Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Körtúra a magyarországi szlovén települések mentén a Vendvidék szívébe

· 1 review · Hiking Trail · Vasi-Hegyhát · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Ritkaháza (Ritkarovci) valóban ritkásan betelepült szórványvidék
  / Ritkaháza (Ritkarovci) valóban ritkásan betelepült szórványvidék
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Öreg tölgyesek borítják a Vendvidék nagy részét
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Alsószölnök szőlői már a Rába-völgyön túli Ausztriára tekintenek
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Öreg tölgy hagyásfa Szakonyfalu határában
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A vendvidéki erdők híresen jó gombatermő területek (légyölő galóca)
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kétvölgy felett a Katalin-hegyen a Bűricza-kilátó nyújt feledhetetlen panorámát
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kétvölgy felett a Katalin-hegy tetején áll a Bűricza-kilátó
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kétvölgyi porta
  Photo: Péter Farkas
 • / A ritkaházai szoknyás harangláb
  Photo: Péter Farkas
 • / Kilátás a Katalin-hegyi Bűricza-kilátóból Kétvölgyre, a Vendvidékre és Ausztriára
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szakonyfalui-patak forrásvidéke Kétvölgy két része között
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Telepített lucfenyves mellett túrázunk át Alsószölnökről Szakonyfaluba
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kétvölgy legrégebbi megmaradt füstöskonyhás lakóháza Premise északi szélén
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nyugati pont melletti pihenő Szakonyfalu határában
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kommunista Magyarország nagyközönség számára látogatható legnyugatibb pontja
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 200 16 14 12 10 8 6 4 2 km Kétvölgyi Bűricza-kilátó
Erdei séta a Vendvidék központjához, Kétfaluhoz a Rába völgyéből a nyugati pont és a réti orchideák tanösvénnyel fűszerezve. A túra fordulójánál, a Katalin-hegyi Bűricza-kilátónál rálátunk a térség nagy részére, a túra nyomvonalára és átpillantunk Burgenlandba, Stájerországba az Alpok előhegyeihez.
Open
easy
Distance 17.2 km
4:35 h
285 m
285 m
A Vendvidék központi részén járunk, a Szakonyfalu, Kétvölgy és Alsószölnök közötti erdőkben. A terület határközeli fekvése miatt fokozott ellenőzést kapott a XX. század második felében, elzártsága a természeti értékek virágzását tette lehetővé. Az Alpok előszobájában különösen csapadékos klímán, sűrű erdőkkel és lápos rétekkel, mocsarakkal, kaszálókkal hangulatos egységét alkot a hagyományos népi gazdálkodás és a természeti környezet. A magyarországi szlovénok, a Vendek szorvány települései jellemzeik a vidéket, ahol a tanyák és lakóházak tájba illeszkedő laza kapcsolata határozza meg a faluképet. A települések között összefüggő erdős terület húzódik, ahol minden második falura jut egy erdőrezervátum.

Author’s recommendation

 • Az útvonal remekül módosítható, a fordulópontot jelentő kétvölgyi kiskör külön családi túrának ajánlható, illetve a Szakonyfaluba visszavezető rövid szakaszt is mellőzhetjük tömegközlekedéssel, ha hosszúra sikerülne a kör.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: August 31, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
358 m
Lowest point
234 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Érdemes navigációval bóklászni a határ közelében. Bár jól jelzett a Kétfalu körüli turistaút, közel vagyunk a szlovén határhoz, ahol fokozott határellenőrzés folyik.

Start

Szakonyfalu, faluközpont buszmegálló (238 m)
Coordinates:
DD
46.924015, 16.227266
DMS
46°55'26.5"N 16°13'38.2"E
UTM
33T 593435 5197451
w3w 
///before.tankards.unforgiving

Destination

Szakonyfalu, faluközpont buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A P◼ jelzésen megyünk fel a Grojka-patak mentén egy bő kilométert, ahol jobbra a P jelzéshez csatlakozunk.
 • A gerincen egy kilométer után elhagyjuk a P jelzést, és jelzetlen erdészeti úton térünk a kétvölgyi aszfaltos útra.
 • Kétvölgytől a P jelzésen előbb egy rövid kitérővel felnézünk a Katalin-hegyre a Bűricza-kilátóhoz, majd nyugati irányba áttúrázunk Ritkaházára.
 • Ritkaházától a P+ jelzésen megyünk át Alsószölnökre, majd a Z jelzésen vissza Szakonyfaluba. 
 • A buszmegállóhoz a P◼ jelzésen jutunk.

A túráról részletesen

Séta a nyugati ponthoz

A P◼ jelzésen indulunk Szakonyfalu központjából az erdőkkel körbevett Grajka-patak völgyében. A völgy nagy része fokozottan védett természeti terület. A patak forrásvidéke a Kétvölgy melletti erdőrezervátum, az elegyes Pap-erdő, a szentgotthárdi cisztercita rend egykori erdeje. Szakonyfaluban még napjainkban is hallani a szlovén magyarországi tájszólását, a vendet, hiszen Rába-völgyi szlovének alapították a 14. században. Templomát az Amerikába vándorolt falusiak támogatásából építették.

A templománál balra kanyarodva, a völgytalpi mezők és a domboldal erdői között vezető szekérúton hagyjuk el a falut, és hatolunk a dombok közé. Az első pár kilométeren a nyugati pont tanösvény táblái segítenek környezetünk megismerésében az erdős dombok közötti lápos és kaszálórétek élővilágának bemutatásával. Érdemes a lápos réteken, a kaszálókon jobban szétnézni: évszaknak megfelelően orchideákat és egyéb látványos virágokat fedezhetünk fel a sűrű növényzetben.

Egy bő kilométer után szinte észrevétlenül leágazunk a Grajka-patak mellől egy oldalvölgybe, ahol áttérünk a P jelzésre. A völgytorkolat tágas rétjének szélén fehérre meszelt erdészház áll, mellette az öreg fák árnyékában pihenőhely nyújt lehetőséget a szusszanásra. Közvetlenül az erdészház mellett egy fenyőkkel körbeültetett faoszlop áll, Magyarországot és a fő égtájakat ábrázoló réztáblával. Ezt a pontot tűzték ki a természetjáróknak a kommunizmus éveiben, mint hazánk legnyugatibb pontját, ahova halandó turistának el lehetett jutnia. Ettől délre és nyugatra, Kétvölgy és Felsőszölnök már veszélyesen közel voltak a határhoz, csak a helyieknek lehetett a területre belépni.

Át a Vendvidék szívébe, Kétvölgybe

Mi azonban pont ebbe a régen tiltott az irányba folytatjuk a határszéli területek felfedezését. A rét túlsó szélén véget ér a völgytalpi kényelmes séta, és hirtelen meredekséggel indul az emelkedő az erdőben. Az alacsony dombok ellenére az üledékbe vágódó völgyek meredek felszínt formálnak a Vendvidéken. Az utak bevágásán és néhol az erdőben láthatóvá válik az a kavicsos folyóvízi üledék, ami a környező dombokat alkotja. Az egykor magasabb térszínről, a formálódó Alpok keleti nyúlványairól folyók szállították ide az agyagos, kavicsos üledéket.

Szerencsére hamar a dombtetőre érünk és jelentéktelen szintezéssel, összefüggő erdőkben kanyargunk tovább a gerincen vezető erdészeti úttal. A Szakonyi-erdő a tájegységre jellemzően vegyes faösszetételű, amiben dominál a tölgy és a bükk, de jelentős állománya van az erdei és lucfenyőnek. Az utóbbit gyorsan növő, egyenes törzse miatt telepítették előszeretettel a múlt században, de a változó klíma, a szárazságok egyre gyengébbé teszik a fenyőerdőket, amit az ormányos bogár és a farontó szú betegít le teljesen.

Évszázados bükkök mellett jobbra kanyarodik a P jelzés egy mellékgerincre, de számunkra fölösleges szintezést tesz a túrába, így inkább egyenesen megyünk tovább a gerincen haladó erdészeti úton, pár száz méteren keresztül jelzés nélkül. Hamar kiérkezünk a kétvölgyi országútra, arra a kanyargós aszfaltsávra, ami a település szétszórt házait összeköti. Egy tágas dombtetői rétnél be is érünk a faluba, de csak messze álló házakat érintünk először. A település magjában sűrűsödnek az épületek előttünk a dombtetőn. A községházát és pár takaros portát elhagyva hamar ki is érünk a kicsiny faluból, és a település feletti legmagasabb hát felé, a Bűricza-kilátóhoz kanyarodunk egy szekérúton.

A tornyot a 2010-es években építették remek érzékkel. Ha szerencsénk van és tiszta időben érkezünk, az Alpokra nyíló kilátás lenyűgöző a panorámaszintről. A tekintélyes alpesi hátak alatt szerényen húzzák meg magukat Burgenland és Vas megye erdős hátai. A kilátóban a látványosabb hegyek, városok irányát és pozícióját is feltüntették a pontos tájékozódás segítésére.

Vissza Alsószölnök és Szakonyfalu irányába

A falu szélére visszaereszkedve a P jelzésre kanyarodunk az utolsó házaknál. Egy kereszt mellett elhagyjuk Permise településrész házait, és a Szakonyfali-patak forrásvidékéhez ereszkedünk. Amint megérkezünk a pallókkal és gerendákkal járhatóbbá tett vizenyős úthoz, megértjük a helyiek települési szokásait. A völgyek errefelé széles, mocsaras bozóterdővel borítottak, a természet nem engedte itt meghódítani magát. A mocsárvilág utolsó méterein keresztezzük a születőben lévő patakot is, majd egy gyér forgalmú utat keresztezve felkaptatunk Kétvölgy másik felére, a Ritkaházára magyarosított Ritkarovciba.

Szinte egyből a haranglábhoz érünk, aminek érdekes története van. A falu bírája ugyanis a völgybe, saját portája mellett, a két településrész közé tervezte a harangot felállíttatni. Egy éjjel ellopták a helyiek a harangot és megkongatták itt a dombtetőn. Az egész települést bejárta a harangszó, három környező faluban is hallották a kongatást, így végül itt helyezték el a masszív, gerendavázas építményt.

A domb túloldalán lesétálunk a Felsőszölnökre és Szlovéniába átvezető úthoz, amin azonban lefelé, északi irányban indulunk a P+ jelzésen. A házcsoportok között kanyargó út végül leérkezik a Szakonyfalvi-patak völgyébe, de egy murvaútra térve rögtön fel is kapaszkodunk szemben a gerincre. Innentől egyöntetű tölgyes, bükkös, fenyves erdős vidéken hatolunk át egy használaton kívüli szekérút mentén, csak Alsószölnök mellett ereszkedünk vissza a szomszédos Szölnöki-patak völgyébe. Réteken át érkezünk a faluba, ahol a templom, kocsma, buszmegálló fémjelezte központban akár be is fejezhetjük a túrát, de egy rövid, két kilométeres szakasszal át is gyalogolhatunk Szakonyfaluba. Ehhez a templom után a Z jelzésen felkanyarodunk a falu feletti dombra, majd szőlők között elhagyva a települést, ismét erdészeti utakon navigálunk át Szakonyfaluba. A rétek, ligetek és telepített erdők között kanyarogva, hamar átjutunk a szomszédos település határába. A Szakonyfalvi-patak völgyébe ereszkedve beérünk a településre, ahol a P◼ jelzésen körtúránk bezárul.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Szakonyfalu, faluközpont megállóig utazunk a Szentgotthárdról vagy Felsőszölnökről induló busszal.

Getting there

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda érkezik vissza.

Parking

 • A központban, a vegyesbolt előtt tudunk parkolni.

Coordinates

DD
46.924015, 16.227266
DMS
46°55'26.5"N 16°13'38.2"E
UTM
33T 593435 5197451
w3w 
///before.tankards.unforgiving
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Az Őrség és a Göcsej turistatérképe (Cartographia)

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Blister kit
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.0
(1)
Krisztina Szukup
August 18, 2021 · Community
A túra jól követhető 1-2 elágazást leszámítva. Ilyenkor jól jött a gps. Sok helyen kidőlt fák, és nagyra nőtt aljnövényzet tette kalandosabbá a menetelt.
Show more
When did you do this route? August 18, 2021
Photo: Krisztina Szukup, Community
Photo: Krisztina Szukup, Community
Photo: Krisztina Szukup, Community
Photo: Krisztina Szukup, Community
Photo: Krisztina Szukup, Community
Photo: Krisztina Szukup, Community
Photo: Krisztina Szukup, Community
Photo: Krisztina Szukup, Community
Photo: Krisztina Szukup, Community

Photos from others

+ 5

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
17.2 km
Duration
4:35 h
Ascent
285 m
Descent
285 m
Public-transport-friendly Circular route Multi-stage route Scenic Cultural/historical interest Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Summit route Dog-friendly Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp