Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Körtúra a vulkánok kincseihez a Kassa feletti utolsó bástyán

Hiking Trail · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Hármashatár vidéke sűrű bükkösök otthona
  / A Hármashatár vidéke sűrű bükkösök otthona
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A római katolikus templom Telkibánya központjában
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szántók mentén haladunk Pányok határában
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gyertyános-tölgyesben Telkibánya felett
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hernád-völgy megművelt vidékén túl már a Kassa feletti hegyek integetnek
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A határjelzéssel ellátott Radácsi-kő
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Telkibánya bányászmúltja elevenedik meg a falu ipartöténeti múzeumában
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Felemészti a Kánya-hegy az egykori táró bejáratát
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Telkibánya központja még mindig a vidék geológiai gazdagságát mutatja
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Telkibánya nyugati végén
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Még fellelhető néhány a népi építészet képviselői közül
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A túra a hegyvidék peremét is bemutatja
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hagyományos parasztház a Hernád völgyének peremén
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Legelésző marhák Kéked határában
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 100 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Vártemplom és … (Telkibánya)
A szunnyadó tűzhányók oldalán, erdők, mezők ritmikus váltakozása közepette járjuk körbe a Telkibánya hajdani gazdagságát biztosító vulkáni hegyeket. Az egykori felvidéki bányaváros (Telkibánya), hazánk legészakabbi falva (Kéked) és a míves porcelángyártás bölcsője (Hollóháza) a természet bőségét őrző vidéket ölelnek körbe karnyújtásnyira Kassa városától. Körtúránk a sűrű erdők, tarka legelők, tárók és határkövek nyomán vezet a Tokaji-hegység és a Hernád völgyének találkozásánál.
Open
moderate
Distance 21.3 km
6:25 h
630 m
630 m

„Régen város volt ez helyen

Zsigmond király idejében

Két templomok, nagy tőtések

Arany bányák és sok ércek.

Az mély árok bizonyítja

Bonfinius ezent irja,

De a dúló rabló Csehök

Elpusztítják a pártütők!

Krisztusért immár kérünk,

Édes atyánk légy mivélünk!”

Ezzel a középkori telkibányai templomfelirattal kezdődik Tompa Mihály Verespatak című verse, melyet a régi felvidéki bányaváros mohó bányászairól írt. Valóban elmúlt a dicsőség e vidékről, vagy csak más formában él tovább? A természet gazdagságát kutató szem ma is kincseket lelhet az erdős hegyek között. Egykor ugyan aranyat és ezüstöt bontott a bányász csákánya a sebhelyes Kánya-hegy oldalában, melynek smaragd színű erdői és tarka mezői ma megannyi őshonos élőlénynek nyújtanak menedéket az átformált, feldúlt vidéken.

Ezt a történetet járjuk végig a kincses Telkibányából, az ősi hegyek csarnokából indulva, hogy a folyton rohanó Hernád bolygatott síkját, a szántók és gyárak szabdalta tájat fürkésszük a pányoki, kékedi határból. Később a Radácsi-kő és a Hálisten-tető között újra a vidék gazdag múltja, az ékes porcelánokat gyártó Hollóháza és az egykor aranyat ontó, ma smaragdzöld sátrában szunnyadó Kánya-hegy ölén követjük a pőrén maradt vulkáni halmokat átszelő utat. A Patak-dűlő és a Cser-hegy közé ékelődött bányaváros emlékeit egybegyűjtő bányamúzeumban emlékezünk a mohó időkre, mikor a malom köve még az ércet törte.

Author’s recommendation

 • Telkibánya faluközpontját érdemes jobban felfedezni a múlt emlékeit keresve. A szomszédos dombon, a református templomtól pár száz méterre nyugatra találjuk a Szent Katalin-ispotály romjait, ahova hangulatos sétány vezet. A település keleti szélén, az egykori porcelángyár épületénél rendezték be a néhai bányaváros és az újkori porcelángyár ipartörténeti emlékeit bemutató bányászati kiállítást.
 • A túra természetes kiegészítése egy hasonló kör megtétele a hegység központi vidékére, a Telkibányától délre eső, fokozottan védett területekre, a Gyertyán-kúti rétre, az Ósva völgyére, illetve a Téglás-kő, Sólyom-kő és Amadé-vár térségébe.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: November 17, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
569 m
Lowest point
202 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A túra Kéked felett egy hosszabb szakaszon az erdőben kanyargó országúton halad. A biztonság érdekében húzódjunk le az út szélére, és figyeljünk az előbukkanó autókra, motorosokra a baleset elkerülése végett.

Start

Telkibánya, községháza buszmegálló (242 m)
Coordinates:
DD
48.485711, 21.354469
DMS
48°29'08.6"N 21°21'16.1"E
UTM
34U 526192 5370348
w3w 
///spool.commands.braved

Destination

Telkibánya, községháza buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A Z+ jelzésen jutunk Telkibányáról a Telki-völgyön át Pányokra és tovább, Kékedre
 • Kékedről keletre a S jelzésen kaptatunk fel a Hálisten-tetőre.
 • Egy elágazástól jobbra, a Nagy-Kopasztó alatt oldalazunk a P+ jelzésen.
 • A Nagy-Pál-hegy alatt csatlakozunk a P jelzéshez (jobbra), amin visszatérünk Telkibányára.

A túra részletes leírása:

Telkibánya felett a Telki-völgyben

A falut a nyugati végén hagyjuk el a Z+ jelzésen, az utolsó házaknál a patakot keresztezve, a fűrészüzemen átvágva. A folyton megújuló farakások között, a frissen vágott fa illatával és a monoton zakatoló szalagfűrész kattogásával kísérve kanyarodunk nyugat felé. Az egykori ércőrlőket mára a fűrész váltotta fel a vidék másik természeti kincsét, az örökké megújuló erdőket kiaknázva. A világháború után jelentkező fahiány megoldására a Kárpátok rengetegét elveszítő ország az alacsonyabb hegyvidékek erdőit termelte le kisvasutakat is bevetve. Kevéssé köztudott, de Telkibánya környékét is elérte az erdőket felemésztő vasút Gönc felől, a Nagy-patak völgyén keresztül - kopár hegyoldalakat hátrahagyva.

A völgytalpra telepített fenyvesben kezdjük lankás kapaszkodásunkat a Telki-völgyben. Hamarosan vegyes ligetekben, patakparti éger, fűz, vadcseresznye és vadkörte tarkította tölgyes és fenyves erdőfoltokon vágunk keresztül. Az elvadult gyümölcsfák és az egyre nagyobb, mára már elbozótosodott kaszálók a régi tanyasi életforma emlékei. A völgy felső végén állt ugyanis a Zöldmáj tanya, melynek romosodó épületeit a legfelső, legnagyobb rét szélén találjuk. Elsőként a beomlott tetejű istálló tűnik elő jobbra, majd felette a pajta, míg az út túloldalán a kőház falai maradtak meg a legépebben. A hegységben több hasonló hegyi tanya romja is fellelhető, bár legtöbbjüket már csak a zsugorodó kaszálórétek jelzik.

A széles pányoki és kékedi határban

A rét szélén tekintélyes öreg tölgy- és magfák között lépünk vissza az erdőbe, és vágunk át a két völgyfő közötti hágóban, hogy a túloldalon lankásan ereszkedve, bozótos fenyőerdőben érjünk ki Pányok határába. Az ösvény egy széles szekérútra vált, melyen a falu körüli megművelt területek érhetők el. Egy kis gyümölcsös, a vidékre jellemző gönci barackos mellett elhaladva egyre jobban kitárul a panoráma a tágas Hernád-völgy felett. Karnyújtásnyira alattunk a kassai olvasztó örökkön füstölgő kéményei jelzik az ipar pillérét. Az acélmű a Gömör-Szepesi-érchegység nyersanyagával, később import orosz gázzal és érccel fejlődött a tágabb térség meghatározó iparegyüttesévé. Részben a diósgyőri acélgyártás végnapjai is a konkurenciát felvásárló kassai cégóriásnak tudhatóak be.

Pányok csendes településére egy sekély völgyecskében ereszkedünk, bár éppen csak pár házat érintünk a hagyományosan megmaradt falukép egy jellemző szeletével. Pányok (ahogy Kéked és még pár Hernád-parti település) fejlődése megtorpant a világháború után meghúzott új határ hatására, mely leválasztotta a térséget az éltető nagyvárosról, Kassáról. A schengeni határok változtattak csak az elöregedő falu demográfiai jellemzőin, amikor a túloldalinál olcsóbbnak számító határ menti magyar falvakba kezdtek költözni a kassaiak.

A falu feletti dombháton, szántók között vágunk át Kékedre, amely Felsőkékeddel együtt hazánk legészakibb települése. Központjában áll a Kékedi család pompás középkori eredetű kastélya, amit a felvidéki szász Melczerek birtokoltak évszázadokon át. A Zombory család építtette át a 19. században, mai képét ekkor nyerte el.

Kéked alsó végére kanyarodik be a Z+ jelzés, melyről a falu központjában a S jelzésre pártolunk át, hogy aztán az utolsó házaknál balra befordulva, a patak túloldalán hagyjuk el a települést. Felettünk az egykor szebb napokat látott Kékedfürdő termálforrás táplálta fürdőházai állnak. A helyi néphagyomány szerint még Mátyás király is megmártózott a vízfakadás vizében vadászatai után. Annyi bizonyos, hogy a 19. században virágzott itt a fürdőélet, 30 vendégszobával és melegített kádas fürdővel várták a vendégeket. A létesítmény a világháború alatt megrongálódott, majd az új határ fő közönségétől, a kassai polgárságtól elválasztotta - ennek ellenére felújították, és a megyei tanács üdülőjeként üzemelt még évekig. Jelenleg a kénes gyógyvíz a patakba folyik, gyógyhatása kihasználatlan.

Vissza a rengetegbe

A fürdő melletti rét szélén elhagyjuk a települést, és belépünk a sűrű erdőségégbe, amely innentől a túra végéig, Telkibányáig borítja utunkat. Eleinte még a délnyugati fekvésű, bozótos tölgyesben kaptatunk, de a falu feletti vízműnél bekanyarodunk a Hosszú-völgybe. Egy bő kilométeren keresztül a Kéked és Hollóháza közötti országutat követjük. Amkor az aszfalt tekergőző kapaszkodásba kezd a hegyoldalban, mi maradunk a völgytalpon, és dózerúton folytatjuk a beszűkülő völgyben. A zárt erdő a sziklás oldalból aláhullt görgetegekkel telik meg két mellékvölgy találkozásánál. Itt találjuk a Radácsi-követ, melyen középkori birtokjelzésre lehet figyelmes a kutató szem. Felettünk ugyanis a Nagy-Pál-hegy, tőle délre a Kánya-hegy ormai magasodnak, ahol a középkorban intenzív bányászat folyt. Károly Róbert király idejében pedig határjelzésekkel rendezték az addig tisztázatlan birtokviszonyokat.

A völgyfőben magunk mögött hagyva a patakot egyre meredekebb térszínen kaptatunk fel a Hernád és a Bodrog közötti vízválasztó gerincre, a Hálisten-tetőre. Ott (jobbra) átváltunk a P+ jelzésre, mely dél felé kanyarodva a Kis- és Nagy-Pál-hegyek között kapcsolódik a Rákóczi úthoz és a Szent Erzsébet-zarándokúthoz. A hegység belső vidékén együtt haladó vándorutak a térség középkori várait köti össze Sárospatak és Füzér között Solymos, Regéc és az Amadé-vár érintésével, míg Füzértől a zarándokút a határ túloldalán folytatódik Szent Erzsébet kassai sírjáig. A Hollóháza feletti oldalban, a P jelzésen (jobbra) visszakanyarodunk Telkibánya irányába. A Nagy-Pál-hegy oldalában zárt bükkösben vezet a széles dózerút, majd a Hármashatár fenyveseiből áttérünk a Kánya-hegy tölgyesekkel lankás nyugati oldalára.

A Rákóczi úton vissza Telkibányára

A P jelzés a lankásan ereszkedő dózerutat követi öreg tölgyesekben, végig a Kánya-hegy lábáig. Az arany- és ezüstércet őrző hegybe tárókat mélyítettek a középkor végén, hogy mind mélyebbre hatolva férjenek hozzá az értékes telérekhez. A sűrű erdő a Mária-bánya lepusztult maradványait rejti, de a tárók faácsolatát, a meddőből halmozott teraszokat még felfedezhetjük a mind meredekebbé váló felszín peremén, pár perc sétára a dózerúttól.

A turistaút Telkibánya határában ligetek közé ér; a tisztásokkal kitárulkozó tájban feltűnnek a délre magasodó vulkánok csúcsai, a Tokaji-hegység sűrű erdőkkel fedett belső vidékei. A dűlő tágas rétjein már murvaúton caplatunk. A P jelzés pár száz méter után balra lekanyarodik a Hegyköz és a Hernád-völgy között átvezető országútra. Bő kilométert bandukolunk az aszfalt szélén, mire elérjük Telkibánya első házait. A református templom alatt elsétálunk az egykori porcelángyár épülete mellett, mely manapság a település ipartörténeti emlékeit és történelmét mutatja be látványos életképek, középkori és újkori használati tárgyak, fotók és dokumentációk felhasználásával.

A beszűkülő erdős völgykatlant elhagyva, a református templom után csatlakozik az Ósva tágas völgye, mely a Tokaji-hegység belső vidékeinek vizét vezeti le a Hernád felé. A kiszélesedő patak partján érkezünk vissza a falu központjába, a községházához és a katolikus templomhoz, ahol hosszú körtúránk bezárul.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

Telkibányára busszal jutunk Hidasnémeti felől, illetve Sátoraljaújhely felől is van néhány átmenő járat.

 • A Telkibánya, községháza megállónál kell leszállnunk, és itt is ér véget a túra.

Getting there

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda tér vissza.

Parking

 • A falu központjában, a közért előtti parkolóban hagyhatjuk autónkat, ahonnan a túra is indul.

Coordinates

DD
48.485711, 21.354469
DMS
48°29'08.6"N 21°21'16.1"E
UTM
34U 526192 5370348
w3w 
///spool.commands.braved
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Zempléni-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

 • Az időjárásnak megfelelő öltözet, túracipő, étel, ital, tájékozódáshoz TERMÉSZETJÁRÓ App.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Blister kit
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
moderate
Distance
21.3 km
Duration
6:25 h
Ascent
630 m
Descent
630 m
Public-transport-friendly Circular route Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Dog-friendly Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp