Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trailrecommended route

Kirándulás a fonyódi magaspart hullámain

· 4 reviews · Hiking Trail · Lake Balaton· Open
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A látványos fonyódi magaspart pazar kilátást nyújt a Balaton-felvidékre
  / A látványos fonyódi magaspart pazar kilátást nyújt a Balaton-felvidékre
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kossuth-erdő parkosított tölgyese
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A római katolikus templom a fonyódi magaspart peremén
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Balaton vize és az ég fodrai között a tanúhegyek látványos hullámai (Fonyód)
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A fonyódi református templom a Sipos-hegy tövében
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Fonyódi Múzeum
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Balatoni panoráma a Sipos-hegyi kilátóból (Fonyód)
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fonyód a Sipos-hegyi kilátóból
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Sípos-hegyi sétány kapuja
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma sétány Fonyódon
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fonyódi hegyek és kilátók a mólóról (előrébb a Sipos-hegy, mögötte a Vár-hegy)
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 250 200 150 100 5 4 3 2 1 km Sipos-hegyi kilátó, Fonyód Várhegyi kilátó, Fonyód
A somogyi Balaton-part híres panorámájának nyomába eredünk ezen a túrán: a fonyódi tanúhegyeket borító parkerdők csertölgyes, feketefenyves ligeteiben felsétálunk a messzire kémlelő kilátókhoz, miközben felfedezzük a reformkori villákat és a romantikus hangulatú sétányokat.
Open
easy
Distance 5.7 km
1:50 h
243 m
243 m
221 m
105 m

A déli part tanúhegyeire, a két, csúcsosan megmaradt kúp tetejére kirándulunk, érintve a fonyódi magaspart látványos, romantikus sétányát Bélatelep reformkori villáival. Bár a helyiek már használták a magaspart nyújtotta kilátást, maga a terület sokáig lakatlan volt. A halászok jártak fel ide a vizet kémlelni, a Balatonon rajokban vonuló garda, népi nevén látott hal becserkészésére. A halászbokor éles szemű inas legénye, a "hegyenjáró" innen navigálta társait a gardák becserkészésére és körbekerítésére.

A kilátás és a jó levegő a kaposvári megyei tiszti főorvost, Szaploncai Manót annyira lenyűgözte, hogy tervbe vette, üdülőövezetet fog kialakítani a Vár-hegy északi oldalában. A 19. századi Bélatelepen a reformkori villák még szellősen, egymástól egészséges távolságban épültek. Ide vonult el alkotni Szinyei Merse Pál is két nyári idény alatt, és örökítette meg a magaspartot, a Balaton színjátszó hangulatait. Az itt megfestett közel tíz képének egyikén sem szerepel a legkézenfekvőbb és legmeghatározóbb látvány, a túlparti Badacsony, amit csak "nagy dögnek" hívott.

A Balaton-felvidék lágy formáit valóban aránytalanul nagy és terebélyes tömegével uralja a badacsonyi vulkán, ami a legnagyobb különálló platót alkotja az északi parton. A környező kecses vulkáni kúpokra hasonlítanak a fonyódi hegyek is, ugyanis eredetük hasonló. Itt is a tengeri üledékekre ömlő bazaltláva őrizte meg a környékről lekopott puha homokrétegeket, de már csak törmelékében maradt meg a vulkáni kőzet. Ennek megfelelően a Vár-hegyen álló kilátót bazaltkőből építették, utalva a rajta álló egykori várra. A somogyi erődítések részeként állt itt az Árpád-korban a gerendákból és földből épült palánkvár, aminek maradványait részben feltárták.

Author’s recommendation

 • Megéri lesétálni a vasútállomás melletti kikötőben a mólóra, ahonnan vízközelből tekinthetjük meg a Balaton hullámai felett a tanúhegyekkel koronázott panorámát.
 • A vízparton felfrissülést hozó üde szellőben nyalhatunk egy fagylaltot, ihatunk egy bambit a túra végén, amire mindig jó lehetőséget kínál a vízparti árusok legjobbika.
 • Ha nem nyáron érkezünk, érdemes a hétvégéket kihasználni, mivel csak ilyenkor vannak nyitva a kilátók. A Szaploncai „panoráma” sétány egyébként mindenkor szép kilátást kínál, ha az időjárás is engedi.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: November 20, 2020
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
221 m
Lowest point
105 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Közel kultúrkörnyezetben, parkerdőkben sétálunk, így egyedüli veszélyt a gyér forgalom jelenthet a kisváros utcáin. Pár helyen kereszteznünk kell az utat - a forgalmas 7-es útnál zebra segíti az átkelést.

Start

Fonyód, vasútállomás (105 m)
Coordinates:
DD
46.749855, 17.555790
DMS
46°44'59.5"N 17°33'20.8"E
UTM
33T 695206 5180539
w3w 
///grape.puppy.unhappy

Destination

Fonyód, vasútállomás

Turn-by-turn directions

Itiner :

 • Az állomástól a sportpályáig a P jelzésen haladunk.
 • A Sipos-hegyre, majd onnan le a P▲ jelzés navigál.
 • A kertvárosban a P jelzésen folytatjuk a sétát, ami a Kossuth-erdőn át a Szaploncai-sétányra vezet.
 • A Szaploncai-sétányon áttérünk a P+ jelzésre, ami a Vár-hegy oldalába kapaszkodik fel.
 • A Vár-hegy csúcsára már a P▲ csúcs jelzés visz, amin utána leereszkedünk a villákhoz.
 • A P jelzésen sétálunk vissza a kertvároson át a vasútállomásra.

A túra részletes leírása :

A fonyódi kikötőből a város látóhegyére

A fonyódi vasútállomás elől indulunk a P jelzés mentén a város dombjai felé. A Szent István utcáról a rendőrségnél jobbra lekanyarodunk a József utcára, amin a Sipos-hegy erdőségeinek kezdeténél felkanyarodunk a domboldalba a P▲ jelzésen. Tekervényes vonalvezetéssel elhagyjuk az erdőt szegélyező házakat, ami után egy zsebkendőnyi erdei hangulatban sétálhatunk a hegy tetejéig.

Az erdei sétány göcsörtös tölgyfák között kanyarog a borostyánszőnyegben kígyózó ösvényen. Hamar megérkezünk a csigalépcsős, kilátóteres telekommunikációs toronyhoz. A somogyi oldal laposán stratégiai értékkel rendelkezik a város közepén magasodó dupla csúcs, amit a mobilszolgáltatók maximálisan ki is használnak.

A kilátóba felkanyarodva azonban már csak a panoráma foglalkoztat minden szemlélődőt, ami valóban rendkívüli a maga nemében. A Balaton széles víztükre felett ugyanis mint egy képeskönyv lapjain tárulnak fel a szemközti bazaltvulkánok, a Balaton-felvidék hegyei. A magyar tenger víztükre felett messzire ellátunk, jól kirajzolódik a vízbe benyúló egykori vulkanikus sziget, mára félszigetté szelídülő tihanyi hegyhát, közepén az apátság tornyaival. A túlvégen a Keszthelyi-öbölbe is belátunk a dolomithegyek fodrainak lábához kucorodó városra. A meghatározó látvány azonban a szemközti tanúhegyek ritmusa, ahogy a messze földön híres Badacsony laposán át a játékos kistestvérek hullámaira terelődik a tekintet. A szinte tökéletesen szimmetrikus Gulács után az egykor erődített Csobánc trapéz alakja nyújtózik, majd a Tóti-hegy határozott kúpja után az Örsi-hegynél olvad össze a vulkáni hátság a környező hegyekkel. Alattunk a kikötőből a vitorlások fehér szárnyaikat bontva siklanak szerte a Balaton vizén, hogy aztán fehér foltjaikkal tegyék mozgalmassá a színjátszó vízfelszínt.

Séta a fonyódi magasparton

A P▲ jelzésen meredek betonrámpán ereszkedünk alá a nyugati oldalon. A hegylábi erdő szélén egy visszafordító kanyarral érkezünk vissza a József utcára a P jelzéshez. Egy rövid szakaszon itt követjük a kertvárosias utcát, majd a Templom utcán jobbra befordulva, a festői helyszínen épült, fehérre festett katolikus templom irányába térve érkezünk le a magaspartra. Itt az utca, majd a sétány a meredeken lezuhanó peremet követi végig az öreg tölgyekkel ékes parkban, romantikus sétányon.

A Kossuth-erdő szépen karbantartott közparkjában, erdei környezetben indulunk a sétányon. Rögtön az első ritkulatnál a kilátóból már megcsodált panoráma legjavát élvezhetjük; a Szaplonczay-sétány hosszan kínálja a rálátást a Balatonra és a tanúhegyekre. Jellegzetes reformkorbeli oroszlános padok sorakoznak végig a sétány mentén, ahol kedvünkre megpihenhetünk romantikus hangulatba mélyedve. 19. századi villák és a Szinyei Múzeum mellett haladunk el, illetve Szaplonczay Manó emléktábláját is érintjük. Ő volt a megálmodója a 19. század végén a látványos helyszín beépítésének, az üdülőterület kialakításának.

Szaplonczay 1891-től 25 éven át volt Kaposváron megyei tiszti főorvos volt - és a Balaton szerelmese. Barátaival többször kirándultak Fonyódra, mert úgy vélte, hogy a Balatonban való úszás, valamint a tiszta levegőjű erdőkben való sétálás jó hatással van az egészségre. Az orvosi szempontok és persze a csodás panoráma késztette arra, hogy egy nyaralótelepet létesítsen a Vár-hegy északi oldalában. Gróf Zichy Béla, a terület tulajdonosa felkarolta az ötletet: a 29 villatelekre felparcellázott hegyoldal első tulajdonosai Szaplonczay és barátai lettek. A városrész azóta is a gróf nevét, a sétány pedig a tevékeny doktorét viseli. Az akkori normáknak megfelelően még szellősen elszórt villákkal kiépült Bélatelep ideális környezetet teremtett a pihenésre; a kor művészei, arisztokratái és politikusai is gyakran látogatták. Itt töltött el két nyarat is Szinyei Merse Pál, aki lenyűgöző hangulatokat örökített meg a századvégi Balaton-partról.

A sétány felénél átváltunk a P+ jelzésre, ami öreg csertölgyek között érkezik a Vár-hegy nyugati lábához. Innen egy visszafordító kanyarral, a Bartók Béla utat keresztezve meglovagoljuk a Vár-hegy erdős hullámát; második kilátónk ostromával az egykori sáncvár erődítéséhez kapaszkodunk.

A Vár-hegy erődített tetején

A P+ jelzést követjük továbbra is a nyaralók és tölgyerdők között kapaszkodó ösvényen. Feltűnik pár szürke kőtömb, a hegyet létrehozó vulkáni takaró megmaradt szilánkjai. A fonyódi Sipos- és Vár-hegy ugyanis a tanúhegyek déli parti folytatásai, azonban itt a kevésbé védett, eróziónak jobban kitett déli végen egybefüggő sziklás bazalttakaró a dombtetőn nem maradt meg. A több millió éves bazalttakarásra már csak a hegy formájából és az erdőben előkerülő vulkáni kövekből következtethetünk. Hangulatos tölgyerdőben érkezünk a csúcs alá, ahol egy utolsó kapaszkodással a P▲ jelzésre térve bevesszük az erődített kilátót, a bazaltsziklás alapon nyugvó faszerkezetes tornyot, ami ugyancsak antennaerdőben csúcsosodik.

A Várhegyi Széplátóból a panoráma az előző tetőnél is megkapóbb, mivel pont alattunk kanyarodik a Balaton-part széles, csillámló vízfelületet kirajzolva a hegy körül. Szemben a vulkáni kúpok már ismert ritmusa rajzolódik ki, viszont a somogyi partot hosszan követhetjük nyugati irányba is a Belső-Somogy homokhátainak elvégződéséig. Alattunk a Nagy-Berek kiterjedt mocsárvilága húzódik a homokdombokig az üdülők és az autópálya szalagja mögött. Gazdag vízi élővilág honol itt karnyújtásnyira az üdülőhelyektől. Kis szerencsével és éles szemmel (pláne távcsővel) láthatjuk is a vízimadarak csapatait a nádasok felett.

A P▲ jelzésen ereszkedünk vissza a csúcsról, ami egy derékszögű kanyarral kiér a tölgyesből a Kossuth-erdő feletti utcára. A P jelzéshez csatlakozva végül visszaérkezünk kiindulópontunkra, a fonyódi vasútállomásra. Ha még nem tettük meg, mindenképp menjünk le a közeli kikötőbe, ahonnan testközelből is megcsodálhatjuk Közép-Európa legnagyobb tavát az időnek megfelelő színével és hangulatával.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Fonyódra kézenfekő vasúton érkezni, a túra is Fonyód vasútállomásról indul.

Getting there

 • A vasútállomás déli oldaláról indul a túra, és ugyanoda érkezik vissza.

Parking

 • Az állomás melletti parkolóban, a 7-es út mellett hagyhatjuk az autót.

Coordinates

DD
46.749855, 17.555790
DMS
46°44'59.5"N 17°33'20.8"E
UTM
33T 695206 5180539
w3w 
///grape.puppy.unhappy
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

sdfg sdfg

Author’s map recommendations

A Balaton turistatérképe (Cartographia)

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Túracipő, évszaknak megfelelő öltözet, navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ App.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(4)
Tóth Gábor
May 02, 2021 · Community
2021. május 2., vasárnap 6:51:16
Photo: Tóth Gábor, Közösség
Ágnes Farkas
March 26, 2021 · Community
2021. március 26., péntek 11:31:32
Photo: Ágnes Farkas, Közösség
Tibor Menyhárt
November 29, 2020 · Community
Késő ősszel is nagy élmény.
Show more
When did you do this route? November 29, 2020
Show all reviews

Photos from others

+ 8

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
5.7 km
Duration
1:50 h
Ascent
243 m
Descent
243 m
Highest point
221 m
Lowest point
105 m
Public-transport-friendly Circular route Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Flora and fauna Insider tip Summit route Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp