Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Kirándulás a Várhegy Erdőrezervátumban

· 16 reviews · Hiking Trail · Bükk-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Korlátozott a kilátás a Vár-hegy tetejéről, szemben a Vörös-kő sziklás kúpja
  Korlátozott a kilátás a Vár-hegy tetejéről, szemben a Vörös-kő sziklás kúpja
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 800 700 600 500 400 300 200 8 7 6 5 4 3 2 1 km Várkúti turistaház

A Déli-Bükk kellemes tölgyeseiben kalandozó körtúrán felkapaszkodunk a környék legmagasabb csúcsára, a Várhegyre, ahol kilátó helyett ősi vármaradvány és egy erdőrezervátum fogad. Az erdei hangulatot csak a Várkúti turistaház és az előtte sütkérező kis tisztás töri meg. Megérdemelt piknikünk után, a visszaúton ismét vegyes erdővel borított völgykatlanban ereszkedünk Síkfőkútra. Hangulatos erdei körtúra a Várhegyi Erdőrezervátummal és egy bronzkori várral megkoronázva.

Open
easy
Distance 8.4 km
2:45 h
439 m
439 m
669 m
310 m

A Várhegy Erdőrezervátum a Bükki Nemzeti Park megalakulásának és annak köszönheti létrejöttét, hogy az igen meredek hegykúpot még a Trianont követő, és a világháború időszakában elharapódzó fairtásoktól is (többnyire) megkímélték.

A terület az Árpád-kor óta az Egri Érsekségi Uradalom felsőtárkányi birtoka volt egészen a II. világháború utáni államosításig. Az erdő állapotában nagy előrelépést jelentett, hogy a 19. század végétől üzemterv szerint hagyták megerősödni a fákat, előtte ugyanis már a pár tíz éves erdőket is kivágták. A trianoni határok meghúzásával előállt magyarországi faéhség és a II. világháború szükségállapota az addig magfának meghagyott öreg tölgyeket sem kímélte. Egyedül a nehezen megközelítő területek, közöttük a Várhegy őrizte a tölgy- és bükkfa matuzsálemeket, a természetes megújulás alappilléreit.

Amíg az erdőgazdálkodással érintett területeken a nagyra becsült tölgyfajták domináltak, addig itt megmaradtak és új erőre kaptak az elegyfajok képviselői: a gyertyán, a kőris, a juhar és a hárs. Manapság már a környékbeli erdők újulatában is ezek a fajok lépnek előtérbe. E jelenség megőrzésére és vizsgálatára alakították ki az 1980-as években az erdőrezervátumot, amelyen belül a csúcsrégió magterületén minden emberi beavatkozást mellőznek. Az aggastyán korú tölgyek és bükkök aránya itt a természetes állapotokat tükrözi, ezáltal az odúlakó állatok és a holtfa lebontásához kötődő rovarok, bogarak, gombák jelentős számban fordulnak elő a területen.

Ezeket a természetes folyamatokat láthatjuk utunk során, amint végig kellemes tölgy- és vegyes erdőkben bandukolunk. Kiindulópontunk is egy tölgyesbe települt üdülőparadicsom, amelyet a világháború utáni új világ és Eger közelsége hívott életre. A mára már Noszvajjal összeépült üdülőövezet a Kánya-patak erdős völgyében, a bő vizű források és az azok vizét duzzasztó parányi tó köré települt az 1930-as évektől kezdődően. Az egri természetjáró egyesület befoglalta a környék forrásait, és a korszellemhez hűen a magyar történelem nagy alakjairól nevezte el őket, de ekkoriban kapott turistaházat is a Várhegy alatti apró tisztás a Vár-kút szomszédságában. A turistaház megsínylette az állami kezelést, de a természetszerető történelmi város közelsége végül megmentette az enyészettől, így manapság is élvezhetjük a természet lágy ölén kínált kényelmet - az erdőrezervátum peremén.

Author’s recommendation

 • Remek lehetőség a Várkúti turistaházban elfogyasztani egy frissítőt, megebédelni, vagy akár meg is szállni éjszakára. Érdeklődjünk a menedékház nyitva tartásáról, különösen szezonon kívül, amikor csak hétvégenként, jó idő esetén nyit ki.
 • A túrát kibővíthetjük a Nagy-Egeddel, így egy remek kilátópontot érinthetünk Eger felett. Ehhez a P és P▲ jelzésen kell nyugat felé továbbmenni pár kilométert a Várhegy alól. Az Eged-hegyről Eger felé érdemes lejönni.
 • Nyári melegben érdemes a túrát korán kezdeni a délkeleti kitettségű szakaszok miatt, vagy az ellenkező irányban, a Bükkös-völgyön felkapaszkodva bejárni. A mélyre vágódó völgyben, a sűrű vegyes erdőben ugyanis hűvösebb klímán tudjuk le a szint nagy részét, számos forrás mellett mosakodhatunk, és a legmeredekebb kaptató előtt meg is pihenhetünk a Várkúti turistaházban. Így a napsütötte déli, délkeleti hegyoldalon vezető P+ és S jelzéseken már csak könnyedén sétálunk lefelé.

Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: July 21, 2022
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Vár-hegy, 669 m
Lowest point
310 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Forested/wild trail 83.60%Path 15.43%Road 0.95%
Forested/wild trail
7.1 km
Path
1.3 km
Road
0.1 km
Show elevation profile

Rest stops

Várkúti turistaház

Safety information

 • A Várhegyről lefelé vezető út rendkívül meredek és köves. Óvatosan közlekedjünk az ösvényen, főként csúszós, nedves időben. Magasszárú túracipő, túrabakancs itt különösen jól jön, illetve túrabottal segíthetünk egyensúlyunk megtartásában.

Start

Noszvaj, Síkfőkút Hotel buszmegálló (310 m)
Coordinates:
DD
47.947793, 20.463257
DMS
47°56'52.1"N 20°27'47.7"E
UTM
34T 459921 5310637
w3w 
///priced.pimples.shrimps

Destination

Noszvaj, Síkfőkút Hotel buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Síkfőkútról a P+ jelzésen indulunk a nyaralók között, majd a S jelzésen kapaszkodunk a Cseres-tetőn át a Novaji kunyhóhoz.
 • A Novaji kunyhótól a P+ jelzésen jutunk a Vasbánya-nyeregbe, ahonnan a Z jelzésen megyünk tovább a Kövesdi-tető oldalában.
 • A Várhegyre a Z▲ jelzésen kapaszkodunk, majd a P▲ jelzésen ereszkedünk le a Várkúti turistaházhoz.
 • Z◼ jelzésen ereszkedünk tovább a Kánya-patak völgyében, és végül érkezünk a csatlakozó S● jelzéssel együtt Síkfőkútra.

A túráról részletesen:

A Síkfőkút feletti erdőkben

Síkfőkútról indulunk a tó melletti hotel buszmegállójától jobbra, felfelé a P+ jelzésen, ami a házak közötti lépcsősoron kapaszkodik ki a völgykatlanból, majd feljebb becsatlakozik a nyaralók közt vezető utcára. A S jelzésen balra kanyarodva a legfelső, Gyöngyvirág utcán kiérünk az erdőbe települt nyaralósorról. Az egybefüggő tölgyerdőt innen már nem zavarják házak, a maga gondozott természetességével egyöntetűen fedi a Cseres-tetőt. Ahogy neve is mutatja, a csertölgy a domináns ezen a helyen. A magasság és a délies kitettség a melegkedvelő fajoknak kedvez gazdag cserjeszinttel a fokozott napsugárzásnak köszönhetően.

A Cseres-tetőt keresztezzük a közel 500 méteres csúcspont mellett, majd egy rövid ereszkedéssel a hegy mögötti nyeregbe, a Novaji kunyhóhoz érkezünk. Ezt az erősen romosodó téglaépületet még a múlt század elején építették az erdőn dolgozó munkások szállásaként. Mára már csak szomorú emlékhelye a 20. században kihaló erdei életformának. A kunyhó után kellemesen lakás gerincet követünk a Vasbánya-hegy déli oldalában. Itt egy sokkal lazább szerkezetű, ligetes molyhos tölgy honos, a hegytetőn uralkodó kitettebb viszonyoknak megfelelően. A gerincélen sekélyebb talajtakaró és szélsőségesebb időjárás miatt csak alacsony, görcsösen kapaszkodó fák nőnek. A törzseket vastagon fedi a moha, és a fák között buja lágyszárú élet honol. A gerinc egy közel vízszintes szakasza után az út balra kikerüli a meredek hegytetőt, és kényelmesen oldalaz a Vasbánya-nyeregbe. Itt már szemmel láthatóan gazdag talajrétegbe kapaszkodó, terebélyes fák árnyékában szusszanhatunk egy erdei pihenőhelyen. Szükség is van az erőgyűjtésre, az ösvény utolsó szakasza tartogatja ugyanis az igazi kihívást.

A Várhegyi erdőrezervátumban

A Vasbánya-nyeregnél a Z jelzésre térve belépünk a fokozottan védett erdőrezervátum védőzónájába. Az út hangulatos tölgyerdőbe ékelődik, miközben a hegyoldalban fokozatosan kapaszkodik a csúcsrégió felé. Egy köves gerincet keresztezve a sziklák mentén kinyílik a ritkás tölgyerdő, így visszalátunk a túránk elején megtett utunkra, a Cseres-tető aszimmetrikus csúcsára és a környező erdős hátakra. A Bükkalja erdőségei között Noszvaj, Bükkzsérc és Szomolya háztetőit fedezhetjük fel, míg a szikláknak nevet adó Mezőkövesd, a matyó főváros csak különösen tiszta időben bontakozik ki a párás Alföld síkjából.

A gerinc túloldalán szintben haladó útról hamarosan leágazunk a nyergen keresztülvezető, meredekebb oldalba felkapaszkodó ösvényre. A nyeregből a Z▲ jelzés vezet a Várhegy természetes védvonalak mögött trónoló csúcsára. A kaptató meredek, de rövid. A lapos csúcs peremére érkezve különös szalagszerű sáncvonalat keresztezünk. A környék legmagasabb pontjaként évezredeken át erődített menedékként szolgált a hegytető a vidék lakói számára. Már a neolitikum embere is felfedezte a természetes erődítést, de a Kiétei-kultúrában egyértelműen sáncokat emeltek, valamint a bronzkor utáni vaskorban is menedékként szolgált a hegytető. Az ásatások szerint a 13. században is megújították az erődítést.

A sáncok között kiékelődő hegytető egy szűkület után újra kiszélesedik. Innen vezet le körtúránk ereszkedő szakasza a P▲ jelzésen, de előtte még felkapaszkodunk a hegy nyugati csúcspontjára. Igazából kilátás nem kecsegtet (habár a 20. század közepén volt itt kilátó), ellenben a mohás sziklákkal zegzugos ősi erdőnek kézzel tapintható hangulata van. Ezen a meredek hegyoldalakkal határolt, köves vidéken található az ország egyik utolsó természetesnek mondható erdeje, a Várhegyi erdőrezervátum magterülete.

A csúcsról visszatérve a P▲ jelzés meredek ösvényét követjük, ami a hegytető középső összeszűkülésénél bevág a délkeleti hegyoldalba. A köves csapáson óvatosan haladjunk! A csúcs alatti pár száz méter szélsőségesen meredek. A P▲ jelzés a Várhegy és a Bükkös-tető közötti nyeregbe érkezik, immár lankás területen, ahonnan balra a becsatlakozó P jelzés mentén széles dózerúton érkezünk a Várkúti turistaházhoz.

Ereszkedés a Kánya-patak mentén

A Várhegy vadregényes tömbje után a lakás tisztás szélén álló menedékház és pihenőhely megnyugvást hoz az megerőltető ereszkedés után, még ha hétvégéken turistákkal túlzsúfolt is a hely. A tölgyfa matuzsálemekkel körbevett tisztáson egy Mária kegyhely is üdvözli az erdőn járókat. A veszélyes körülmények között dolgozó erdei munkások rendszeresen állítottak ilyen kegyhelyeket a hegyen, végig a Mátrában és a Bükkben, az oltalmazó szűzanya tiszteletére. A házzal ellentétes oldalon, a tisztás szélén forrás is fakad, a Vár-kút. Erre vezet tovább ereszkedő utunk a Z◼ jelzésen, az egyre mélyebbre vágódó Kánya-patak mentén. A vízfolyás a kút alatt száraz időben eltűnik a kövek között, de a formavilág mutatja a víz lassan, de biztosan ható munkáját. A mind mélyebbé váló völgykatlan öreg fákkal, juharral, kőrissel és tölggyel vegyes bükkerdő idilli otthona. Az ösvény töretlen meredekséggel követi a völgy futását. A túránk során megtett szintemelkedés nagy részét ezen az alig két kilométeres szakaszon veszítjük el.

Az eocén mészkőbe vágódó völgyben sorra fakadnak a hegytömb belsejében mozgó karsztvíz forrásai. A László- és István-kút csekély fakadásai el is enyésznek a törmelékes völgytalpon, az utolsó forrásnak azonban tekintélyes foglalást és még egy kis tavacskát is kialakítottak. Az Attila-kút mellett pihenőhely is csábít a felfrissülésre és a szemlélődésre. A sűrű, öreg erdővel takart, mély völgytalpra csekély fény érkezik; ideális a nyári, meleg délutánban itt, utunk végéhez közel megtisztulni. Innen ugyanis már csak egy rövid köves szakasz maradt hátra a S● jelzés kíséretében Síkfőkútig, ahol a népszerű üdülőtelepnek megfelelően egyre népesebb turistaáradattal találjuk szemben magunkat. A völgy vége már erősen meg is sínylette a népszerűséget: aszfalt és parkoló vonul végig az utolsó szakaszon a tó partján álló Síkfőkút Hotelig, ahol körtúránk bezáródik.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Eger felől közelíthetjük meg busszal a túra kiindulópontját, amihez a Noszvaj, Síkfőkút Hotel megállóhelynél kell leszállni.

Getting there

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda tér vissza.

Parking

 • A Síkfőkút Hotel mögött, az út mellett hosszan parkolóhelyeket alakítottak ki, ahol letehetjük az autót.

Coordinates

DD
47.947793, 20.463257
DMS
47°56'52.1"N 20°27'47.7"E
UTM
34T 459921 5310637
w3w 
///priced.pimples.shrimps
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Equipment

 • Az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, túracipő vagy bakancs, innivaló, navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ App.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.6
(16)
Ágnes Kiss
January 01, 2023 · Community
Kellemes hosszúságú és nehézségű túra, viszont a Várhegy után az ereszkedés sárral nehezített volt, illetve nagyon meredeken vezet le az út a turistaházhoz, ezért mi visszamentünk a kereszteződéshez és onnan jutottunk el a turistaházhoz. Szép erdő, kis tó, Attila-kút, kilátó, megfelelő mennyiségű pihenőhely 😊
Show more
Photo: Ágnes Kiss, Community
Photo: Ágnes Kiss, Community
Livia Horvath-Lazar
December 27, 2022 · Community
Lelegzetelallito (szo szerint) tura, ami szerintem kicsit sertve erezheti magat a “konnyu” utvonal besorolastol. A Var-hegy csucsa kornyeki uttol kicsit feltunk egy leereszkedeshez, igy az ajanlott irannyal szemben mentunk, ami a legjobb dontes volt, amit hozhattunk. A brutal meredek erdei osvenyen leereszkedni a nyalkas oszi terepen eselyesen tul sok lett volna a teriszonyos lelkemnek. Mindenesetre a szinte erintetlen erdo a gerincen egh spiritualis elmeny, foleg igy a sargulo, pirosodo erdokkel.
Show more
When did you do this route? October 12, 2022
Kornél Balázs Katona
November 07, 2022 · Community
Kellemes kikapcsolódás volt tökéletes őszi időben.
Show more
Photo: Kornél Balázs Katona, Community
Show all reviews

Photos from others

+ 41

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
8.4 km
Duration
2:45 h
Ascent
439 m
Descent
439 m
Highest point
669 m
Lowest point
310 m
Circular route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Dog-friendly Summit route 'Healthy climate'

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Waypoints
 • 1 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp