Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Kerekesszékkel sportosan a Jági tanösvényen

Hiking Trail · Dunazug-hegyvidék
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • A Jági tanösvény indulópontja
  A Jági tanösvény indulópontja
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 260 240 220 200 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km
Pilisszentiván határában kanyarog a Jági tanösvény, amely szép erdőivel, jellegzetes pilisi atmoszférájával, változatos felszínével, gyógynövényeivel, ligetes flórájával, mesebeli ösvényeivel hívogatja az oda kirándulókat. Ha nem is a teljes kört, de egy részét kerekesszékkel is be lehet járni.
difficult
Distance 3.6 km
3:00 h
76 m
76 m
273 m
218 m

A népszerű tanösvény neve Pilisszentiván német nyelvű lakosságának vadászó- és kiránduló területét jelzi, ugyanis az útvonal érinti a Vadász-rétet és a Vadász-réti-patakot, amelyeknek helyi német megfelelője - a német Jäger (vadász) szóból eredő - jági.

A fokozatosan szűkülő völgy és menedékesen emelkedő szint igazi extrém, saját fizikai és technikai határaikat feszegető kihívásokkal kecsegteti a kerekesszékes túrázót és sportos, jó fizikai állapotban lévő kísérőjét. A Magyarországra oly jellemző, enyhe szintkülönbségű erdei út sűrű növényzettel, alagutas, árnyas ösvényekkel, a lekopott üledékes kőzetek változatosságából adódó felszíni egyenetlenségekkel, rövid, de csúszós, homokos kaptatókkal, néhol pedig gyökeres, hullámzó erdei utakkal igazi kihívás és kerekesszékes kiképzés is egyben.

A guruló sorstársainknak olyan extrém „immunerősítő” tréning, amelynek kivitelezésétől ugrásszerűen fejlődhet bennük az élethez tartozás élménye. A beszámolók szerint babakocsival is ajánlott „kellemes erdei sétát” kimondottan tapasztalt, nagyon jó fizikai és szellemi állapotú, megfelelően strapabíró kerekesszékkel/elektromos handy-vel felvértezett aktív kerekesszékeseknek és izmos, szívós, járó kísérőiknek ajánljuk.

Természetes erdei útvonalról lévén szó, el- és kikerülhetetlenek azok a rövid útszakaszok, amelyek megtételéhez a felsorolt erények mindegyike szükségeltetik. Mindehhez azonban az erdő békéje, a jó levegő és a természet megnyugtató közege társul.

Author’s recommendation

 • A túra kivitelezése önállóan nem ajánlott, sportos, erős kísérő ember segítsége kötelező!
 • Aktív, nagyméretű első kerékkel (min. 4 col) szerelt eszköz vagy elektromos rásegítő eszköz ajánlott!
 • Kórházi kerekesszékkel, nagyméretű elektromos kerekesszékkel a túra nem ajánlott!
 • Étkezési lehetőség a túra folyamán nem található, érdemes a faluban beszerezni élelmiszert és vizet, vagy otthonról magunkkal hozni azokat. 
 • Mozgássérült WC/mosdó a túra közelében nem található, a pilisszentiváni Egészség Házban lehet próbálkozni szükség esetén.
 • Amennyiben vonattal érkezünk, az utazás megkezdése előtt 2 nappal meg kell rendelni a vasúti szolgáltatótól a kerekesszékes utazást.

 • A talajviszonyok miatt esős időben a túra nem ajánlott.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő, napvédő.
Difficulty
difficult
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
273 m
Lowest point
218 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Dirt road 0.19%Nature trail 96.31%Path 3.49%
Dirt road
0 km
Nature trail
3.4 km
Path
0.1 km
Show elevation profile

Safety information

 • A talajviszonyok miatt esős időben a túra nem ajánlott.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő, napvédő.

Start

Pilisszentiván, Jági tanösvény parkoló (218 m)
Coordinates:
DD
47.612010, 18.883799
DMS
47°36'43.2"N 18°53'01.7"E
UTM
34T 340964 5275348
w3w 
///actor.suppers.positive
Show on Map

Destination

Pilisszentiván, Jági tanösvény parkoló

Turn-by-turn directions

Túránk Pilisszentiván határából indul, ahol a tanösvény látogatóinak kijelölt, murvás parkoló található. Kirándulásunkat a zöld hársfalevéllel jelölt útvonalon kezdjük, a Duna-Ipoly Nemzeti Park által karbantartott turistaúton. A pilisszentiváni medencét elhagyva kanyarog az egyre szűkülő és enyhén emelkedő murvás-köves út a változatos erdei környezetben. A balra felettünk magasodó Fehér-hegy egykoron kopár gerincét immár telepített erdei fenyves borítja. Az egyébként erdészeti tevékenységekre is használt út 4-500 métert követően szétágazik, itt jobbra tartva, meredekebb, köves, poros ösvénykén érkezünk föl a Jági-tóhoz.

Ezt a kis tavat az Aranyhegyi-patak időszakos vízfolyása táplálja, a közvetlen partja kerekesszékkel nem megközelíthető, de fölülről bájos panoráma nyílik rá és a patak erdős völgyére. A tó a kétéltűek és gerinctelen állatok paradicsoma, apró zajok és béka-koncertek jelzik jelenlétüket. Visszatérve a rövid bekötőúton, immár a fő erdei csapáson a tavat elhagyva három ágra válik szét az eddig egyértelmű vonalvezetés. Ha kipihente magát a kísérőnk, s a vállunk újra bemelegedett a kis pihenőt követően, akkor készüljünk: a java most következik. A középső, homokos, meglehetősen meredek utacska kb. 30 métere igazi kihívás, az erodált üledékes kőzet homokos csapdáján kell felülkerekednünk. A túra későbbi vonalán még két-három alkalommal találkozunk hasonlóan süppedős kerekesszékes csapdával, de egyik se tart hosszan, és a nehézkes haladás ellenére szerencsére nem túlságosan mély a homok.

Az eddig folyamatosan emelkedő utunk nemsokára egyfajta dombháti platóba vált át, szintben haladunk, néhol enyhén hullámzóan ereszkedünk is. A növényzet dúsulása is jelzi, hogy a 9 fő fafajban gazdag erdő sűrűbb részéhez érünk. Mielőtt jobbra fordulnánk az újabb „Y” elágazásnál, ahol a talaj szerkezete és minősége is jobban idomul a guruláshoz, kis madáretetős, ácsolt faasztalos-pados pihenő hívogat. 

Agyagos, tömörödött erdei talaj és komposztálódott növény-törmelékkel bélelt útszakasz következik, jobbra az Aranyhegyi-patak árnyas, száraz völgye kísér. Dülöngélő, hullámos, nagyon enyhén emelkedő erdei úton gurulunk: ez a túra egyik legbékésebb, üde levegőjű, csendes szakasza. Nagyjából 1 km-t követően az erdei ösvény jobb oldalán hosszan elkerített, fokozottan védett területhez érünk. A Szénások Európa Diplomás Terület - amely címet olyan védett természeti területek nyerhetik el, amelyek Európa geológiai, biológiai vagy tájképi sokféleségének megőrzése szempontjából kiemelkedően fontosak - elsősorban a pilisi len egyedülálló előfordulási helyeként ismert.

A tanösvény immár a patakvölgy és a kerítés közé szorul, de egyben bal felé is elágazik alternatívaként, egy kevésbé frekventált emelkedő szakasszal. Ha maradunk a tanösvényen egyenesen tovább, akkor kb. 500 m-t követően túránk áthaladna egy, a patak völgyén átvezető, „gömbfából” ácsolt fahídon, viszont sajnos sem a híd, sem a túlpart lépcsős, meredek martja nem akadálymentes! (Az egyenesen továbbvezető erdei út pedig lezárva.) Tehát az akadálymentes túranyomvonalunk a védett terület kerítésének sarkánál balra fordulva állítja újabb meredek próbatétel elé a bátor túrázókat. Immár jobb kéz felöl az erdei kerítés, balra tekintve meglehetősen dús, természetes erdő. A 2-300 m-es komolyabb emelkedőt leküzdve, enyhe balkanyarral fordulunk a hurok vezetésű túránk második szakaszához. Az erdő minden irányból körbeölel, ugyanakkor kerekesszékkel a legnehezebb szakaszhoz érünk, ami nem túl hosszú, viszont extrém: enyhe lejtéssel haladunk immár Pilisszentiván irányába, viszont a kisebb akadályokkal megszórt útfelület jelentősen, ferdén balra dől, ezért szükség esetén érdemes háttal haladni lefele, lassan, fékezve, folyamatos koordinációval.

E technikai csúcspontot leküzdve, nemsokára kisimultabb erdei talajon gurulunk szépen a tisztás jól megérdemelt, igényesen felszerelt, szalonnasütéshez alkalmas pihenőhelyéhez. Ez túránk egyedüli tágasabb, ligetesebb része, az öreg fákkal határolt, egyik oldalán nyitott térben ácsolt faasztalokat és tűzrakó helyet is találunk. Itt érdemes hosszabb pihenőt tartani, étkezni, kisebb szabadtéri játékokra is alkalmas a rét. Az erdő bőven tartalmaz lehullott faágakat, így a tűzgyújtás is könnyen megoldható.

Innen a visszatérő ágon haladunk fokozatosan lefele, előfordulnak gyökér-kiállásos, kisebb kő-akadályos részek, de összességében jól járható erdőszéli úton ereszkedünk, amelyen nemsokára belecsatlakozunk a korábban említett Y elágazás szárába. A rövid, kb. 30 méteres homokos ereszkedőt követően - itt is érdemes hátrafelé leereszkedni a segítőnkkel – ismét elhaladunk a Jági-tó mellett. A meredek, erdei főút szép lassan kisimul alattunk, ahogy a ráncaink is, és enyhe lejtéssel kacskaringózunk vissza indulási pontunk, a parkoló felé.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Busszal a Budapest, Árpád-hídtól induló 830-as menetrendszerinti járat alacsonypadlós járatával a Pilisszentiván, Szabadság út 126. megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A buszmegállóból induljunk tovább (azaz Piliscsaba irányába), majd a Sport utcáb forduljunk balra, ahol a tábla is jelzi a Jági tanösvényt. Az utca végén találjuk a parkolót, ahonnan a túra indul (650 m).

Parking

 • Autóval a Pilisszentiván szélén, a Jági tanösvény parkolójában, a Villa Negra mellett parkolhatunk.

Coordinates

DD
47.612010, 18.883799
DMS
47°36'43.2"N 18°53'01.7"E
UTM
34T 340964 5275348
w3w 
///actor.suppers.positive
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
difficult
Distance
3.6 km
Duration
3:00 h
Ascent
76 m
Descent
76 m
Highest point
273 m
Lowest point
218 m
Public-transport-friendly Circular route Geological highlights Flora and fauna Accessibility

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp