Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Körtúra a Gyertyánosi Parkerdőből

· 2 reviews · Hiking Trail · Zselic · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A környék erdeit kora tavasszal a hóvirág szőnyege borítja
  A környék erdeit kora tavasszal a hóvirág szőnyege borítja
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 150 16 14 12 10 8 6 4 2 km
A Somogy megyei turisták egyik szentélyéből, a Gyertyánosból indulunk nagy körtúránkra. A Zselic hangulatos erdei, vadregényes völgyei, és a lankák alatt megbúvó, bájos zselici falvak gyönyörű látványa kíséri utunkat.
Open
easy
Distance 16.5 km
4:30 h
365 m
365 m
255 m
146 m
A Gyertyánosi Parkerdő remek kiindulási pontja lehet a környék felfedezésének. A festői Hódos-tó, a partján álló Gyöngyvirág kulcsosház és a közelben csobogó Négy testvér-forrás ideális pihenőhelye minden természetszerető bakancsosnak. Miközben Zselickislak és Töröcske utcáin rójuk a kilométereket, felfedezzük a Zselickislaki-patak vadregényes völgyét, a Kecske-hát és a Pölöskei-erdő rengetegét, és a Töröcskei-tó partján gyalogolva belekóstolunk a zselici táj varázslatos hangulatába.

Author’s recommendation

 • A Gyertyánosi Parkerdő nem csak túráink kiindulási pontja lehet, hanem kiváló piknikezőhely is.
 • Ugyancsak jó pihenőhelyet találunk Töröcske központjában, valamint a Töröcskei-tó mellett.
 • Töröcskén érdemes elsétálni a központhoz közeli haranglábhoz.
Profile picture of Nándor Müller
Author
Nándor Müller
Update: February 12, 2019
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
255 m
Lowest point
146 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Dirt road 5.92%Forested/wild trail 22.14%Path 52.06%Road 19.75%Unknown 0.11%
Dirt road
1 km
Forested/wild trail
3.7 km
Path
8.6 km
Road
3.3 km
Unknown
0 km
Show elevation profile

Start

Gyertyánosi Parkerdő - autóparkoló (149 m)
Coordinates:
DD
46.329789, 17.798701
DMS
46°19'47.2"N 17°47'55.3"E
UTM
33T 715415 5134497
w3w 
Show on Map

Destination

Gyertyánosi Parkerdő - autóparkoló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A Gyertyánosi Parkerdőből, a Gyöngyvirág kulcsosháztól indulunk körtúránkra a K◼ jelzésén.
 • A 400 méterre csordogáló Négy testvér-forrásnál rátérünk a K+ nyugatnak tartó jelzésére.
 • Zselickislakon át az Öreg-hegyig a K+ jelzése kalauzol minket.
 • A Kecske-hát gerincútját jobbra (nyugati irányban) a S jelzésen hagyjuk magunk mögött.
 • A S jelzésen leereszkedünk a Zselickislaki-patak völgyébe, mely Töröcskén át egészen a Töröcskei-tó partjáig kalauzol minket.
 • A tó mellett egyenesen (a későbbi elágazásnál jobbra) rátérünk a P jelzésére, ezen érkezünk vissza a kiindulóponthoz.

A túra részletes leírása

Parkerdei sétányokon

A parkerdő bejáratánál található parkolóból néhány perc alatt elsétálunk a Hódos-tó mellett álló Gyöngyvirág kulcsosházhoz, hogy aztán a közelben csordogáló Kőér-forrás felé folytassuk. Végül az innen négyszáz méterre felszínre törő Négy testvér-forráshoz gyalogolunk a K◼ jelzésén.

Hamisítatlan zselici körtúránk itt kezdődik. A forrás melletti hídon átsétálva a K+ jeleket követve, a völgyben balra, nyugati irányba indulunk. Száz méter után elhagyjuk a P jelzését, és egy igen hangulatos szurdokvölgyben folytatjuk utunkat. Meredek ösvényen kapaszkodunk fel a patakvölgyből, majd jobbra tartva hétvégi házak közé érünk, ahol az első utcácskán balra, déli irányba indulunk tovább – Galagonya utca.

Hosszan megyünk a szőlők és hétvégi házak mellett, majd egy szűk völgyből kibukkanva megpillantjuk Zselickislak házait. Az Újfalut magunk mögött hagyva elsétálunk a község központjában álló műemlék templom mellett, majd a település végét jelző táblánál jobbra nekiindulunk a falu szőlőhegyének. Az Öreg-hegyre meredeken kapaszkodunk fel, és nem is hiába: remek kilátás nyílik Zselickislakra, és a Zselic dombvonulataira.

A Zselici Tájvédelmi Körzet

A szőlőhegyen kígyózó úton figyelmesen kövessük a jelzést, mert többször irányt vált. Lassan elfogynak a présházak, a szőlőket magunk mögött tudva egy szántóföld szélére érünk, balról akácos szegélyezi utunkat. Az erdősávot követve kanyarog az út, mely nemsokára bevezet minket az erdőbe, ahol átlépjük a Zselici Tájvédelmi Körzet határát. A főként növényvilága miatt értékes terület különlegessége, hogy szerény erőforrásai és tagolt domborzata miatt egészen napjainkig megmaradt aprófalvas térségnek, városok csak a tájegység szélén fejlődhettek. A széles legelők, kaszálók mozaikját kiterjedt erdők színesítik, a településszerkezet miatt pedig olyan alacsony a fényszennyezés, hogy itt alakították ki hazánk első csillagoségbolt-parkját. A főként észak-déli csapásirányú, hosszú völgyek alján, az agyagos talajon néhol lápok gyűltek fel, máshol halastavakat duzzasztottak.

Rövidesen rátérünk a S jelzésre, melyen a dombhátat taposva jobbra indulunk, és enyhe emelkedőn baktatunk. Balra ível az út, egy kerítés mellett vezet minket az egyre meredekebbé váló ösvény a völgyben elterülő Pölöskei-rét felé. Mielőtt elérnénk a patakot, jobbra, sűrű cserjésbe irányítanak a jelek, ott átkelünk a Zselickislaki-patakon. A vadregényes völgyet elhagyva a hangulatos Pölöskei-erdő borul fölénk.

Egy útszéli kereszthez érve vessünk egy utolsó pillantást a völgyben megbúvó Zselickislakra! A kereszt után balra, egy meredek horhosban ereszkedünk le Töröcskére, ahol a főutcán jobbra térünk. A falu központjában található park ideális pihenőhely. Töröcske a törökdúlás idején sem néptelenedett el, hiszen elszigeteltsége - részlegesen - a hódítók figyelme elől is rejtve tartotta.

Tavak partján

Elhagyva a falut a hosszú főutcán keresztül, a Töröcskei-patak völgye kiszélesedik, elágaznak az utak. A Z jelzéssel együtt jobbra indulunk tovább, és átkelünk a völgybe csordogáló patak hídján. A vadregényes ösvényen eleinte az ártérrel párhuzamosan, hamarosan már a Töröcskei-tó partján sétálunk, majd jobbra egy dombocskán át kiérünk az erdőből, ahonnan a szemközt lévő Természetbarátok emlékművét keressük fel. A tavakat a '70-es években létesítették árvízvédelmi céllal, hogy a Kapos folyó szabályozhatóbbá váljon - ekkor emelték az emlékművet is. A tó mellett elterülő üde rét és az évszázados fák árnyéka pihenésre csábít, amikor a P jelzésen (egyensen) baktatunk tovább.

A kocsiúton balra indulunk el, majd néhány lépés után egy keskeny ösvényen jobbra nekivágunk a meredek emelkedőnek. Tetőt völgy követ, ahonnan már megpillantjuk Kaposvár külvárosi házait. Mi a P jelzését  követve jobbra indulunk, és bevetjük magunkat a vadregényes patakvölgybe. Nagyon szép erdőben elmegyünk a völgyben csordogáló Eszperantó-, és Cserkész-források mellett, majd a kanyargós ösvényről nemsokára kiérünk az országútra, amin balra tartunk.

Ötszáz méter után, a Gyertyános buszmegállóhoz érkezünk, ahol a tömegközlekedők buszra szállhatnak Kaposvár felé. Ha vállaljuk az utolsó szakaszt, betérünk a parkerdőbe, és meredeken elindulunk a völgybe, ahol egy kiépített lépcsősor aljában találkozunk a K+ jelzéssel, melyen néhány órával és kilométerrel korábban elindultunk körtúránkra. Innen tíz perc alatt kényelmesen visszasétálunk a Hódos-tó melletti parkolóba.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Tömegközlekedőknek a kaposvári autóbusz-állomásról induló 14-es helyi járatú busz lehet a legideálisabb a Gyertyános megközelítésére. Ez esetben a Gyertyános megállónál kell leszállni a buszról.

Getting there

 • A buszmegállóból keleti irányba tartó P jelzés az erdőn át leevezet minket egy lépcsősoron a Gyertyánosi Parkerdőbe, ahol rálelünk a K+ jelzésére.
 • Autóval érkezők a Gyertyánosi Parkerőben kiépített autóparkolót találnak. A parkolótól 300 méterre áll a Gyöngyvirág kulcsosház, onnan indul a K◼ jelzése.

Parking

 • A Gyertyánosi Parkerdőbe a 67-es útról letérve érkezhetünk. A parkerdő bejáratánál kiépített parkoló várja az autósokat.

Coordinates

DD
46.329789, 17.798701
DMS
46°19'47.2"N 17°47'55.3"E
UTM
33T 715415 5134497
w3w 
///hark.cinemas.clubbing
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Müller Nándor: Barangolások a Zselicben - túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Zselicben - fotóalbum

Author’s map recommendations

 • Zselic turistatérkép

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

1.5
(2)
Zsolt Reményik
September 11, 2021 · Community
A túra körülbelül felétől a kijelölt útvonal járhatatlan! Szinte teljesen benőtte a szúrós szeder és a csalán. Vissza kellett fordulnunk. Aki mégis nekivágna, annak javaslom a szakadásálló vadászöltözetet és egy macsétát is.
Show more
When did you do this route? September 10, 2021
Photo: Zsolt Reményik, Community
Tibor Baranyai
January 04, 2020 · Community
A túra kevés látnivalót kínál, azonban egy kellemes sétának megfelel. A talaj szerencsére még fagyott volt, de több helyen így is elég sáros volt.
Show more
2020. január 4., szombat du. 8:43:31
Photo: Tibor Baranyai, Közösség
2020. január 4., szombat du. 8:43:42
Photo: Tibor Baranyai, Közösség
2020. január 4., szombat du. 8:43:56
Photo: Tibor Baranyai, Közösség
2020. január 4., szombat du. 8:44:11
Photo: Tibor Baranyai, Közösség
2020. január 4., szombat du. 8:44:22
Photo: Tibor Baranyai, Közösség
2020. január 4., szombat du. 8:44:46
Photo: Tibor Baranyai, Közösség

Photos from others

+ 4

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
16.5 km
Duration
4:30 h
Ascent
365 m
Descent
365 m
Highest point
255 m
Lowest point
146 m
Circular route Scenic Multi-stage route Refreshment stops available Cultural/historical interest Botanical highlights Insider tip Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp