Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail Top

Királyréti élményséta

· 4 reviews · Hiking Trail · Börzsöny · open
Responsible for this content
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Bajdázói-kőbánya
  / A Bajdázói-kőbánya
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Királyréti Kirándulóközpont
  Photo: Péter Farkas, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fa teknősök a Bajdázói-tó partján
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gránátos, biotitandezit a Bajdázói-kőbányában
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Lucfenyves a Bajdázói-tó közelében
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Királyrét központja
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Lucfenyvest is érint a tanösvény
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kőzetfeltárás a Várhegy oldalában
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sudár lucfenyők
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bajdázói-tó
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Mesterséges odúk a tanösvényen
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Királyréti Kirándulóközpont múzeuma bemutatja a környékbeli ércbányászat múltját is
  Photo: Péter Farkas, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 4 3 2 1 km Királyréti Kirándulóközp … okolya-Huta) Hiúz Ház …
Változatos látnivalók könnyű terepen a család apraja-nagyjának interaktív látogatóközpontokkal, bájos tavacskákkal, kőbányával, középkori vármaradvánnyal és a helyszínhez kapcsolódó megannyi érdekes információval.
open
easy
5 km
1:30 h
159 m
159 m
A rövid, családbarát körtúra remek alkalmat ad arra, hogy akár a legkisebbekkel is megismertessük a Börzsöny apró településének, Királyrét környékének élővilágát. Az útvonal végig kellemes erdei környezetben kanyarog. A startpontnál található Királyréti Kirándulóközpont, valamint a közelében álló Hiúz Ház kellő mennyiségű információval lát el bennünket, és amolyan bemelegítési lehetőségként is felfoghatjuk a kettő közötti távot. Utóbbi helyszín mellett fedezhetjük fel elsőként a Királyréti tanösvény útvonalát mutató békafigurákat és jelzéseket. Séta közben megismerkedünk az erdő élővilágával, a Bajdázói-tónál gondolatban életre keltjük az egykor itt működő vasművet, a víz melletti bánya pedig a valahai kőfejtésről mesél. A vizes elemeket három forrás és a horgásztóként működő Királyréti-tó is gazdagítja. A túra utolsó szakasza elhalad a Vár-hegy lábánál kialakított egykori tárók előtt, majd felkapaszkodik az Árpád kori földvár sáncaihoz.

Author’s recommendation

 • Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpontban interaktív természetismereti kiállítás vár bennünket. Itt szerezhetjük be a kicsiknek és nagyoknak szóló tájékoztató füzetet is a tanösvényhez, amiben minden állomáshoz egy kérdés kapcsolódik - megfejtésükhöz az állomások oszlopain található titkosírásra és a kiadvány hátulján lévő kódfejtő rácsra van szükség.
 • A Királyréti Kirándulóközpont izgalmas tárlatán a környék geológiájával és ipartörténetével ismerkedhetünk meg - utóbbit működő modellek is szemléltetik. Az egykori erdészlakból átalakított épületben erdei csemege üzlet és büfé is üzemel.
Profile picture of Szilárd Dr. Szentes
Author
Szilárd Dr. Szentes
Updated: June 18, 2020
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Vár-hegy, 359 m
Lowest point
253 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Rest Stop

Királyréti Kirándulóközpont (Szokolya-Huta)

Tips, hints and links

Start

Szokolya, Királyrét buszmegálló (252 m)
Coordinates:
DD
47.894877, 18.977945
DMS
47°53'41.6"N 18°58'40.6"E
UTM
34T 348860 5306595
w3w 
///redundant.frightening.reflector

Destination

Szokolya, Királyrét buszmegálló

Turn-by-turn directions

 

Itiner

 •  A buszmegállótól északnyugat felé indulunk a jelzésen a Királyréti Kirándulóközpont érintésével.
 • a Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont után rögtön jobbra kanyarodunk a békafigurákkal kiegészített ZT jelzésen.
 • A Bajdázói-tónál balra indulunk jelöletlen ösvényen a tó forrása felé.
 • Innen a K◼ jelzésen kb. 100 méterre találjuk jobb oldalon a Petőfi-forrás foglalását, majd mögötte, jobbra térve a Bajdázói-kőbányát.
 • A bányából a feltáróúton megyünk ki. Ez visszatér a ZT jelzésbe, amin megkerüljük a tavat.
 • A tótól déli irányba indulunk a jelzésen.
 • A forráshoz tábla jelzi a rövid oda-vissza letérőt az út jobb oldalán.
 • Az aszfaltos úton balra fordulunk a P jelzésen.
 • A Várhegy oldalában áttérünk a P▲ jelzésre. 
 •  A sáncoktól a P▲, majd a P jelzésen megyünk vissza Szén-patak hídjáig.
 • A hídtól a P és ZT jelzés vezet vissza Királyrétre a buszmegállóhoz.

A túráról részletesen

Királyrét

Királyrét a Nagy-Vasfazék-patak, a Bagoly-bükki-patak, a Bajdázói-patak és a Szén-patak összefolyásánál fekszik. Középkori uralkodóink kedvelt vadászhelye és Beatrix királyné egykori fürdőhelye is volt. Egyik régebbi neve, Szokolya-Huta a 18. században itt folyó vaskohászatra utal. A környék több vasérc-előfordulása régóta ismert. Bécsben az udvari kamara már 1700-ban kiállított egy engedélyt Kollbacher Lampert Mátyás részére, amelyben érckutatásra és bányák nyitására adtak engedélyt a területen. A hercegi uradalomban végül 1778-tól állt működésbe a vaskohó, melyhez hámor is tartozott - ez egy olyan ipartelep, ahol a vasat nagy méretű, súlyos kalapácsokkal dolgozták fel. A vasmű 1791-ig működött; ezalatt sokféle jó minőségű öntött- és kovácsoltvas-árut termelt. A korabeli leírások szerint az üzem bezárását a hajtóvíz gyakori hiánya okozta, ami évente legfeljebb 6 hónapig állt rendelkezésre. A vasmű egyes részei 1900-ban még álltak, sőt néhány romja még 1920-ban is megvolt. Napjainkban csak a salakhányó, valamint a hajtóvíz biztosítását szolgáló öt vízduzzasztó és a vízvezető árokrendszer nyomai láthatók. A hámort később fafűrészelésre használták. 1892-ben a birtok gróf Francken Sierstorpff Henrik tulajdona lett; ő építtette ki az erdei vasutat a kitermelt fa elszállítására. Az I. világháború után a birtok és a vasút egyik tulajdonosa, Hoffer Cuno változtatta a nevét János-pusztai Uradalom és Ipartelepek Rt-ről Királyréti Uradalom és Ipartelepek Rt-re. A település 1926. március 26-án kapta mai Királyrét elnevezését, az itt lakók azonban még sokáig „hutaiaknak” vallották magukat. A szocializmus idején a terület a Budapesti Tanács üdülője lett. 

A tanösvény

 A buszmegállótól északnyugat felé indulunk a Királyréti Kirándulóközpont sarkánál a P jelzésen a Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpontig, majd rögtön utána jobbra kanyarodunk. Innen indul a 2,9 km hosszú Királyréti tanösvény, amely 9 állomáson keresztül mutatja be a környék élővilágát. Mostantól a kis rózsaszín masnis brekilány, Béka Bori vezet minket. Az aszfaltról itt le is térünk az erdőbe a ZT jelzésen, ahol egy tűzrakóhellyel felszerelt pihenőt érintünk, majd átkelünk a patakon. Széles földútra jutunk, amin balra kanyarodva, körülbelül 100 m múlva megérkezünk a mesterséges odúkkal díszített gyertyánokhoz, ahol az erdő madárvilágáról kapunk információkat. Innen némi kanyargást követően a kocsánytalan tölgyesből egy nagyobb, majd egy kisebb lucfenyvest szelünk át.

Az erdőből kilépve a Bajdázói-tóhoz érkezünk, amit mesterségesen hoztak létre a vasmű működésének idején. Innen balra indulunk a tavat tápláló forrás felé, mely az északnyugati oldalán fakad. A K◼ jelzésen kb. 100 méterre találjuk jobb oldalon a Petőfi-forrás foglalását. Mögötte ásítozik a Bajdázói-kőbánya bejárata, amin átsétálva belépünk a horpadt hegyoldalba. Időszakosan miocén korú, padosan törő, gránátos biotitandezitet fejtettek itt; 2007-ig biztosan üzemelt a bánya. A kitermelt anyag szállítására 1912-ben még vasúti szárnyvonalat is építettek, amit napjainkra felszámoltak, a kiszolgáló épületeknek már csak a maradványai láthatók.

A bányából a feltáró úton lépünk ki, ami visszacsatlakozik a ZT jelzésbe. Megkerüljük a tavat. A tanösvény hatodik állomása után szebb napokat is látott pihenőhöz érünk. Az ötödik állomáshoz visszaérve dél felé megyünk tovább a jelzésen. Innen kb. 100 méternyire egy szépen faragott tábla jelzi a foglalt, névtelen forrást. Mellette fába vésve a kilenc csodaszarvas története elevenedik meg. A drótkerítésnél elérjük a horgászokat vendégül látó Királyréti-tavat, majd átkelünk a síneken.

 A Vár-hegy

Az aszfaltos úton balra fordulunk a P jelzésen, ami hamarosan letér egy ösvényre. Átkelünk a Szén-patak hídján, majd az egykori tárók előtt folytatjuk utunkat. Bennük és környékükön többek között egy gránátcsoportba tartozó ásvány, a gömböket formáló almandin gyűjthető - valószínű, hogy a régiek ezért hívták Gránát-hegynek a kiemelkedést. A meredek oldalban keskeny ösvényen harántolunk az omladékos andezittufa sziklák mellett, a Szén-patak felett. Az egyre intenzívebben felfelé kapaszkodó, gyökerektől átszőtt ösvény egy széles, kavicsos úthoz ér. Itt jobbra kell kanyarodni a P▲ jelzésre, ami a sáncokkal, és keleti oldala felől 2,5 méter mély, kb. 6 méter széles, sziklába vágott árokkal határolt Árpád-kori földvárhoz vezet. A késő bronzkorban kisebb magaslati telep állt itt, míg az erődítést a 12-13. században építették. A hegytetőre kilátó építését tervezik a közeljövőben. Innen a P▲ és a P jelzésen térünk vissza a Szén-patak-völgyébe a hídig, majd a buszmegállóhoz. A járat érkezéséig érdemes megnézni a Királyréti Kirándulóközpont interaktív tárlatát a környék geológiájáról és ipartörténetéről, valamint végigkóstolni a büfé erdei csemegéit.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 • A 351-es és 352-es helyközi autóbuszjárattal juthatunk el a túra kezdőpontjához. A járatok a Budapest–Vác–Szob-vasútvonalhoz kapcsolódnak. A buszról a Királyrét, Szokolya nevű megállóban kell leszállni.
 • Ha az utazást is élménnyé szeretnénk tenni, válasszuk a Kismarosról induló Királyréti Erdei Vasutat, amihez a vonatról Kismaros vasúti megállóhelyen, a távolsági buszról pedig a Kismaros, vasúti megállóhely nevű buszmegállóban érdemes leszállni.

Getting there

 • A túra a buszmegállótól indul és ugyanoda tér vissza.
 • Ha az erdei vasúttal érkezünk, a végállomástól egyenesen továbbsétálva a buszmegállóhoz jutunk (100 m).
 • A túra kiindulópontjára autóval is eljuthatunk.

Parking

 • Királyréten a buszmegálló mellett kialakított fizetős parkolóban tudjuk letenni az autónkat.
 • Kismaros vasútállomásán és a Királyréti Erdei Vasút végállomása mellett ingyenes parkolót vehetünk igénybe - ahonnan vonattal utazhatunk a túra kiindulópontjára.

Coordinates

DD
47.894877, 18.977945
DMS
47°53'41.6"N 18°58'40.6"E
UTM
34T 348860 5306595
w3w 
///redundant.frightening.reflector
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 •  A Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz (meleg napokon bőséges folyadékkal készüljünk a rövid táv ellenére), élelem.
 • A navigáláshoz Természetjáró app.

Questions and answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

4.5
(4)
György Szegedi
January 16, 2021 · Community
Fantasztikus volt a túra, nagyon szép tájon egy kellemes séta. Javaslom a kilátóban kezdeni, mert a túra végén a 100 méteres emelkedés váratlanul érheti a gyanútlan túrázót. Nagyon megéri felkapaszkodni, csodás a kilátás.
show more
Panoráma a kilátóból
Photo: György Szegedi, Közösség
Túra a fenyvesben
Photo: György Szegedi, Közösség
Bajdázó-tó
Photo: György Szegedi, Közösség
Gabi Mazurkáné
July 26, 2020 · Community
Kisvasutazást jóideig ne tervezzen senki. A sinek fel vannak szedve, remélem, felújítás céljából. Tetszik a tanösvény állomásain található titkos írás. Nem tetszik, hogy a 4. állomás mellkasig érő csalán és búrjánzó szederágak leküzdésével közelíthető meg, illetve hagyható el.
show more
Show all reviews

Photos from others

Panoráma a kilátóból
Túra a fenyvesben
Bajdázó-tó

Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
5 km
Duration
1:30h
Ascent
159 m
Descent
159 m
Public transport friendly Loop Refreshment stops available Family friendly Cultural/historical value Geological highlights Botanical highlights Faunistic highlights Cableway ascent/descent Insider tip Healthy climate

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp