Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Körtúra a Hét vezér koporsójához

· 9 reviews · Hiking Trail · Mátravidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Szurdokpüspöki és a Nagy-Hársas
  Szurdokpüspöki és a Nagy-Hársas
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1000 800 600 400 200 16 14 12 10 8 6 4 2 km Muzsla-tető Nagy-Koncsúr Delelő-kút (Nagy Cser-kút)
Fárasztó, de igen látványos csúcshódító körtúra a Mátra-bérc nyugati ágán, át a Muzsla-gerincen, a Hét vezér koporsója felett, majd ereszkedés a patakvölgyek ölelésébe, és vissza kiindulópontunkra, Szurdokpüspökibe.
Open
difficult
Distance 17.8 km
5:45 h
880 m
880 m
805 m
142 m
A Nyugati-Mátra legmagasabb gerince markánsan kiemelkedve áll őrt a Zagyva-völgy felett. A folyó menti településekről nézve magas falként tornyosulva zárja el a hegység belső terüleit. Sportértékkel is bíró túránk első - és egyben legnehezebb - része ezen a bércháton vezet számos príma kilátást adó pontot érintve a Koncsúrokon át a Muzslára. A lihegtető emelkedők leküzdése közben megpihenhetünk a tájat szemlélve: feltárul a Mátraalja térsége, ellátunk az Alföld rónaságára, de a hegység legmagasabb része is megmutatja magát. A távolabbi vidékek közül pedig a Börzsöny és a főváros környéki hegytetők is megjelennek a horizonton. A Muzsla csúcsa túránk jellegének fordítópontja: innentől a lejtmenetek dominálnak majd, sejtelmes patakvölgyekben ereszkedve haladunk. Végül a kört bezárva újra a Szurdokpüspöki határában lévő szőlőkbe jutunk vissza, ahonnan már ismerős úton, a pincesoron át érkezünk a község központjába.
Profile picture of András Kisida
Author
András Kisida
Update: March 08, 2021
Difficulty
difficult
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Muzsla, 805 m
Lowest point
142 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Forested/wild trail 37.70%Path 55.89%Road 3.81%Unknown 2.58%
Forested/wild trail
6.7 km
Path
9.9 km
Road
0.7 km
Unknown
0.5 km
Show elevation profile

Safety information

 • Szurdokpüspöki szélétől a Nagy-Koncsúr csúcsáig tartó mintegy 4 km-es szakaszon sok a fedetlen, nyílt terep. Erős napsütésben jól jön a fejfedő használata.
 • Vízvételre csak Szurdokpüspökiben van lehetőség, elegendő mennyiségű innivalóval vágjunk neki a túrának!

Start

Szurdokpüspöki, Szabadság tér buszmegálló (142 m)
Coordinates:
DD
47.856052, 19.693975
DMS
47°51'21.8"N 19°41'38.3"E
UTM
34T 402306 5301126
w3w 
///tensions.prompts.forum
Show on Map

Destination

Szurdokpüspöki, Szabadság tér buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A P jelzésen a Muzsla-nyeregig vándorlunk.
 • A Z▲ jeleken a Sóbánya-patak torkolatáig ereszkedünk.
 • Jobbra fordulva a Z jelzésű úton visszatérünk Szudokpüspökibe.

A túráról részletesen:

Szurdokpüspöki

Szurdokpüspöki központjából, a Szabadság térről startolunk északi irányba a P jelzésen. Mellőzzük az Országzászló talapzatát, aztán a hatszögletű, míves díszkutat, ami utána jobbra, a Béke utcába kanyarodunk. Az iskola épületétől kitérőt tehetünk a barokk műemlék templomhoz, és az alatta álló Hanák Kolos Emlékházhoz - a Mátra turizmusának megteremtője ugyanis a községben született 1851-ben. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a hazai természetjárás szervezésében, mint az igen tevékeny Mátra Egylet elnöke. Ő írta a hegység első útikalauzát, és aktívan részt vett a túrázási infrastruktúra megalapozásában. Nevét teljesítménytúra és egyesület is őrzi.

Elhagyva a község szélső házait, egy elágazásból kilátást kapunk dél felé a Nagy-Hársas tömbjére. A geodéziai mérőtoronnyal koronázott egykori vulkán alatt folyik a Szurdok-patak, amiről a falu az elnevezését kapta. Ha kitérünk ebbe az irányba, meglátogathatjuk a 150 éves Mária kegyhelyet, a Káponkát. A táltos hagyomány iránt érdeklődők pedig kicsit tovább, a falu keleti szélén lévő Szent Kereszt kúthoz látogathatnak el. Az ősrégi kultikus helynek számító forrás környezetét 2008-ban rendezték és építették újjá.

A pincesoron átgyaloglás közben megemlékezhetünk a község jelentős boros múltjáról. Sok évszázada bortermelő vidék a Nyugati-Mátra termékeny vulkáni hegyszoknyája, amely fokozatosan simul a Zagyva-völgy síkjába. A folyó felső szakasza menti települések keleti peremén a középkor óta díszlenek szőlők az oldalakban, bár ma már jóval kisebb a termőterület. A régies hangulatú pincefalu présházai mellett kezdünk a Mátrába felemelkedni. Itt még több helyen is találunk retró, nyomós közkutakat - mindenképpen töltsük fel kulacsainkat a túrára! Kiérve a faluból szőlők, gyümölcsösök és szántók között kanyargunk a széles úton, aminek felszínét a jégkorszakok idején lerakódott lösz borítja. Visszatekintve a templom tornya int búcsút a Zagyva-völgy és a Cserhát lankáinak előterében.

A nyugati gerinc kilátópontjain

Rövidesen a nyílt területről tölgyerdőbe lépünk, majd egy elágazásban balra fordulva a Diós-patak völgytalpáig ereszkedünk. A rendszerint száraz meder átlépésével kezdődik az a több mint 500 szintméteres, folyamatos emelkedő, ami egymás utáni csúcsok sorozatából áll, és a Muzsla tetejéig tart. Az irányadó P jelzés mellett az egyedi, világoskék ʍ jeleket is látni fogunk, amelyek a Mátra bércein nevű túra útvonalát jelölik.

Erősen erodált köves ösvényen, bokrok és cserjék között kapaszkodunk fel a füves, sziklás aljú gerincvonalra. A Muzslára tartó bérchát alacsonyabb szakaszát jellemezi, hogy az erdő hiányzik, vagy csupán kisebb, ritkás facsoportok tarkítják. Ennek oka, hogy az évszázados intenzív hasznosítás következtében a talajtakaró elvékonyodott, és a fák már kevéssé tudnak megtelepedni. Ezeken a részeken bokorerdők, sziklagyepek és sztyepprétek alakultak ki, amelyek príma kilátópontokkal örvendeztetik meg a túrázót. A gerinc menti facsoportok egy része tájidegen fajokól áll, erdei- és feketefenyőt telepítettek az erodálódott területekre, hogy a megmaradt talajt megvédjék. Ilyen tűlevelűekkel találkozunk a Horka-tető oldalában.

Ahogy folyamatosan emelkedünk, egyre tágabb betekintést enged a környező táj. Nagy területet látunk: a Zagyva völgyén túl a Cserhát domborodik, beazonosíthatók a Tepke, a Szanda, a Purga csúcsai. Ezek mögött a Magas-Börzsöny vonulata emelkedik, tőle balra a Naszály masszív tömbje tör az ég felé. Tovább a Visegrád-hegység és a Pilis csúcsait látni, valamint a budapesti János-hegy teteje kandikál ki épp a horizonton. Szemközt a Diós-patak túloldalán az Isten-fa-tető és a Tilalmas sűrű erdővel borított oldalai, mögöttük pedig a Nagy-hársas és az Apci Somlyó romvulkánjai emelkednek. A füves Horka-tetőről a Havasra kapunk jó panorámát, lent a völgyben pedig Pásztó és Szurdokpüspöki házait szemlélhetjük.

A következő kúp a Kis-Koncsúr, amelynek sziklás kilátópontja a turistaúttól jobbra található. Nagyszerű panorámát kínál az Alföldbe laposodó Mátraalja térségére, míg további útvonalunk irányába, a Muzsláig belátjuk az északkelet felé kanyarodó gerinc tetőit. Átvágunk egy tölgyesen, majd a 640 méter magas Nagy-Koncsúr platóján állunk. Szemben a Havas - Káva - Tót-hegyes bércvonulat hullámzik, mögötte a kopasz tetejű Világos-hegy bukkan ki, a látóhatárt pedig a Kékes tömbje zárja.

A Hétvezér koporsója fölött

Nyeregbe ereszkedünk, és innentől a cserjés-füves terepeket zárt erdők váltják fel, korlátozva a kilátást, de a Harasztos-bérc egy pontjáról még megpillantjuk a főcsúcs TV toronnyal megjelölt kiemelkedését, az Alföld irányába pedig a Mátrai Erőmű hatalmas, füstgázt eregető hűtőtornyai tűnnek fel.

Ez az erdős gerincszakasz, ahol járunk, különleges része a teljes vonulatnak. A Nyikom-nyeregig húzódó felső részének, a Zagyva felé leszakadó lejtőjét párhuzamos, eróziós eredetű vízmosások szabdalják, az árkok között pedig meredek hátak futnak le a hegyláb felé. A völgyi települések irányából ez a hét bérc sírhant alakúnak tűnikk ezért a Hétvezér koporsója elnevezést adta nekik a népnyelv.

Szürkés lávakőzeteken fellépcsőzve bükkök és tölgyek között kanyargunk tovább az elkeskenyedő hegyhát ösvényén. A már beerdősült Muzsla-tisztásnál egy, a Mátrára oly jellemző kőmezőt látunk, ami jégkorszak idei fagyaprózódás eredménye. Innen egy utolsó rövid kaptatóval a Muzsla-tető 805 méteres csúcsára érkezünk. Bár kilátást nem ad, kiváló természetes pihenőhelyeket kínálnak az andezit lávapadok sziklái. Magát a csúcspontot egy düledező betongúla jelöli, aminek helyén 1935-ben kilátót avattak a Magyarországi Kárpát Egyesület Mátra Osztályának turistái. Sajnos a 14 méteres torony már néhány évre rá megrongálódott, aztán teljesen az enyészeté lett. Reméljük, a közeli jövőben újra épül ide kilátó, hogy a Nyugati-Mátra legmagasabb pontjáról csodálhassuk a környék panorámáját.

Hegyi patakok mentén lefelé a Muzsláról

A Muzsla túránk jellegének választópontja: idáig szinte végig emelkedőn jöttünk, innentől pedig javarészt ereszkedők következnek, de azért vár még ránk egy kisebb kaptató.

Meredek ösvényen kezdünk lefelé lépdelni a csúcs északi oldalában. Gyönyörű, öreg bükkökből álló erdőrészen vágunk keresztül tekintélyt parancsoló, göcsörtös fák alatt. Avarba dőlt hatalmas törzseket is látunk; ezek most már mint holtfa szolgálnak a különböző fajok lakóhelyéül. A varázsos, mesés hangulatot fokozzák a földön heverő kisebb-nagyobb mohos sziklakibúvások és az ágas-bogasan tekergőző gyökérzetek. Balra a fák között még kilátást is kapunk: felsejlik a Zagyva-völgy, és mögötte a Cserhát sziluettje.

A Muzsla-nyeregben jobbra, a Z▲ ösvényére váltunk át, és két évszázados bükkfa közötti természetes kapun átmenve letérünk az eddig hűen követett gerincről. Tölgyessel és gyertyánnal kevert bükkerdőben a Sóbánya-patak sziklás medréhez süllyedünk, hogy innentől a kicsiny vízfolyás mentén ballagjunk. A két bérc közötti szűk völgyben helyenként földön heverő törzseken lépünk át, és viharok által leszakított ágakat kerülgetünk. Érintjük az Olgi mama-forrás időszakos csorgóját, majd ösvényünk a kőgörgetegeken és a hordalékon át többször is keresztezi a patakot, hogy az ellenkező oldalán vezessen tovább. Szélesebbre tágul a szurdok, amikor a szomszédos völgyből érkező Zám-patakba torkollik vize. A két összefolyó csermely innentől Rédei-Nagy-patak néven kanyarog tovább az Alföld irányába, hogy a messzi rónaságon a Tarnával egyesüljön. Mi csupán 2 km hosszan élvezzük vendégszeretetét jobbra fordulva a talpán vezetett Z jelzés csapásán. Az igen szépséges, misztikus hangulatú völgyben mohakérges vulkáni kövek és korábban kidőlt törzsek között-felett lépdelünk, majd fiatal rudaserdő fái között sasszézva egy elszáradóban lévő fenyvesfolt homályába vezet a csapás. Átküzdve magunkat a megtépázott és jobb sorsra érdemes tűlevelű fák összevisszaságán a János-vára alatti völgyszakaszba térünk, ahol széldöntés miatt egymás mellett, hegyén-hátán fekvő korhadt fákon bukdácsolunk át.

Át a Diós-patak völgyébe

Utunk elkanyarodik a pataktól, és a gerinc felé emelkedőbe kezdünk. A kb. 100 szintméteres kaptatóval a kis vonulat túloldalára, a Diós-patak völgyébe tartunk. Ligetes tölgyesen át, a szőlők és az erdő találkozásánál egy széles murvaútra csatlakozunk, amelyen a Tilalmas-tető nyergébe menetelünk. Az itt már teljesen nyílt, füves térszínről kiváló panoráma nyílik a Mátra déli szegélye felé. A látványt az 599 méteres Havas masszív tömbje uralja, mellette pedig az Alföld felé átmentet képező alacsonyabb kúpok élénkítik a felszínt. Jól látszanak Gyöngyöspata szőlői és szántói, mögöttünk pedig a Tilalmas csúcsát szemlélhetjük. Átbillenve a nyergen orrunk előtt magasodik fel a korábbi útszakaszunkról már jól ismert Kis- és Nagy-Koncsúr erdős oldala, tetőszintjében a gerincúttal.

Széles kocsiúton a Diós-patak völgyébe ereszkedve túránk utolsó szakaszába fogunk. Jobbra ösvény ágazik ki, amely a házikóval foglalt Delelő-kúthoz vezet. Elnevezése a legelőre kihajtott állatok déli itatására utal. A forrás mellett pihenőpadokat találunk. Jó alkalom leülni kicsit, és átgondolni túránkat: szép, élménydús út van mögöttünk! Továbbindulva gázlón kelünk át a patakon, és a fiatal tölgyesben visszaérkezünk a Muzslára kiágazó gerincút elágazásához, bezárva a túrakört. Innen a már bejárt úton, Szurdokpüspöki pincesorán át ereszkedünk le a községbe.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Túránk kezdő- és végpontja a Szurdokpüspöki, Szabadság tér nevű buszmegálló.
 • Ha vonattal érkezünk, Szurdokpüspöki vasútállomásán szálljunk le a szerelvényről!

Getting there

 • A túra a buszmegállóból indul, és ugyanoda érkezik vissza.
 • Szurdokpüspöki vasútállomásáról a Z jelek mentén, 900 méter gyaloglással érkezünk a buszmegállóba.

Parking

 • A Szabadság téren a buszmegálló mögötti placcon érdemes letenni az autót.

Coordinates

DD
47.856052, 19.693975
DMS
47°51'21.8"N 19°41'38.3"E
UTM
34T 402306 5301126
w3w 
///tensions.prompts.forum
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Mátra turistakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.7
(9)
Gyöngyi Palásti
October 24, 2021 · Community
nagyon szép túra , az eleje kicsit nehéz, de nagyon élveztem ☺ nagyon szép időnk volt
Show more
When did you do this route? August 21, 2021
Photo: Gyöngyi Palásti, Community
Photo: Gyöngyi Palásti, Community
Photo: Gyöngyi Palásti, Community
Photo: Gyöngyi Palásti, Community
Photo: Gyöngyi Palásti, Community
Photo: Gyöngyi Palásti, Community
László Kovács
October 24, 2021 · Community
When did you do this route? August 21, 2021
Show all reviews

Photos from others

+ 27

Status
Open
Reviews
Difficulty
difficult
Distance
17.8 km
Duration
5:45 h
Ascent
880 m
Descent
880 m
Highest point
805 m
Lowest point
142 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Summit route Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 3 Waypoints
 • 3 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp