél érkezünk a Z◼ jelzés elágazásába, amin túránk befejező részét tesszük meg. Mielőtt megindulnánk Répáshuta felé, jobbra egy jelzetlen úton 300 méternyi plusz távval a Bánya-hegy tetején meredező sziklaszirthez térhetünk ki, „honnan jutalmazó kilátás nyílik a Várhegy-Odorhegy-Hollós hegyek vonulata által határolt erdős hegyekre, völgyekre és a Bükk-fennsík letöréseire (Háromkő, Tarkő, Peskő)” – jelenti a 1932-es túrakalauz. Erdészeti aszfaltútra lépünk, majd rövidesen a szerpentin kanyarokat levágva ösvényen ereszkedünk. Kétszer keresztezzük még a szilárd burkolatot, és egy fenyvesen átvágva a János-rét pihenőhelyéhez jutunk.

Jelzésünk a Miskolc-Eger országút szélén vezet tovább. A János-kő és a Borostyán-tető megkerülése után a Répáshutára vezető völgybe térünk le, és bő fél km múlva a község szélső házainál járunk. Innen aszfalton érkezünk vissza a faluközpontba, ahol étkezhetünk, és akár meg is szállhatunk. Amennyiben több naposra tervezzük itt-tartózkodásunkat, bejárhatjuk a többi Répáshuta környéki túrát is.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Miskolcról induló buszról a Répáshuta, községháza buszmegállóban kell leszállni.

Getting there

 • Túránk kezdő-, és végpontja a buszmegálló.

Parking

 • Parkolóhelyet a községháza környékén találunk.

Coordinates

DD
48.048521, 20.527441
DMS
48°02'54.7"N 20°31'38.8"E
UTM
34U 464782 5321801
w3w 
///rockets.reimpose.precautions
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Bükk túrakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs vagy túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Blister kit
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
István Mihályi
June 21, 2021 · Community
A túra rendkívül változatos, minden percét élveztük.
Show more
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community
Photo: István Mihályi, Community

Photos from others

+ 53

Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
14.3 km
Duration
4:30 h
Ascent
645 m
Descent
645 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Summit route Dog-friendly Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp