Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Királyrétről az ősvulkán déli palástjára

· 1 review · Hiking Trail · Börzsönyvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Királyréti Állami Erdei Vasút
  Királyréti Állami Erdei Vasút
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 800 600 400 200 14 12 10 8 6 4 2 km Magas-taxi turistaház (NEM ÜZEMEL!) Nagy-Hideg-hegyi Sí- és Túraközpont Hiúz Ház … (Királyrét)

Királyrétről induló körtúránk során a Magas-Börzsöny felé vesszük az irányt, egyre feljebb hatolva az ősi vulkánóriás külső peremén. Bár az útvonal nem megy fel a legmagasabb régióba, a fordulópontot jelentő Rakodóról akár ellátogathatunk a Csóványosra vagy a Nagy-Hideg-hegyre is. Visszaereszkedőben a Vasfazék-völgy mentén sétálunk le a hegyről.

Open
moderate
Distance 14.7 km
4:40 h
585 m
585 m
779 m
253 m

A több patak összefolyásánál fekvő Királyrét - korábbi neve: Szokolyahuta - nagy múltú erdei telep. Az épületek feletti Vár-hegy bronzkori sáncokat rejt, a környék a középkorban uralkodói vadászterületként funkcionált, a 18. század végén pedig – helyi vízenergiára és a környező, csekély érctelepekre épülve – vaskohó és hámor működött a völgyben. A dualizmus idején itt létesült az első börzsönyi kisvasút; a telep ekkor vált a fafeldolgozás és a kőbányászat helyi szállítóközpontjává. A 20. század elején erdőbirtokosi kastély épült itt.

Ezután a környék fokozatosan elvesztette ipari jellegét, és egyre inkább a turisztikai, rekreációs szempontok vették át a főszerepet. Napjainkban Királyrét az időtöltési lehetőségek és szolgáltatások széles skáláját kínálja: éttermek és büfék, különböző jellegű szállások, horgásztó, pihenőhelyek, erdei iskola, tanösvény, látogató-, és szabadidőközpont, hajtánypálya, minivasút szolgálja ki a kirándulókat. A Börzsöny középső részének kapujaként ma fontos turistacsomópont, számos túraútvonal kezdő- és végpontja, illetve közbülső állomása.

A hegység forgalmas turistaközpontjába saját jármű nélkül kisvasúttal vagy távolsági busszal érkezhetünk meg Kismarosról. A vonatos közlekedés plusz élményekhez juttat, érdemes igénybe venni. Kirándulásunk során az évmilliókkal ezelőtt működött vulkánóriás roncsának oldalába kapaszkodunk, majd másik úton ereszkedünk vissza. Ma is felismerhetőek a tűzhányó formái, és látni fogunk a magmakamrából lávaként vagy robbanásokkal felszínre került kőzeteket. Útvonalunk első és utolsó részében megismerkedünk korábbi korok hegyi gazdálkodásának történetével, és elindulás előtt vagy visszaérkezés után megtekinthetjük a Királyréti Kirándulóközpontot, esetleg fogyaszthatunk a vendéglátóhelyek kínálatából.

Author’s recommendation

 • Királyréten több szállás, büfé és étterem is működik.
 • A Rakodó nyergéből 15 perc séta a Nagy-Hideg-hegy, ahová a príma panorámát kínáló kilátópont és a menedékház miatt érdemes kitérni.
 • Felmehetünk a Csóványosra is a Rakodótól; bő 2 km gyaloglás árán jutunk el a Börzsöny legmagasabb pontjára. 
 • Királyréti vagy nagy-hideg-hegyi szállással két naposra bővíthetjük a túrát, így az útvonal kényelmesebben bejárható, a hegyen éjszakázás pedig plusz élményekhez juttat.
Profile picture of András Kisida
Author
András Kisida
Update: October 20, 2022
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
779 m
Lowest point
253 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 7.83%Dirt road 0.89%Forested/wild trail 4.42%Path 72.12%Unknown 14.71%
Asphalt
1.2 km
Dirt road
0.1 km
Forested/wild trail
0.7 km
Path
10.6 km
Unknown
2.2 km
Show elevation profile

Safety information

 • A túra teljes időtartamára elegendő folyadékkal induljunk, mert útközben nincs megbízható forrás! Ha azonban felkeressük a Nagy-Hideg-hegyi menedékházat, ott fel tudjuk tölteni a palackjainkat.

Tips and hints

Start

Szokolya, Királyrét buszmegálló (253 m)
Coordinates:
DD
47.894889, 18.977951
DMS
47°53'41.6"N 18°58'40.6"E
UTM
34T 348861 5306596
w3w 
///redundant.frightening.reflector

Destination

Szokolya, Királyrét buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Királyrétről a K◼ jelzések mentén a Suta-berki-nyiladék felső végéig gyalogolunk.
 • A K● jeleken a Rakodó nyergébe túrázunk.
 • K+ jelzésen ereszkedünk vissza Királyrétre.

A túráról részletesen

Királyrét

Túránkat a kastélyból kialakított Királyrét Hotel sarkánál kezdjük, ahol a turista irányítótábla áll. A K◼ jelzésen, aszfaltúton indulunk el a Szén-patakkal párhuzamosan, amely többféle emberi tevékenység emlékét is rejti. Neve a szénégetésre utal, vizét munkára fogták. Először a vasműhöz használták fel a faszenet és a vízenergiát, majd az üzem bezárása után faúsztatásra és fűrészüzem működtetésére hasznosították. Kisvasút is épült a völgyben, az 1960-as évek végéig a jelenlegi műút helyett sínpár vezetett a Börzsöny rengetegébe szállítási céllal. Ennek - és a más patakvölgyekben is kiépített, egykori hosszabb vonalhálózatnak - máig használt része a Királyrét–Kismaros-szakasz.

Az erdei nyersanyagszállítás speciális formáját jelentette a faúsztatás. Míg a kárpáti hegységív magasabb tagjain általánosan elterjedt volt a 20. század elejéig a kivágott fák víz általi továbbítása, ilyesmiről a középhegységeink közül csak a Börzsönyből tudunk. A módszer lényege, hogy a patakokat gátak segítségével felduzzasztották, alatta a rönköket a mederben felhalmozták, majd a zsilipek megnyitásával a lezúduló víz lesodorta a törzseket egy nagyobb vízfolyásáig, ahol tutajokba (régiesen: szál-, vagy talphajóba) kötözték azokat, és úgy szállították tovább az értékes kárpáti fát, végül már a Dunán vagy a Tiszán. Alkalmazásához precízen megépített és karbantartott tározó-, gát-, és csatornarendszerre, valamint hozzáértő szakemberekre volt szükség. Bizonyos hegyi vidékeken a népesség nagy része fakitermelésből és tutajozásból élt. Az így mozgatott faanyag, és maguk a tutajosok is az ország messzi vidékeire eljutottak. Ezt az úsztató infrastruktúrát a Börzsönyben, a Szén-patak – Morgó-patak vonalában, illetve a mellékvölgyek egy részében építették ki, ahol helyenként még ma is láthatóak a rendszer maradványai.

A múlt emlékei

Rövidesen balra hív a jelzés az aszfaltcsíkról. A murvaúton a Királyréti-tó elkerített területéhez érkezünk, bár a kapun besétálva egészen partjáig látogathatunk. A hegyek ölelésében hullámzó víztükör kialakulása mesterséges: az átfolyó patakot duzzasztották fel annak idején, hogy a vasmű vízszükségletét folyamatosan kielégíthessék. A vasgyár megszűnése után a faúsztatást segítette az eredetileg öt tóból álló rendszer, amelyből már csak kettő létezik. A 20. század folyamán csónakázótóként és strandolóhelyként szolgálta a pihenni vágyókat, jelenleg pedig a horgászok paradicsoma az évszázadok alatt többféle szerepet is betöltő vízfelület.

A tavat magunk mögött hagyva rövidesen táblával megjelölt, balra kiágazó ösvényhez jutunk. A rövid csapás egy foglalt forrásnál lévő pihenőhelyhez vezet, ahol feltölthetjük kulacsainkat, és elolvashatjuk a kilenc szarvas legendáját.

Kis tisztás mellett érkezünk a Bajdázói-tó partjára. Az idilli környezetben elterülő állóvíz létrejötte hasonló a korábban látott halastóéhoz: eredetileg a vasmű vízellátása miatt gátolták el a 18. században. A különleges vizes élőhely a közelmúltra jelentősen eliszaposodott, ezért medrét 2010-ben rekultiválták. Partjáról mocsári teknősöket, békákat, siklókat is megfigyelhetünk, ha pedig türelemmel várunk, a nádasból előbújhat a vadkacsa és a vöcsök. Amennyiben időnk és kedvünk engedi, körülsétálhatjuk, hogy jobban ismerkedjünk a környékkel és hangulatával.

Rövidesen a csak időszakosan működő Petőfi-forrást érintjük. Ha vizet épp nem is tudunk venni, érdemes erre letérnünk, a forrás mögött ugyanis a Bajdázói-kőbánya udvarába tehetünk látogatást. Évszázadokon át folyt itt a fejtés, a kitermelt dácit elszállítására még vasúti szárnyvonal is épült Királyrétről. Napjainkban a bánya már nem működik, viszont udvara az ásványgyűjtők kedvelt helyszíne lett.

Felfelé a Rakodóhoz

Tovább haladva emelkedőbe váltunk, és a Suta-berki-nyiladék hosszú, egyenes gerincútján kezdünk kapaszkodni. A lénia ligetes tölgyesen át, az egykori tűzhányó külső oldalán vezet fel. Helyenként a vulkáni működés tanúit, andezitmezőket látunk az erdőaljon. Jobbra a Szén-patak völgye mélyül.500 méteres térszín feletti magasságban jelzésünk le is fordul a völgytalp irányába, mi azonban maradunk a gerincen, az elágazástól immár a K● jeleket követve. Ahogyan egyre felfelé hatolunk, a tölgyes fokozatosan bükkösbe megy át. Egy helyen ablakszerűen kinyílik az erdő, és jó rálátást kapunk a szemközti Három-hárs-bérc hátára. A Kálmán-kaszáló lankásabb szakaszán kereszteződéshez érünk: a P● jelzésű ösvény ágazik balra és vezet a közeli, de romos foglalatú Újpest-forráshoz. Sajnos ma már csak a helye van meg annak a menedékkunyhónak, amelyet 1969-ben az újpesti turisták építettek. A házikó ingyenesen biztosított szállást a természetjáróknak a ’80-as évek elejéig, amikor sajnos az enyészeté lett.

Rövidesen utunk letér a gerinchelyzetből, hogy aztán az Égés-bérc alatti hegyoldalban kényelmes szintúton ballagjunk. Az erdőből déli irányba helyenként feltárul a panoráma: a Börzsöny alacsonyabb kúpjain túl a Visegrádi-hegységre és a Dunakanyar térségére látunk rá. A Páfrány útnak hívott szakaszon szép szálbükkös törzsei alatt lépdelve érkezünk a Rakodó turistaút csomópontjába. Szent István emlékére egy méretes fakeresztet állítottak a kis tisztásra, tövében megpihenhetünk. A 779 méteres magasságban található nyereg elnevezése a fakitermeléshez kapcsolódik. A 20. század első felében innen vitték a felhalmozott faanyagot a völgyi kisvasúthoz, hogy Királyrét felé továbbszállítsák. A favágók sajátos eszközzel, az ember vontatta román szánkó segítségével hordták le a törzseket. Igen kemény munkának számított a megrakott, nehéz szánok irányítása, - amelyek nemegyszer úgy megindultak a hegyoldalban, hogy halálos balesetet okoztak - majd lepakolás után a súlyos szerkezetek visszacipelése. A román szánkó használatát a Másfél millió lépés Magyarországon című kéktúrázó filmsorozat Börzsöny részében láthatjuk. A Rakodótól tehetünk egy kitérőt a Nagy-Hideg-hegyi menedékházhoz, és akár – túránkat megszakítva – éjszakára meg is szállhatunk az épület falai között. A turistaház a nyugat felé együtt haladó K és P jelzésen 15-20 perc alatt érhető el. Dönthetünk úgy is, hogy előbb a Csóványosra teszünk látogatást, és csak utána megyünk Nagy-Hideg-hegyre, vagy folytatjuk túránkat vissza Királyrétre. A hegység fő csúcsa bő 2 km-es gyaloglással érhető el a K és P jelzéseken az ellenkező, keleti irányba indulva.

Ereszkedés a Vasfazék-völgybe

A nyeregből a K+ jelzésen indulunk tovább, és az enyhén lejtő Erzsike úton összefüggő, háborítatlan erdőben sétálunk. Helyenként a Börzsöny fő tömegét képező andezit sziklakibukkanások szürkéllenek a hegyoldalban. A Bagoly-bükki-patak völgyfője után fokozódik az ereszkedő. Keresztezzük a Nagy-hideg-hegyre vezető murvautat, majd a bezárt turistaházat is hordozó Taxi-rét sarkához érkezünk. Bár útvonalunk elkerüli a tisztást, érdemes a csinos réten körülnézni, esetleg megpihenni.

Bükkök alatt kanyarog lefelé útvonalunk. Rövidesen ismét érintjük a széles kövesutat, de egy légvezeték nyiladékának keresztezése után letérünk róla. Bércorr harántolásával a Nagy-Vasfazék-patak völgyébe ereszkedünk, átkelünk a köves medren, és a vízfolyás fölött, azzal párhuzamosan túrázunk tovább. Balról mellőzzük a 20. század első felében művelt Inóci-kőbányát, ahonnan a lefejtett andezitet sikló- és drótkötélpályán szállították el. Újra átvágunk a nagy-hideg-hegyi kövesúton, majd a hídon át a patak felett is. Metsszük a régi sikló pályáját, és egy sorompót megkerülve a Cseresznyefa-parkoló aszfaltján dobban lábbelink talpa. A helyszínen volt a kisvasút végállomása, amellyel kezdetben követ és fát, később turistákat szállítottak az 1970-es évekig. A sínek felszedését és a végállomás megszüntetését az aszfaltút megépítése tette indokolttá. Csupán röviden ballagunk a műúton, mert a K+ jelzés jobbra letérít róla, hogy az erdőben lépdeljünk tovább a Vasfazék-völgy talpán. Túránk utolsó szakaszán az egykori kisvasút nyomvonalát követjük, többször is átkelve a kanyargós patakon. Helyenként megfigyelhetjük a hídpillérek és a vasúti töltés maradványait. Különböző korú és fajtájú fákból álló erdőkön keresztül, tisztásokon is átvágva vezet ösvényünk a szép völgyben; egy helyen földbe vájt esőkunyhót is érintünk. Végül Királyrét szélénél újra az aszfaltútra csatlakozunk. Elérjük a Hiúz Házat is magában foglaló Erdei Iskola és Látogatóközpont épületét, majd a Bagoly-bükki-patak hídján átkelve érkezünk vissza kezdőpontunkra.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Szokolya, Királyrét buszmegállóba Kismaros irányából érkeznek az autóbuszok.
 • Kisvasúttal is közlekedhetünk, kezdőpontunk a Királyréti Erdei Vasút felső végállomása, ahová Kismarosról jönnek a szerelvények.

Getting there

 • Túránk kiindulópontja a Szokolya, Királyrét buszmegálló melletti kereszteződésben álló turista irányítótábla.
 • A kisvasút végállomástól 150 méter táv ez az elágazás északi irányban.

Parking

 • Királyréten parkolási díj ellenében használhatjuk a parkolókat.
 • Kismaros vasútállomásán és a Királyréti Erdei Vasút melletti parkolóban ingyenesen letehetjük az autónkat.

Coordinates

DD
47.894889, 18.977951
DMS
47°53'41.6"N 18°58'40.6"E
UTM
34T 348861 5306596
w3w 
///redundant.frightening.reflector
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz

 • Vadregényes erdőtáj - A Börzsöny

Author’s map recommendations

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Gábor Porkoláb
August 21, 2020 · Community
Kellemes túra, elején combos, kitartó emelkedővel. A királyréti aszfaltot visszafelé (itiner leírásban) kissé tovább koptattuk, mert innen a kék + egy darabon igen nehezen járható, kivéve ha szedertüskét gyűjtesz. Kb. 500 m-rel lejebb érdemes bevágni jobbra. Köszönjük nagy élmény volt.
Show more
2020. augusztus 21., péntek 10:59:58
Photo: Gábor Porkoláb, Közösség

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
14.7 km
Duration
4:40 h
Ascent
585 m
Descent
585 m
Highest point
779 m
Lowest point
253 m
Public-transport-friendly Circular route Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Cableway ascent/descent 'Healthy climate'

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 5 Waypoints
 • 5 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp