Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail Top

Kincskereső túra a Kiskőről a Nagykőre

Hiking Trail · Medves-vidék
Responsible for this content
Együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • A Kiskő csúcsán
  / A Kiskő csúcsán
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / Kellemes séta a Kiskő irányába
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A Kiskő kincset rejtő barlangja
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / Kilátás a Mátra felé a Nagykőről
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A Nagykő csúcsán
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / Kőomlás a Nagykő oldalában
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
m 600 500 400 300 8 7 6 5 4 3 2 1 km
A Karancs-Medves-vidék szélén, Bárna mellett található Kiskő nem akármilyen kincset rejt: itt található hazánk legnagyobb méretű, bazaltkőzetben létrejött lávabarlangja, amely ráadásul egy kis körültekintéssel szabadon látogatható. A közeli Nagykő pedig páratlan panorámájával hívogat.
moderate
8.8 km
3:00 h
393 m
393 m

Hazánkban a Karancs-Medves-vidéken találjuk egységnyi területen a legtöbb természeti és kulturális látnivalót. Itt, ahol az erdő minden szeglete tele van valami – nem ritkán geológus körökben éppenséggel világszenzációnak számító - geocsodával, ennek a fantasztikus tájegységnek a szélén találjuk a szinte ismeretlen Kiskőt, amely nem akármilyen kincseket rejt.

Először egy kellemes sétával ide sétálunk fel az erdők között megbújó Bárnáról, majd egy kemény kapaszkodóval a csodálatos panorámát nyújtó Nagykő ormát vesszük be. Könnyű körtúránk (8,8 km) során végül az egész környék egyik legkülönlegesebb kőbányáját látogatjuk meg.

Author’s recommendation

 • A túrát mindenképpen érdemes a csodálatos Karancs-Medves-vidék felfedezésével összekötni: megmászni a Palóc Olimposzt, egy nagy túrával felkeresni a Medves-vidék geocsodáit, megismerni táj egyedi kultúrtörténetét, felfedezni a határon átnyúló Novohrad-Nógrád Geopark szlovák oldalra eső páratlan látványosságait (itt és itt). Látnivalók tekintetében nagyon elkényeztet minket ez a vidék, akár egy hetet is könnyedén el lehet itt tölteni.
Profile picture of Ferenc Szigeti
Author
Ferenc Szigeti
Updated: September 25, 2020
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
500 m
Lowest point
284 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A barlang a tárón át biztonságosan látogatható, de a táró végében egy kb. 2 méteres, nem nehéz lemászás vár ránk, ha tovább akarunk menni, és be akarunk lépni a barlang belsejébe. 
 • Mindkét csúcsra sziklás terepen jutunk fel, óvatosan közlekedjünk!

Tips, hints and links

 • Ezen a geológiai, kulturális és történelmi értékekben hihetetlenül gazdag vidéken jött létre hazánk második, a táj különleges földtani és felszínalaktani értékeit központba állító ún. geoparkja, amely ráadásul határon átívelő kezdeményezés (Novohrad–Nógrád Geopark). Egy geoparkban számos olyan földtani, felszínalaktani értéket találunk, amelynek nem csupán tudományos és oktatási jelentősége van, de ritkasága vagy pusztán esztétikai értéke miatt ökoturisztikai vonzerővel is bír. Tökéletes példája ennek Salgótarján és Fülek tágabb környéke, ahol nemcsak a szén- és kőbányászat múltját ismerhetjük meg, de világszinten is egyedülálló kürtőkitöltéseket és vulkáni kúpokat tanulmányozhatunk testközelből. A geopark honlapján további részletes információt kaphatunk az egyes helyszínekről, érdemes böngészni!
 • A gyönyörű fekvésű Bárna is megér egy éjszakát, a faluban több szálláshelyet is találunk. Különösen, hogy a faluból a másik irányba hasonló méretű túrát tehetünk a szintén különleges látványosságokat rejtő Szilvás-kőre (a Szilvás-kő természeti értékeit A Medves-vidék geocsodáinak nyomában című túra mutatja be).
 • A túra természetesen bármelyik irányban végigjárható.
 • A geopark tágabb területén fellelhető jeles kövekről, regélő helyekről szóló „Tájban élő eredetmondák” kiadvány (Bükki Nemzeti Park) további érdekességeket tár fel a földtani értékekhez kapcsolódó hiedelmekről, mondákról.

Start

Bárna, Kossuth út és Béke utca kereszteződése (283 m)
Coordinates:
DD
48.099789, 19.935391
DMS
48°05'59.2"N 19°56'07.4"E
UTM
34U 420738 5327939
w3w 
///posts.scrapes.schedules

Destination

Bárna, Kossuth út és Béke utca kereszteződése

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A falu főutcájáról, a Kossuth útról a Béke utcán indulunk el a K jelzésen, amely az első lehetőségnél jobbra tér, és hamarosan a Kálvária mellett el is hagyja a falut.
 • Jobbról elhagyjuk a K▲ elágazását (itt fogunk visszaérkezni a túra végén), és kapaszkodunk tovább a K jelzésen egészen a K+ elágazásig, ahol balra térünk (a teljesen új felfestésű és szintén a Kiskőre vezető Z▲ eggyel korábban tér balra, követhetjük azt is, sokat nem spórolunk vele).  
 • A K+ a hegyháton 2,3 km-en keresztül vezet egyenesen a Kiskőig, amelyet már a geopark információs táblája is jelez.
 • A Kiskő csúcsára meredek, sziklás ösvényen kapaszkodhatunk fel a barlangtól.
 • Visszatérve a K+ és a K jelzés elágazásához, ez utóbbin balra térünk és 800 métert követően jobb kéz felől meglátjuk a közvetlenül a csúcsra induló K▲ jelzést.
 • A K▲ a Nagykő csúcsát keresztezve Bárna felé ereszkedik, de a csúcsot követően az információs tábla által jelzett helyen tegyünk egy 100 méteres kitérőt a felhagyott kőbányához!
 • A K▲, majd a már ismert K jelzésen térünk vissza Bárnára.

A túra részletes leírása

Az erdők mélyén megbújó Bárnáról a kincset rejtő Kiskőre

Már a Szér-kő-tető, a Nagykő, a Kiskő és a Szilvás-kő csúcsai által határolt völgyben fekvő településhez vezető, sűrű erdők zöld alagútjában haladó aszfaltút is sokat sejtet ennek a hegyi falunak a különleges fekvéséről és hangulatáról. Nem is beszélve arról, hogy a Medves-vidék látványos és különleges bazaltvulkánjainak a legkeletibb bástyái találhatók itt, amelyek éppen ezért kevésbé látogatottak, mint mondjuk Somoskő vagy Salgóvár, cserébe különleges geológiai képződményeket rejtenek. Egyszóval Bárna mindenképpen jó választás, ha egy csendes, látványos kirándulásokban gazdag hétvégét tervezünk! Bár a túra mindkét irányban bejárható, talán célszerűbb az egyébként könnyebb, de látnivalókban gazdagabb csúcsnak ígérkező Kiskővel kezdeni, amely egyébként a különleges nevű Kincsrejtő Szilaspogonyi Kis-kő helyi természetvédelmi terület központja.

A falut a Kohász Kék jól jelzett útján elhagyva, a Kálváriát érintve emelkedünk a hegyhátra, ahol a K+ jelzésen balra fordulva egy kellemes sétával érjük el a Kiskőt. Már a széles erdei útról való letérőnél láthatjuk a geopark első információs tábláját, amelyet a közeli csúcsnál még több követ (közben pedig egy kis erdei pihenőt is találunk padokkal).

A Medves-vidék bazaltkúpjaihoz hasonlóan a Kiskő is egy ún. kürtőkitöltés, azaz egy olyan, mintegy 2-4 millió évvel ezelőtt működő vulkán maradványa, amelyről a puhább, a vulkáni törmelékszórás fázisában keletkező kőzetekből álló kráter lepusztult, csak a kemény kürtőkitöltés, a kürtőcsatorna maradt meg. Szinte szabályos kör alakú vulkáni formája és meredek oldalai miatt már a történelem kezdetén vár állhatott a Kiskőn, ugyanakkor komoly vár később nem épült rá.

A bazaltkúp igazi geológiai szenzációja a maga nemében Magyarország legnagyobbikának számító, bazaltkőzetben létrejött függőleges lávabarlang. A természetes módon a felszínre nyíló, 15,6 m mély és mindösszesen 30 m hosszú barlang létrejöttét a kitörés során a bazaltban megrekedt gázhólyaggal magyarázzák a tudósok. A néphit szerint a különleges, de nehezen megközelíthető, lefelé kiszélesedő barlangban a törökök kincset rejtettek el, sőt, a bejáratot egy sziklába faragott fej mutatta állítólag. Sok kincskereső kereste fel a barlangot az idők folyamán, de persze senki nem járt sikerrel. A kincs utáni hajsza egészen odáig fajult, hogy egy helyi földbirtokos, bizonyos Kemény Géza 1909–1910 táján helyi bányászokkal egy vízszintes tárót hajtatott több hónap alatt a kemény kőzetben a barlanghoz. De persze a kincset még így sem találták meg, cserébe biztonságosan felfedezhetjük a valódi kincset, magát a barlangot. Sőt, a sziklafalnál található információs tábla olyan további érdekességre is felhívja figyelmünket, mint a sziklafalban látható megakristályok. Mivel látványos kristályok a gyorsan kihűlő kiömlési kőzetekre, mint amilyen a bazalt is, egyáltalán nem jellemzőek, ezek a szabad szemmel is látható nagy kristályok valószínűleg nagyon mélyről, egyenesen a magmakamrából származnak.

A 379 méter magas hegytetőre óvatosan felkapaszkodva pedig különleges panorámában lehet részünk, ugyanis ezt a kisebb csúcsot amfiteátrumszerűen ölelik körbe a környék magasabb, nagy erdőket hordozó hegyhátai és csúcsai.

Van-e kincs a Nagykőn?

A Kiskőről egészen a K+ és a K elágazásáig kell visszasétálnunk a már ismert széles erdei földúton. Itt a K jelzésen balra térve egy rövidebb szakaszt (kb. 800 m) oldalazunk egy földúton, majd jobbra térünk a K▲ jelzésen, amely meredek kaptatóval veszi be az 520 méter magas csúcsot (tehát a Kiskőhöz képest 140 m az abszolút szintkülönbség).

A Nagykő is egy jellegzetes medvesi kürtőkitöltés, azaz a mai csúcson a kürtőben megrekedt, kemény bazaltlávát találjuk. A hegy tetejét korábban bányászták, így alakult ki a színpadszerű alakzat a sziklatetőn. A bányászat célja persze nem a kincskeresés volt, hanem az értékes bazaltkő, amely az egyik legfontosabb útépítő kő volt korábban (a macskakő és a Medves-vidék kultúrtörténetét remekül bemutatja az Eresztvényi bányák tanösvény). Kincset sosem kerestek tehát a csúcson, hacsak nem a kevésbé ismert hegyeket becserkésző természetjárók, akik a Nagykő szinte "civilizációmentes" körpanorámájáért kapaszkodnak fel ide. Na jó, ez azért kicsit túlzás, hiszen alattunk látszik a Bárna melletti vadászház, a távolban feltűnnek a Mátra északi oldalán található falvak, sőt, a Bél-kő tájsebe is fehérlik tiszta időben. De az erdős hegygerincek végtelen sokasága valóban elképesztő látványt nyújt!

A hegycsúcsról a K▲jelzésen, kezdetben gyönyörű erdőkben ereszkedve pár perc múlva a geopark információs táblája hívja fel a figyelmet egy másik kincsre: a mintegy 100 méteres kitérővel egy különleges bányát fedezhetünk fel. A környék bazaltkúpjait, a Medves fennsíkjának hatalmas lávatakaróját rengeteg helyen bányászták egykor, ez azonban valami más. Az itt található hatalmas kőtömbök egy kőomlás során jöttek létre, tehát lényegében egy törmeléklejtőt látunk, amelynek óriási darabjairól fejtették az értékes követ. A különleges hangulatú, moha lepte sziklákkal övezett helyet mindenképpen érdemes felkeresni!

A K▲ jelzés különböző mértékben ereszkedve tér vissza a már ismert elágazásba, ahol a K jelzésen balra térve a Kálvária érintésével percek alatt visszajutunk a faluba.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 • A túra kiinduló pontja a Bárna bolt nevezetű buszmegállóból érhető el. Bárnára naponta több közvetlen buszjárat is közlekedik Salgótarjánból. 

Getting there

 • A Bárna központjában található Bárna bolt nevezetű buszmegállóból kb. 100 métert visszasétálva balra nyílik a Béke utca. 

Parking

 • Bárnán a KRESZ szerint tudunk parkolni. 

Coordinates

DD
48.099789, 19.935391
DMS
48°05'59.2"N 19°56'07.4"E
UTM
34U 420738 5327939
w3w 
///posts.scrapes.schedules
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • A geopark tágabb területén fellelhető jeles kövekről, regélő helyekről szóló „Tájban élő eredetmondák” kiadvány (Bükki Nemzeti Park) további érdekességeket tár fel a földtani értékekhez kapcsolódó hiedelmekről, mondákról.

Author’s map recommendations

 • Karancs, Medves-vidék, Felső-Tarnai-dombság turistatérképe (Szarvas térképek)

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app és turistatérkép. 

Questions and answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
8.8 km
Duration
3:00h
Ascent
393 m
Descent
393 m
Public transport friendly Loop Scenic Family friendly Cultural/historical value Geological highlights

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp