Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Körtúra a Tihanyi-félszigeten kerekesszékkel

Hiking Trail · Balaton-felvidék
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • A Tihanyi-félsziget belsejébe vezető gyönyörű út
  A Tihanyi-félsziget belsejébe vezető gyönyörű út
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 180 160 140 120 100 80 10 8 6 4 2 km

A Balaton északi partjának legkülönlegesebb táját, a Tihanyi-félszigetet járjuk be egy rendkívül összetett és sokszínűen gazdag túrán.

difficult
Distance 11.8 km
5:00 h
256 m
256 m
183 m
102 m

Ez a csodálatos félsziget, ami hazánk legnagyobb tavába nyúlik be, lankás, festői domborzatával, tavaival, levendulamezőivel, autentikus szépségű településével és nem utolsó sorban a legszebb balatoni kilátás élményével hívogat minket egy egész napos túrára.

A kellően eltökélt kerekesszékes túrázó a Balaton-felvidéki táj összes jellemző egyediségét megfigyelheti útja során: a gyönyörűen hullámzó dombhátak virágos, levendulás mezőit, a mögöttük megbúvó, nádasokkal karéjozott tavakat, a háttérben magasodó erdős hegyhátakat, Tihany település rendezett, kulturált, emberléptékű környezetét és a fenséges panorámát a Balatonra.

A túra második felében igazi tóparti biciklis sétányon hűsölhetünk, miközben a Füredi-öböl látványának színes miliője koronázza meg ezt a hosszú, változatos túrát.  E szép, de kissé fárasztó utat jó állóképességű és megfelelő segédeszközökkel jól felkészült kerekesszékeseknek, valamint sportos, jó erőnlétben lévő kísérőik számára ajánljuk.

Minden erőfeszítés sokszorosan megtérül azonban az útvonal egyedisége és összetettsége által, amely páratlan élményhalmazt ajándékoz a túrázóknak.

Author’s recommendation

 • A túra önállóan nem ajánlott, előfordulnak olyan kisebb-nagyobb akadályok, melyek figyelmet kívánnak a túrázóktól, főleg emelkedő vagy ereszkedő útszakaszoknál. A túra kórházi kerekesszékkel közlekedőknek, nagy elektromos kerekesszéket használóknak és kezdő sérülteknek nem ajánlott.
 • A túra, bár aktív kerekesszékkel közlekedők által is járható, a táv hosszúsága miatt handy-vel vagy elektromos hajtánnyal szerelt kerekesszékkel közlekedőknek ajánlott leginkább.
 • A közlekedési útfelületek többsége bitumenezett vagy térkő burkolatú, egyedül a Belső-tó partja kis dőlésszögű, sík, füves utacska.
 • Túránk első harmadát abszolválva a Belső-tó partján álló Levendula Házban tökéletesen megközelíthető akadálymentes WC-t találunk.
 • Étkezési lehetőség a tihanyi apátság közelében, valamint a kikötő környezetében adott.
 • A tihanyi apátság falu irányából való megközelítése még segítőnkkel is nagy kihívás a nem szabványos meredekség és az útfelszín adottságaiból kifolyólag, de szerencsére pár száz méteres szakaszról lévén szó, többszöri megállással kivitelezhető.
 • A tihanyi apátság főtemplomától akadálymentes, kissé hullámzó sétány húzódik egészen a tihanyi visszhang domboldaláig. Innen viszont nagyon meredek bitumenezett szerpentin ereszkedik le a kikötőig - ez a villákkal tarkított útszakasz nem akadálymentes, a nagyon felkészült, rutinos túrázóknak is balesetveszélyes. A leírásban egy másik útvonalat ajánlunk.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő, de esős időben is a túra nagyobb része teljesíthető. Száraz időben a túra télen is ajánlható a jól felkészült túrázóknak.
 • Hosszú árnyékmentes szakaszokon is haladunk, főleg a túránk első felében, ezért fejfedő és szezonálisan szúnyogriasztó ajánlott.
 • A túra hossza és a sok látnivaló miatt egész napos túrának ajánljuk.
Profile picture of MTSZ _
Author
MTSZ _
Update: August 05, 2022
Difficulty
difficult
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
183 m
Lowest point
102 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 55.95%Dirt road 7.92%Nature trail 12.33%Path 4.65%Road 19.13%
Asphalt
6.6 km
Dirt road
0.9 km
Nature trail
1.5 km
Path
0.5 km
Road
2.3 km
Show elevation profile

Start

Tihany, Őrtorony-kilátó parkoló (110 m)
Coordinates:
DD
46.921404, 17.856811
DMS
46°55'17.1"N 17°51'24.5"E
UTM
33T 717503 5200392
w3w 
///stifles.tans.stress
Show on Map

Destination

Tihany, Őrtorony-kilátó parkoló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A parkolóból a kerékpárúton indulunk Tihany felé.
 • Az emelkedő végén jobbra a Major utcába fordulunk, ez vezet le a Belső-tóhoz.
 • A tóparton egy oda-vissza sétát teszünk.
 • Az Aranyház utcán megyünk fel a főűtra, ahol balra fordulunk. 
 • A Borsos Miklós térnél jobbra felmegyünk az apátsághoz.
 • A Pisky sétányon elmegyünk a Visszhang-dombig, majd vissza.
 • Ismét a főútra érünk ki, ezúttal lefelé megyünk az Akasztó-dombig.
 • A parkolónál balra fordulunk a Fürdőtelepi utcán, ami elvezet a parti útig.
 • A kikötőtől önálló kerékpárúton megyünk végig a Lepke-soron.
 • A 71-es úthoz kiérve - kicsit előtte - balra fordulunk a kerékpárutat követve, és hamarosan visszaérünk a parkolóhoz. 

A túra részletes leírása :

Az Őrtorony-kilátó kellemes, fákkal karéjozott parkolójából indulunk. Bár mi nem a kilátót vesszük célba, a murvás terecske kerekesszékkel közlekedőknek ideális indulópont erre a nagyon tartalmas, rendkívül összetett és szép túrára.

Levendulástól a Belső-tóig

A parkolóból egyből kikanyarodunk a Tihany település irányába vezető kerékpár-útra. Az út folyamatosan, változó dőlésszöggel kanyarog a szelíd dombhátakon, jobbról az Őrtorony-kilátó magasodik a távolban, előtte virágos mező pompázik. Balra tekintve a Tihanyba vezető közút mögött a félszigetre kapaszkodó dombok előterében lassan kibontakozik a levendula-ültetvény. Előttünk hosszan, majd két kilométeren át kanyarog és hullámzik az öreg nyárfák szegélyezte út. Nyílt területről lévén szó, ahogy emelkedik az út, visszapillantva egyre gyönyörűbb a kilátás a Balaton-felvidékre. Eközben jobb oldalunkon kibontakozik a Külső-tó sziluettje, körös-körbe nádassal, zsombékossal tálalva, itt-ott megcsillan a vizén a napfény.

Tihanyt elérve pár száz métert haladunk a településbe bevezető főúton, majd a második útkereszteződénél lekanyarodunk jobbra, a Major utcába. Az eddigi folyamatosan emelkedés határozott ereszkedésbe vált, jobbról-balról csinos, muskátlis lakóházak és nyaralók kísérnek. Érdemes lassan ereszkedni - kitartóan, biztonságosan fékezgetve érjük el a tihanyi apátság gazdasági épületeit, ami jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem gondozásában működő, szépen karbantartott épületegyüttes történelmi gabona-silókkal és hajdani gazdasági épületekkel. Mögötte pazar kilátás nyílik a Belső-tóra, következő úti célunkra.

Rövid szemlélődést követően továbbhaladva a közvetlen szomszédságban már a Levendula Ház Látogatóközpont stílusos, építészetileg illeszkedő épületeihez érünk, ahol állandó kiállítás tekinthető meg a levendula feldolgozásáról, valamint a félszigeten egykor működő vulkánok keletkezéséről. Nem utolsó sorban pedig büfé és akadálymentes, kulturált mozgássérült mosdó is helyet kapott e modern komplexumban.

A Belső-tó rendezett, füves partjához érünk, egy gazdasági bejárónál akadálymentesen leereszkedhetünk a tópartra. A köves, sekély tópart gazdag élővilága „megér egy misét”, nyugati irányban haladva a tóparton hívogató, többségében akadálymentes tóparti csalitosokon, beállókon keresztül közvetlenül a vízpartra is lemehetünk. Innen gyönyörű kilátás nyílik a településre, a színes, kedvesen rétegződő épületek fölé magasodó tekintélyes, dupla tornyos apátság főtemploma koronázza a látványt. A Belső-tó megkerülése rendkívüli módon meghosszabbítaná túránkat, ezért erőnléttől, kedvtől, felszerelésünktől függően haladunk a tó partján, míg a teljesen nyílt, famentes területen meg nem jelennek a padokkal kialakított pihenőhelyek, némi árnyék kíséretében. Balra a szürkemarha tartás klasszikus karámja is helyet kapott. Érdemes hosszabb pihenőt tartani itt, és betelni a látvánnyal, túránk folyamán ugyanis ez jelképezi Tihany kevésbé ismert, a nyüzsgéstől távoli arcát, a nyugalom szigetét. E rövid, füves szakaszon azért figyeljünk a hepe-hupákra és az ürgék, hörcsögök beomlott járataiból adódó üregekre, mert az óvatlan kerekesszékest érheti meglepetés, de összességében könnyű terepviszonyok uralkodnak.

Tihany magaslatai

Visszafordulva, a falu határához érünk, és nyílegyenes, rövid, de masszívan emelkedő úton (Aranyház utca) csatlakozunk bele a falut átszelő főútba. Itt balra fordulunk, hogy feljussunk az apátsághoz, a térség legnagyobb történelmi nevezetességéhez. A főúton nagy a forgalom, így választás kérdése, hogy a változó minőségű, helyenként töredezett járdán vagy a műút szélén haladunk. A falu főterének környékén bőségesen találunk vendéglátóhelyeket és boltokat, ahol éhünket-szomjunkat csillapíthatjuk.

Magyarországon a legrégebbi keresztény rend, a bencések által alapított és épített apátság a történelem viharait átvészelve magasodik a Balaton fölé. Az enyhén emelkedő főútról, a falu központjából jobbra nyíló macskakövezett, igen meredek bekötőúton érünk föl a templomhoz, fizikailag ez túránk leg-megterhelőbb szakasza, érdemes több lendületből „nekifutni” a bátor kerekes-székesnek és segítőjének. Viszont a látvány, ami fent fogadja a túrázókat, minden erőfeszítést megér: a keleti fekvésű apátsági templom előtt hosszan elnyúló Balaton madártávlata érteti meg az emberrel, hogy miért is nevezzük legnagyobb tavunkat „magyar tengernek”. A szemlélődést e lenyűgöző távlatban meghosszabítja a templomtól induló, igényesen megépített és karbantartott, kőfallal védett akadálymentes sétány, amely elvezet a félsziget leghíresebb turista nevezetességéhez, a „tihanyi visszhang” dombjához.

Végig a félsziget oldalán

Frappáns túránkat innen folytathatnánk egy igen meredeken és hosszan a Balaton partjáig ereszkedő autóút-szerpentinen, mely a népi építészeti örökség és az ultramodern villák lakóhelye. Viszont ez az út annyira hosszan meredek, hogy még az extrém kerekesszékeseknek és kísérőiknek sem ajánlott! Úgyhogy visszafordulva a templom felé, a falu főutcáját követjük a már ismert Aranyház utcáig, és kicsit tovább. Az Akasztó-dombnál, a parkoló előtt balra fordulunk, és a jóval kisebb dőlésszögű Fürdőtelepi utcán érünk le a félsziget keleti partjára. Az úton továbbmenve hamarosan elérjük a kikötőt - ez az útvonal sajnos jelentősen meghosszabbítja a túránkat, de ez a biztonságos út.

Tihany keleti csücskéhez leérve igényesen kialakított, büfékkel tarkított modern kikötőhöz érünk, még akadálymentes mólót is találtunk, a háttérben pedig a Balaton zöldes végtelenje húzódik.

Innen indul a 71-es főút felé tartó bekötőút, a Lepke-sor, amellyel párhuzamosan fut a felénk magasodó, erővel borított hegyoldal által hűsített bicikliút. Ezen egyenesen visszatérünk a félsziget nyakához, de közben nem ér véget a szebbnél-szebb látnivalók sora. Jobbról horgászok stégjei és a szelíd, párás Balaton terül el, a háttérben pedig Balatonfüred színes házai húzzák meg a horizontot. A néhány kilométeres, enyhén és hosszan balra kanyarodó íves bicikliutat követve jutunk vissza a kiindulópontunkhoz, útközben pihenőhelyeket, strandot és büfésort is találunk. E felejthetetlen, rendkívül sokrétű túra minden ide látogatónak életre szóló élmény nyújt.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • A túra kerekesszékeseknek tömegközlekedéssel nem megközelíthető.

Getting there

 • A túra a parkolóból indul, és oda is tér vissza.

Parking

 • Autóval a 71-es főút tihanyi leágazásánál lévő Őrtorony-kilátó parkolóban hagyhatjuk az autót.

Coordinates

DD
46.921404, 17.856811
DMS
46°55'17.1"N 17°51'24.5"E
UTM
33T 717503 5200392
w3w 
///stifles.tans.stress
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
difficult
Distance
11.8 km
Duration
5:00 h
Ascent
256 m
Descent
256 m
Highest point
183 m
Lowest point
102 m
Circular route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Accessibility

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 6 Waypoints
 • 6 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp