Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Kirándulás a Koloska-völgybe

· 4 reviews · Hiking Trail · Balaton-felvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • The dolomite outcrops of Koloska Rocks
  The dolomite outcrops of Koloska Rocks
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 200 100 8 7 6 5 4 3 2 1 km Tamás-hegyi kereszt, Balatonfüred Jókai-kilátó, Balatonfüred Koloska-völgy

A Balaton-felvidék talán legszebb patakvölgyébe invitál ez a rövid, mégis sokrétű útvonal. A Koloska-völgy patakcsörgéstől hangulatos, jól kiépített kirándulóhelyének mélyéről a Jókai-kilátóba kapaszkodva csodálhatjuk meg a Balaton panorámáját.

Open
easy
Distance 8.9 km
2:30 h
215 m
240 m
315 m
130 m

Az akácosairól és alacsony hátairól ismert Balaton-felvidéken igazi felüdülés a Koloska-völgy, mely változatos erdőtársulásaival, karsztos szikláival és hűsen csörgedező patakjával mintha vendég lenne a térségben. Adottságai miatt már igen korán felfedezték a természetjárók - azokban az időkben az idilli forráshoz zarándokló turisták még az állattartóktól „hódították el" itatójukat. Kiépítése ennélfogva szintén sok évtizeddel ezelőtt megkezdődött, és szerencsére a védelem is hamar megillette a völgyet és környezetét.

Balatonarácsról indulva végigsétálunk a hangulatos Koloskán, közben betekintést nyerhetünk a Balaton fölé emelkedő hegyvidék mozgalmas földtörténeti múltjába, illetve gazdálkodási hagyományaiba. Az északi part talán legjobban kiépített kirándulóhelye önmagában is élmény, de túránk nem éri be ennyivel. Utunk ugyanis visszafordul a tó felé, és egy kivételes rengetegen át a Jókai-kilátóhoz vezet. A szerencsés helyre épített toronyból megcsodálhatjuk a Balaton víztömegét, a Tihanyi-félszigetet, illetve a tóparti hegysor mögötti erdős területeket. Rétláncolaton, nem szűnő kilátással érkezünk meg Balatonfüredre, ahol túránk véget ér.

Author’s recommendation

 • A Koloska-völgyben vadasparkot is találunk, ennek meglátogatásához a jelzett ösvény helyett a betonúton kell gyalogolnunk a völgyben.
 • A Koloska-völgy végén remek sütögetőhelyek találhatók, és víz is van, ezért a túra akár egy erdei piknikkel is kiegészíthető.
 • A Koloska-völgy bejáratánál áll a csárda, ahol étkezni lehet. A nyitvatartásról ajánlott előre tájékozódni!
 • Nem nagy kitérő a túráról a Lóczy-barlang Balatonfüreden, ami előzetes bejelentkezéssel látogatható.
 • A nyári melegben a Jókai-kilátóból nyíló balatoni panoráma különösen párás, ezért ajánlott a túrát valamelyik átmeneti évszakra, esetleg egy hűvösebb, napsütéses napra időzíteni.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: July 14, 2022
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Jókai-kilátó, 315 m
Lowest point
130 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 8.93%Forested/wild trail 11.90%Path 27.25%Road 21.40%Unknown 30.50%
Asphalt
0.8 km
Forested/wild trail
1.1 km
Path
2.4 km
Road
1.9 km
Unknown
2.7 km
Show elevation profile

Safety information

 • A Koloska-sziklák kitett ormán a korlátokat átlépni tilos! A gyerekekre itt különösen ajánlott odafigyelni.

Tips and hints

Start

Balatonfüred, Arácsi népház buszmegálló (Balatonarács) (153 m)
Coordinates:
DD
46.971416, 17.896124
DMS
46°58'17.1"N 17°53'46.0"E
UTM
33T 720290 5206059
w3w 
///rides.labels.forethought

Destination

Balatonfüred vasútállomás

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A kezdőponttól déli irányba sétálunk az első kereszteződésig, ahol jobbra a P jelzésre térünk.
 • a Koloska-völgyön a P jelzés vezet végig.
 • A Koloska-forrás után balra, a Z▲ jelzésre térünk.
 • Egy elágazásnál balra fordulunk a K+ jelzésre.
 • Amikor csatlakozik a K jelzés, azon jobbra indulunk, és a Jókai-kilátót vesszük célba.
 • A kilátótól a K jelek vezetnek be Balatonfüredre.
 • Csatlakozik a Z jelzés, és a Krisztus király-templom előtti elágazástól már ez vezet el a vasútállomásra.

A túráról részletesen

Az elveszett kolostor

A túrát a buszmegállóból a templom felé indítjuk (átkelünk a ma már alig észrevehető kőhídon, melyet a patak áradásai miatt építettek ilyen ellenálló anyagból), hogy ott aztán jobbra fordulva a P jelzésen célozzuk meg a Koloska-völgyet. A mai fő utca, aminek éppen hátat fordítunk, a Balaton északi partján futó római út része lehetett, mely az akkori vízszintingadozások, illetve a mocsaras terep okán a hegylábon, többnyire ebben a magasságban követte a vízpart vonalát. A Lóczy Lajos út elnevezés pedig a neves geográfus, a Balaton jelentős kutatójának emlékét őrzi, aki munkássága lezárultával utolsó időszakát balatonarácsi házában töltötte. (Síremléke a közeli temetőben található.)

A Koloska utca egyenesen a hegyek felé tart, és a patak mellé szegődik. Jobb oldalt az Itató köz ágazik ki, ami arról nevezetes, hogy régebben ide, az épületek hiányában akkor még kissé szétterülő patak gázlójához hajtották le inni a legeltetett marhákat. A völgytorok olyan szűk, hogy csak egyik oldalt maradt meg a házsor - állítólag a török időkben a lakosság az egyik ponton egymást kb. 20 méterre megközelítő lejtők közt torlaszt emelt, és elbarikádozta magát. Az előttünk álló kb. 5-10 perces szakaszon csak az aszfaltot szegélyező sűrű erdőt látjuk, ami elkendőzi azt is, amint kiszélesedik a mélyedés. A Koloska-völgy Lóczy Lajos szerint egy bencés kolostorról kapta a nevét (és a koloskát a „kolostorka" szóból eredezteti), de a népnyelv által „barátlakásként" emlegetett sziklán kívül semmi sem utal az elméletet alátámasztó szerzetesi épületre. Ráadásul mivel a völgy neve régebbi, mint a nyelvújításkori kolostor szavunk (mely a klastrom és monostor mintájára született), ezért is valószínűbb, hogy a Kolozs személynév lehet a valódi forrás.

Balatoni stílus

Egy parkolóval szemben a Koloska csárda hívogató épülete magasodik az árnyékban - már amennyire a sűrű növényzet betekintést enged. Érdemes meglátogatni a kerthelyiséget, hiszen az épület története izgalmas építészeti lenyomatot őriz: elődje az 1930-as években meghirdetett program, a „balatoni stílus" képviselője volt. A magyaros építészeti megoldásokat kereső, egységesítő szemléletű sodor a felpörgött nyaralóépítkezések sokszínűségét kívánta megregulázni, ehhez pedig (egyik forrásműve szerint) olyan eszközöket tartott üdvösnek, mint a deszkafödémmel párosuló alacsony belmagasság, a nyitott tornác, vagy éppen a „magyar vér ritmusát" megragadó fehér falak és fekete zsalugáterek ellentétpárja, ami a sírva vigadást volt hivatott kifejezni. A sajtó által is népszerűsített program jegyében készült a Koloska csárda is, mely később leégett ugyan, de az újjászületett épület is őriz néhány jegyet elődje külleméből.

A turistaút évtizedekig a csárda udvarán vágott át, de már jó ideje kikerüli azt, és a patak túloldalára vezet. Elterelése a völgy turisztikai feltárásának hírmondója: ahogy a többség ma is a völgytalpi utat használja, régebben is azon keresték fel a forrást a mind nagyobb és nagyobb tömegek. Amikor a területet 1954-ben védetté nyilvánították, évtizedekig saját természetvédelmi őre is volt, aki önszorgalomból feljegyezte a látogatószám alakulását. Adataiból kiderül, hogy míg a '60-as évek elején csupán évi 4000 fő választotta célpontjának a Koloskát, addig a '70-es évek végére a szám 100 000 fő körül állandósult. A kirándulóhely kiépítése közben lassan haladt; ekkoriban alakították ki az előttünk álló, vadregényes ösvényt is.

Karsztpatak és itatók

A hangulatos csapás a patakátkelés után átszel egy beerdősülő legelőt, majd vegyes erdőbe lép: a tölgy a meghatározó faj, és jól látható, hogy az erdőgazdálkodás a természetes állapotok előteremtésén munkálkodik. Számtalan holtfa hever a talajon, igen gazdag a cserjeszint, és eltérő korú egyedek alkotják a rengeteget, amibe élemedett korú példányok is szép számmal keverednek.

Az ösvény többször megközelíti a patakot, egy ponton pedig mohos sziklakiszögellést kerül. A táj részleteiben néhol magasabb karszthegységeink képét eleveníti fel. A víz is karsztos területről árulkodik, hiszen egyes pontokon a belőle kiváló mész bekérgezi akadályait, és apró mésztufalépcsőket épít. Az érdekes természeti jelenséggel a völgy felső szakaszán már nem találkozunk, ám a hangulatos séta egyszerre vadregényes és végtelenül szelíd látványban ér véget. Bal felől itt-ott mohapalástba burkolózó zord dolomitsziklák strázsálnak, jobbra ligetes lapály béleli a völgyteknőt. A vén fák között piciny tó tükröződik, jelét adva, hogy megérkeztünk a Koloska-forrás kifolyójához.

Régebben a helyiek a hét forrás völgyeként emlegették a Koloskát, hiszen az üledékes kőzetek aljából több helyen is szivárgott a víz. A mai kiépítés 1961-ben készült el, és az egyre növekvő turistaforgalom egy csapásra alakította át a völgy képét, amit addig az állattartás határozott meg. Az üde rétek elődei fás legelőkként és kaszálókként szolgáltak, de például a máig Déllőnek (azaz delelőnek) nevezett területen a marhák déli pihentetését végezték. A kirándulók megjelenése a forrás körül persze ellehetetlenítette az itatást, a helyzet feloldásának érdekében pedig a csárda alatti területre vályúkat terveztek, amikbe a vizet csővezetéken juttatták volna le. Az elképzelést sosem valósították meg, hiszen az állattartás is éppen ebben az időszakban szűnt meg. Ugyanekkor egy kis menedékház mellett pihenő- és sütögető helyek épültek a vízfakadás körül, és létrehozták a környék turistaút-hálózatát is.

Sziklák hátán, a Pannon-tó partvidékén

A tó partját bevilágítja a napfény, de beljebb, az erdőben sötét uralkodik: a völgy szinte szurdokká szűkül, a sziklák is gyakrabban bukkannak elő. Balra elhagyjuk eddigi utunkat, és a Z▲ jelzésen lassan egyre feljebb kapaszkodunk. A lépcsőkkel megerősített, meredek oldalban fölharántoló ösvény visszafordul, és öreg fák, valamint dolomitbordák szorításában egyre kitettebb terepre kalauzol.

Ahogy erdeifenyők veszik át a lombhullatók helyét, gyantaillat és mediterrán hangulat lengi be a pagonyt. Balra korláttal biztosított kőorom tűnik elő: a Koloska-sziklákhoz érkeztünk. A kilátás inkább kellemes, mint széles: erdők bélelik a völgyet, melyet lapos táj szegélyez, a szirt pedig vad letörésként szakad le a máskülönben jámbor megjelenésű terepbe. Mintha szétnyílt volna a föld, átmenet nélkül hasít bele a Koloska a fennsík testébe.

Hogy megértsük, hogy kerül ide ez az élesen kirajzolódó forma, hozzávetőleg 11 millió évvel ezelőttre kell visszatekintenünk: akkoriban a Pannon-tó partvidéke hullámzott a völgy torkánál, ahová a Bakony kiemelkedő felszínéről patakok futottak le. A vízfolyások bevágódtak a korábban lerakódott üledékes kőzetekbe, miközben hordalékukat is lerakták (egy ilyen kúpon fekszik például Balatonarács). A Koloska-völgy helyét a dolomit- és mészkőrétegek közti tektonikus eredetű törésvonal jelölte ki, melynek enyhe mélyületében a patakvíz utat talált. Később a Bakony tömege még jobban kiemelkedett, a víz felgyorsulva pedig mélyebbre fűrészelte magát, belevésve a korábban lerakott hordalékába és az idő közben a szelek szárnyán érkezett löszbe, egyben kialakítva a mai völgyet. A kipreparálódott, viszonylag ellenálló dolomittornyokat az erózió persze ma is formálja, apró darabonként lassan bontja, míg a Koloska-völgy lösszel betakart része egy-egy nagyobb áradás során látványos átalakuláson is keresztülmehet.

A sziklafal oldalában, nehezen elérhető helyen található a Millei-barlang (avagy Koloska-völgyi-kőfülke). Nevét egy arácsi tolvajtól örökölte, aki lopásai után nem mert hazatérni, és a későbbi legendárium betyárként emlékezett rá. Az apró üreg nem alkalmas a tartózkodásra, így aztán a (Lóczy Lajos szavaival élve) „kujtorgó legény" is aligha húzta meg magát benne. Az ösvény a bozótba fúródik, ezért hátat kell fordítanunk a kilátóhelynek, és irány az erdő!

Az elveszett világ

Zárt rengeteg helyett viszont szembetűnő a csenevész, itt-ott ligetes jelleg. A kis tisztások természetes képződmények, a fás szárúak hiányaiban pedig az élőhelyi adottságok érhetőek tetten: a dolomitfennsík sekély talajához viszonylag csapadékszegény éghajlat párosul, hiszen az északra emelkedő Bakony megcsapolja a Kisalföld felől érkező nedves légtömegeket, így aztán ide többnyire már jóval szárazabb levegő érkezik. A mészkedvelő molyhos tölgyesek átmenetet jeleznek a Balaton felé hajló lejtők sziklagyepei felé, értékük pedig természetközeli állapotukban és az őshonos fajok sokaságában rejlik. A növényzeti szempontból alaposan átformált Balaton-felvidék egy olyan zuga ez, amit a dél felől árnyékot adó bércek, valamint a rossz talaj megvédtek az intenzív gazdasági hasznosítástól: szőlőnek és gyümölcsösnek, de még legelőnek sem volt igazán alkalmas, ezért a komolyabb bolygatást, majd az akácosítást is megúszta. (A nekünk jobbra eső, piciny völgyben, a megszűnt Kék falu területén termesztettek ugyan szőlőt, ám ennek nívójáról elég annyit felemlegetni, hogy akkoriban „Borsovány-völgyként" is ismerték a lankás árkot.)

A bájos ösvény kisvártatva magasabb fák alá kalauzol, ahol egy elágazásban balra, a K+ jelzésre kell térnünk. Itt már egészen más jellegű a pagony, nagyobbak a méretek, a molyhos és cseres-tölgyessel pedig ültetett fenyők elegyednek. Hosszú, kissé monoton séta vár ránk ebben a környezetben, a terep viszont semmilyen akadályt nem állít, fennsíkot szelünk át.

Egy irtás mellől felbukkan a Tamás-hegy alacsony háta, ennek tövében találkozunk a K jelzéssel. Ezt követve jobbra, fölfelé lendülünk, és ismét megváltozik a tájkép. Egyfelől közepesen nehéz, de a korábbiakhoz képest megerőltető kaptató következik, másfelől ismét bozótszerű erdő szegődik mellénk. A letaposott talaj kiveti a mészkőt, ezért a Balaton fölött őrködő hegyekre oly jellemző, göröngyös úton poroszkálunk. Lassan elérjük a gerincet, és feltűnik a Jókai-kilátó tornya is. A Tamás-hegy déli lejtője Füred egyik legfontosabb szőlőtermő területe volt a filoxéravész előtt, helyére pedig az errefelé gyakori (telepített) akáccal szemben az őshonos tölgyesek tértek vissza. (A Balaton-felvidék tó felőli oldalai nem csak napos fekvésük, hanem a tóról visszaverődő, ezzel több fényt és melegebb mikroklímát eredményező napsugarak miatt is kiválóak egyes szőlőfajták nevelésére.)

A Balaton a magasból

Egy utolsó „hullámmal" megostromoljuk a 315 méteres csúcspontot, és ezzel végre lehetőségünk nyílik felkapaszkodni a kilátóba. A lépcsők különösen meredekek, lépni rajtuk kifejezetten kényelmetlen, ennélfogva körültekintő mozgást igényel, de a panoráma megéri a fáradozást. A tájképet a Balaton hatalmas, zöldellő felszíne határozza meg, hegyünk lábánál pedig Balatonfüred terül el. A tó keleti része közel teljességében tárul fel, Keneséig csodálhatjuk a (nyáron párába burkolózó) látványt. A Tihanyi-félsziget vulkanikus eredetű felszíne terepasztalként mutatkozik, jól kirajzolódik a magas peremek határolta mélyedés. Elfordulva a Balaton-felvidék erdős hátai, zöld platói emelkednek, a távolban a Bakony sziluettje jegecesedik. A kilátó elődjét 1951-ben építették, nevét Jókai Mórról kapta, akinek egy időben villája volt Balatonfüreden.

Leereszkedés után már csak rövid séta vár ránk a természetben, de hamarosan ismét megváltozik a táj. A K jelzés lefelé hív, és perceken belül ligetes terepre terel az ösvény. A kisebb sziklagyep-foltokról ismét rálátunk a Balatonra, és egyre közelebb kerül a város is. Érzékelhető, hogy a Tamás-hegyet körbefogta a település, délnyugati orra benyúlik az utcák közé.

A nagyszerű panoráma aztán teljesen kinyílik, de a 2006 óta a hegy látványát meghatározó kereszt mellett lassan el is búcsúzhatunk tőle. Lépcsőkön ereszkedünk alá, eltűnnek a távoli vitorlások, és megjelennek az autók, valamint az aszfalt. A jelzés hosszan kanyarog az utcákon, és a Krisztus király-templomot (közismertebb nevén piros templom) látva kell váltanunk róla: itt balra fordulunk a Z jelekkel, amelyek már a vasútállomáshoz mutatják az utat. (A kereszttől a vasútállomásra mintegy fél óra a menetidő.)

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Balatonfüred, Arácsi Népház megállónál kell leszállni a buszról.
 • Vonattal érkezve a Balatonarács megállónál szálljunk le.
 • A túra másik végpontja a balatonfüredi vasútállomás.
 • A túra végpontjánál található a Balatonfüred, autóbusz-állomás is.

Getting there

 • A túra mindkét végpontja tömegközlekedési megállóknál van.
 • A busz közvetlenül a túra indulópontjánál tesz le.
 • Ha Balatonarács vasútállomásról indulunk, a P jelzésen induljunk észak felé: ez 950 méter plusz gyaloglást jelent.

Parking

 • Érdemes a balatonfüredi vasútállomásnál parkolni, és onnan busszal utazni a túra kezdőpontjára. A túra végén a vasútállomáshoz (egyben az autóbusz-állomáshoz) érkezünk vissza.

Coordinates

DD
46.971416, 17.896124
DMS
46°58'17.1"N 17°53'46.0"E
UTM
33T 720290 5206059
w3w 
///rides.labels.forethought
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Balaton-felvidék turistakalauz

Author’s map recommendations

 • Balaton-felvidék turistatérkép

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(4)
Attila Ötvös
February 20, 2021 · Community
Show all reviews

Photos from others

+ 14

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
8.9 km
Duration
2:30 h
Ascent
215 m
Descent
240 m
Highest point
315 m
Lowest point
130 m
Public-transport-friendly Scenic Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Insider tip Summit route 'Healthy climate' Dog-friendly Linear route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 5 Waypoints
 • 5 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp