Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Királyrétről a Bajdázói-tóhoz - erdei túra kerekesszékkel

Hiking Trail · Börzsönyvidék
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • A Bajdázói-tó partján
  / A Bajdázói-tó partján
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Királyrétről a Szénpataki úton indulunk el
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Szénpataki útról itt fordulunk le a tavak felé
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Királyréti horgásztó
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Királyréti horgásztó mellett vezet a tanösvény
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Bajdázói-tó felé enyhe emelkedőkkel is találkozunk
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A holtfákon mocsári teknősök szoktak napozni a Bajdázói-tónál
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Egészen a Bajdázói-tó partjáig húzódik az erdő
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Tanösvény vezet körbe a Bajdázói-tó partján
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Elhanyagolt esőbeálló és tűzrakóhely a Bajdázói-tó mellett
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Néhol egészen a Bajdázói-tó partjáig le tudunk menni
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Nem a legkönnyebb burkolat, de azért jól járható az erdei út
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Eső után számítani lehet a terepi nehézségekre
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Szénpataki útról rálátni az új királyréti kilátóra
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Királyréti Kirándulóközpontban (Szokolya-Huta) találunk akadálymentes mosdót is
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Királyréti Kirándulóközpontnál (Szokolya-Huta) van akadálymentes parkoló is
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 350 300 250 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km Királyréti Kirándulóközp … okolya-Huta) Királyréti Kirándulóközp … okolya-Huta) Bajdázói-tó Bajdázói-tó Bajdázói-tó
A Börzsöny egyik legnépszerűbb kirándulóközpontjából, Királyrétről indulva hívogat bennünket egy igazi erdei túra, mely megőrizte természetes báját a meglehetősen sűrűn beépült Duna-menti települések közelében. A néhány órás kirándulás betekintést nyújt a mára teljes természetességében tündöklő, tiszta vizű Bajdázói-tó flórájába és faunájába anélkül, hogy egy túlélőtúra viszontagságait vennénk a nyakunkba. A kikapcsolódásra, csendre, nyugalomra vágyók nagy örömüket lelhetik az útban és a kis tó környezetének meghittségében.
moderate
Distance 3.5 km
3:00 h
74 m
74 m
302 m
253 m

Jellemzően erdei utakon vezető túráról van szó, ennek megfelelően a növényzet és az állatvilág, valamint a tó körüli természetes erdő békéje a vonzó ebben a maximum 3-4 órát felölelő, kerekesszékesek által is látogatható körtúrában. Kiindulópontunk a Börzsönybe érkező turisták csomópontja, Királyrét, ahol a 2019-ben felújított kirándulóközpontban akadálymentes mosdó is helyet kapott.

Túránk célpontja az 1700-as években vaskohászat céljából kialakított Bajdázói-tó, amely fölött a természet immár visszavette az uralmat, így a vízfelület kisebb krátertavak jellegzetességével illeszkedik szervesen a környező hegyek közé. A Dél-Börzsöny cseres, tölgyes, gyertyános erdeire jellemző növényzete a tóhoz érve keveredik a vízkedvelő fa- és növényfajokkal: nádasok, illetve elvétve fűzfa- és erdeifenyő-foltok adják a Bajdázói-tó romantikáját.

Az út minősége erdei ösvényhez képest megfelelő, és nincsenek nagy lejtők vagy emelkedők. A felszín murvás, agyagos, helyenként köves, esős időben kicsit süppedős, sáros részekkel, de kísérő segítségével ezek nem leküzdhetetlen akadályok kerekesszékkel sem.

Author’s recommendation

 • Kerekesszékes emberek az ajánlott útvonalat mindenképp egészséges, járó kísérővel teljesítsék.
 • Kórházi kerekesszékkel való közlekedés nem ajánlott!
 • Bár az útvonal akadálymentes, rengeteg előre nem látható akadály, személyes vagy műszaki probléma, illetve természeti jelenség akadályozhatja a túra teljesítését.
 • Ajánlott a nagyon esős időszakokat kerülni, átmeneti évszakokban süppedős, csúszós, sáros az út.
 • Nagy, akkumulátoros kerekesszékkel vigyázni kell a vályúkkal az úton!
 • Királyrétre érvén, a helyi erdészet működtetésében épült Királyréti Kirándulóközpontnál (Szokolya-Huta)  akadálymentes vizesblokkot is találunk! Ugyanitt büfé is üzemel.
 • Időjárástól függően legyen nálunk esőkabát, napszemüveg, naptej, szúnyogriasztó.
 • Jó, ha rendelkezünk pót gumibelsővel és megfelelő pumpával.
Difficulty
moderate
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
302 m
Lowest point
253 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A túrára mindenképpen megfelelő állapotú kerekesszékkel és járó kísérővel induljunk el!

Tips and hints

Start

Királyrét, Szokolya, Királyrét buszmegálló (252 m)
Coordinates:
DD
47.894558, 18.977930
DMS
47°53'40.4"N 18°58'40.5"E
UTM
34T 348858 5306560
w3w 
///overage.indexes.envisaged

Destination

Királyrét, Szokolya, Királyrét buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner :

 • Királyrét központjából a Szénpataki úton induljunk el.
 • Balra, ahol a tábla jelöli, letérünk az útról a horgásztó felé.
 • A tanösvény T jelzéseit követjük a Bajdázói-tóig.
 • Először a tó keleti oldalát fedezzük fel, majd a nyugatit, kitekintve az egykori kőfejtő, majd a Petőfi-forrás felé.
 • A tó melletti rétet kelet felé hagyjuk el egy jelzetlen ösvényen, amely a Szénpataki útig felé visz, majd visszafordulunk.
 • A Bajdázói-réttől a már ismert úton jutunk vissza Királyrétre.

Részletes leírás

Királyrét és az egykori vasmű

Már a Kismarosról Királyrétre vezető úton is érdemes gyönyörködni a nagy ívű, erdős-mezős dombhátakkal tarkított kilátásban. Királyrétre érve turisztikai központ hangulatát árasztó környezet fogad számtalan információs táblával, kis helytörténeti múzeummal, kereskedelmi egységekkel és ízlésesen felújított, akadálymentes kirándulóközponttal.

A tőlünk dél-keletre emelkedő Várhegy 2020 őszén átadott fa kilátója magasodik a völgy fölé, ha pedig a másik irányba is elnéznénk, arrfelé a Nagy-Vasfazék-patak és a Bagoly-bükki-patak összefolyása közelében találjuk a Hubertus-forrást. A Várhegy kilátója és az oda való feljutás sajnos nem akadálymentes, így a Börzsöny felülnézeti látképét sajnos most mellőznünk kell.

A Kismarosról érkező főút enyhe jobb ívvel a Királyréti Erdészet fenntartásában működtetett, bitumen burkolatú Szénpataki erdészeti útba torkollik; ezen indulunk el.  100-150 méter megtétele után az Y alakban szétváló úton balra fordulva a „Horgásztó” feliratú, apróköves-murvás erdei ösvényre kanyarodunk. A tóhoz vezető út murvás, helyenként köves, erdei agyagos talajú, de nem túl meredek a kerekesszékes közlekedéshez.

Kezdetben a bal oldalunkon húzódó kerítés mentén haladunk, amivel a népszerű horgászparadicsomot kerítették körbe. Bár a tó a horgászok birodalma, a déli oldalon a kapun besétálva egészen a partjáig látogathatunk. Elhagyva a horgásztavat szép, öreg fákkal tarkított erdőben megyünk tovább. 200-300 méterrel feljebb, a baloldalon egy tiszta vizű forrás fakad a völgyecskében (amit csak járó ember tud megközelíteni), majd néhány erdei kanyarulatot követően egy tisztáshoz érkezünk. Ez a Bajdázói-tó felé kiszélesedik.

Az idilli környezetben elterülő tó létrejöttét - hasonlóan az imént mellőzött Királyréti-horgásztóéhoz - az 1778-tól itt működő vasmű folyamatos vízellátása indokolta. A vasgyár megszűnése, 1791 után pedig a faúsztatást segítette az eredetileg öt tóból álló rendszer, amelyből már csak az említett kettő létezik. A vasmű egyes részei 1900-ban még álltak, sőt néhány romja 1920-ban is megvolt. Napjainkban csak a salakhányó, valamint a hajtóvíz biztosítását szolgáló öt vízduzzasztó és a vízvezető árokrendszer nyomai láthatók. Az egyre inkább eliszaposodó Bajdázói tavat 2010-ben rekultuválták, azóta egyre népszerűbb a túrázók és a vízi állatvilág megfigyelése iránt érdeklődők körében. Itt él ugyanis hazánk egyetlen teknősfaja, a mocsári teknős - ha szerencsénk van, és szép az idő, láthatjuk őket napfürdőzni a tó vizén úszó holtfákon.

Erdei kitérőkkel a tó körül

A tó és környezete ugyan viszonylag magasan helyezkedik el, de nincs kilátás a környező hegyekre, a tisztás fái és a tavat körülölelő erdő határolja a teret. A tó körüli tanösvényen jobbra (kelet felé) elindulva sajnos csak nagyjából félútig juthatunk. Az egészen a tópartig húzódó erdőben kisebb segítséggel eljuthatunk a sűrűbb részekig, majd erősen meredek, fakidőléses részhez érünk, itt forduljunk vissza. Indulópontunktól balra indulva szintén nagyjából félútig tudjuk a tavat megkerülni, és egy-két meredekebb részhez szükségünk lesz a kísérő hatékony segítségére is. Ezen az ösvényen eljutunk egy múlt században épült, fazsindelyes, mohával borított, nagyméretű turista pihenőhely és tűzrakó hely együtteséhez is. Itt, a tótól 20-30 méterre eltávolodva folytatódik az erdei ösvény, az Y elágazás mindkét szára a hajdani kőfejtő területéhez vezet. Ezt a részt sorompó védi, de előszeretettel látogatják az ott kirándulók, csak extrém kerekesszékeseknek ajánlott a megközelítése.

Ha kigyönyörködtük magunkat a tóban, tegyünk még egy kitérőt, hogy minél tovább élvezhessük az igazi erdei élményt. A réttől először ne visszafelé induljunk el, ahonnan jöttünk, hanem forduljunk keleti irányba egy jelzetlen, de eleinte jól járható úton. Nagyjából 200 métert tehetünk meg zavartalanul a hangulatos, háborítatlan gyertyános-kocsánytalan tölgyesben. A közeli Szénpataki úttól, amelyen könnyedén visszagurulhatnánk Királyrétre, mindössze száz méter választ el, de ez a rövid szakasz olyan meredek és köves, hogy kerekesszékkel egyáltalán nem ajánljuk! Így sajnos nincs más lehetőség, mint visszatérni a Bajdázói rétre, és a már ismert ösvényt választani a Királyrétre való visszatéréshez. 

Innen, ha van még erőnk, energiánk és kedvünk, a Szénpataki erdészeti műúton (ahonnan a túra elején lekanyarodtunk) immár a jobb oldali ágon továbbmenve akár plusz 3-4 kilométert is tudunk akadálymentesen sétálni (ez alternatíva lehet a nagyon nehezen mozgó túrázóknak is!). Itt is találni szalonnasütő helyeket és szép, alagútszerű erdei kilátást a Várhegy-kilátóra.

Az erdei túra lassú, nyugodt tempóban 2,5-4 óra alatt teljesíthető kerekesszékkel, de a Szénpataki műutas kitérővel akár egész napos kalanddá bővíthető.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • A Budapest-Nyugati pályaudvarról induló zónázó vagy nemzetközi vonatok többsége fel van szerelve beemelő berendezéssel (a vonatutazás megrendelésekor mindenképpen informálódjunk erről), így akadálymentesen fel és le is tudunk szállni Kismaros vasútállomáson, ahol a peron is megközelíthető kerekesszékkel.
 • A kismarosi vasútállomásról az Ady utcán legurulunk a Szokolyai útra, majd balra kanyarodva (az erdei kisvasút végállomása felé) már látjuk a Királyrétre és vissza közlekedő alacsonypadlós autóbusz-megállóhelyet (Kismaros, vasúti megállóhely bejárati út). Naponta többször közlekedik, hétvégén gyakrabban, de érdemes a menetrendről előre informálódni, mert évente többször is változhat, és a túránk kivitelezése múlhat rajta! 

Getting there

 • Királyréten a buszmegállóból vagy akár a parkolóból indíthajuk a túrát.

Parking

 • A Királyréti Kirándulóközpont (Szokolya-Huta) előtt találunk mozgássérült parkolót.

Coordinates

DD
47.894558, 18.977930
DMS
47°53'40.4"N 18°58'40.5"E
UTM
34T 348858 5306560
w3w 
///overage.indexes.envisaged
Arrival by train, car, foot or bike

Accessibility

 • Parking for people with disabilities
 • A Budapest-Nyugati pályaudvarról induló zónázó vagy nemzetközi vonatok többsége fel van szerelve beemelő berendezéssel (a vonatutazás megrendelésekor mindenképpen informálódjunk erről), így akadálymentesen fel és le is tudunk szállni Kismaros vasútállomáson, ahol a peron is megközelíthető kerekesszékkel.
 • A kismarosi vasútállomásról az Ady utcán legurulunk a Szokolyai útra, majd balra kanyarodva (az erdei kisvasút végállomása felé) már látjuk a Királyrétre és vissza közlekedő alacsonypadlós autóbusz-megállóhelyet (Kismaros, vasúti megállóhely bejárati út). Naponta többször közlekedik, hétvégén gyakrabban, de érdemes a menetrendről előre informálódni, mert évente többször is változhat, és a túránk kivitelezése múlhat rajta! 
 • Ha autóval utazunk Királyrétig, ott a Királyréti Kirándulóközpont (Szokolya-Huta) előtt találunk mozgássérült parkolót.
This audit report was prepared by: MTSZ - együttműködő szervezetek
Certified on: November 01, 2020

Equipment

 • Jó, ha rendelkezünk pót gumibelsővel és megfelelő pumpával.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
3.5 km
Duration
3:00 h
Ascent
74 m
Descent
74 m
Highest point
302 m
Lowest point
253 m
Accessibility Circular route Refreshment stops available Accessibility

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp