Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Körtúra Ibafáról Kisibafán át

· 3 reviews · Hiking Trail · Mecsek vidéke · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Útjelző tábla a Postás úton
  Útjelző tábla a Postás úton
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 150 100 12 10 8 6 4 2 km
A pipamúzeumáról közismert zselici zsákfaluból, Ibafáról teszünk egy körtúrát, hogy felfedezzük a környék virágos rétjeit, vadregényes erdeit, és ellátogassunk a napjainkra elnéptelenedett Kisibafára.
Open
easy
Distance 12.4 km
3:30 h
216 m
216 m
299 m
147 m
Az ibafai papnak fapipája van, tehát az ibafai papi pipa egy papi fapipa. Így kezdődik a híres nyelvtörő, és a mondókából feldolgozott slágert a pipamúzeumba betérve akár meg is hallgathatjuk. És ha már Ibafán járunk, tegyünk a környéken egy kiadós kirándulást! A vidék erdei talán májusban a legszebbek, mikor az akác virágzik a környéken. Az utunkat szegélyező rétek, mezők pedig olyan virágpompában díszlenek, amiket csak filmeken, vagy nagy festőink vásznain láthatunk. Körtúránkon ellátogatunk az elnéptelenedett Kiskorpádra, ahol csak néhány romos ház tanúskodik az egykor virágzó kistelepülésről.

Author’s recommendation

 • Ibafa büszkesége az Ibafai Pipamúzeum, melynek gazdag pipagyűjteményét érdemes megtekinteni.
 • Ibafa egykori kocsmájának udvarán egy védett, több száz éves platánfa áll. Tekintélyes lombkoronájának árnyékában, a padoknál megpihenhetünk kirándulásaink után.
 • Az utunkat szegélyező üde, virágos zselici réteken, mezőkön érdemes hosszabban elidőzni, a Zselic lankáiban gyönyörködni.
 • Ha kirándulásunkat májusra időzítjük, akkor a körtúra nagy részét az ilyenkor virágzó és illatozó akácos erdők mentén tehetjük meg.
Profile picture of Nándor Müller
Author
Nándor Müller
Update: February 11, 2019
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
299 m
Lowest point
147 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Forested/wild trail 81.06%Road 15.35%Unknown 3.57%
Forested/wild trail
10.1 km
Road
1.9 km
Unknown
0.4 km
Show elevation profile

Start

Ibafa, buszforduló (150 m)
Coordinates:
DD
46.154645, 17.916798
DMS
46°09'16.7"N 17°55'00.5"E
UTM
33T 725220 5115366
w3w 
///pong.rusted.himself
Show on Map

Destination

Ibafa, buszforduló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Ibafa központjából a P jelzésen keleti irányban, a település főutcáján indulunk körtúránkra.
 • Az elnéptelenedett Kisibafán jelet váltunk és a S◼ jelzésen balra indulunk tovább.
 • A gerincúton közel három kilométert gyalogolunk, mikor jelzésünk beletorkollik S jelzésbe, amin balra térünk.
 • A S jelzésen érkezünk Horváthertelendre, végül jutunk vissza Ibafára.

A túra részletes leírása

Ibafa plébánosa és a dohányzás

A templomtól indulunk körtúránkra a P jelzésen keleti irányba, az Arany János utcán. A hagyomány szerint a 19. században újratelepült falu plébánosa a pipázás rabja volt - amint a híres mondóka is rávilágít. Ám a tiszteletes fapipája elveszett, ezért 1934-ben egy faragott másolatot készítettek az aktuális plébánosnak. Ez az ibafai (vagy ahogy a község sváb lakói ejtették: ipafai) fapipa is látható a múzeumban, ahol számtalan egyéb változat és dohányzási segédeszköz megtekinthető. A híres darab másolatán kívül nyolc ország szebbnél szebb pipáit láthatjuk a vitrinekben. A látogatók olyan kuriózumokkal is találkozhatnak, mint „a haza bölcsének”, Deák Ferencnek a pipája, melyet 1865-ben készítettek, és Károlyi Mihály, hazánk egykori miniszterelnökének pipája is a féltett ereklyék közé tartozik.

A Zselic agyagos-löszös talajai alapanyagot biztosítva évszázadokon keresztül működtettek téglaégetőket, a 20. század második felétől téglagyárakat a térségben, Lukafa-pusztán pedig (hasonló okokból) cserépedény- és pipaégetés is folyt. Hogy a dohánykedvelő pap létező alak volt-e, nem tudni, de az bizonyos, hogy Ibafa környékén a pipakészítésnek, és ennek következményeként valószínűleg a pipázásnak komoly hagyományai voltak - ez is magyarázhatja a mondóka eredetét. Ahogy az is elképzelhető, hogy a pöfékelő üzemek (köztük a „pipagyár") völgyekben megülő füstje indíthatta meg a helybéliek fantáziáját, akik egy környékbeli (képzelt vagy valós) személy nevéhez (a hangzás érdekében hivatalához) kötötték a füstpaplan eredetét pattogós szójátékukban.

Zselici aprófalvak között

Elhagyjuk a Pipamúzeumot, majd 150 méter után balra fordulunk. Az egykori uradalmi épület – ma diákotthon – kerítésénél 100 méter után jobbra, keskenyebb földútra térünk, mely enyhe emelkedő végén ismét az aszfaltútra ér ki. Azon jobbra indulva elhagyjuk egy ma már nem működő majorság épületeit, majd rövidesen egy kocsiútra térünk.

A tetőre felkúszó széles földútról visszapillantva nagyon szép látkép tárul elénk a völgyben megbúvó Ibafára és a Zselic lankáira. Rövidesen elhagyunk egy szebb napokat látott keresztet, majd jelzésünket követve ligetek, mezők mellett vezet utunk, így érkezünk Kisibafára, ahol ma már csak néhány romos ház emlékeztet a rég elnéptelenedett településre. Az ország e szegletét különösen sújtja az elvándorlás és elöregedés jelensége: a városokban szegény településszerkezet miatt a lakosság fiatal része a távoli városokba költözött (és költözik), hogy munkához jusson. Évszázados diófák árnyékában, egy kerekes kút mellett pihenhetünk meg, ahol rálelünk következő útikalauzunkra, az S◼ jelzésre.

Kilátások, erdők, lankák

Mi a pihenő után balra, északi irányba – egy romos pajtát magunk mögött tudva – indulunk tovább a S◼ jelzésen. A következő egy kilométert igen hangulatos erdei környezetben tesszük meg, majd egy irtásos résznél kibukkanva kerítés mellett haladunk. A kanyargós úton ismét az erdőbe térünk, ahol egy kilométer után találkozunk a Gorica felől érkező K↺ jelzésével, mely a következő másfél kilométeren társunkká szegődik. Az akácoktól körülölelt, széles „Postás úton” rövidesen ismét turistautak csomópontjához érkezünk.

A széles földúton haladva (nem váltunk jelzést), jobb kéz felé tekintve a távolban megpillantjuk Felsőkövesd házait. Kicsivel több, mint egy kilométer után a S◼ rávezet minket az S jelzésre, melynek mi a balra tartó ágára térünk rá.

A gerincutat elhagyva lefelé kanyarog a földút, itt ritkábban találunk jelzéseket, hiszen cserjékkel tarkított mezőn járunk. Rövidesen még az eddiginél is szebb hegyi legelőn, gyepes úton megyünk lefelé, mígnem egy farm mellett beérünk Horváthertelendre. A falu egyetlen, a völgy aljára szorult utcácskáján végigbaktatva balra tartunk, és a kistelepülés utolsó házainál egy igen meredek, vízmosta szurdokba térünk be. A keskeny ösvényen felfelé kapaszkodva, egy vízmű kerítésénél bukkanunk rá ismét jelzésünkre. Itt egy nyíl mutatja az útirányt, mely a szemben húzódó erdősáv mellett, egy szép réten felvezet minket a tetőre, ahol ismét találkozunk a K◼ jellel. Meredek löszmélyúton a S, és a K◼ jelzésén ereszkedünk le Ibafa központjába.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Ibafára a szigetvári autóbusz-állomásról induló helyközi járattal érkezhetünk, a buszról az Ibafa, forduló megállónál szállunk le.

Getting there

 • A buszmegállóból a P jelzésen jobbra, keleti irányba indulunk a település főutcáján.

Parking

 • A 67-es főútról Szentlászló település déli végében térjünk le keleti irányba Ibafa felé, ahova Almamelléken keresztül autózva érkezünk meg. A kistelepülés központjában tudunk parkolni. A ritka buszjáratok miatt érdemesebb autóval érkezni Ibafára.

Coordinates

DD
46.154645, 17.916798
DMS
46°09'16.7"N 17°55'00.5"E
UTM
33T 725220 5115366
w3w 
///pong.rusted.himself
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Müller Nándor: Barangolások a Zselicben - túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Zselicben - fotóalbum

Author’s map recommendations

 • Zselic turistatérkép

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

3.7
(3)
Tamás Horváth
May 26, 2020 · Community
A túra első kétharmada meglehetősen érdektelen, széles, agyagos, és gépek által feltúrt úton vezet. A zselici érzés és szép kilátás inkább csak a sárgával jelzett részen jellemző.
Show more
When did you do this route? May 26, 2020
József Tóth
March 08, 2020 · Community
Horváthertelend
Photo: József Tóth, Közösség
Ibafa
Photo: József Tóth, Közösség
Ibafa
Photo: József Tóth, Közösség
Show all reviews

Photos from others

+ 2

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
12.4 km
Duration
3:30 h
Ascent
216 m
Descent
216 m
Highest point
299 m
Lowest point
147 m
Circular route Cultural/historical interest Scenic Botanical highlights Insider tip Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp