Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trailrecommended route

Kirándulás a Keleti-Mecsek központjában

· 4 reviews · Hiking Trail · Mecsek· Open
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Hullámzó kaszálórétek a Kisújbánya és Püspökszentlászló közötti háton
  / Hullámzó kaszálórétek a Kisújbánya és Püspökszentlászló közötti háton
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A püspöki kastély és a Szent lászló-templom Püspökszentlászlón
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fokozottan védett erdő a Hidasi-völgyben
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A püspöki kert kellemes sétát ígér Püspökszentlászlón
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Vár-völgy lombtakaróval borított árka a Cigány-hegy alatt
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Dél-dunántúli Kéktúra mentén sétálunk le a Hidasi-völgybe
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Cigány-hegyi-kilátó paddal és esőbeállóval
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Püspökszentlászló szépen felújított házai mellől startolunk
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hidasi-völgy rétje, ahonnan felkanyarodunk Pusztabányára
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A püspöki kert dísztóval és örökzöldekkel csábít extra sétára
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pusztabányán rekonstruált üveghuta olvasztókemencéje
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kaszálóréten kapaszkodunk ki a Kis-Tóti-völgyből
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az erdészet kulcsosháza Pusztabányán, az erdei tisztás szélén
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 8 6 4 2 km Pusztabányai Kulcsosház Püspökszentlászlói arborétum Cigány-hegyi kilátó Miske-tető Pusztabánya
A Keleti-Mecsek leglátványosabb részeit sűrítjük egy családdal is bejárható körtúrába. Az erdő mélyén megbújó püspöki kastély, arborétum és kápolna, valamint az egykori hutahelyet felváltó kulcsosház körül panorámás hegytetőkön sétálunk, majd kilátót is meglátogatunk. Végül pedig mélyre vágunk a Hidasi- és a Kis-Tóti-völgy erdős szurdokaiban. Élménytúra 10 kilométeren, a mecseki hegyvidék belsejében.
Open
easy
Distance 9.8 km
2:55 h
304 m
304 m
521 m
346 m

Püspökszentlászló a legenda szerint még az Árpád-házi királyok idején, a Zengő alatt élt remeték kápolnája köré települt, miután a vadászó Szent Lászlót a szerzetesek megóvták a vihartól, és ezért hálából kápolnát épített nekik. A török időkben néptelenné vált vidéket német telepesek élesztették újjá, ahogy Kisújbánya is az erdőtől elhódított irtványtelepülés, ahol a 18. század második felében két évtizedig működött az üveghuta. Ezeket összekötve, a püspöki nyári rezidencia ősi fákkal övezett arborétumától indulunk a Kisújbánya feletti Miske-tető nyílt kaszálóira. Túránk végén az utolsó hutahelyet is érintjük, Pusztabányát, ami azonban Kisújbányával ellentétben elnéptelenedett, így környékét nagyrészt visszahódította az erdő. Kisújbánya tovább élt, és lakói a falu feletti lankás hegytetőt kaszálóként használták, amivel gyönyörű réteket, ligeteket hoztak létre a hegyvidék belsejében. A 20. század közepéig Püspökszentlászló körül is ilyen kaszálók terültek el, mára azonban csak a település nyugati határában maradtak meg ezek a magas fűvel hullámzó rétek.

A túra fordulópontján és legmagasabb csúcsán a Cigány-hegyi kilátóból tekinthetünk körbe ezen a rétekkel szabdalt, erdősült vidéken. A panorámapont után mélyebbre ereszkedünk, a szurdokerdőkkel takart völgyekbe: a Hidasi-völgy fokozottan védett, kacskaringós patakmederrel kettévágott bevágásába és a Kis-Tóti-völgybe, melyet egy üveghuta romjai bélelnek, bővizű karsztforrásait pedig vízmű hasznosítja. Utunk végén a már ismerős, csöndes püspökszentlászlói utca takaros házai mentén érkezünk vissza a kastélyhoz, ahol a Zengőre nyíló panoráma új kalandra csábít: a hegység legmagasabb, kilátóval, várrommal, legendákkal ékes csúcsának meghódítására.

Author’s recommendation

 • Mivel tömegközlekedés nincs Püspökszentlászlóra, Hosszúhetény felől érdemes kiegészíteni a túrát, ha busszal érkezünk. Ez esetben a legkönnyebb útvonal a K◼ jelzésen a Szentlászlói-völgy felől adódik, míg a legérdekesebb a S▲, vagy rövidebben a K▲ jelzésen a Zengő csúcsán át, ami viszont komoly szintemelkedéssel jár.
 • Érdemes betérni a Miske-tető után Kisújbányára, ahol hagyományos német portákat, szárazmalmot láthatunk, és hétvégén (szezonban) kisbolt is működik. Ha tovább folytatjuk utunkat az Óbányai-völgyben, Kisújbánya alatt a Ferde-vízesés és a Csepegő-kő geológiai formációit is megnézhetjük. 
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: October 28, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
521 m
Lowest point
346 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A Cigány-hegyi kilátón óvatosan mozogjunk; esős, jeges időben csúszós lehet a meredek lépcső.

Start

Püspökszentlászló, parkoló (354 m)
Coordinates:
DD
46.187217, 18.358178
DMS
46°11'14.0"N 18°21'29.4"E
UTM
34T 296131 5118241
w3w 
///imaginary.hurricane.triggering

Destination

Püspökszentlászló, parkoló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Püspökszentlászló utcáján a K◼ jelzést követjük a püspöki kastély bejáratáig.
 • A kastélybejárattal szemben balra, a Házastársak útjának tanösvényjelzésére térünk.
 • A S jelzésre csatlakozva szeljük át a Miske-tetőt, és felkaptatunk a Cigány-hegy oldalára.
 • Jelzetlen úton teszünk rövid kitérőt a kilátóhoz.
 • Visszatérünk a jelzett útra, és a S jelzést követjük tovább.
 • Rövidesen egy elágazásban balra fordulunk a K+ jelzésre.
 • Az aszfaltúttól már a K jelzést követjük (jobbra) a Hidasi-völgybe.
 • Egy rétnél balra, a Z+ jelzésre fordulunk, ami Pusztabányára vezet.
 • Pusztabányáról a túloldalt, a K▲ jelzésen ereszkedünk le a Kis-Tóti-völgyön át vissza Püspökszentlászlóra, a parkolóhoz.

A túra részletes leírása:

Kastélyt rejtő arborétum

Püspökszentlászló alsó végéből, a parkolótól takaros porták, rendben tartott parasztházak között indulunk a K◼ jelzést követve a püspöki kastélyhoz. Itt állt az a kápolna, amit a hagyomány szerint még Szent László építtetett hálából, mert a bölényvadászat során kitört vihar elől a helyi remeték barlangjában talált menedéket. Ezt a török időkben rommá vált kápolnát építették újjá zsindelykupolával, és toldottak hozzá kastélyt nyári rezidenciának szánva Esterházy Pál László pécsi püspök finanszírozásával. Eredetileg pálos szerzetesként maga is a világtól elvonuló, szemlélődő rend kötelékébe tartozott, melyet II. József rendelete oszlatott fel. A legenda itt, a Zengő oltalmában tovább élt; egy évszázaddal később Hetyey Sámuel felújította az épületeket, és örökzöldekből arborétumot, püspöki kertet hozott létre a kastély körül. A világháború után szeretetotthonként üzemeltették, apácák vonultak el a rejtett völgybe, akiknek egyveretű, jellegtelen sírjait a kastélypark felett találjuk.

A püspöki kert bejáratától balra, meredek lejtőnek vágunk neki a házastársak útjának tanösvényjelzésén (ami stilizált háztető alatt egymásba fonódó két karikagyűrű). A házastársi kapcsolatok sétányának állomásain elgondolkodtató idézetek, múltidéző beszédtémák mellett pihenhetünk meg pár száz méterenként. Az eredeti gondolat Németországból származik, miszerint: „szép volna, ha a templomok, kápolnák körül nem csak a keresztút, hanem az élet bölcsőjének, a házasságnak is lenne útja”. Érintjük a meredek hegyoldal tetejére épített Szent Ferenc-kápolnát, ami öreg gyertyánok árnyékában áll a csúcsrégió platójának peremén. A tematikus útnak azonban csak a felét tesszük meg, és a tetőpont hagyjuk el a tanösvényt.

A Kecske-gyűr és a Hárs-tető közötti nyeregben kapcsolódunk a S jelzéshez, amin immár közel szintben lépkedünk az erdős hegyek hátán. A karsztos vidék a bánáti bazsarózsa otthona, ismert állományának döntő része ezeken a lejtőkön, a Zengő környékén él. Ha jó időben, tavasz végén érkezünk, megpillanthatjuk rikító, ciklámenvörös virágait a bozótos erdőben. A rendkívül veszélyeztetett faj eszmei értéke negyedmillió forint - persze csak büntetésként, ha leszedjük, pedig a múltban gyógynövényként használták.

Panorámától panorámáig

A Hárs-tetőről ereszkedve kinyílik a táj, hiszen a Miske-tetőn széles gerincén hangulatos kaszálóréteken haladunk végig. Kilátást kapunk az Óbányai-völgybe, Kisújbánya házaira, de nyugat felé is kinyílik a panoráma, és későbbi túracélunkat, a Hidasi-völgy erdős vidékét is belátjuk. A központi erdők felett a Mecsek nyugati hátai tűnnek elő a Misina tető és a Tubes tömbjével koronázva. A 18. század közepén alapított Kisújbánya kaszálóit az erdőtől hódították el a csehországi származású, német telepesek, hogy állataik takarmányát megtermeljék. Az idilli füves gerinc valódi hegyvidéki hangulatot áraszt. Bár a 400 méter körüli csúcsok nem ütik meg a hegyi magasság kritériumát, a bevágódó, erdős völgyek feletti hátak a Kárpátok vonulatait idézik.

Szemben velünk a Dobogó, Tolna megye legmagasabb pontja magaslik, melynek mellékcsúcsára, a Cigány-hegy erdős tömbjére rövid, de meredek kaptatóval érkezünk az aszfaltút keresztezése után. A mészkőgerincen kb. száz méteres, jelzetlen sétány vezet a kétezres években épült kilátóhoz, túránk legmagasabb pontjához. A toronyból pazar panoráma nyílik a környező hegyekre; még tágasabb horizonton tekinthetünk körbe, mint a Miske-tetőről. A lombok között látszik a Zengő csúcsa is, mellette pedig a Villányi-hegység nyugati szeglete tűnik fel a Mecsek hegyein túl, a Szentlászlói-völgy nyitotta ablakon keresztül.

Meanderezés

Visszatérve, a Cigány-hegy túloldalát vesszük célba, ezért balra fordulunk a S jelzésen, majd ismét balra váltunk a K+ jelzésre. Ez becsatlakozik a Kisújbányáról érkező aszfaltútba, amiről hamar le is térünk a Dél-dunántúli Kéktúra K jelzésével a születő Hidasi-völgybe. A Miske-tető rétjei és a szellős Cigány-hegy alatt már a központi vidékek kőzetrétegeibe vág a völgy, melyben sűrű gyertyános, bükkös erdők nyújtóznak a fény felé. A turistaút egy tisztás szélén csatlakozik a Pusztabánya és Zobákpuszta felé tartó aszfaltúthoz. Bár mi is pont Pusztabányára igyekezünk, oda a műútnál szebb vidéken is eljuthatunk, ha tovább követjük a K jelzést a völgyben.

Amint elhagyjuk a műutat, fokozottan védett területre lépünk, és sűrű, öreg erdőben követjük a játékosan kanyargó vízfolyást. A meanderező patakmeder azokon a területeken alakul ki, ahol folyamatosan épülhet az egyik, és pusztulhat a másik partja. A kanyarok egyre fejlettebb ívben vágnak a partoldalba, míg össze nem érnek az egymásba harapó oldalak. Itt is ezt láthatjuk, amint a patak folyása az ívek szélén nagy alámosásokkal, meredek partfallal hódítja el a területet a bükkerdőtől, míg az épülő oldalon lankás kavicsfövenyt terít el.

Huták nyomában

A látványos vidéken alig pár száz métert teszünk meg, mivel egy erdei tisztás szélén, a Betyár-forrás irányába, Pusztabánya felé fordulunk a Z+ jelzéssel tartva. Pár száz méter erdei kaptató után felérünk az öreg bükkfaligetben álló kulcsosházhoz, az egykori hutatelepülés egyetlen épületéhez. Amikor az ottani erdők elfogytak, ide költözött az üvegcsűr a Réka-völgy, Óbánya, majd Kisújbánya után, a 18. század végén. Az üveghuta feltárt maradványait és az újraépített bemutatóhelyet az aszfaltút és a rét túloldalán találjuk, ahova már a K▲ jelzés vezet.

Utunk utolsó szakaszán a K▲ jelzésen ereszkedünk vissza Püspökszentlászlóra, a Kis-Tóti-völgyben, ahol helyenként látványos, sziklás katlanokban tör elő a hegy karsztvize, amit a vízmű elkerített kutakkal, forrásfoglalásokkal hasznosít. A Keleti-Mecsek centrumát fedő bazalttakaró alól itt újra felszínre kerül a jura üledékes kőzet, melynek repedései mentén feláramlik a karsztvíz. A völgy bevágása is egy tektonikus erők által eltört mélyedés, vető mentén alakult ki, amibe a patak belefűrészelt. A szurdokerdőből a Püspökszentlászló melletti rétekre érkezünk, és a Zengő, valamint a Hármas-hegy oldalára nyíló kilátás közepette visszakapaszkodunk a faluba.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • A távolsági buszról a Hosszúhetény, kultúrház megállónál kell leszállnunk, hogy legegyszerűbben Püspökszentlászlóra érjünk.

Getting there

 • A túra a parkolóból indul, majd ugyanoda tér vissza.
 • A hosszúhetényi buszmegállóból a Z◼ jelzésen északnyugat felé indulva érünk a túra kiindulópontjára (3 km, 90 m szintemelkedés).

Parking

 • Az autónkat a Püspökszentlászó délnyugati végében kialakított nagy, ingyenes parkolóban tehetjük le.

Coordinates

DD
46.187217, 18.358178
DMS
46°11'14.0"N 18°21'29.4"E
UTM
34T 296131 5118241
w3w 
///imaginary.hurricane.triggering
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • A Mecsek és a Villányi-hegység turistakalauza

Author’s map recommendations

 • A Mecsek turistatérképe

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(4)
Péter Ludanyi
March 27, 2022 · Community
When did you do this route? March 26, 2022
Csenge Csepregi
March 20, 2022 · Community
Nagyon kellemes túra volt.Mi a Pusztabányai kulcsosháztól indultunk és oda is értünk vissza.A Cigányhegyi kilátónál nagyon meredek volt az út ezért azt levágtuk a beton úton.Az emelkedők nem voltak vészesek, max pár méter volt ami meredekebb volt.Emelett volt egy hely ahol az alig fél méter széles út egy mélyebb gödör fele lejtett, ez kicsit ilyesztő volt.Összeségében ezt a pár kicsit vészesebb szakaszt letudva csodálatos helyeken mentünk, teljesen megérte 🤩
Show more
Lilla Rácz
March 20, 2022 · Community
Nagyon szép túra, ajánlom!
Show more
When did you do this route? March 20, 2022
Show all reviews

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
9.8 km
Duration
2:55 h
Ascent
304 m
Descent
304 m
Highest point
521 m
Lowest point
346 m
Circular route Scenic Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Summit route Dog-friendly Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp